onsdag 27 november 2013

Inför första söndagen i Advent.

GOTT NYTT ÅR får vi säga till varandra nu på söndag, den första Advent. Då börjar ett nytt år, kyrkoåret. En del väntar med att ge denna önskning en månad senare, 1 januari. Men kyrkan är ju, som ni vet, alltid lite före ...

Det är mycket spännande som händer denna söndag. Det strömmar mycket folk till våra kyrkor. Vi träffar en brud som är glad och gör oss glada. Vi bygger väg tillsammans åt Herren. Vi möter den gamle profeten Sakarja, som just fyllt 2.500 år. Han berättar om en kung som skall komma. Och han kan tala om adressen dit han vill: Se, din konung kommer TILL DIG! Du är utsedd till att vara med i mottagningskommittén, (läs GT-texten, Sakarja 9:9-10).

Evangelisten Matteus (Matt 21:1-9) berättar sedan om ett massmöte i Jerusalem. Folk strömmar till från alla håll, de sjunger, dansar, jublar och bär sig åt. En man som heter Davidsson i efternamn rider in på en åsna. Åsnan hade några av hans anhängare stulit. De hade gått in i ett stall och bara löst en åsnemamma och hennes föl och tagit dem med sig. Får kristna människor bära sig åt så? Och folk slänger av sig sina ulstrar och kappor och lägger på vägen, och skär kvistar av träden, och åsnan med Davidsson på ryggen stretar fram genom gatorna. Varför gör dom på detta viset?

I nästa ögonblick förflyttas vi plötsligt till himlen (episteln från Joh Upp 5:1-5). Vi hör hur någon sitter där och gråter. Vi som trodde att det bara var jubel och lovsång i himlen! Han gråter över att ingen kan öppna en bok som ligger där. Om det hade varit på jorden hade vi kanske begripit det. Vi kan ju ibland se våra liv som en sluten bok, som man själv inte kan öppna. Och ingen annan heller. Vad svårt det är att begripa sig på sig själv! Men i himlen händer det något. Man säger att det finns en som kan öppna boken. Och så pekar man på ett lejon, som står där, och man påstår att lejonet kan öppna boken. Det underliga är att lejonet i versen efter plötsligt blir ett lamm. Vem begriper något?

Det finns en plats till som vi vår besöka på första Advent – det är staden Nasaret. Där möter vi en man som i efternamn heter Josefsson. Är detta inte Josefs son, säger man. Men Davidsson och Josefsson tycks vara samme man. Ja, ni har väl redan gissat förnamnet!

När vi läser Bibeln ställer vi många frågor. Och vi hör många som ställer frågor. Gud själv frågar. ”Adam, var är du?” (1 Mos 3:9). ”Varför är du här, Elia?”( 1 Kung 19:9,13) Jesus frågar den blinde Bartimaios: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?” Gud behöver inte fråga. Han vet var vi är och vad vi behöver. Ofta har vi mycket jobbigt inom oss och vi vet att det lätt förvandlas till en kall stenklump, som bara blir tyngre och tyngre. Men Gud frågar därför att han vill att vi själva skall uttrycka vår nöd och vår önskan. Hans fråga hjälper oss att få det svåra och mörka ut i ljuset. Och kommer det ut i ljuset har mörkret inte en chans (Se Joh 1:5). Vi påminns om det då vi tänder det första adventsljuset. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det (Joh 1:5).Ja, Jesus har många frågor till oss. Men nu skall vi ställa en fråga till Jesus: Vad vill du, Jesus, göra med oss? Lyssna nu till svaret. Han öppnar ditt livs obegripliga bok och säger:

"Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren." (Luk 4:18-19 Fb)

Detta är vad Jesus vill göra med dig och mig. Det är Konungens regeringsförklaring som han läser upp då han kommer TILL DIG! Läs det om och om igen. Stoppa ned det i hjärtat. Då går det in i blodomloppet och påverkar hela din varelse. Lär dig det by heart! Upprepa det varje gång du öppnar din Bibel eller sätter dig ned i kyrkbänken. Du frågar: Vad vill du, Jesus, göra nu med mig? Och han säger då:

"Herrens Ande är över mig. Jag har himmelska resurser och klarsyn till din hjälp. Herrens Ande har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Det första jag vill göra är att ge dig ett ordfrö av glädje. Leta rätt på ditt söndagsord. Lägg det på ditt hjärta. Vattna det med bön. Upptäck vad som sedan händer."

... ropa ut frihet för de fångna
Är du ”bunden och trött och tom” (Ps 39:2) Känner du dig låst av andra, deras ord, blickar. Bunden av dåliga vanor, prylar.... ? Hör hur Jesus ROPAR UT FRIHET!!

... syn för de blinda
Du är kanske inte blind. Men blundar. Kanske förblindad 
och vill inte se in i verkligheten själv. Ser inte den lilla
människan bredvid dig? ”Öppnade ögon, Herre mig giv”

... ge de betryckta frihet
Är det en beskrivning av dig? Betryckt? Förtryckt? Den som
andra skrattar åt, vänder ryggen till, mobbar. Eller är det en
beskrivning av någon omkring dig? ”I din förlåtelse, 
vår frihet är” (Ps 289:4)

... predika ett nådens år från Herren.
Jesus tar hand om din framtid. Du behöver inte möta 
framtiden ensam. Framtiden har fått ett ansikte. Jesus vänder
sitt ansikte mot dig och säger: Följ mig! ”Dig vare pris för
livets ord, för dopets bad och nådens bord...” (Ps 42:4).

Tag nu emot en önskan om ETT GOTT NYTT NÅDENS ÅR!!

Bengt Pleijel 86+

PS!
Från och med första söndagen i Advent använder vi tredje årgångens texter. De finns utlagda i SÅNGPOSTILLAN årg 3. Boken är slutsåld på förlaget men finns på www.bibelskolan.com. Tryck här så kommer du till första söndagen i Advent, årg 3. Vill du till första årgångens utläggning av hur Jesus rider in i Jerusalem och möts av jubel och Hosiannarop, tryck här, så hamnar du där. Är du nyfiken på att fördjupa dig i vem Jesus är och gjorde kan du leta dig fram till nyfikenhetsvandringar 16-38.
Men den som ingen dator har
han får gå till grannen rar.
Det finns barn och barnbarn och deras kamrater och kompisar och de är alla specialister på datorer. Be dem skriva ut något från bibelskolan. Då kan det hända att de själva blir intresserade och börjar läsa. Och så är väckelsen i gång ...

Skriva ut