onsdag 8 oktober 2014

inför Tacksägelsedagen.

Tacksägelse .... Lovsång ...
Det är melodin som spelar och sjunger på Tacksägelsedagen. Vi får tala om för Suck och Jämmer och Klagan att vi nu tar paus från dem. En lååååååååååååååååååååååååååång paus. I stället för dessa jämmerlika suck-sånger övar vi oss på himmelska LÅTAR!
I dagens epistel från Kolosserbrevet 3:16-17 ger oss Paulus två låtar:

LÅT Kristi ord bo hos er i hela sin rikedom och med all sin vishet ...
LÅT allt vad ni gör ske i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom honom.

Uppgift: Gå och gnola på dessa låtar en vecka framåt. Gud vill ju att det skall bli såsom i himlen på jorden. Säg: HIMLAR ANAMMA! (anamma betyder ta emot).

Vi lever i en farlig värld, sa Carl Bildt då han avskedstalade på UD. Det kan bli en salig värld då vi går in den himmelska motrörelsen. Vi stoppar ”djävulsdansen” som man berättar om på TV, och går in i himmelsdansen. Peter Halldorf uttrycker denna dans så här:

Gud är till sitt väsen gemenskap – en livfull, lekfull, längtansfull dans mellan Fadern och Sonen och Anden som pågår i evigheters evighet. I denna sprudlande dans, där Sonen, född av Fadern, sänder Anden som utgår från Fadern, frambringas Skapelsen i en hisnande kosmisk piruett och kröns med att Gud i ett anfall av hänförelse avbildar dig själv i sitt yppersta konstverk, Människan. Och som om detta inte var nog – Människan bjuds upp till dans. Det är genom att delta i denna dans, i förtroligheten och innerligheten mellan Fader, Son och Ande, som människan blir sig själv.
(Peter Halldorf: Drick djupt av Anden, sid 16)


Vilket rikt, spännande och roligt liv vi kan få leva!
För att hitta det behöver vi SE UPP med att inte glömma att SE UPP! Det är mycket som sker over head i kyrkan. Där får vi veta att OVAN DÄR finns änglar och helgon. Och de kan berätta om Fadern. Har ni inte hört vad han har sagt? säger de. Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag  min nåd förbliva ÖVER DIG (Jer 31:3).
Om du inte kan eller vågar tro de orden, be den helige Ande hjälpa dig att tro dem. Då händer något spännande. Anden säger till dig att stoppa ned det ordet från Jeremia 31:3 i hjärtat (läs 4 Mos 6:6). Om du gör det, kommer den helige Ande själv in i hjärtat, ditt inre kärleksrum. Han börjar samtala med dig om vad det betyder.
Paulus hade erfarenhet av det. Han säger att Anden inte bara samtalar med oss i vårt inre kärleksrum utan också ROPAR: Abba! Fader! Anden är så ivrig att vi ska förstå att Gud är vår Far och att vi är Guds barn (läs Rom 8:15-17). Om du då undrar hur du kan vara ett Guds barn, du som inte är Guds bästa barn, så börjar Anden tala om Jesus. För Jesu skull är du ett Guds barn. Och som barn är du insatt som arvinge. Himmelrik redan nu! Och Paulus berättar för oss att när han upptäckte detta i sitt eget liv då hade han hittat högsta vinsten (läs Filipperbrevet 3: 7-9).
Ja, detta kan hända i våra liv. Vi slutar att drömma om VINSTER I VÄLFÄRDEN och upptäcker att vi blir mycket gladare om vi låter dessa vinster gå till VÄNNER I OFÄRDEN, till nödens barn som gråter och trons syskon som misshandlas och ...
Men det är mycket annat som kan hända oss. Vi lever i en farlig värld. Välfärden kan plötsligt bli ofärd också för oss. Stroke, kollision, bankkrasch, ebola, explosion på en databank. Allting bara rasar ...
Var har jag min förankring när allting sviker och bedrar?
Ta emot svaret på den frågan i Psalt 25:14-15.

Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom,
sitt förbund gör han känt för dem.
Mina ögon ser alltid upp till Herren
ty han drar mina fötter ur nätet.

Du behöver inte vara rädd om du fruktar Gud, säger Mose (se 2 Mos 20:20). Hans fullkomliga kärlek driver ut rädslan, skriver Johannes (se 1 Joh 4:18).
När jag hitta den förtroliga gemenskapen med Fadern vet jag vad jag ska göra med Skam och Suck och Klagan, när de kommer och stör mig. Jag använder TRESJU-METODEN!
I Psaltaren 55: 18 står det: Afton, morgon och middag vill jag sucka och klaga.
I Psaltaren 119:164 står det: Jag prisar dig sju gånger om dagen (Psalt 119:164)
Alltså: Tre gånger om dagen får jag sucka, klaga och stöna och tala med Herren om allt eländet.
Sju gånger gnolar och trallar jag med änglarna. Ty...

änglarna sjunger i himlen: Halleluja!
Glädjen blir stor när Gus kärlek bryter igenom hos oss (Sv Ps 333:3)

På Tacksägelsedagen gör vi en charterresa tillsammans till Betania. Vi träffar där Jesu vänner Marta, Maria och Lasaros. De bjuder på en härlig måltid. Maten är inte slut när vi kommer. Den räcker för dig och för mig. Tillsammans med Jesus och lärjungarna går vi till Jerusalem, som ligger en halvtimmes promenad från Betania. På vägen får vi sjunga med lärjungarna. Ty plötsligt börjar de i sin glädje ljudligt prisa Gud, för alla de underverk de sett. Och vi får sjunga med och sjunga ut vår glädje att vi tillhör Jesus.
En del som hör detta blir störda. De vill att vi skall sluta. De lider av en underlig sjukdom, som också finns i vår tid och som vi kallar ”kristofobi”. ”Vad hemskt om det där med Jesus är sant för då måste jag erkänna hur fel jag levt”. När ljuset kom in i världen älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda (Joh 3:19).
De som följer med på charterresan får vara med om vad som händer när Jesus närmar sig Jerusalem. De upptäcker hur mycket likheter det finns mellan Jerusalem och deras inre värld. Om du läser i Sångpostillan träffar du en som var med på resan och förde noggranna anteckningar. Adress till Sångpostillan, se nedan. Tänk vad mycket vinster vi kan ta emot. Vi får det för att ge. Den himmelska kärleksrörelsen sätter igång våra händer, ögon, öron, fötter, fantasi så att välfärden skall nå allt fler.
Med varma hälsningar i gemensam himlaglädje

Bengt Pleijel 87+


RESEBESKRIVNINGAR TILL GLÄDJEUPPTÄCKTSRESOR
  1. i SÅNGPOSTILLAN, årgång 3, Tacksägelsedagen, sid 519. Finns även på bibelskolan.com. Tryck här
  2. i Bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen, som utkommer inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Media och människor berättar om hur farlig världen är, men HIMMELSK SÖNDAGSGODIS om hur saligt det kan bli när Guds kärlek bryter igenom hos oss. Sprid ryktet till alla rädda, att det finns en chans att bli räddad.
Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut