tisdag 3 januari 2017Inför Trettondedag Jul och söndagen efter Trettondedagen

Herrens härlighet skall bli uppenbarad för oss
är budskapet som vi får höra och kanske sjunga den 6 januari – Trettondedag Jul. Dagens latinska namn är EPIFANIA. Det betyder ”uppenbarelse”. Dagens tema är GUDS HÄRLIGHET I KRISTUS. Gud uppenbarar sin härlighet i Kristus. Folk strömmade till Jesus för att hitta detta, berättar Lukas i dagens alternativtext (Luk 11:29-32).
   Det gjorde de då. Och vem vet, det kanske händer idag. Många vaknar yrvaket upp och undrar vad det är som sker. Världen skakar, kyrkan skakar. Vart är vi på väg? Vad händer med vårt folk, när vi avsatt Gud och gjort barn och ungdomar till andliga analfabeter? Utan Gud och utan hopp i världen, svarar Paulus i Ef 2:12.
   ”Det drar åt helvete” skriver prästen Ann Heberlein. 
Men en trotsig sång från Nyårsdagen gnolar fram i vårt minne: Herrens nåd är det att det inte är ute med oss ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Inte än!
   Ty det händer något på söndagen efter Trettondedagen, den 8 januari. Budskapet som vi då kan få sjunga är

Här den ström går fram vars flöden giva glädje åt Guds stad.
Dagens tema är JESU DOP. Vi får vara med om ett härligt möte vid Jordan. Hela den heliga Treenigheten har då samlats. Fadern talar. Anden sänker sig ned. Jesus stiger ned i Jordans vatten. Innan Livet rinner ut i Dödens hav vänder han strömmen. Han fångar upp oss som så ofta bara glider med strömmen och glider bort i meningslöshet och död, och vimsar runt i livets karuseller. Jesus stoppar karusellen, han vänder strömmen. Livet får inte längre rinna ut i döden. Från Jordan går Jesus mot Golgota, som han också kallar för ett dop.

Det drar åt himlen!
Sångpostillans läsare får sjunga dagens sång:

"Här den ström går fram vars flöden giva glädje åt Guds stad.
Jesu Kristi dop till döden är det nya livets bad.
Nya mänskor, Sonen lika, klädda i hans renhets skrud,
vill du dana av oss Gud. Jesu Kristi dop till döden är det nya livets bad". (Sv Ps 378:4)

Ja, det strömmar glädje och det strömmar folk och det strömmar vishet emot oss. Den heliga Treenighet sätter där igång en kärleksrörelse mot världen, som hjälper oss att hitta rätt i detta krångliga liv. Vi får vara med om att öka statistiken av visa och kloka män och kvinnor. Unna dig att låta dig dras med i den rörelsen...
   Under denna helg får vi träffar många som bryter upp från fångenskap och låsningar i trender och cirkussnurr. Vi blir vandringsfolk, upptäckarfolk, nybyggarfolk, annorlunda folk. Genom de fagra riken på jorden går vi till paradis med sång.
   Vi får sällskap med visa karlar från Österns länder (hur många var de tre vise männen?). Vi träffar den vise Salomo och drottningen av Saba, som söker sig till honom för att själv bli vis. Vi träffar folk från Nineve (dagens Mosul) som till Jonas förvåning inte bara hör hans predikan utan också gör som han säger. De omvänder sig (läs Jona 3). Dagens Psaltarpsalm 72:10-15 berättar om hur kungar från Tarshish, från Saba och Seba lämnar sina maktpositioner för att komma och hylla en annan konung, ja ni vet väl vem?
   Tillsammans med alla dessa visa och kloka människor får vi räta på våra krokiga ryggar och lyfta vår händer och bara låta glädjen ta ton och kärleken strömma igenom oss. VI HAR FUNNIT MESSIAS! (Joh 1:41,45). Den stolte skall ha sin stolthet i Herren (1 Kor, 31, jfr Jerema 9:23-24). Sträck på dig!

Som förberedelse behöver du kanske studera några reseskildringar och biografier. Vill du träffa vise män finns de i Sångpostillan, Trettondedag Jul, årg 1 sid 73, bibelskolan.com tryck här

Vill du träffa drottningen av Saba, Kung Salomo och Jesus, träffas de i Sångpostillan årg 3 sid 74, bibelskolan.com tryck här

Vill du förbereda dig för det härliga mötet vid Jordan gå då till Sångpostillan, Första söndagen efter Trettondedagen årg 3 sid 78, bibelskolan.com tryck här

Var beredd på vishetsupptäckter!
Bengt Pleijel 89+


1 kommentar:

  1. En psalm av Luthers favoritdiktare Caelius (eller Coelius) Sedulius som passar både på Trettondedag Jul och Första söndagen efter Trettondedagen: http://friapsalmboken.blogspot.se/2016/12/herodes-varfor-fruktar-du.html

    OBS f.ö. att när temat "Guds Son i Guds helgedom" flyttades till Söndagen efter Nyår blev det underbara evangeliet om Jesus vid 12 års ålder i templet alltför sällsynt - i år gick söndagen bort, men det gör den även nästa år när första årgången skulle handla om Jesus vid 12 års ålder i templet - så det får vi inte höra om förrän 2021! Borde stå "läses varje årgång" vid den texten, så vi får höra den åtminstone varje år (4 av 7) som Söndagen efter Nyår alls infaller! Som det nu är ska vi 2 av 3 söndagar efter jul höra om hur Jesus rensar templet, vilket innebär att vi i genomsnitt mindre än vart femte år får höra 12-årsberättelsen läsas i våra kyrkor. Den som ändå är så central för förståelsen av Jesus´ självförståelse (och vederlägger adoptianismen) och rent allmänt är en så rar pärla eftersom vi har så få - i övrigt ingen alls! - kanoniska berättelser om Jesus´ uppväxt! Men vi hade folk på middag igår som vi kunde läsa 12-årsevangeliet med - nu när vi f.ö. själva har en pojke som är just 12 år!

    Tack för dina sön- och helgdagsgodisar, Bengt! Och grattis till de (snart) jämna åren!

    SvaraRadera

Skriva ut