fredag 9 augusti 2013

Inför elfte söndagen efter Trefaldighet.

Kära du som är så klok!
Hur vet jag att du är det? Av två skäl:
  1. Du läser denna blogg. Med det anger du att du är så klok att du förstår att du ändå inte är riktigt klok. Du behöver lära dig mer. Du behöver himmelskt söndagsgodis för att komma vidare.
  2. Jag läste om dig i Göteborgsposten för en tid sedan. Jag känner på mig att det måste vara du, som sa så klokt till den som suckade över att han inte hade tid. Du sa: Hur kan du klaga på att det fattas tid – det kommer ju en ny tid hela tiden! (P.S. 31/7).
Den nya tid som just nu kommer till dig, använder du till himmelskt söndags-godis. Under veckan, som nu gick, dröjde du då och då i det du fick förra söndagen, Nådens gåvor. Den himmelske Slösaren sänder ju gåvor och överraskningar till dig varje dag. Du får paketen – men öppnar du dem?
Problemet med Gud är faktiskt att han är KÄRLEKEN. Kärleken kan aldrig tvinga någon att ta emot kärlekens gåvor. Om han vore diktator som Pol Pot eller Kadaffi eller Hitler eller Stalin, skulle han kunna skrämma oss till lydnad. Men Kärleken kan inte det. Men han ropar på oss, han lider med oss, han längtar. Han stiger ned i vår skuld och vårt lidandes djup och älskar världen tillbaka till Gud (Sv Ps 62:2). ...
På söndag, som är 11 efter Trefaldighet, är temat TRO och LIV. De två vill höra ihop i våra liv. De gör det om vi ställer oss i flödet från Guds källa, som hjälper oss att leva ut hans kärlek under veckan.
Frågan är bara om vi vill? Vi har ju frihet att välja. Vi frihet fick att bo där, gå och komma, att säga ”ja” till Gud och säga ”nej”. (Sv Ps 289:1). Men har du upptäckt problemet med VILJANS FRIHET? Den är så bunden! Bunden av vad andra säger. Vad ska mamma säga? Eller kompisarna? Eller vad ”spegel, spegel på väggen där” säger! Man kan vara bunden av trenderna! Postkodlotteriet!
På söndag lyssnar vi till texter som får oss att brottas med detta. Först dyker en besvärlig profet upp som heter Amos (Amos 5:21-24). Han kallar inte sig själv för profet. Han är inte med i profetfacket. Han bor i Juda, men där ägnar han sig åt får och fikon (Amos 7:14). Men Herren sänder honom till Israel (och till Sverige) med ett kärvt budskap. Han skakar om oss. Vill han väcka DET SOVANDE FOLKET? Men det han säger vill vi inte lyssna på. Vi slänger ut honom ur vårt fina församlingshem. Han vänder ju upp och ned på allt! Vi har ju t.ex. hört att Gud hör all bön. Men Amos säger att Gud faktiskt ibland måste hålla för öronen. Varför? Ja, läs och fundera. Adress, se nedan.
Matteus berättar om två söner, som velar med sina TVIVEL (Matt 21:28-31). (Tvi = två, vel = vela. TVIVEL = vela åt två håll). Men som väl är för den som velar, dyker där upp en tredje son, som hjälper dem. Vem denne är vet bara du, då du får veta vad jag vet, som skrivit om honom. Adress, se nedan.
Vi träffar också Paulus (Rom 7:14-25). Han vet vad han vill. Men problemet är, säger han, att det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag. Är jag, suckar han, oomvänd eller omvänd eller bakvänd eller rättvänd? Han kämpar och undrar och tvivlar och brottas. Adress, se nedan.
Dagens texter ger kraftig föda. Läs långsamt, tugga ordentligt. Det finns, som du vet, godis som smakar gott, men inte är bra för midjemått och gör mig ”viktig”. Det finns godis som smakar illa som medicin, men är bra för både hjärta och mage. Bibelns människor visste en hel del om detta. De gick inte på allt som sas. De kunde tvivla (Joh 20:24-29), de letade efter bevis (Apg 1:3). De brottades med Gud. Läs t.ex. om Jakob i 1 Mos32:22-32. Men de fick lära sig att på andra sidan brottningskampen väntade en välsignelse. Jag såg Gud ansikte mot ansikte, utropar Jakob. Gud vare tack, genom Jesus Kristus, vår Herre, utropar Paulus.
Genom brottningen med texterna på söndag får du gnola med i en sång som återkommer då och då: Låt rätten flyta fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig källa. Karin Braw har gett oss en fin melodi till de orden. Adress, se nedan.
Låt den få sjunga i dig då du velar och brottas med den beska medicinen i dagens budskap. Ställ dig i flödet från Guds källa, som hjälper dig att leva ut hans kärlek under veckan som kommer.
Jag är glad över att du som läser detta är så klok att du också tar dig tid att ta emot den tid som ständigt kommer till dig.

Bengt Pleijel 86+

Adress: Sångpostillan, årgång 2, sid 359-346 eller på bibelskolan.com . Tryck här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut