tisdag 15 augusti 2017



Inför tionde söndagen efter Trefaldighet



NÅDENS GÅVOR

är söndagens tema, som vill göra oss ”julaftonsnyfikna”. Hela Treenigheten står beredd att berätta om dessa gåvor. 
FADERNS GÅVOR finns i Romarbrevet 12:3-8
SONENS GÅVOR finns i Efesierbrevet 4:7ff
ANDENS GÅVOR finns i 1 Korinthierbrevet . 12:4-11
   Flera av söndagens texter koncentreras på Jesus och hur vi hör ihop med honom. Han är Guds största och viktigaste gåva till denna värld, som Gud älskar (Joh 3:16). Alla texterna hjälper oss att ha fokus på honom. När vi lever i hans kraftfält – i Kristus – hittar vi varandra. Vi upptäcker att det vi är som kristna, är vi tillsammans. Och där hittar vi också himmelsk utrustning.
   Dagens texter berättar först om härligt möte med

Josua 24:16-18 – Också vi vill tjäna Herren, vår Gud.
Folket svarade Josua: ”Aldrig någonsin skall vi överge Herren och tjäna andra gudar. Herren är vår Gud. Det var han som förde oss och våra fäder ut ur Egypten, ut ur slavlägret, han som inför våra ögon gjorde dessa stora tecken. Han skyddade oss under hela vår vandring och bland alla de folk genom vilkas land vi drog fram. Herren jagade undan alla folken för oss, även amoreerna som bodde i landet. Också vi vill tjäna Herren. Han är vår Gud.”



Josua samlar folket omkring sig. Han ser tillbaka på vad som hänt. Han berättar om vad HERREN gjort i i hans eget och i folkets liv. Och folket fattar ett gemensamt beslut. ”Tillsammans vill vi följa och tjäna Herren”. De säger därför NO till Onda avgudar och säger YES till Jeshuas gode GUD… Herren vår Gud, vill vi tjäna och hans röst vill vi lyda v. 24.
   Vilket bra startord för oss. Vi längtar efter fördjupning, förnyelse, friskhet i vår församling. Vi hittar det när vi upptäcker tre ting:
  1. Vi blir inriktade mot Herren, vår Gud.
  2. Vi upptäcker ordet VI. Vi hör samman med fader VÅR. Vi lever i Kristi kropp, lemmar varandra till tjänst, grenar i samma vinstock, bräkande lamm i samma fårskock.
   3. Vi får förväntningar på Pingstens under...
   Ty i detta VI får vi utrustning, ”tillsammansgåvor” - Nådens gåvor. "Andens gåvor till oss dela och låt under bland oss ske…"
   Idag får vi med förundran tillsammans utropa:

Också vi vill tjäna Herren. Han är vår Gud!

Lukas 9:46-48 ger oss nystart med Jesus!
Lärjungarna började undra vem som var den störste av dem. Jesus, som visste vad de tänkte i sina hjärtan, tog ett barn och ställde det bredvid sig och sade till dem: ”Den som tar emot detta barn i mitt namn, han tar emot mig, och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst av er alla, han är stor.”

Texten är pinsam. Vi häpnar. Lärjungarna har just varit med om sin första nattvardsgång. Omedelbart efteråt börjar de gräla om vem som störst (bäst och vackrast). De borde skämmas!
   Men det är ju underbart att Bibeln berättar om hur man grälar och jämför sig! Bibeln är full av knepiga och underliga människor. Den berättar om dem därför att den berättar om oss. Vi känner igen oss. Poängen med bibelns människoskildring är inte att människorna där är så fantastiska. Poängen är: Vad fantastisk Gud är som kan använda sådana konstiga redskap. Det gör det genast lite mer hoppfullt för oss.
   Men ska han kunna använda oss som sina redskap, så måste först ett Pingstens under ske. Till Pingstens under hör att vårt stora stackars, lilla, duktiga, ömtåliga, trötta och tråkiga JAG, tas ned från tronen. En ballongfärd högt ovan människors problem och vardag gör att jag ser människor ovanifrån. Jag ser ned på dem, kanske föraktar dem. Men jag kan aldrig förändra en människa genom att förakta henne.
   Jesus steg ned i vår lidandes djup och älskade världen tillbaka till Gud. Jesus kallar oss till nystart. Vi vandrar med Jesus nedifrån. Vi får vända om och bli som barn. Barnen finns längst ned. De kan inte se ned på någon. Barnen är beroende av vuxna. Därför ser de uppåt. Och deras ögon tindrar. Någon kommer med presenter ..

Första Korinthierbrevet 12:4-11 - Utrustning
Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.

En nådegåva är en utrustning som den får som behöver utrustning. Den delas ut, när vi lever ”i Kristi kropp”. De är ”tillsammansgåvor”. Sätt er någon gång i bönegruppen och läs listorna på nådegåvor och fundera över vilka gåvor ni har. Gåvan ges inte till dig för att du ska bli stor och märklig, utan för att du ska ha något från Gud att ge, så att din nästa blir upprättad. En människa berättade att hon en gång läste dessa gåvolistor och sedan sa: ”Denna gåva skulle jag vilja få ge”. Inte: denna gåva skulle jag vilja ha.
   Ett nyckelord för att förstå de andliga gåvorna finns i 1 Kor 14:1. Sträva ivrigt efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna. När du strävar efter att få kärlek till dem du möter, får du nöd för dem, du ser hur sårade de är, hur mycket de fått gå igenom i livet och du undrar då hur du ska kunna hjälpa dem. Dina egna duktigheter hjälper inte långt. Då sträcker du dig mot den utrustning Herren har i nådegåvorna. En nådegåva är en utrustning som den får som behöver utrustning. Den delas ut när vi lever ”i Kristi kropp”, i gemenskapen omkring Kristus.

Är du nyfiken på nådegåvorna gå till www.bibelskolan.com / Bengts återvändsgränd / adresslista 3 / nyfikenvandring 57, Kyrkans folk lever av himmelska gåvor. 
Tryck här.

Läs denna söndags långpredikan i Sångpostillan årg 3 sid 360, på bibelskolan.com 
Tryck här.

Herre, se vi väntar alla att du våra böner hör
Och att du med oss som fordom än ett pingstens under gör.
GJUT DIN ANDE, GJUT DIN ANDE ÖVER VARE TÖRSTIG SJÄL
OCH I ALLAS VÅRA HJÄRTAN NU DITT VERK FULLBORDAR VÄL

Låt den helga elden falla uti våra hjärtan så
Att den där må helt förbränna vad som finns av hö och strå
GJUT DIN ANDE …

Andens gåvor till oss dela och låt under bland oss ske.
Med din kraft de sjuka hela och din frälsning låt dem se.
GJUT DIN ANDE …
Sv Psalm 52



Bengt Pleijel 90+





Skriva ut