måndag 2 december 2019


Inför andra söndagen i Advent

Guds rike är nära
är budskapet denna söndag. Vi börjar med att ställa in oss på den himmelska ”hörlängden” så att vi kan ”höra vad Gud, Herren, talar!” Han har något viktigt på hjärtat som han vill säga oss. Låt oss därför öppna våra hjärtan och lyssna inåt till vad Far vill säga oss. Säg …
  1. Jag vill höra vad Far vill göra.
Läs och BE-grunda dagens psaltarpsalm 85:8-14 (Fb).
Jag vill höra vad Gud, Herren, talar. Han talar frid till sitt folk, till sina trogna, men de får inte gå tillbaka till dårskap. Ja, hans frälsning är nära dem som vördar honom, för att härlighet ska bo i vårt land. Nåd och sanning ska mötas, rättfärdighet och frid ska kyssas. Sanning ska växa upp ur jorden och rättfärdighet blicka ner från himlen. Herren ska ge det som är gott, och vårt land ska ge sin gröda. Rättfärdighet ska gå före honom och bana väg för hans steg.

Far berättar vad han vill med oss. Ja, Far vill att alla skall frälsas. Far vill att det skall bli på jorden så som det är i himlen. Han vill tala frid till oss. Han vill ge frälsning, befrielse och lösning på våra låsningar och sätta stopp för vår dårskap. Han vill se på oss med nåd och sanning. Han vill skapa en kärleksgemenskap: Rättfärdighet och frid ska kyssas. Ja, han vill bara ge oss det som är gott. Och vårt land ska ge sin gröda. Rättfärdighet ska gå före honom och bana väg för hans steg.
Ja, detta vill Far. Vad vill du?
Jag vill HÖRA vad Far vill GÖRA!

  1. Far lovar och ger
Läs och BE-grunda dagens GT:text - Jeremia 33:14-16
Se, dagar ska komma, säger Herren, då jag ska uppfylla det löfte som jag har talat om Israels hus och Juda hus. I de dagarna och på den tiden ska jag låta en rättfärdig telning växa upp åt David. Han ska skaffa rätt och rättfärdighet på jorden. I de dagarna ska Juda bli frälst och Jerusalem bo i trygghet. Man ska kalla det så: Herren vår rättfärdighet.

Far ”ser vår nöd och hjälpa kan”. En rättfärdig telning skall växa upp åt David, säger SFB. Ett rättfärdigt skott ska växa ur Davids stam, säger Bibel 2000.
Jesaja har tidigare profeterat om den stora kraschen för Israel. Ödsligheten skall bli stor landet… det stolta trädet skall falla. Bara en stubbe skall vara kvar … (Jes 6:9-13). Hela rasket skall rivas. Men när allt verkar kört griper Far in. Ett skott ska skjuta upp ur Ishais avhuggna stam, en telning från hans rötter ska bära frukt. Över honom ska Herrens Ande vila. Där Herrens Ande är där skapas Liv. En doft av salighet!

Då sade Maria till ängeln: "Hur ska detta ske? Jag har ju inte haft någon man."  Ängeln svarade henne: "Den helige Ande ska komma över dig, och den Högstes kraft ska vila över dig. Därför ska barnet som föds kallas heligt och Guds Son (Luk 1:34-35).

Far lovar och ger! En rättfärdig telning skall växa upp åt David. Far ger sin Son. Jesus ger sitt liv. Och vi dras in i DEN STORA GE-RÖRELSEN!
Vi hittar rätt och kan vandra vidare på en rätt färd genom livet eftersom vi följer
Herren vår rättfärdighet.

  1. Omvänd er och tro!
Läs och BE-grunda dagens evangelium - Markus 1:14-15
Efter att Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds evangelium. Han sade: "Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet!"

Markus startar sitt evangelium med dessa starka ord: Här börjar evangeliet om Jesus Kristus, Guds Son (Markus 1:1). Gud har gripit in och sänt sin egen son till oss. Detta är tidernas största glädjebudskap! I vers 14 berättar Markus sedan att Jesus själv kommer till oss och förkunnar Guds evangelium. Far sänder honom ”ut i en värld där stora risker väntar” (Sv Ps 288:1).
Markus berättar om ondskans välde, mörkrets makt, som drabbar många. Johannes hade blivit fängslad … Ja, ondskan slår emot oss i dagens text. Vi lever i en hård värld. Och en grym. Man kastar folk i fängelse. Människor torteras, plågas, förnedras. En del hamnar i fängelse, därför att de gjort illa mot andra. Andra har hamnat där, därför att de vågar tro och säga sådant som misshagar dem som har makten. I denna första rad i vår text hör vi gråten, jämmern från alla fängslade, från alla dem som drabbats av ondskans välde, mörkrets makt.
Varför kastades Johannes i fängelse? Han hade stått nere vid Jordan och hjälpt människor att leva rätt. Han var kärv, levde på gräshoppor och vildhonung. Han var djärv, hans ögon kunde blixtra. Han vågade sjunga ut mot det som var vrångt och fel och hyckleri. Huggormsyngel, kallade han somliga. Ni är ondskans barn! Det var inte lätt att höra (Luk 3:7).
En dag hade Johannes gått upp till Herodes och sagt: ”Du får inte leva sambo med din brors hustru. Det är inte rätt” (läs Matt 14:1-12). Men det var just det som kungen gjorde. Skulle vi våga ta emot Johannes här i vår kyrka? Vi hade nog gillat dem som försökte tysta ned honom. Vi hade försökt omforma honom och gjort honom till en god och ofarlig ”medel-kyrksson” först. Eller vad tror ni?
Mitt i denna värld av ondska och mörker finns vi. Men något händer med denna värld och i denna värld. Kristus kommer, han som är en konung utan like. Där han kommer och utbreder sitt herravälde och sitt rike där börjar ondskans makt att darra och bäva. För att vi ska hitta detta rika liv i denna mörka värld säger Jesus idag:
Tiden är inne och Guds rike är nära.
Omvänd er och tro på evangeliet!

Vi tänder två ljus denna andra söndag i Advent. De två ljusen har dessa budskap:

   Omvänd er!
Tiden är inne för att göra det. Rätt tid just nu. Många har alldeles för länge vänt ryggen åt Far. Gör man det ser man bara ondska, mörker, lur och fiffel. Vi själva lever ofta instängda i ”vårt fängelse som är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag. Och genom gallren ser vi på varann" (Sv Ps 289:3). När vi vänder om häpnar vi. Guds rike är nära. En friskhet slår emot oss. Guds rike är rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17).

Tro på evangeliet!
Vi hör en predikan, Jesu första predikan: Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet!
Evangelium – det glada budskapet landar på jorden. ”Änglar den sjöngo först för markens herdar”. Sedan spreds det vidare. Folk kunde inte låta bli att tala om vad de sett och hört. ”Skönt från själ till själ det ljöd”! Det glada budskapet är att ”frälsar'n är kommen”! Människa gläd dig! (Sv Ps 297).
Ja, ”frälsar'n är kommen”! Han är här och drar dig in i sitt rike av rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande. När du tar emot budskapet ”då var det som ljus i natten bröt in, Guds mäktiga ord ifrån himlen" (Sv Ps 175:2). Och du som har så svårt att begripa dig på dig själv får möta honom som heter JAG ÄR. Han vet vem du är. I dopet sägs till dig det som Far sa till sin son i dopet i Jordan
"DU ÄR mitt älskade barn. I dig har jag min glädje." (Luk 3:22).

Du får erfarenhet av att Herren är förtrolig med dem som vördar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid upp till Herren, för han drar mina fötter ur nätet (Psalt 25:14-15). Och du sjunger:
Ett litet kungabarn jag är och glad jag är för det,
jag vet min gode Fader kär bär omsorg om oss här

  1. FRI, MODIG OCH HET.
Läs och BE—GRUNDA episteln från Hebreerbrevet 10:32-39 i din Bibel.
Hebreerbrevets författare påminner om den första tiden när ljuset nådde er. Ni blev alldeles klarsynta över ondskans djävulska krafter. Det som hände då, kan hända nu. Ondskan fortsätter. Men också himmelska motkrafter. ”Kristus kommer - Davids son, konung utan like. Ondskan välde, mörkrets makt bävar för hans rike” (Sv Ps 111:1).
Och rådet vi får ta med och förvara i hjärtat – by heart - är:

Så kasta inte bort er frimodighet
FRI
”Livet vann, dess namn är Jesus”! Du blir fri och räddad från alla herrar och makter och människor som fångat dig, förtryckt dig. Ja, frälst genom honom, lycklig och fri vill jag hans egen evigt nu bliv (Sv Ps 45:2)

MODIG
Du som är döpt ”in i KRISTUS” får en ny vilja att leva med Kristus. Du ”iklär dig Kristus”. Du tar på dig de MOD-kläder som du fick i dopet:

VAPENRUSTNINGEN ger dig mod att stå den Onde emot.
Läs Rom 13:12-14, Ef 6:10-20.
DOPRÄKTEN ger dig mod att LEVA LIVET med Jesus
Läs Kol 3:12-17.

HET
Han sänder sitt ord och det frusna smälter (Psalt 147:18).
De sade till varandra: "Brann inte våra hjärtan i oss när han talade med oss på vägen, när han öppnade Skrifterna för oss? (Luk 24:32).
Låt ditt rike komma!


Något spännande väntar oss. ”Gläd dig du Kristi brud” uppmanar nu
Bengt Pleijel 92+

som också påminner om att fler glädjor kan hittas i boken Sångpostillan årg 3 sid 10 och på www.bibelskolan.com. Tryck här. ”Himmelskt söndagsgodis” serveras på adress bengtpleijel.blogspot.com. Se – smaka – bjud!
1 kommentar:

  1. Goddag vänner, mitt namn är Antonio Laura från Israel, jag är en läkare av yrket Kirurg, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex kärlek inom två dagar av kärleksdel ljus stavningsbön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyhet här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka brustet hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

    SvaraRadera

Skriva ut