fredag 20 december 2013

Inför fjärde söndagen i Advent.Vi står nu på tröskeln till julen. De fyra adventsljusen brinner. Trumpeter, orglar och körsångare har blivit så tysta. Utanför kyrkan dansar tomtegubbar som slår sönder glas och roar ihjäl oss så att vi inte behöver dö av tråkighet. Köpjäkten jagar – vad ska man hitta på? Nappar till bebisen, appar till pappsen, och två par strumpor till lilla, lilla mor (köpta på second hand). Utanför kyrkan brusar livets strid. Inne i kyrkan susar en fläkt av himmelrikets frid... ”De obotligt trogna”, som smugit sig in gläder sig. På söndag får vi dela glädjen med den saliga jungfrun Maria – Herrens moder.
Alla källor springer fram i glädje när Maria sjunger om sin Herre
och böjer sig i tro och tillit. Du vare lovad, Kristus. (Ps 481:1)

På söndag träffar vi också Jesaja som låter oss höra hur en budbärare kommer till oss över våra problemberg och ropar ut goda nyheter: Gud vill rädda och renovera. Ruiner jublar (Jes 52:7-10). Också Paulus har något att säga (2 Kor. 1:17-22). Han berättar om att den helige Ande vill hjälpa oss in på livets JA-sida och lära oss konsten att säga AMEN!
Lägg märke till kontrasten mot förra söndagen, 3 i Advent. Då spände den kärve och djärve Johannes Döparen sina allvarliga ögon i oss och vågade säga rakt ut: Huggormars avföda! Det tyckte vi inte om att höra. Men Johannes sa det med sådan kärlek att vi ändå började fundera över vad det kan vara för dunkla makter som styr och ockuperar vår inre värld. Dagens texter uppmanar oss att lyfta blicken uppåt. Vi får se duvan – den helige Ande – som vill förmedla himmelska lösningar på jordiska låsningar. Den helige Ande är å färde. Maria får erfara Andens beröring (Läs Lukas 1:39-45). Vi kan också få det. Vi upptäcker då att det nya Jesuslivet inte kan dresseras fram. Det föds fram. Det är Jesus som vill ta sin boning i Maria. Och i oss!!! Red dig en krubba i mitt bröst! (Jfr Ps 125:13) Jesus som bodde i Maria gav Ande och liv åt Elisabet. Här har vi i ett nötskal vad hela kristendomen innebär:
När jag bär Jesus inom mig, då kan Jesus som bor i mig förmedla helig Ande och djupglädje till dem jag möter.

Men duvan – den helige Ande – är en utrotningshotad fågel i svensk kristenhet! Orsaken till många problem som vi har ligger här. Där Anden inte får vara med blir det bara livaktighet men inte liv! Du har det namnet om dig att du lever, men du är död är budskapet som Sardes församling, för f.v.b. till svensk kristenhet (läs Joh Upp 3:1-6). Men i brevet till Sardes verkar det som om allt inte är alldeles stendött. Stärk det som är kvar och som var nära att dö. Det finns livsgnistor också i Sverige.
Adventstiden är en rik tid som vill göra oss rika. Vi som inte blev bjudna på Nobelfesten, får umgås med några av världshistoriens största kändisar – Jesaja, Sakarias, Johannes Döparen, Maria, Elisabet.... och framför allt: Jesus! Ja, någon kejsare, några landshövdingar och överstebiskopar kommer också fram och vill hälsa på oss (Luk 3:1).
TV berättade häromdagen att man nu kan koppla upp sin mobil på de senaste nyheterna. Fantastiskt! När bomber faller i Syrien och skottlossning i klassrum i Chicago och en högkyrkoprofil försnillat kollekten får jag veta det med en gång. Ständigt uppkopplad!
Hur orkar man? Jag tycker att risken med att ständigt ta in dåligheter är att man blir förlamad, förhärdad, förhårdnad, likgiltig. Det ligger ett lik i det ordet. Kyrie eleison!
Får jag ge ett annat förslag? Var uppkopplad på Jesus. Den gamla Jesusbönen, som den ryske pilgrimen en gång lärde oss, hjälper oss med denna kontakt.
Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma dig över mig.
Du kan be den bönen för dig själv. Upprepa den, vila i den, begrunda den i ditt hjärta. Du upptäcker då att du får kontakt med Guds hjärta. Han är barm-hjärt-ig. Han har hjärta för de arma. Ditt hjärta får ta emot Ande, liv, tröst och kärlek från Guds hjärta. Ditt hjärta blir mjukt. Och det som kommer in i hjärtat går in i blodomloppet och påverkar händer och fötter, fingrar och tår. Ja, det stiger åt huvudet på dig, ty vad hjärtat är fullt av det talar munnen.
Nu kan du be Jesusbönen som förbön för dem du möter, träffar på gatan, ser på TV. Herre Jesus Kristus förbarma dig över dem/ honom/ henne/ oss/.
Här får du hjälp med din undran vad du ska göra för dem som har det svårt. Du kan inte bära hela världens nöd som kommer in i ditt hem genom radio och TV. Men Jesus kan det och han kallar oss att dela denna bördas tyngd och smärta (se Ps 102:1). Då kan det hända mycket i dig. Du släpper koncentrationen på dig själv. Du får nöd för andra. Den nöden driver dig till personliga samtal med Jesus. Och sen kan det hända att... 

++++++

Nu gör jag ett uppehåll i bloggandet. Nästa blogg kommer till dagen före Nyårsafton. Om Gud vill och vi får leva och världen står sig och Jesus inte kommit tillbaka ...
Nu önskar jag glädje, nyupptäckter och personlig relation med Jesus vid Betlehems krubba.
En varm hälsning till alla mina nuvarande och framtida vänner – särskilt vännerna i KGB och FRA och FBI och NSA och CIA som smygläser vad jag har skrivit och faller för frestelsen att smaska på HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS.

Bengt Pleijel 86+

PS!
Just nu ser jag att det händer något hos dig. En gammal vitlurvig man med silver i håret, går stilla fram med stöd av en rullator, och i rullatorkorgen ligger en massa julgåvor – HIMMELSKT JULGODIS. Du hör hur han ställer en fråga: FINNS DET NÅGRA STYGGA BARN HÄR? Och när du svarar JA, ser han så glad ut och säger: Vad bra! Då passar det bra med mina julgåvor – där finns långa hälsorecept (förr kallades de för predikningar). De renar samveten, uppfriskar själen, fröjdar anden, tänder kärlekseld i hjärtat, ger apostolisk hästkraft i benen och överraskar med mycket annat.
Det märkliga är nu att du kära, stygga barn inte får några gåvor. I de sex paketen ligger i stället fem uppdrag. Du ska få öva dig att GE DIG SJÄLV åt andra. Du blir GÅVAN till andra. När du går in i de olika uppgifterna kommer du att lösas från din narcissistiska ha-galenskap!

PAKET 1: Du hamnar i klippiga bergen i Juda. Det ekar sånger fjärran ifrån mellan bergen. Du träffar två glada kvinnor. Du får uppdraget att fråga dem om de kan lära dig att sjunga deras sånger. Du har nämligen blivit anställd som sångledare i din församling.
Tryck r så öppnar sig paketet.

PAKET 2: Du träffar två julkonkurrenter. Du får tillgång till unikt samtal inspelat av FRA. Den ene efter den andre kommer med argument. Du hör hur den andre vill stöta bort den ene, som avslöjar hur TOMT livet blir om den ene inte GES OSS som gåva.
Tryck r så öppnar sig paketet.

PAKET 3: Du blir reseledare till det heliga landet med uppdrag att ta hand om änglar, herdar och en del besvärliga turister från Sverige. Du skall övertyga pratiga svenskar om att de behöver lugna ner sig. När de inte lyder stänger du in dem i en grotta. Men där händer det...
Tryck här så öppnar sig paketet.

PAKET 4: Du inkallas som medlare åt ett ungt par som råkat i brydsam situation. Du lyssnar på dem men har svårt att tala förstånd med dem. Du förstår att det behövs en annan medlare ...
Tryck r så öppnar sig paketet.

PAKET 5: Du hamnar här i svåra situationer och mänskliga tragedier. Folk slänger stenar på andra, syskon klöser ögonen ur syskon, svärmor svär åt svärdotter. Och hon ger igen. En eld brinner och bränner. Familjekonflikter, religionskrig... Därför kallar man nu på dig. Vad kan du göra? Tryck r så öppnar sig paketet och du kanske hittar hur du skall svara.

PAKET 6: I en församling talade man mycket om jämlikhet. Men problemet var att det alltid fanns sådana som var mer jämlika än andra. Och då började man gräla om vem som var störst, bäst och vackrast. Du får bli domare. Tryck r så öppnar sig paketet.
Skriva ut