tisdag 26 november 2019


Inför första söndagen i Advent


Ett nådens år
är temat på första söndagen i Advent. Vi får nystart. Ett nytt kyrkoår börjar. Ett gott nytt år – ett nådens år - därför att vi kan få personlig relation med honom som är fylld av nåd och sanning – av godhet och äkthet.

  Se din konung kommer till DIG!
Nu tänder vi det första adventsljuset. Det påminner oss om Jesus som säger: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus (Joh 8:12). Den mörknande framtid är inte vår. Ty framför oss ligger nu ett år av helgdagar, där kyrkoårets många texter tänder ljus och delar ut gratisgåvor - nådegåvor.
Vi kan bli himmelrika!!!
 Detta kyrkoår följer vi tredje årgångens texter. Boken ”Sångpostillan, årgång 3” tar dig med på vandringar genom dem. Boken är slutsåld men finns på www.bibelskolan.com. Tryck här så kommer du till första söndagen i Advent.
   Först får vi i GT-texten ett profetisk framtidsfoto av en kung, som vill träffa DIG!

  1. Se din konung kommer till DIG!
Läs och BE-grunda Sakarja 9:9-10 i din Bibel eller psalmbok.
   Det är Sakarja som säger så. Profet är han. Och mycket gammal, cirka 2.540 år. Folkpensionär många gånger om. Vilken krutgubbe!   Han sänder ett profetiskt framtidsfoto på en kung som kommer ridande in i Jerusalem. Och fortsätter ridturen till Hemmaboda där du bor. Sakarja säger att han har ett ärende just till dig. Överheten anhåller om visit hos undersåten. Något spännande kommer att hända …
  Se din konung kommer till DIG!

  1. Bibeln öppnas
Läs och BE-grunda Uppenbarelseboken 5:1-5 i din Bibel eller psalmbok.
   Johannes berättar för oss vad han får se när himlen öppnas för honom. Något vilar i högra handen på ”honom som satt på tronen” - en bokrulle, fullskriven på båda sidorna och förseglad med sju sigill. Ingen kunde öppna den och ingen kunde läsa den.
Är detta nedskrivet också för oss? Du öppnar din Bibel. Du läser, men förstår ingenting. Boken ligger där stum, tyst och säger dig ingenting. Johannes gråter. Och du blir ledsen. Du anar att där ligger rikedomar och väntar på att bli upptäckta av dig.
Men så händer det att du hamnar i en kyrkbänk. Du hör en predikan. En väldig ängel ropar med stark röst. Du begriper fortfarande att du ingenting begriper. Men då händer att en av de äldste (en presbýteron = präst ?!) sade till mig:
-Gråt inte! Se, Lejonet av Juda stam, Davids rotskott, har segrat. Han kan öppna bokrullen och dess sju sigill.
Jesus kan öppna. Han gjorde det som uppstånden för apostlarna: Sedan öppnade han deras sinnen så att de förstod Skrifterna (Lukas 24:45). Och de första kristnas reaktion var: Brann inte våra hjärtan i oss när han talade med oss på vägen, när han öppnade Skrifterna för oss? (Lukas 24:32)
Det ligger himmelska rikedomar som bara vänta på att du skall upptäcka dem. Umgås förtroligt med Jesus och den helige Ande …”Öppnade ögon, Herre mig giv”!
   Se din konung kommer till DIG!

  1. Nöden ropar till Nåden: Hjälp oss! Hosianna!!!
Läs och BE- grunda dagens Evangelium från Matteus 21:1-9
Du har nu hamnat i Jerusalem. Plötsligt händer det något utanför stadsporten. Man ser en man som sitter på en åsna. Bredvid trippar åsnefölet. En hel folksamling följer med. Fler och fler dyker upp. Någon stämmer upp en sång, Israels kungssång:Hosianna Davids son!  Det är Jesus från Nasaret som sitter på åsnan! Hosianna betyder: O, Herre fräls! Herre hjälp oss  (Ps 118:25). Nöden ropar till nåden - HJÄLP OSS!
Fler och fler möter upp, och fler och fler stämmer in i sången. Det blir fest i Jerusalem. Man bryter palmkvistar och brer ut mantlar på vägen. Vi ser hur pojkar och flickor, tiggare och de fattiga, män och kvinnor bara reser på sig, rätar på ryggen och sjunger lovsånger för Jesus Messias. Hosianna!
Nöden ropar till nåden - HJÄLP OSS!
När folk ser oss svenskar, som står där lite blyga och osäkra på avstånd, ropar de till oss: Häng med! De drar oss in i lovsång och dans och glädje.  Det här gäller er också, ni svenskar, ropar de. Säg till alla svenskar: Se din konung kommer till dig.  Din konung, den som är starkare än alla rädslor och makter och trender.
När du hänger med, hör du vad folk säger om honom: Brudgum - Fridens furste – de svagas vän – bundsförvant – Konung - Herren – Barnens väg. Du blir nyfiken. ”Den mannen bör jag nog försöka lära känna lite mer”.
Se din konung kommer till DIG!

4. Kungen kungör sin kung-görelse!
 Läs och BE-grunda Lukas 4:15-23 – Det är dagens alternativ-text.
  Det händer mycket omkring Jesus. Det Jesus säger är fyllt av livskraft. Sjukdomar försvinner. Hälsan, det friska livet kommer in i människor.
  Allt detta har man hört om i Nasaret, Jesu barndomsstad. Ryktet hade gått före. Inte så underligt att folket i Nasaret är nyfikna på Jesus. Nu kommer Jesus dit och när sabbaten kommer går Jesus till synagogan.
  Vi ser hur någon går man fram till det heliga skåpet. Under djupa bugningar tar man fram några rullar. Sju män läser var sitt avsnitt ur Moseböckerna. Sen tar man fram en profetrulle. Man ber nu Jesus läsa. Jesus väljer inte själv rulle. Han tar emot den rulle som man ska läsa ur. Han väljer inte själv text. Rullen är hopbunden på ett bestämt ställe: Jesaja 61. Det är dagens text. Den börjar med orden: Herrens Ande är över mig...
  I Nasaret lämnar man till Jesus det dyrbaraste man ägde: bokrullen. Vi kan lämna det dyrbaraste vi har till Jesus: våra liv. Vi vill att han ska hjälpa oss att öppna dem, läsa i dem, tolka dem, ge oss meningen. Vi ser …Se din konung kommer till DIG!

 Vi lyssnar:
…   Herrens Ande är över mig
   Jesus kan öppna boken med dess sju sigill.
   Jesus kan tolka ditt liv. Det är en hemlighet med Jesus. Guds Ande är över honom. Himmelska krafter är med där Jesus går fram. Himmelsk klarsyn!
   Anden gör levande. Det är Guds Ande som gör att det plötsligt spritter till i en text, blir liv i en gudstjänst. Det är Anden som hjälper oss att se att Jesus från Nasarets går här fram än som i gången tid. Och det är Guds helige Ande, som hjälper oss att se att det händer något där Jesus går fram.

han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga.
Lägg märke till de starka ord Jesus nu säger. Han proklamerar sin livsuppgift: att frambära ett glädjebud till de fattiga. Det är ju något som går som en ilning genom ryggmärgen. Något som får oss att hoppa högt.
   Men nu kan det förstås hända att man inte reagerar så. Man har hört det förr. Möter det med en gäspning. Eller så möter man det med förfäran. Man upptäcker att de bibliska rikedomarna inte är till för mig. Jag är inte fattig. Jag är så till brädden fylld av mitt eget. Det finns ingen plats för Jesus!!!
    Men om du är stilla ska du märka att något händer. Ett     adventsljus tänds. Någon går in i ditt liv med det. In i ditt   livs mörker-rum. Du får plötsligt se hur fattig du är, där   du sitter med alla dina prylar och krav och avundsjuka.   Jesus vill dig!
 
   … Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna.           
Är det mig, det handlar om? Fångad av så mycket. Bunden och trött och tom. Kanske bunden av en människa som man känner sig låst av. Jag är inte mig själv i hennes närhet. Blir rädd. Kanske jag är fångad av ord som människor sagt: Hopplös, dålig, omöjlig, duger inte. Jag kan också vara bunden vid prylar och dåliga vanor, bunden av anden i flaskan i stället för av den helige Ande. Jag kan också binda andra med mina ord, med negativa tankar.
   Man kan bli fri från detta. Jesus är sänd att förkunna frihet för de fångna. Jesu ord är befriande. Viktigt att lyssna till hans ord.


… och syn för de blinda.
Jesus är också sänd att förkunna syn för de blinda. Men jag är inte blind. Men jag blundar. Kanske förblindad? (Se 2 Kor 4:3-4) Vågar inte se in i verkligheten själv. I de djupa samtal som Jesus för med den lärde Nikodemus, säger Jesus att när man blir född på nytt, öppnas ögonen och man kan se Guds rike (Joh 3:1ff).
Öppnade ögon, Herre mig giv!

… att ge de förtryckta frihet
Jesus säger att han också är sänd att ge de förtryckta frihet.  De förtryckta finns alldeles omkring oss. Den som alla trampar på, skrattar åt, vänder ryggen åt, förlöjligar, hackar på, mobbar. Sänder hot-mail till. Varje gång man är med om att förtrycka någon lägger man in sprängstoff i den människan. Plötsligt kan det explodera. Den förtryckte blir en förtryckare, mobbaren mördar livsmodet. Kom ihåg vad Jesus säger: den som säger till någon du ’dåre’ (mobbar, hotar) är skyldig till det brinnande Gehenna! (Matt 5.22).Men Jesu ord är befriande ord för de förtryckta. Han kan lösa en människa. Han kan ge henne ett människovärde. Han kan tala in sin kärlek. Få henne att förstå att hon är älskad och dyrbar. Alla mina ord är ande och liv.

… och förkunna ett nådens år från Herren.
Ett starkt uttryck! Ett löfte om framtiden! Framtiden är något mycket opersonligt, mörkt, skrämmande, något kallt och hemskt. Men nu hör du någon som säger: Följ mig! Kom! Häng med!  Jesus räcker ut sin hand i mörkret. Du behöver inte möta framtiden ensam. Framtiden har fått ett ansikte. Jesus vänder sitt ansikte mot dig!

       Se din konung kommer till DIG
       med ett gott nytt kyrkoår
och med mycket himmelskt söndagsgodis (bengtpleijel.blogspot.com)
och många nyfikenhets-vandringar på www.bibelskolan.com.


Bengt Pleijel 92+



Skriva ut