tisdag 7 juli 2015

Inför sjätte söndagen efter Trefaldighet.

Vad anser du om vädret?
Vad Gud är god som skapat vädret! Det blir ju väder varje dag. Tänk vilket bra kommunikationsmedel vi fått. Vad skulle vi annars prata med varandra om? Vad anser du om vädret?
  Länge gick vi och längtade efter sommar och värme. Men så kommer värmen och vi står inte ut. Vi suckar och flämtar och stönar .... Jag som, när detta skrivs, har kommit till en ålder av 88 år, 5 månader och 6 dagar, måste ta en paus i min maratonträning. Jag rör mig långsamt, värdigt, förnämt. Och lyckligt!
  Men efter värmen, vad kommer då? Blixt och dunder! Vi hör åskans röst. Stormar brusar. Regnets kalla skurar susar. Vad gör vi då? Suckar? Klagar? Ojar oss? O nej då! ”Då brister själen ut i lovsångsljud: O store Gud, o store Gud!” Alltså: inte oja, utan neja! Säg nej till suckeriet! Det har riksdagsman Carl Boberg lärt oss (Se Sv ps 11:2).

Det finns verkligen kloka riksdagsmän. Vi hörde dem i Almedalen. Men, förstås - en del är allt ”ute och cyklar”. Själv är jag inne och cyklar. En mil om dagen. Framför Teven. Där får jag rapport om det som är aktuellt, och får veta allt om väder och vind, lär mig laga mat, lösa mordgåtor och annat nyttigt.
  Idag är det inne att vara ute och vandra. Pilgrimsrörelsen smittar. Men själv är jag - av rullatoriska skäl - inne och vandrar. Bibelvandrar! Och försöker smitta andra att göra så. ”Gud ditt folk är vandringsfolket”. Häng med! Det märkliga är att du då inte får belöning sedan du varit ”vandringsduktig”! Du får en startgåva: HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS!
  Vi startar en sådan vandring på söndag. Temat är EFTERFÖLJELSE. Vi får vara med om världshistoriens mest spännande vandring – vandringen med Jesus! Den vandringen är inte bara spännande utan också utmanande. Vi får stanna till och tänka till och tänka om! Jesus leder oss på rätta vägar. Men inte alltid så lätta vägar.

Kommer du ihåg vad Jesus förra söndagen sa till Simon Petrus? Och till dig och mig. Han sa: Var inte rädd. Från denna stund skall du fånga människor (Luk 5:10). Fiskfiskaren skall bli människofiskare! Han skall fånga upp dem som håller på att sjunka ned i djupen, ned i missmodets, förtvivlans, meningslöshetens djup. Men vilken fin uppgift! Inte längre: Satsa på dig själv! Satsa i stället på att få andra att leva upp. Häng med på efterföljelsens annorlunda-vandring med Jesus. Ty Jesuslivet är så helt annorlunda!

Petrus hittade detta rika liv. Han lämnade allt och följde Jesus. Det kan vara bra att ha en guide som går med dig då du slår in på den vandringen. Den som skrivit SÅNGPOSTILLAN är en guide som har två ögon och berättar för dig vad han har sett. Om du följer med blir där fyra ögon. Guiden har sett en del. Men det finns mer att se och upptäcka.

Sångpostillans vandring börjar med en sångövning. Vi lär oss denna sång: ”Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv ....” Vad händer då? Inte ”alla ting runtomkring smälter bort som snö ...”. Guiden begrep inte vad det betydde utan ändrade till ”alla ting runt omkring får du se som han, i ljuset av hans ära och makt”. Ja, tillsammans med Jesus får du syn på så mycket som du inte anat eller sett eller förstått . Dunkla ställen i Bibeln får ny klarhet. Du får se på människor omkring dig med Jesu möjligheter.

På söndag får du i Jesu efterföljelse lära dig hur man förhåller sig till stöddiga människor. På Jesu tid hette de ”skriftlärda och fariseer”. De var egentligen mycket duktiga människor, på många sätt fina och bra. Du jämför dig med dem. Och försöker kanske bli så bra som de. Du sliter med dig själv, tar dig i kragen. Men kommer inte högre upp för det. Du känner dig dum i deras närhet. Men då kommer guiden fram till dig, ler mot dig, ser på dig och säger: ”Varför försöka bli perfekt, när det är mycket lättare att bli fullkomlig”.
  Är du nyfiken på den kloke guidens kloka ord, så stäm möte med honom i boken Sångpostillan, adress se nedan. Där får du bl a råd om hur du skall klara av konflikter du råkat in i. Du lär dig sätta stopp för tredje världskriget!

Det finns mycket spännande man kan lära sig på nätet. Du kan hitta liv och liv i överflöd. Där finns gott godis att ta med sig på den vandring som heter EFTERFÖLJELSEN. Och vet att Guds kärlek har godis till fyllest, så det räcker både för dig och dina medvandrare.
Men – det måste också sägas – där finns mycket förfärligt farligt och giftigt och klibbigt och otäckt, som dödar livsglädjen. Många skickar och twittrar ut hot och hat och gift och elakhet, som bryter ned och får dig och andra att gråta. Får du ett ord som ”du är en hora”, ”du är ful som stryk” ”du borde inte få leva” eller dylikt, så sätter sig sådana ord som tagg och slagg och sår i dig. Det gör så ont, de väcker dig i natten, du kan inte skaka det av dig.

Jesus talar allvarligt om det i texten på söndag. Sådant förekom också på Jesu tid. Man kunde säg raka till någon. Av det har vi på svenska fått ordet rackare. Din odåga. Ditt dumhuvud. Du är tom i bollen. Intelligensbefriad!
  Man kunde säga more till någon. Man angriper en människas moral, hennes karaktär. "Du dåre! Din slyngel"! Skurk! Dessa omdömen dödar och kan få en människa att känna sig värdelös. Sådana sårande ord och tankar kan säga: Om vi vore av med honom ...  Jag önskar att hon var död ...
  Jesus säger att en människa som säger så är en mördare. Ja, han säger rakt på sak: Han undgår inte helvetets eld.
Tänk om Jesus har rätt!
Du skall icke dräpa.
Vad är det? Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte skadar vår nästa till hans liv eller vållar honom lidande, utan hjälper och bistår honom i alla faror och livsbehov,

Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv.
All din synd förgår, men du själv består, i förtröstan på Jesus Guds Son
  Vad gör du om du blivit utsatt för sådana kränkningar? Eller utsatt någon annan för det?
Pröva detta recept:
  1. tala med Jesus om det. Försök hitta den personliga och förTROliga relationen med honom. Uttryck din nöd. Klaga. Sucka. Gråt. Bekänn ärligt det som är din synd. Men gör det inför Honom.
  1. Försök säga som Jesus då man korsfäste honom: Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör (Luk 23:34).
  1. Försök säga som Stefanos då man stenade honom: Herre, ställ dem inte till svars för denna synd. (Apg 7:60)
  1. Försök göra som Petrus säger att Jesus gör då han blev mobbad: När han blev hånad, svarade han inte med hån, när han fick lida svarade han inte med hot UTAN HAN ÖVERLÄMNADE SIN SAK ÅT HONOM SOM DÖMER RÄTTVIST  (1 Petr 2:23).
  1. Smaka på vad Petrus säger i fortsättningen: Han bar vår synder upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår är ni helade. Ni var som vilsegångna får, men nu har ni vänt om till era själars herde och vårdar (1 Petr 2:24-25).
  1. Lär dig detta ord från Ordspråksboken 4:20-22 "by heart": Min son, min dotter, tag vara på mitt tal, vänd ditt öra till mina ord. Låt dem inte vika från dina ögon, bevara dem i ditt hjärtas djup. Ty de är liv för var och en som finner dem och läkedom för hela hans kropp.

Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv.
All din synd förgår, men du själv består i förtröstan på Jesus, Guds Son.


Med varmsval sommarhälsning
Bengt Pleijel 88+

som är guiden, som stämmer möte med dig i boken Sångpostillan, årgång 1, sid 312, eller tryck här, så hamnar du där . Han träffas också på www.bibelskolan.com och kommer du dit smyger du dig in till BENGTS ÅTERVÄNDGRÄND. Där finns ännu mer gott godis att ta med sig på den vandring som heter EFTERFÖLJELSEN. Och vet att Guds kärlek har godis till fyllest, så det räcker både för dig och dina medvandrare. Berätta för dem att de varje vecka kan för HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS om de går in på facebook eller klickar fram denna adress bengtpleijel.blogspot.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut