fredag 21 februari 2014

Inför söndagen Sexagesima

Vi befinner oss nu ca 60 dagar före Påsk. 1983 fick denna söndag också namnet Reformations-dagen. Temat är DET LEVANDE ORDET.
Det händer något när Guds levande ord drabbar både kyrka och folk. Vi reformeras, omskapas, nydanas. Vi hittar det friska Livet.
Detta beror på att Guds ord är levande och verksamt. Det kan lysa upp dunkla områden i våra liv. Ingenting kan döljas och smusslas undan. Allt ligger naket och blottat för Guds öga. Hans ord av Ande och liv kan nå in med befrielse, tröst och läkedom i hjärtats alla uppsåt och tankar (Läs epistel i Hebr 4:12-13).
Men Bibeln är inte alltid så lättsmält. Den får oss att tänka, brottas. Man blir ofta inte klok på Bibeln. Men man kan bli klok av den. En som blev det är Göran Skytte. I den lilla skriften ”Bibeln idag”, skrev han för många år sedan:

Man skall läsa Bibeln för att det är den rikaste bok som finns, en ojämförlig höjdpunkt i världslitteraturen, enormt mångfacetterad. Spännande, utmanande, grov, våldsam, förfärlig, poetisk, vis och helig, motbjudande och grovkornig: allt finns där. Jag läser en liten bit varje dag, inte för att jag måste, utan för att det blivit ett behov, som att jogga, eller andas. Det är en "helig" bok, men den är inte snäll och mjäkig, den ställer väldiga och ibland orimliga krav. Den är inte inställsam, den är djupt utmanande. Det är en bra bok för den som vill växa. Den bästa som finns.

Dessa ord citerade jag i bibelskolan.com som startade vid påsk år 2000. Jag skrev då bl.a 75 vandringar genom trosbekännelsen och buden. ”Nyfikenvandring 55” handlar om att Kyrkans folk lever av Ordet. Jag försöker där bibelsmitta nyfikna läsare med att presentera nio bibelstudiemetoder:

  1. Glädje-metoden
  2. Åh-metoden
  3. Skop-metoden
  4. Läsa högt-metoden.
  5. Fyrafärgs-metoden
  6. Ät-metoden
  7. Kommentar-metoden
  8. Sång-metoden
  9. Vandrings-metoden

Vill du veta vad de handlar om så tryck r så hamnar du på vandring 55 i www.bibelskolan.com / Nyfikenhetsskolan. Läs, begrunda, låt dig fördjupas, besmittas, ”förklokas”. Om du vågar!

I texten på söndagen Sexagesima (Johannes 6:60-69) ställer Jesus en fråga till oss: Inte vill väl också ni gå er väg? Det var många som gjorde det då. Det finns många som gör det nu. Man retar sig på Jesus. Det är outhärdligt det han säger, sa man. Jesus har presenterat sig själv som LIVETS BRÖD (Joh 6:48). Vill man ta emot livet med stort L måste man äta det. Man får inte stanna vid att bara ”betrakta” ordet. Det måste tas emot, ätas, smältas om i vårt allra innersta. Jesus vill inte bara ge oss kloka regler för livet. Han vill oss LIVET. Han själv är detta liv. Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv och jag skall låta honom uppstå på den sista dagen (Joh 6:54).
Här rör vi vid kristendomens allra innersta hemlighet. Jesus – LIVETS BRÖD – vill ge sig själv åt oss. Bud och regler gör dig modlös, trött och svag. Men om du inte äter, tacklar du av, blir sur och besvärlig, bitter och besviken. Du drabbas av bön-förlamning och blodbrist. Kraftkällan måste få flytta in i dig. Sjung:

O kärlek, som har en sprudlande källa av liv för envar,
du fyller i kraft av vår frälsares ord,
välsignelsens kalk på hans heliga bord.
Din hälsodryck bjud oss härnere och bliv, vårt eviga liv. (Sv Ps 258:6).

Det som gör att du får denna aha-upplevelse av Bibelns ord beror på att den helige Ande andats in ljus och liv och kraft och tröst i Ordet. När du öppnar Bibeln och ber om Andens ledning, då öppnar sig Ordet för dig. När dina ord öppnas ger de ljus (Psalt 119:130). Jesus säger idag: Det är Anden som ger liv. De ord jag har talat till er är Ande och liv (Joh 6:63 Fb).

Inte vill väl också ni gå er väg? Den frågan i dagens evangelium (Joh 6:60-69) ställer Jesus till oss. Vi behöver stanna till och tänka. Det är lätt att komma bort från Jesus. Man gör som alla andra... men bara döda fiskar följer med strömmen...
Idag får vi tröst och hjälp från ett oväntat håll. En kanadensare dyker upp och öppnar våra ögon för vad vi har i Jesus. Han heter Joseph Scriven. Han kom ursprungligen från Irland. Där hade han fått utbildning som lärare. Han var förlovad och skulle gifta sig. Men det tragiska inträffade att hans blivande hustru omkom just före den planerade vigseln. Han emigrerade då till Kanada. Också där hittade han en kvinna, som blev hans fästmö. Men även hon dog innan de hann att gifta sig.
Joseph Scriven hade verkligen erfarenhet av sorg och motgång. Men han gjorde inte det som många besvikna skulle göra: gå bort från Jesus. I dödsskuggans dal, när all svartnade för honom, kände han en hand som sträcktes ut mot honom. DU ÄR MED MIG! (Psalt 23). Han hade mött vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader och all trösts Gud (2 Kor 1:3-5). Med den tröst han själv fått kunde han trösta dem som kom i nöd. Bland andra fick han också trösta sin mor. Vad som hänt med henne vet vi inte. Men han skrev sången VILKEN VÄN VI HAR I JESUS, till henne. 1986 kom den in i Svenska Kyrkans Psalmbok (Sv Ps 48). Under 1900-talet har den ansetts höra till de 10 mest älskade andliga sångerna. Den psalmen är Sångpostillan sång i dagens predikan.

Det är en underbar psalm att ta till sig och gnola på
när man frestas och prövas
när man tyngs av oro, sorger och bekymmer
när man känner sig modlös, trött och svag
när man blir bitter och besviken
Joseph Scriven påminner oss då om vilken vän vi har i Jesus, trofast, kärleksfull och god ...

Jesus frågar oss:
Inte vill väl också ni gå er väg?
Vi svarar:
Herre, till vem skulle vi gå?
Du har det eviga livets ord,
och vi tror och förstår att du är Guds Helige.

Sångpostillans predikan på Sexagesima hittar du på sid 128 i boken. Eller tryck här så hamnar du där.

Helig glädje av himmelskt söndagsgodis önskas dig av

Bengt Pleijel 87+





Skriva ut