tisdag 1 juli 2014

Inför tredje söndagen efter Trefaldighet



Emanuel Vigelands altartavla i Åh kyrka


Tredje söndagen efter Trefaldighet är ”DE FÖRLORADES LYCKODAG”. Lukas berättar om en fantastisk far med två älsklingssöner. Men båda var förlorade för honom. Och Fadern var förlorad för dem. Välkommen nu att se hur Fadern gör allt för att älska tillbaka sina söner. Och i detta drama kanske du hittar dig själv. Han kom till sig själv... Upptäck hur du faktiskt finns med i den här berättelsen...
Men nu vill jag berätta om mina möten med altartavlan.

I januari 1964 kom jag till Åh och fick tjänstgöra där som präst i 26 år. Under denna tid umgicks jag så gott som dagligen med altartavlans Fader och hans son. Jag kommer inte ihåg om det blev kärleks-klick eller åhå-upplevelse vid första ögonkastet. Det kan ta tid att bli god vän med en tavla.
Det man först lägger märke till är FADERN. Han verkar mäktig, ser sträng ut, ler inte. Man undrar om Emanuel Vigeland här målade sin egen stränge pappa i österländska kläder. Längtar Emanuel att hans pappa skall se honom och skynda emot honom? Men pappa dröjer och en österländsk storbonde springer inte, men Far, vår himmelske Fader, skyndar. Manteln står som en sky bakom honom. I kyrkans aftonbön utrycker vi vår längtan efter honom: Gud, kom till min räddning. Herre, skynda till min hjälp. Kan du ana att det är detta som händer när du kommer till Far: Han ser dig, fylls av medlidande, springer emot dig, kramar dig, kysser dig, ger dig skor och kläder och ring och...

Låt oss nu se på SONEN. Han ser för bedrövlig ut - smutsig, trasig, misslyckad, ett samhällets olycksbarn... När Emanuel Vigeland kom till Åh med tavlan, tittade styrelsefolket häpet på sonen. De lär ha frågat: Varför ser den förlorade sonen så hemsk ut?  Vigeland skall ha svarat: Den fortapte sönn, det er jeg. Hvis jeg ikke fikk komme slik, ville jeg allri kommet.  
Sonen kastar sig i Fars armar. Staven, som han stött sig på, slängs åt sidan. På den har han ristat in tre bokstäver: F A R. Han skrev adressen hem. Kan du adressen hem? F A R – vår Herres Jesu Kristi Gud och Fader (2 Kor 1:2). Jesus säger: Jag far upp till min Fader och er Fader, till min Gud och er Gud (Joh 20:17).
Jag stod en gång med Bo Gierz i Åh kyrka och tittade på tavlan. ”Kan du se Jesus i den förlorade sonen”, frågade han mig. ”Jesus sargad, slagen, trasig kommer till Fadern efter sitt frälsningsverk på korset. Han kommer hem till Far, öppnar vägen till Far och visar vägen för oss till Far”. Under sonen står namnet Emanuel. Det är konstnären som skrivit sin signatur där. Emanuel är också ett namn på Jesus. I Matteus första kapitel berättas namnet Immanuel, det betyder GUD MED OSS. I Matteus sista kapitel står det Och se, JAG ÄR MED ER alla dagar intill tidens slut.
Fadern sträcker ut sina händer mot oss, säger tavlan. En gång när jag predikade i Åh kyrka satt på sidobänkarna några chalmerister. Jag såg att de viskade intensivt med varandra. Jag förstod att de inte hörde på vad jag sa. Sånt kunde hända någon gång när jag predikade. Efteråt berättade de: ”Vi såg på vecket i Faderns högra arm. Vi såg ett lidandes ansikte där. Ett ansikte fyllt av smärta. Och vi blev så häpna... Det var det vi talade med varandra om.”
Ja, Fadern sträcker ned sina två armar mot oss, säger tavlan. Vi får en himmelsk kram (jfr 5 Mos 33:27) De högra armen med lidandesansiktet är Jesus. Den kommer nedifrån ty Jesus stiger ned i vår nöd för att lyfta oss upp till Fadern. Den vänstra armen kommer uppifrån, säger tavlan. Det är Guds helige Ande. Ni skall få kraft när den helige Ande kommer över er (Apg 1:8).
Det är mycket sker "over head" i kyrkan. Titta uppåt! Med evig kärlek har jag älskar dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig (Jer 31:3).
Längt upp till vänster på tavlan ser vi några druvklasar som kommer ned mot oss. Det påminner om det himmelrika liv som Fadern vill ge oss redan nu. O, att du lät himlen rämna och kom hit ner... så att ditt namn blir känt... (Jes 64:1-2).
Längst upp till höger på tavlan ser vi spetsen av några änglavingar. När det var barnkörläger på Åh brukade jag ge de där vingarna till dem. ”Ni får dem”, sa jag. Det gjorde att de sedan sjöng alldeles änglalikt.
Jesus säger att det blir glädje bland Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig (Luk 15:7 och 10). Om bara en vänder om till Far bryter jublet löst bland Guds änglar. De hoppar, dansar, ropar, sjunger och spelar... HALLELUJA! JABBADABBADO! HURRA! Och deras glädje är smittosam. Kyrktaket öppnar sig och det regnar glädje över vår gudstjänst.
Vill du att det skall bli lite mera glädje över gudstjänsten, så skyll inte på prästen. Skyll inte på kantorn. Skyll inte på suckianerna bredvid dig. Nej, bekänn du dina synder och vänd om till din Far. Ty om du fortsätter att vända ryggen till honom, ser du inte hur hans ögon ser dig och hur hans armar sträcker sig mot dig. Men om du vänder dig om mot Far, bryter jublet löst bland Guds änglar. Och du själv blir så himla glad!
Många tycker att Fadern på tavlan ser allvarlig och sträng ut. En präst från England, som talat på ett av de Åh-rets stora förnyelsehelger vi hade, sa att han nästa gång han kom skulle ta med sig sin målarpensel och smajla till mungiporna. Han fick inte komma tillbaka.
En gång skickade vi bort tavlan för rengöring. När den kom tillbaka såg vi något vi inte sett förut. Det rann tårar på Faderns kinder. Han tar in förlorade barns nöd i sig. ”Hans ansikte vittnar om din smärta, som han tagit in i sig var dag” (Ylva E.) Mitt hjärta är i uppror, all min medkänsla väcks (Hosea 11:8).
Han tar in smärtan och han tar emot sitt barn. Poängen i denna liknelse är:
VI FÅR KOMMA SÅDANA VI ÄR.
MEN VI BEHÖVER INTE FÖRBLI SÅDANA VI ÄR.
Det budskapet gäller den förlorade sonen. Det gäller hans bror som inte finns på tavlan. Man han finns avbildad i ditt badrum (tavlan ovan tvättstället) och du kan träffa hen varje morgon. Vad som händer får du nu läsa i Sång-postillan, årgång 3 på sid 299, eller klicka här.
Sångpostillans predikan är en maratonpredikan. Den är lång (enligt Jesu föredöme i Markus 6:34). Det betyder inte att du ska rusa igenom den på rekordtid. Stanna till! Tänk till! Andas ut och andas in! Berätta för dig själv vad du läst. Samtala med Far...
Och lyssna till änglarnas sång. Det finns glädjesmitta i den...


Bengt Pleijel 87+

Skriva ut