onsdag 13 april 2016

Inför fjärde söndagen i Påsktiden

Välkommen till söndagen JUBILATE. Det är dagens latinska namn. Vi hittar jublet om vi slår in på VÄGEN TILL LIVET. Det är söndagens budskap. På den vägen får vi leva, vandra, växa, förundras ...
Lägg märke till vad vi får för att upptäcka detta:

Vi får EN BIKTSPEGEL.
Det är Jesus Syrak som plötsligt dyker upp ur den boksamling vi kallar apokryferna. Ordet betyder ”undangömd”. ”Apokryfer”, säger Luther ”det är böcker som inte aktats lika med den heliga Skrift, men likväl är goda och nyttiga att läsa”. Boken heter ”Jesus Syraks vishet”. Du kan bli lite visare av att läsa den. Pröva! Boken finns i Bibel 2000 men inte i Bibel 1917 eller Folkbibeln. Idag får vi lyssna till Jesus Syraks bok 28:3-7. ”Så lyder Jesus Syraks vishet ….”
Jesus Syrak säger att det som dödar glädjen är när vi bär agg mot en annan människa och är oförsonliga, vreda, tanklösa, onda. Så länge jag ältar sådana tankar, rör de om i mina sår. De gör ont. De förstör både nattsömn och dagglädje. Vi blir så ömkligt självupptagna. Människor når inte fram till oss. Gud når inte fram till oss. Han kan inte ge sårvård och läkedom, säger Jesus Syrak. Det är därför bra om vi får träffa en annan Jesus. Petrus berättar om honom: Han bar våra synder i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår är ni helade .  Ni var som vilsna får, men nu har ni vänt om till era själars herde och vårdare (1 Petrus 2:24-25). Det är inte klokt vad bra vi kan få det!
Men det finns ännu mer att få, erfara och upptäcka.

Vi får ÖGONMÄRKE OCH ÖRONÖPPNARE.
I dagens epistel från 2 Kor 4:26-28 träffar vi Paulus. Han tröstar alla nuvarande och blivande pensionärer. När min yttre människa bryts ner, när jag tacklar av och jag ser illa, hör illa och går illa, när minnet har sprungit och gömt sig och krämporna gnäller och gnisslar, då är det inte kört. Min inre människa förnyas dag för dag. Paulus hjälper oss att hitta ÖGONMÄRKET. Rikta blicken mot det osynliga, säger han. Där finns hem-ligheter att hem-ta!
Vår invärtes människa har både öron (Sv Ps 81:3) och ögon (se Ef. 1:25).
Tänk på förbundet, uppmanar oss Jesus Syrak idag.
Rikta blicken mot det osynliga, skriver Paulus.
Upplåt du vårt hjärtas öra, ber Lina.
Och kung David, han tröttnar inte på att upprepa: Herren är förtrolig
 med dem som vördar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid
 upp till Herren, för han drar mina fötter ur nätet.
 (Psalt 25:1-15 Fb15).
Ögonmärke och öronöppnare hjälper oss hitta hemligheten att BEGRIPA det ingen begriper.
Det börjar med BE. Hjärtats förtroliga samtal med Herren. Då blir jag GRIPEN av osynliga händer som lyfter mig in i Guds fadersfamn. Det hjärtat klappar varmt. Men mitt hjärta bultar våldsamt, hårt och i otakt. Vi behöver träffa den store läkaren Jesus Vi träffar honom i dagens evangelium från Johannes14:1-14. Där berättar han om hur...

...vi får bot mot HJÄRTBESVÄR
Låt inte era hjärtan oroas, säger Jesus allra först. Känn ingen oro!
Detta säger Jesus 24 timmar före sin död.
Klart att lärjungarna vara oroliga. De undrar och frågar. Vart går du? Hur ska det gå för oss? Hur ska vi hitta dit du går? Finns det bostad för oss där?
De frågar och Jesus svarar. Kanske detta påminner oss om hur viktigt det är att ta in Jesus i våra grubbel. Herren är förtrolig med dem som vördar honom.
Jesus botar deras hjärtbesvär genom sitt ord. Hans ord är att lita på. De är liv för var och en som finner dem och läkedom för hela hans kropp. Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty från det utgår livet (Ordspr 4:22-23).
En from jude påminner sig dagligen genom ”shema”(hör! se 5 Mos 6:4-9) att dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta. Om en from jude gör så, bör också en from kristen (du!) göra så.
Många lägger bibelord i hjärnans ”hårdisk”. Där blir orden så hårda och kalla. Man slår dem i huvet på varandra, Nej, stoppa ned bibelns ordfrö i hjärtat och vattna dem med bön. Då flyter de ut genom blodomloppet och påverkar armar och ben, fingrar och tår och sedan stiger de åt huvudet, ty vad hjärtat är fullt av det talar munnen. Och hjärtat kan inte låta bli att gnola, tralla, sjunga och jubla. Det får man göra på denna söndag JUBILATE!
I dagens evangelium finns två varma men också skarpa ord av Jesus som vi ska stanna inför. De kan antingen ge hjärtvärme eller huvudvärk! Jesus säger:

Jag är vägen, sanningen och livet.
Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

De som får huvudvärk av detta ord säger: Detta är ett ord som Johannes lägger i Jesu mun. Jesus kan inte mena att han är enda vägen. Det finns ju många vägar till Gud. Gud är allas pappa och han öppnar fadersfamnen mot alla. När de sagt detta känner de sig kärleksfulla, toleranta och behöver inte oroa sig för hur det ska gå för andra. Och kommer huvudvärken tillbaka finns ju alltid Alvedon. Sov gott!
Johannes får hjärtvärme av detta ord. Det är Jesus som lägger dessa ord i Johannes hjärta. Han hör Faderns röst. Precis som Fadern presenterar sig för Mose med namnet JAG ÄR (2 Mos 3:14), presenterar sig Jesus för Johannes och oss: JAG ÄR VÄGEN, SANNINGEN OCH LIVET… Helig Ande tänder kärlekseld i honom. Nu har han fått något spännande att berätta om.

JESUS ÄR VÄGEN!
Inte motorvägen som stressar oss. ”Du skall inga andra bilar hava framför dig”. Nej, det är körförbud på VÄGEN. Gud, ditt folk är vandringsfolket. Vi parkerar vår status. Hittar skogsstigen. Vi får andas ut det unkna och andas in friskhet, hälsa … En övermåttan härlig väg! Vi vandrar lugnt och stilla. Får tid med begrundan. Får tid med förtroliga samtal med Jesus. Ty hela vägen går han med oss. Vi är Vägens folk. Vi är inte framme eller färdigfrälsta. Det finns alltid mer att upptäcka, erfara, begrunda, mogna i. Men vi hittar en rätt färd genom livet.

JESUS ÄR SANNINGEN.
I hans närhet befrias vi från livslögner, falskhet, hyckleri. Sanningen tar sällskap med Ljuset. Sänd ditt ljus och din sanning. Sanningen och Ljuset leder mig till Guds heliga berg – till Golgata. Där lyfts skuldbördorna av. Vi hittar Guds barns härliga frihet. Och vi kan få gå in till Guds altare, till Gud som är min glädje och fröjd. Och där får vi vara med om något som vi aldrig trodde vi skulle klara av: Vi får tacka Gud på harpa (Psalt 43:3-4).

JESUS ÄR LIVET,
Det riktiga, det friska livet. Vi får liv och liv i överflöd (Joh 10:10). ”Jag vill sjunga om min vän, Frälsaren, som själv är livet. I hans död är slutligen dödens onda helt fördrivet. Herre Jesus Krist, Guds Son, dig jag väntar nåd ifrån (Sv Ps 472:3)-
Men sedan ger Jesus oss chockordet: Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Han kunde ha sagt: Alla kommer till Fadern genom att följa mig. Men säger INGEN. Han säger det starkt, rakt. Med smärta i rösten. Vi måste stanna till, tänka till. Jag kan gå miste om Livet! Och människor omkring mig kan gå miste om Livet. Nådens helge Ande vill störa min sömn. Kyrie eleison!
Jag slutar att vända ryggen åt Jesus. Jag vänder helt om och ser hur han ser på mig. Jag hör hur han säger: Mina får lyssnar till min röst och jag känner dem och de följer mig. Jag ger dem evigt liv. De skall aldrig någonsin gå förlorade och ingen skall rycka dem ur min hand (Joh 10:27-28).
På den vägen får vi en spännande uppgift:

Den som tror på mig skall göra de gärningar som jag gör
och ännu större, ty jag går till Fadern

Har du erfarenhet av det? Apostlarna hade det. Apostlagärningarna är berättelsen om de stora gärningar Jesus gjorde genom sina apostlar. På många håll i världen har man den erfarenheten. Evangeliet sprids mer än någonsin tidigare i många länder. Men händer det i Sverige? Jesus vill det! Han vill att du skall leva rikt. Bli himmelrika redan nu. Fortsätta att göra Jesu gärningar. Vi får vara med om att resa upp och upprätta människor.  Hur kan det bli möjligt? Jesus förklarar:Ty jag går till Fadern
Jesus går till Fadern och sätter sig på den himmelska tronen. När Jesus levde här på jorden kunde han bara umgås med en liten grupp åt gången. Nu har han del i Guds makt. Han är lika närvarande överallt där det finns någon som tror på honom. ”Du har gått till Fadern, står inför hans tron, ser ditt folk i kärlek, beder för dem nu” (Sv Ps 359:3). Jesus är oerhört engagerad i vad som händer med oss. Ty något händer med den som tror? Vad då?
Den som tror på mig blir ni som ber.
Den som tror placeras in i en bönegrupp. Jesus vill använda oss här på jorden som sin kropp. Vi tillsammans får utföra Jesu gärningar. Vad ni än ber om i mitt namn, skall jag göra. Fadern utför sina gärningar genom Jesus. Jesus utför sina gärningar genom oss som är hans kropp. Han ser oss. Han talar ord av kärlek. Om ni älskar mig kommer ni att hålla mina bud. Han säger så efter vår text idag. Han ber för oss. Jag skall be Fadern och han skall ge er en annan hjälpare, som skall vara hos er för alltid, sanningens Ande.
Och allt detta skall åstadkomma att
 Fadern blir förhärligad.  Vilken mäktig Gud vi har!!
Och nu fortsätter vandringen, fördjupningen, nyfikenupptäckterna i Sångpostillan, årg 2, fjärde söndagen i Påsktiden, i boken sid 213, eller på bibelskolan.com/Sångpostillan. Tryck här
Vi ses och hörs!


Bengt Pleijel 89+2 kommentarer:

  1. Ta gärna upp Syraks - och Bengts - visdomsord i predikan. Men läs ingendera som heliga läsningar med slutklämmen "Så lyder Herren ord". Vår kyrka har aldrig tagit upp dem i kanon, utan respekterar likt Hieronymus´ (han med Vulgatan) vad gäller GT de judiska heliga läsningarna - övriga böcker kan vara nyttiga, men läser vi Syrak som Herrens ord kan vi lika gärna läsa Pleijel och Luther menar jag. "Guds ord" i överförd bemärkelse kan båda vara, men de är inte kanoniska skrifter som vår kyrka ser det (jag vet att Tridentinum såg det annorlunda, men där är vi inte - än).

    SvaraRadera
  2. Tack Bengt frö dina förklaringar till Vägen, sanningen och livet. Jag behövde dem just nu-stressen bara föll av!

    SvaraRadera

Skriva ut