onsdag 7 januari 2015

Inför första söndagen efter Trettondedagen

God fortsättning
önskar vi varandra efter den rika julhelgen. Fortsättningen börjar redan på söndag – första söndagen efter Trettondedagen. Vi vandrar då 400 m nedåt. Jordan är jordens lägsta punkt. Hela den heliga Treenigheten är där. Johannes Döparen är där. Mycket folk har samlats. Längst bak i kön kan du se mig och jag ser dig. Vi får vara med om något mycket viktigt: Jesus invigs till sin frälsargärning.
Där börjar nu vår vandring mot den goda fortsättningen. På en vandring behöver vi tankställen. Det betyder: Vi stannar till, tänker till och tankar KRAFFTORD.

FÖRSTA TANKSTÄLLET.
Vem är han som kommer ned till floden Jordan? Vi har ju träffat honom förut, då vi var hos fattiga herdar i Betlehem. Tillsammans med dem fick vi lyssna till änglakören, som sjöng om en frälsare som hade fötts. Herdarna, de som stod längst ned på samhällets sociala stege, fick höra det först av alla. Och se det som där hade skett. Gud blir människa. Gud i nattens timmar. ”Gud är nära i ett litet barn som ser oss” (sjunger Ylva i Sv Ps 744). Vi fick ju också träffa Jesus en tid senare, då vi umgicks med visa vetenskapsmän från östern. De och vi hyllade detta barn som man hyllar en konung. Vi lärde oss förundran, tillbedjan. ”O kom låt oss tillbedja vår Herre Krist.” (Sv Ps 122)
Men det var ju länge sen. Vi hörde inte så mycket om honom. Vi fick veta att han var ett flyktingbarn en tid. Vi träffade på honom en gång då vi gick till kyrkan i Jerusalem. Då var han tolv år. Men sedan gick det år efter år då ingenting särskilt berättas om honom. Inga under! Inga kraftord! Trettio tysta år.
Men Jesus stiger ned i djupen. Han vet hur det är ett vara där nere. Där hämtar vi detta KRAFTORD från Psaltaren 130:1-2. Jesus hör ditt rop!

Ur djupen ropar jag till dig, Herre. Herre hör min röst.
Låt dina öron lyssna till mina böners rop.

ANDRA TANKSTÄLLET.
Vad är det som händer där i Jordan? Vi hör Johannes som samtalar med Jesus. Jesus säger att han vill bli döpt för att uppfylla all rättfärdigheten. Vad menar han?
När Jesus stiger ned i Jordans vatten öppnas himlen och Guds Ande kommer över Jesus och vi hör Faderns röst: Han är min älskade Son, i honom har jag min glädje (Fb).
Tänk till: Anden kommer över Jesus. Jesus som är sann Gud har avklätt sig sina gudomliga egenskaper när han lämnar sin tron av kristall och blir människa. Han avstod från allt och blev människa säger Fil 2:7. Han blir i allt lik sina bröder, säger Hebreerbrevet 2:17. Under de första trettio åren gör han inga vattenpromenader, botar varken aidssjuka eller spetälska, inga under alls ...


Men vid Jordan händer det: Jesus som är född av Anden blir nu fylld av Anden och utrustas nu med Andens kraft. Nu kommer mängder av märkliga händelser: Jesus helar, upprättar, talar med kraft.

Jesus blir KARISMATIKER! Karis betyder nåd, gratis. Karisma betyder nådegåva, gratisgåva. En karismatiker är en som är helt beroende av Gud. Jesus är ständigt beroende av Fadern i allt han säger och gör.

De ord jag som jag talar till er, talar jag inte av mig själv (Joh 14:10, jfr Matt 7:28f).

Sonen kan inte göra något av sig själv, utan endast det han ser Fadern göra. Ty vad Fadern gör, det gör Sonen (Joh 5:19, läs Lukas 4:40-41).

Jesus från Nasaret blev smord av Gud med helig Ande och kraft och vandrade omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld; GUD VAR MED HONOM (Apg 10:38).

STANNA OCH TÄNK: Jesus, Guds son, blir karismatiker för att lära oss, Guds barn, att vi måste vara beroende uppåt mot Gud, för att som hans tjänare kunna förmedla nåd, frukt, kraft. Och godis.
Nu ett KRAFTORD till Herrens ringa tjänarinnor och tjänare, som undrar hur de skall kunna förmedla allt detta till andra. Svaret är:

Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig (Luk 1:38).

TREDJE TANKSTÄLLET.
Nu blir det kämpigt. Mörkrets krafter kastar sig över ljusets barn.
Har ni tänkt på att det talas väldigt lite om djävulen i Gamla Testamentet? Men han finns där. Han klär ut sig i ormakläder och väser fram sitt Skulle då Gud ha sagt ... ( 1 Mos 3). Han dyker upp som åklagare hos Job och på några ställen till. Men han finns. Han gömmer sig i Israels grannfolk. Där intalar han dem att antingen förgöra Israel genom krig eller förstöra Israel genom omoral.
Han finns också idag. Trots att Dagens Nyheter avskaffade honom 1909. Fem år senare bröt ondskans onda ondo fram i första världskriget. Och sedan sa man: aldrig mera krig!! Vad rätt man inte fick.
När det proklameras från himmelen att Jesus är Guds Son får djävulen ett nervsammanbrott. Han blir ursinnig, går till attack. Varje människa som fått ta emot trons ljus utsätts för den Ondes blåsning.
Efter dopet vandrar Jesus ut i öknen. Han fastar och läser Bibeln. Han har antagit utmaningen att läsa Bibeln varje dag. Han djupstuderar femte Moseboken. I den hittar han många KRAFTORD.
Han får tre frestelser, som alla ifrågasätter hans identitet – är du Guds Son?
1. Du är hungrig. Tänk på dig själv. Gör bullfest av dess stenar. Du är ju Guds Son.
2. Imponera på människor. Gör ett cirkustrick. Hoppa ned från kyrktornet. Utnyttja dina himmelska kontakter. När folk ser hur änglar griper in blir de hänförda. Alla blir anhängare. Du blir världskändis!
3. Varför gå den svåra vägen över Golgata. Gör ett knäfall för mig. Jag ska se till att du blir härskare över alla riken på jorden. Världsdiktator!
Jesus avfärdar varje frestelse med orden Det är skrivet ... Med KRAFTORD från femte Moseboken besegrar han djävulen. Ett ord kan honom fälla (Sv Ps 237:3).
Vad händer efter frestelserna? När vi syndar med tankar, ord och gärningar, går det hål i tanken och kraften rinner ut.
Men Jesus som inte föll för frestelserna kunde gå vidare i Andens kraft. Han talar om vad han vill göra med oss som fallit för så många frestelser. Han säger att han har himmelska resurser med vilka han kan hjälpa oss. Det första han gör är inte att skälla ut oss. Han stoppar ned glädjeord i hjärtat. När vi tar emot det och vattnar det med bön börjar glädjen bubbla i oss. Han löser sedan oss som fångats i synd och skam, öppnar våra ögon så att vi blir klarsynta över vad som egentligen sker i det som sker. Han lyfter av förtryck och betryck och tar hand om vår framtid.
Ta nu emot hans ord från Lukas 4:18-19 som ett KRAFTORD. Jesus talar om vad han vill göra för dig. 

Herrens Ande är över mig,
för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga.
Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda,
att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.


FJÄRDE TANKSTÄLLET.
Vi har sett hur Jesus stiger ned i Jordans vatten. Innan vattnet rinner ut i Döda havet, innan Livet rinner ut i Dödens hav, vänder han strömmen. Han fångar upp oss som så ofta bara glider med strömmen och glider bort i meningslöshet och död. Jesus vänder strömmen. Livet får inte längre rinna ut i döden. Från Jor­dan går Jesus mot Golgota, som han också kallar för ett dop. Här den ström går fram vars flöden giva glädje åt Guds stad Jesu Kristi dop till döden är det nya livets bad.
På vägen från Jordan och mot Golgota ser vi hur Jesus möter männis­kor. Där är de sjuka, sargade, de hungriga, de längtande, men också de självgoda, färdiga, de hårdhjärtade. I alla dessa många berättelser kan vi känna igen oss. Vi finns med där och han tar oss med på vägen upp till Golgota. Där måste Makterna släppa taget om oss. Där lyfts bördorna av och där hittar vi ett nytt liv. Och från Golgota går det en frälsningens kraftled­ning ut i världen. Inkopplingen sker i vårt dop. Påkopplingen är vårt ansvar. Kopplar du på strömmen ser du att allt det som sägs om Jesus i hans dop sägs till var och en som sagt ja till sitt dop. Ta nu emot detta KRAFTORD. Det vibrerar av kärlek just till dig:

Du är min älskade Son, min älskade dotter, mitt älskade barn,
i dig har jag min glädjeGod fortsättning önskar

Bengt Pleijel 87+

som också kan avslöja hemligheten att han var med vid det som hände i Jordan och efteråt skrev ned sina intryck i Sångpostillan, årg 1, söndagen efter Trettondedag Jul, sid 80 i boken. Sök dig till  bibelskolan.com, eller tryck här så hamnar du där. Vill du berätta för gottissugna var det finns Himmelskt söndagsgodis så säg att adressen är bengtpleijel.blogspot.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut