fredag 12 juli 2013

Kära gottegris!

Lördag 13 juli inför Kristi Förklarings dag.
 
Kära Gottegris!

Får jag kalla dig gottegris? Du måste vara det eftersom du vågat dig in på denna blogg, som bjuder på godis.
 
Vad är skillnaden mellan jordiskt lördagsgodis och himmelskt söndagsgodis?

Lördagsgodis är gott. Syndigt gott! Mmmmmaraboo!! 

Men problemet med detta är att du blir alldeles för VIKTIG! Kläderna krymper. Vågen blir stygg. Midjemåttet större än stussmåttet. Du måste utstå bantnings-tortyr. Ty du vill bli lik den som du läste om på löpsedeln: ”Gick ner 20 kg på en vecka”. Du försöker. Och kämpar. Och lider.  Men .... känner dig så värdelös.

Himmelskt söndagsgodis har en annan effekt. Näringsrik föda för själen. Du får ett sunt självförtroende. Du får veta att du är värdefull . VIKTIG här och nu! Befrias från jämförelse och avund. Du kan bli stolt som jag: Jag har på 86 år lyckats gå upp 86 kg. Paulus berättar på ett ställe hur man hittar den stoltheten: Den stolte skall ha sin stolthet i Kristus (1 Kor 1:31). Recept: Börja umgås med Jesus. Genom dopet och tron hör vi ihop med honom. Vi blir det största man kan bli: Guds barn. Den himmelske Konungens barn. Sträck på dig kungabarn!

På söndag – Kristi förklarings dag – börjar den första texten (2 Mos 34:27-35) med att berätta om Mose som fått 40 dagars semester. Han umgås då med Gud på Sinai berg. Där lär han sig tio Guds bud. Kärlekens Gud ger honom och oss kärlekens bud. Buden hjälper oss att förstå hur rikt livet kan bli om vi följer dem. Men buden kan ju också avslöja  hur dumma och korkade vi är.

I den andra texten – 2 Kor 3:9-18 – får vi lära oss skillnaden mellan vad som händer om vi avslöjas av Janne Josefsson och vad som händer när vi avslöjas av Jesus Josefsson.

I den tredje texten – Markus 9:11-13 – får du klättra upp på ett berg. Där träffar du Jesus och Mose och Elia. Du får lyssna till vad de har att säga varandra. Du träffar också Petrus och Jakob och Johannes. Om du frågar dem varför de tagit med dig upp på detta berg, hör du hur Petrus säger: Det är bra att vi är med. Det förstår du bara om du följer med dem och får vara tillsammans med Jesus. Du får se hans härlighet! Men Jesus möter du inte bara på livets höjder. Ni går tillsammans ned från berget. Du får samtala med honom om dina problem och svårigheter. Han följer med dig ”ut i en värld där stora risker väntar” (Sv Ps 288:1). Och då blir du glad att Jesus går med dig. Du säger: Jesus, det är bra att du är med!

Vill du veta mer om detta, gå in på nätet: www.bibelskolan.com / se Bengts återvändsgränd / sångpostillan andra årgången /Kristi Förklarings dag. Tryck här  Eller köp boken Sångpostillan årg 2. (GAudete förlag, tel O42/ 37 48 10).

PS! Det är inte bara stora risker som väntar oss i vår vardag. Där finns också fester. På söndag kväll (14 juli kl 21) får vi vara med om att fira Estelles mammas födelsedag. Eftersom du är ett kungabarn är du särskilt inbjuden. Du får vara med och får sitta längst fram på festen – allra närmast TV:n. Glöm inte att då be en bön för Estelles mamma, pappa, morfar och mormor.

Bengt Pleijel 86+
 

Skriva ut