onsdag 23 september 2015

Inför sjuttonde söndagen efter Trefaldighet.

Rik inför Gud

Det är dagens tema. Tre texter ger tre råd om detta:
  1. RIK INFÖR GUD – LÅT DÄRFÖR INTE GULD BLI GUD!
Läs 2 Moseboken 32:1-4, 30-35

   Kyrkresan idag för oss till Sinai. Israels folk stannar till där efter flykten från Egypten. Mose är trött, sliten. Han får semester i 40 dagar. Han använder semestern till att möta Gud. Han klättrar upp för berget. Där möter han kärlekens Gud som ger honom kärlekens bud. Fantastiska veckor för Mose. Han får vila ut, föra djupa samtal med Gud. Han får verkligen uppleva denna söndags tema ”RIK INFÖR GUD”. När han kommer ner från berget är han alldeles solbränd av Guds kärlek. Det strålar himmel omkring honom. Han gläder sig över att få komma tillbaka till folket och dela med sig av vad han fått. Han vill få göra dem himmelrika.
   Men vad gör folket, de som stannat till nedanför berget? De väntar och väntar. Men Mose dröjer … De blir alldeles otåliga, ledsna, besvikna. Varför händer det så lite i vår församling? Har Gud somnat? Hur länge ska herden ha semester?
   Då får de en strålande idé. Vi ordnar ett eget kyrkomöte. Vi väljer en gud efter vårt sinne. En som alltid är mitt ibland oss. En rik gud med guld och gröna ängar där vi får dansa och ha roligt och alltid får vara glada.
   De får med sig pastor Aron på detta. Man gör en stor guldinsamling av smycken som både pojkar och flickor och mammor hade i sina öron. Av smyckena gjuter de ett tjusigt, vackert, modernt konstverk: En eldig, brunstig tjurkalv. Och jublet bryter löst. Man dansar runt kalven. Man sjunger, skrattar, ropar: Detta är din gud! Låt oss lustiga vara ...

Vad var det för fel med det?
   Inte att man har guld. Guld är en Guds gåva. Det kan användas till stor glädje.
   Inte att man dansar. När glädjen kommer in i hjärtats blodomlopp sätter den både armar och ben i rörelse. Under sång och dans skall man säga: Alla mina källor har jag i dig (Psalt 87:7. Fb 14). Vi stelfromma lutheraner borde verkligen unna också våra kroppar att vara med i jublet inför levande Gud (Psalt 84:3).

Det stora felet man gör var att ta bort bokstaven L från ordet guld.
  RIK INFÖR GUD – LÅT DÄRFÖR INTE GULD BLI GUD!
En egen hemmagjord fantasi-gud gör oss fattiga. Vi får en falsk trygghet. Job talar på ett ställe om det. De som trotsar Gud har trygghet, de som har sin gud i sin hand. (Job 12:6 Fb.) Jag har en liten gud i min hand. Som jag stoppar ned i fickan när jag vill leva lätt. Men som måste ställa upp när allt går snett. Motsatsen är: Jag är e liten kristen (elitkristen!) i en stor Guds hand. Himmelrik inför Gud!

Mose ser vad folket gjort. De har gjort förskräckliga ting. Han blir chockad, upprörd, förtvivlad, skakad! Vi hör hur han utgjuter sin förtvivlan inför Gud: Ack, detta folk har begått en svår synd. De har gjort sig en gud av guld. Men förlåt dem nu deras synd. Vill du inte göra det, så utplåna mig ur boken som du skriver i.
   De har syndat mot Gud. Den stora synden är otron – De tror inte på mig (Joh 16:9). Drar man ur kontakten med ljuskällan, följer mörker och mörkrets gärningar.
Mose säger: förlåt dem! Han vill själv bli struken ur Livets bok om det kan hjälpa dem. (Jämför med vad Paulus skriver i Rom 9:1-3). Vilken omsorg! Vilken kärlek! vilken nöd!
   Mose är fylld av sorg. Paulus hjärta plågas. Har vi bråkdelen av denna medkänsla. Vad säger vi om människor omkring oss? De är obotfärdiga. De får skylla sig själva. Eller säger jag: Släng ut mig ur din gemenskap om det kan hjälpa dem. Låt alla välsignelser gå från mig till dem. Utplåna mig ur livets bok, bara du vill föra min familj, mina barn, mina vänner till Kristus.
   När vi ber så, får vi inte vad vi ber om. Gud tillåter inte att någon går bort från honom för att någon annan skall komma till honom. Det är bara en person som Gud tillät att han fick inta en annan människas plats. Det är JESUS.
Jesus för världen givit sitt liv, öppnade ögon, Herre mig giv.

  1. RIK INFÖR GUD – LÅT DÄRFÖR INTE VÄRLDEN BLI VÄRD!
Värden – det är han som bjuder på fest och har den fina uppgiften att se till att alla skall trivas. För detta blir han beundrad, hyllad, tackad! Värden är värd det. MEN – det finns ett MEN här. Fest blir pest om VÄRLDEN blir värd!
Johannes skriver till oss om detta i 1 Joh 2:15-17, dagens kärleksepistel till oss.
Älska inte världen och det som finns i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. ty det som finns i världen, vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med, det kommer inte från Fadern utan från världen. Och världen förgår med sina lockelser, men den som gör Guds vilja består för evigt.
Gud älskar världen. Varför får inte vi? Vi behöver få svar på två frågor.

Fråga 1: Vad menas här med ”världen”?
Johannes tänker nu inte på universum eller den skapelse som framgår ur Guds hand. Djupast sett är det inte heller fråga om människorna i världen. Med världen menas här den makt som står Gud emot. Det är de gudsfientliga krafter, som får människor att vända ryggen åt Gud. Man kan se ”världen” som en idémakt. Den suger in människor i sitt tänkesätt. Alla tänker på samma sätt. Alla går in i samma mönster och samma beteende.
Om ”världen” regerar blir det likriktning och kopior. Om Jesus blir Herre blir det original.
Jesus var annorlunda. Och han kallar sitt folk att vara annorlunda. Att våga gå mot strömmen. Kom ihåg: Bara döda fiskar glider med strömmen.

Fråga 2: Vad menas här med ”att älska”?
Älska inte världen – det betyder: ha inte ditt hjärta i det som är Gud emot. Om jag har mitt hjärta i ”världen” så kommer ”världen” in i mitt hjärta. Och då finns det ingen plats för ”Faderns kärlek” i mig.
Se upp med de tre inkörsportarna genom vilka världens krafter slinker in: vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med.
När ”världen” är i mig älskar jag ”världen” för att FÅ! Få del av dess njutningar, ära och glans.
När ”Faderns kärlek” är i mig kan jag älska människor i ”världen” för att GE. Ge av ”Faderns kärlek” till människor som är fångade i ”världen”.
Låt Jesus, som för världen givit sitt liv, vara din VÄRD! Inte gäst – men värd.
Jag brukar be så här: ”Glädjens Herre, bjud till fest vid ditt bord idag, gör envar till hedersgäst efter ditt behag”. Vilken fest! Alla blir rika inför Gud!

  1. RIK INFÖR GUD – SLUTA TJÄNA, BÖRJA TJÄNA.
Läs evangeliet från Matteus 6:19-24. Där presenterar Jesus för oss två makter: Gud och mammon. Vem är mammon? Jesus beskriver honom som en makt. Lägg märke till uttrycket: man “tjänar pengar”, inte ”man förtjänar pengar”.
   Mammon är en kuslig makt. Han smyger sig in i börsbolag och leker ”kraschleken” med finansministrar och ekonomiska specialister. Han förvrider huvudet på de käraste syskon vid en arvstvist. Han får den mest sansade människa att bli alldeles kollrig inför utsikten att vinna 25 miljoner på Lotto.
   Vad är det som driver oss när vi tjänar mammon? Kanske inte alltid lusten att vilja HA. Utan lusten att vilja VA'. Har jag pengar, har jag makt. Har jag makt har jag inflytande. Jag blir berömd. Och mycket upp-SKATTAD av signaturen M.A. på finansdepartementet. Jag luras att förlägga mitt värde i vad jag äger och presterar. Då är jag något. När drömmarna inte infrias kommer dumma tankar om mig själv: Jag duger inte. Jag är värdelös, ingenting att ha. Och sedan kommer många andra makter i mammons släptåg: Jämförelse, avund, bekymmer, fiffel, bedrägerier, lögn ... allt det där fångar mig.

   Vill du bli rik inför Gud? SLUTA TJÄNA MAMMON - BÖRJA TJÄNA GUD!
Vad innebär det att tjäna Gud?
   I Guds tjänst hittar jag mitt värde. Ja, guds-tjänsten, då jag kommer inför Gud och söker hans ansikte och låter mig fyllas av hans kärlek, den hjälper mig in i en bekymmerslöshet och frid. Jag får lämna över bekymmer, stöddighet och syndighet och får komma in i en ny andning, en ny anda av sorglöshet och Guds barns härliga frihet. Jag får sjunga: ”allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag som barn väl ängslas då?
   När du vandrar in i dagens evangelium från Bergspredikan får du personlig kontakt med Jesus. Du får hjälp med skuldsanering, med skatteplanering och får bot mot ögonsjukdom. Du börjar bli klarsynt över vad som sker i det som sker. Du börjar SE på människor omkring dig med Guds möjligheter. Du börjar BE för dem: Jag ber att era hjärtans ögon skall få ljus så att ni förstår … (Vad skall de förstå? Läs Ef 1:17-19. Gör det!)
Ja, det är inte klokt vad bra vi kan få det – befrielse från makter, tröst i bekymren, kraft i all svaghet, glädje i Herren alltid. Vi slipper tappa balans i en kalvdans. Och allt detta kan sammanfattas i dagens tema:

RIK INFÖR GUD!

Du önskas rika stunder på ”RIKINFÖRGUD-SÖNDAGEN” av
Bengt Pleijel 88+
Som kan berätta för dig att det finns många fler rikedomar över dagens texter på www.bibelskoln.com
  1. I boken Sångpostillan årg 1 sid 396, som finns gratis och av nåd på www.bibelskolan.com,  tryck här
  2. I boken De Himmelrika, sid 82-87, som finns gratis och av nåd på www.bibelskolan.com,  tryck här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut