måndag 27 maj 2019


Inför himmelsfärd och Novena

Vilken stor festdag i kyrkoåret

Det är ABBA-dagen. Jesus går till ABBA - FAR. Det  är Jesu tronbestigningsfest. Han bestiger tronen på allsmäktig Gud Faders högra sida och blir HERRE ÖVER ALLTING. Det är dagens tema. Då skall alla knän böja sig, i himlen och på jorden och under jorden och alla tungor bekänna Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är HERREN (Fil 2:10-11 SFB).
    Jesus får nu Namnet över alla namn, HERREN - (JHVH, JAG ÄR, 2 Mos 3:13-14) Jesus är Gud. Det betyder att han är nu lika allestädes närvarande som den himmelske Fadern. Himmelsfärdsdagens budskap är inte budskapet om Jesu frånvaro utan om JESU NÄRVARO NU! Han som förut bara kunde umgås med en grupp människor åt gången, han kan nu vara över allt - i Korea och i Ljungskile och i Hemmaboda, där du bor. "Fastän skyar honom lyfte bort och ingen honom ser, glömmer vi ej vad han lovat: Alltid skall jag bo hos er" (Sv Psalm 15:2). 

Vill du hitta den stora hemligheten i detta, vandra då in i dagens texter: Jesaja 61:10-11, Apostlagärningarna 1:1-11, Lukas 24: 49-53


1. FESTEN KAN BÖRJA! Jesaja tar ton.
Be-grunda Jesaja 61:10-12
Jag gläder mig stort i Herren, min själ fröjdar sig i min Gud, för han har klätt mig i frälsningens klädnad och svept in mig i rättfärdighetens mantel, som när brudgummen sätter turbanen på sitt huvud, som när bruden pryder sig med sina smycken. För liksom jorden låter sina växter spira fram och en trädgård låter sin sådd växa upp, så ska Herren Gud låta rättfärdighet och lovsång växa upp inför alla folk.

Jesaja tar oss med till den underbara trädgården. Där hörs lovsånger, jubelrop, glädje-fröjd. Festdräkter tas på: Frälsningens klädnad och rättfärdighetens mantel. Brudgummen tar på sig turban och bruden pryder sig med smycken. Det spirar av liv i Guds örtagård. Blommor, frukter och lovsånger växer i kapp. Och du undrar: ”Får jag vara med?” Svar: ”Ja, det får du gärna”. ”Du är sökt och efterfrågad!” Men glöm inte festkläderna. ”Kläd dig, själ, i högtidskläder när för nådens tro du träder” (Sv Ps 394:1). Du hittar kläderna i Kol 3:9-14.


2. FYRTIO DAGARS BIBELSKOLA
BE- grunda Apostlagärningarna 1:1-11 i din Bibel.
Efter Påskens seger över döden tar Jesus med oss i sin bibelskola i fyrtio dagar. Vi får begrunda grunden för vår tro. Viktigt! Vi får
 


BEVIS
Jesu första lärjungar går inte på vad som helst. De letar efter bevis. Jesu lärjungar idag behöver inte heller gå på vad som helst. Apostlarnas undervisning leder oss in i personlig relation med Jesus, som ger många bevis på seger och kärlek. 

UPPDRAG 
Ni skall bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns. I detta NI finns också vi. Hela världen skall smittas med det glada budskapet. De smittade säger: Vi kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört. Men räkna med kamp. Nytt liv föds fram med smärta. Vittnena kan bli martyrer.

UTRUSTNING
Ni skall få kraft när den helige Ande kommer över er. Detta skall ske i Jerusalem – på den svåraste platsen, där så mycket hemskt hade hänt. Där skall de vänta. Den helige Ande skall komma med kraft. Det gäller också oss. Vi ska vänta på den helige Ande. På den svåraste platsen – din hemförsamling. Var bara nyfiken på vad som händer där ”over head”, över huvudet på er. Se upp! Se uppåt!

KÄRLEKSMÅLTID
Man samtalar under en måltid om Guds rike. Nattvarden är kraftkällan också för oss. Det är där vi förstår att GUDS RIKE är rättfärdighet, frid och glädje i den helig Ande (Rom 14:17). Där förnyas uppdraget att gå ut och ge ut …



3. HIMMELSFÄRD
Lukas berättar om den i Apostlagärningarna 1:9-11 och i Lukas evangelium 24:50-53. Jämför och BE-grunda i din Bibel.

Vilken märklig berättelse! Jesus försvinner ur lärjungarnas åsyn. Han flyger på något sätt i luften. Men inte som en fågel som genom att lyfta sig högre och högre plötsligt försvinner ur vår åsyn. Han ger sig inte ut som en astronaut på vådliga äventyr i himlarymderna. Han söker inte upp en rymdstation någonstans där uppe.
   Det står att ett moln, en sky, tar honom bort ur deras åsyn... Moln - det är i Bibeln ett uttryck för den himmelska närvaron. När Israels barn vandrar ut ur Egypten går Gud före dem i en molnsky. På Förklaringsberget omger Guds närvaro Jesus med en ljus sky. När Bibeln berättar om molnet som tar Jesus bort ur deras åsyn är budskapet detta: Jesus går från vår värld och in i Guds värld. Han går från vårt sätt att existera till Guds sätt att existera. I himlen sätter sig Jesus på Gud Fader allsmäktig högra sida, som trosbekännelsen säger.
   Jesus bestiger den himmelska tronen. Jesus får nu Guds eget namn HERREN. Det skrevs med fyra hebreiska bokstäver JHVH. Det är namnet över alla namn, HERREN. Jesus är Gud. Han har del i Guds allmakt. Det betyder att han är nu lika allestädes närvarande som den himmelske Fadern.
   Himmelsfärdsdagens budskap är inte budskapet om Jesu frånvaro utan om hans närvaro nu. Han som förut bara kunde umgås med en grupp människor åt gången han kan nu vara över allt - i Korea och i Ljungskile och där vi just nu är i vår kyrka. "Fastän skyar honom lyfte bort och ingen honom ser, glömmer vi ej vad han lovat: Alltid skall jag bo hos er" (Sv Psalm 15:2).

Lägg märke till tre händelser i samband med himmelsfärden. 

UPPDRAG HEMMABODA 
Lukas berättar att en ängel säger till apostlarna: Varför står ni och ser mot himlen? Vår uppgift är inte att vara stjärnskådare eller himmelsdrömmare. Vår uppgift är se mot världens yttersta gräns. Där ligger Hemmaboda, din församling. De behöver Jesus där.

AVSKED MED GLÄDJE
Lukas berättar att Jesus välsignade apostlarna innan han fördes upp till himlen. I livets avskedsstunder brukar komma gråt och tårar. Men lärjungarna återvände till Jerusalem under stor glädje. Och de var ständigt i templet och prisade Gud. Förstår du varför?                                                          
                       
PINGSTNOVENAN
börjar. De nio dagar som är mellan Kristi Himmelsfärds dag och Pingst kallas så. Novena betyder nio. I nio dagar är Maria, Jesu mor, tillsammans med Jesu lärjungar i en sal i Jerusalem. Där håller ut i bön och väntan på den gåva Fadern hade utlovat. (Apg.1:14).
   Pingstnovenan är en speciell tid i kyrkoåret: För många kristna blir den en tid som präglas av stillhet, väntan och bön om andlig förnyelse. Vi väntar en ny pingst. Du kan bereda ditt hjärta för stora överraskningar. Läs och BE-grunda texterna i din bibel om Anden. Be Ande-psalmerna i din psalmbok. Nr 50—54, 361-368, 160-152, 476-476. På bibelskolan.com kan du BE-grunda den helige Andes röda tråd genom Nyfikenhetsvandringarna 39-60.  OBS! Långa vandringar. Och BE-rikande. Tryck här.


SÖNDAGEN FÖRE PINGST 
kommer som dag 3 i Pingstnovenan. Budskapet är HJÄLPAREN KOMMER.


1. VAR STARK OCH FRIMODIG
Läs och BE-grunda 5 Mos 31:6-8 i din Bibel

Mose har just hållit avskedspredikan inför allt folket, en föredömligt lång predikan (5 Mos 1-31). Sedan blev det herde-installation. Det är Josua som nu ska insättas som folkets ledare. Att just Josua utnämns beror på att Mose visste att han träffat Gud. Josua var med Mose då han tog emot lagens tavlor på berget Sinai ( 2 Mos 24:15). Josua, Nuns son, var fylld med vishetens ande, eftersom Mose hade lagt sina händer på honom. (5 Mos 34:9). När man letar efter andliga ledare, herdar för Guds församling, förtroendevalda är det viktigt att utse dem som varit berörda av Gud (jfr Joh 21:15 ff).
   Mose ger folket denna uppmaning. Var starka och frimodiga. Det som duger åt folket duger åt ledaren: Var stark och frimodig. Och det duger åt oss. Du hittar både styrkan och frimodigheten om du följer Herren, ty Herren är den som går framför dig, han skall vara med dig, han skall inte lämna dig eller överge dig. Du skall inte frukta och inte vara förfärad (se hur detta ord upprepas i Josua kapitel 1). Folket då förstod hur viktigt det var att bära på ”by-heart"-ord! Också du förstår …
   Du blir FRI, MODIG och HET! Och STARK!!!


2. INGET KAN MIG SKILJA FRÅN GUDS KÄRLEK
Läs och BE-grunda Romarbrevet 8:31-39 i din Bibel.

Här finns många ”by-heart"-ord som du redan kan. Nu påminns du om dem och du upptäcker att ”by-heart"-ord blir bär-ord. Dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta (5 Mos 6:6). Vill du ha sällskap med mig som guide på din vandring genom denna text, läs min bok ”Att älska Sverige tillbaka till Gud” sid 122-125.
   Boken finns på bibelskolan.com tryck här


3. INGEN SKALL TA ER GLÄDJE IFRÅN ER
Jesus säger så i Johannes 16:23-33 - som du får BE-grunda i din Bibel. Guide finns i ”Sångpostillan årg 2” sid 246 och i bibelskolan.com tryck här.

Pingstundret är på väg!!!
Sjung om det med Jesaja (61:10):

Jag gläder mig stort i Herren, 
min själ fröjdar sig i min Gud. 

Vi ber: ”Gjut din Ande, gjut din Ande 

över varje törstig själ 
och i allas våra hjärtan 
nu ditt verk fullborda väl” (Sv ps 52:1) 

Glad Pingstberedelse önskar Bengt Pleijel 92+




Skriva ut