onsdag 13 augusti 2014

Inför nionde söndagen efter Trefaldighet

Håll alltid huvudet kallt, var beredd att slita ont!

Jag vidarebefordrar denna uppmaning till er, kära bloggläsare. Jag fick den själv då jag häromdagen träffade aposteln Paulus. Det han en gång skrev till Timotheos tyckte han skulle passa oss i vår tid (se dagens epistel, 2 Tim 4:5, Bibel 2000).
Detta ord hör till det sista Paulus skriver. Han vet att han snart skall bryta upp. Det är som han vill ropa ut till oss: ”Upp till kamp emot SYNDAKVALEN, sista striden det är ...” Vi anar att han har rätt. En ångest går fram och ofreden rister i livsträdets stam (Sv Ps 62:6).
Vi lever i en orolig värld. Det brinner plötsligt i Västmanland. ISIS åstadkommer dubbel istid i Irak. Sudanbarn gråter. Och när bokstaven O ställer sig före LYCKAN blir vi upphetsade, upphettade, upprörda, ansiktsröda. Varmgång på hjärnkontoret!
Håll huvudet kallt! Hur då?
Om kylskåpet skall hållas kallt måste det få kontakt med kontakten i VÄGGEN. Om huvudet skall hållas kallt behöver vi kontakt med VÄGEN:
Jesus, VÄGEN och Anden, SANNINGEN, ger oss LIVET, Himmelskt EL!
Den helige Ande har andats in himmelskt El i Bibelns ord. Varje bok i Bibeln är inspirerad av Gud. Inspirerad = Gud har andats in Spiritus, den helige Ande, i ordet (2 Tim 3:16). Därför kan det bli kraft, i stället för krasch och krafs i våra liv.
Vi möter Honom som öppnar våra sinnen så att vi förstår Skrifterna (Luk 24:45).
Vi möter Honom som öppnar våra öron, ty han hör vad vi ber: Upplåt du vårt hjärtas öra ...
Vi möter Honom som öppnar våra ögon ty Han kan ge ert inre öga ljus, så att ni kan se vilket hopp han har kallat oss till, vilket rikt och härligt arv han ger oss bland de heliga, hur väldig hans styrka är för oss som tror (Ef 1:18-19). Då erfar vi ”hans styrkas krafts energi”, som det står ordagrant i Ef 1:19 = Himmelskt EL!!!
Vi får brinnande hjärtan, då Ordet berör oss (se Lukas 24:32). Vi blir brinnande i anden, då vi tjänar Herren (Rom 12:11).
EL-kraft hjälper oss hålla huvudet kallt.
EL-kraft ger kampkraft. Upp till kamp! Vägra att låta dig blåsas omkull av opinionens vindar. Vägra att bli bunden i modlöst självförakt (Sv Ps 549:2). Vägra att bli högmodsuppblåst! Upp till kamp! Håll huvudet kallt! Behåll sans och besinning. Kom ihåg: Bara döda fiskar följer med strömmen. Laxen leker sig motström. En kristen – en glad lax!

Denna söndag får vi en fin utnämning: Vi blir FÖRVALTARE. Gud anförtror liv och kraft, el och himmel, kärlek och glädje, nådens gåvor och Andens stora fruktfat till oss svaga människor, Vi får förvalta och förmedla detta till andra svaga människor. Vår himmelske Fader tar oss in i den himmelska kärleksströmmen. Vi får likna honom som älskar en glad givare, därför att han som själv är en glad givare, och gläder sig att få se hur hans barn vill liknar honom.
Till dig, kära förvaltare, säger han: Håll alltid huvudet kallt, var beredd att slita ont! Som förvaltare av himmelrikets hemligheter kommer du att få upptäcka stor glädje. Men också mycken kamp, smärta, motstånd. Du får slita ont för att få göra gott. Allt liv lides fram. Fråga mamma om du inte tror det. Med smärta skall du föda dina andliga barn. Var finns idag fäder och mödrar som vill förmedla och förvalta LIV till nästa generation? När en kvinna skall föda har hon det svårt, för hennes stund har kommit. Men när hon har fått sitt barn minns hon inte längre sina plågor i glädjen över att en människa fötts till denna världen (Joh 16:21).
Den underliga erfarenhet som förvaltare kan berätta om, är att kampen ledde fram till så mycken glädje. Apostlarna pryglades men gick ut från rådet, glada över att befunnits värdiga att förnedras för Namnets skull (Apg 5:41-42). Paulus och Barnabas blev förföljda och bortdrivna från en stad. Man skulle tro att deras lärjungar tappade tron. Men när de såg vad Herren gjorde genom dem,  uppfylldes de alltmer av glädje och helig Ande (Apg 13:52). I glädjens brev, Filipperbrevet, står det: Ni har fått nåden att – ja, inte bara att tro på Kristus utan också att lida för hans skull (Fil 129). Petrus skriver till den kristna att de inte ska bli överraskade över de motreaktioner de får. Gläd er i stället över att ni delar lidandena med Kristus, ty då får nu jubla av glädje också när hans härlighet uppenbaras (1 Petr 4:13). Alltså: sucka inte, stöna inte när ni får slita ont. GLÄD ER I STÄLLET!
Nu kan det hända att en del som läser detta säger: Jag duger inte att bli förvaltare. Alltför dålig! Och opålitlig! Förmodligen har du rätt. Men det stoppar inte honom som du får träffa i dagens evangelium från Lukas 16:1-13. Han berättar där om en dålig och opålitlig förvaltare, som fifflar och bluffar, förskingrar och slösar bort sin arbetsgivares pengar. Lägg märke till hur Jesus ser på honom.
”Ljumma, lata sökare finner ej sin Frälsare” står det i Sv Ps 266:2. Men det kan hända att Frälsaren finner dem. Han ger inte upp när de han ser de stygga barnen. ”Där jag bäst behöver dig, är du allra närmast mig” (Sv Ps 217:2). Han som skapade världen av ingenting, kan göra stora ting med det som ingenting är. ”Så länge du inte är ingenting, kan Gud ingenting göra med dig” påstår Martin Luther. Vänd om och bli som barn, var budskapet i förra söndagens blogg. Gud vill något STORT med oss när vi vänder om och blir som BARN!

Nu tillbaka till den dålige förvaltaren. Läser vi Folkbibeln får vi veta att hans herre – hans arbetsgivare – berömde honom för att han handlat klokt. Läser vi Bibel 2000 får vi veta att Herren – och det syftar på Herren Kristus – berömde honom för att han handlat klokt. Han hade inte handlat rätt, men han hade handlat klokt. Denna text har åstadkommit mycket grubbel och gråa hår hos förkunnare, själv blev jag alldeles vithårig. Men är du nyfiken på vad gott jag fick ut av den texten då jag slet ont med den? Läs min utläggning i Sångpostillan, adress se nedan.

Det är ett stort uppdrag vi får denna söndag: att bli FÖRVALTARE. Och svårt. Svårt därför att vi lever i en tid då vi smittas av att alla bara tänker på sig. ”Satsa på dig själv!” är ju dagens trendbudskap. Vill du få hjälp att gå mot strömmen, kan jag nu förmedla en kontakt med en förvaltare från 1200-talet – den helige Franciskus. Bed hans bön – långsamt, eftertänksamt, begrundande! Du gör en glädjeupptäckt: Vad härligt det att få hålla huvudet kallt och få slita ont för glädjens skull!
HERRE, gör mig till ett redskap för din frid! 
Låt mig bringa kärlek, där hat råder! 
Låt mig bringa förlåtelse, där orätt har begåtts! 
Låt mig skapa endräkt, där tvedräkt råder! 
Låt mig bringa tro, där tvivel råder! 
Låt mig bringa sanning, där villfarelse råder! 
Låt mig bringa hopp, där misströstan råder!   
Låt mig bringa ljus, där mörker råder! 
Låt mig bringa glädje, där sorg och bedrövelse härskar.       
O, Mästare! Låt mig icke så mycket söka att bli tröstad som att trösta. Icke så mycket att bli förstådd, som att förstå. Icke så mycket att bli älskad, som att älska. 
Ty det är genom att ge, som man får. Det är genom att glömma sig själv, som man finner sig själv. Det är genom att förlåta andra, som man själv får förlåtelse. Det är genom att dö, som man uppstår till evigt liv.
Varm hälsning med himmelskt EL från
Bengt PleijEL 87+

FÖRVALTARMÖTE HÅLLS
  1. på sid 352 i Sångpostillan årg 3.
  2. på bibelskolan.com /Bengts återvändsgränd/ Sångpostillan årg 3. / Nionde efter Trefaldighet. Tryck här så hamnar du där
  3. på bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen. Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook. Den utkommer en gång i veckan om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Den är en del i kyrkans underjordiska verksamhet för att RASTA OCH RUSTA RESTEN. Den vill sprida salt för att RÄDDA RUTTEN VÄRLD. Den vill ge tröst och UPPMUNTRAN till NEDMUNTRADE BARN av olika snällhetsgrad och åldrar. Sänd gärna kärleksfulla EL-stötar till andra om denna blogg.









Skriva ut