onsdag 11 mars 2015

Inför Midfastosöndagen

BAKOM OSS
ligger några ”kämpiga” men rika söndagar. Det började med att Jesus på Fastlagssöndagen tog oss med på vandring till Jerusalem. ”Se, vi gå upp till Jerusalem”, sjöng vi. Den blinde Bartimaios störde vår skönsång och fick Jesus att stanna upp och ställa den frågan till både Bartimaios och till oss: Vad vill du att jag skall göra för dig? Jesus frågar oss så, för han vill att vi ska uttrycka vår nöd. Det är farligt att gå med en tickande bomb i själen!

På första i Fastan fick vi sedan följa med Jesus ut i öknen. Han lärde oss hur det går att övervinna frestelser. Det är skrivet! Det är skrivet! Det är skrivet! – det är Jesu recept. Ett ord kan honom fälla, sjunger Luther. Samla på "by-heart"-ord. De är de viktigaste vapnen i kyrkans motståndsrörelse ...

Söndagen efter fick vi träffa gamle patriarken Jakob och vara med om en spännande brottningskamp. Vi levde oss så in i den kampen att vi upptäckte att det var Gud som brottades med oss. Gud måste ibland brottas med oss för att få oss att stanna till och tänka till. Det ligger en välsignelse på andra sidan brottningen. Jakob fick ett slag på höften. Själv fick jag ett slag på hjärnan. Den stroke jag fick för tio år sedan var en välsignelse. Gud satte mig på plats. Framför datorn! Resultatet blev 1785 sidor vandringar genom kyrkoårets texter + 87 bloggar himmelskt söndagsgodis. Jag beundrar Gud!!!

Ni har väl inte redan glömt tredje i Fastan - Oculi-söndagen? "Oculi mei semper ad Domino"  - mina ögon ser alltid mot Herren. Och ni har väl hela veckan stavat på "by-heart"-ordet från Psaltaren 25:14-15? Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid upp till Herren, ty han drar min fötter ur nätet. Ögonkontakt med Herren är chansen för oss att inte besegras av den Ondes onda ondo.

MEN NU SER VI FRAMÅT.
Vi gör det med blicken på Herren. Vi har hamnat mitt i Fastan. Säg ordet mitt på skånska, så blir det mid – MIDFASTOSÖNDAGEN. Denna söndags latinska namn är Laetare från Jesaja 66:10 – Laetare Jerusalem = gläds med Jerusalem. Mitt i Fastan kommer en alltså en VAR GLAD-SÖNDAG!
En gammal benämning på denna söndag är också ROSENSÖNDAG, då altaret smyckades med rosor. Och budskapet var då att mitt i vår kamp, vår nöd, smärta kan sorgen och glädjen vandra tillsammans. Vi får upptäcka hur där växer julrosor mitt i den kalla vinter. ”Skönaste rosor på törnbuskan glöder” (Sv Ps 269). Vi andas in en doft av salighet. Det frusna smälter (Sv Ps 113:3, Psalt 147:18).

FASTAN BLIR FEST!
När vi fäster våra ögon på Jesus behöver vi inte fastna i fastan. Vi får vara med om förvandlingsunder. Fastan blir fest. Fem kornbröd och två fiskar mättar 5000 hungriga familjer, berättar Johannes om i söndagens evangelium, och du inbjuds att vandra in i detta märkliga budskap. En guide kryper fram i SÅNGPOSTILLAN och hjälper dig på din upptäcktsfärd, (adress se nedan).

TACK GODE GUD FÖR MATEN!
Söndagens tema är LIVETS BRÖD. När jag ber brödbönen i min enskilda andakt, använder jag ofta den formulering som Bibel 2000 gett oss:
GE OSS IDAG VÅRT BRÖD FÖR DAGEN SOM KOMMER

Det grekiska ordet för ”daglig” (epiousios) är ett märkligt ord. Det finns bara här i bönen Fader Vår. Man hittar det inte i annan grekisk litteratur. Man ger olika förslag till översättning. Och alla är bra! Gud begriper vad vi ber om.
När du ber: Ge oss idag vårt bröd för dagen som kommer, så ber du om att få vara bekymmersfri för de närmaste 24 timmarna. Jesus står mitt inne i denna bön, för att lära dig att inte göra dig bekymmer för morgondagen (Matt 6:34). Han hjälper dig att överlåta oron och bekymren åt din Fader. Och påminner dig om att det inte är självklart att det skall serveras frukost också idag. Gud är givaren av mat och dryck. Vi får tala med honom om allt det vi behöver, för att kunna leva och göra nytta. Tack gode Gud för maten, amen!

JAG ÄR - ÄR HÄR FÖR ATT VI SKA FÅ VARA DÄR
och äta och dricka med Jesus i hans rike. ”Dagen som kommer” är den stora morgondagen. Redan nu kan vi få del av den måltiden i den heliga Nattvarden. Himmel och jord binds samman. "När du välsignar brödet på altaret, välsignar du hela vår vardag och ger oss glädje och kraft att ge ut oss för varandra, såsom du utgav dig för oss, och att dela med oss av vårt bröd till vår broder i nöd".
Alla evangelietexterna på denna söndag kommer från Johannesevangeliet kapitel 6. Jesus kommer där med ett av sina starka JAG ÄR ord. Jesus använder om sig det ord Gud använde när han presenterade sig för Mose:
JAG ÄR ... (se 2 Mos3:14). JAG ÄR livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta (Joh 6:35). Aldrig hungra! Aldrig törsta! Men han behöver äta och han behöver dricka och han vet var maten finns och var källan finns.
Men så säger Jesus något som många tycker är svårsmält: Om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod äger ni inte livet (Joh 6:53). Vad menas? Vår kropp behöver mat för att leva. Det vet vi. Men vilken näring får vårt inre barn? Innan vi svarar på det blir vi inbjudna till

FRUKOST I ULVESUND.
Har ni tänkt på att när vi sätter oss vid frukostbordet tar vi in hela världen i vår kropp och vårt blodomlopp. Jag äter min frukost ensam (sedan fem år är jag makalös och enastående). Men det vimlar av folk från hela världen i mitt kök. Jag tänker på alla dem som hjälpt till med denna frukost. Där finns bönder som med kossan Rosas hjälp ger mig yoghurt. Bagare har bakat det grova hälsobrödet. Gert och Lars från Ulvesunds ostbutik kommer med Grevé och Herrgård. Hem kommer också sydamerikanska arbetare som har arbetat sig trötta på kaffeplantager, men deras möda får mig att vakna. Kibbutsfolk i Israel bjuder på saftig grapefrukt med smak från Galilelens vattenkällor. Till frukostbordet kommer också den duktiga personalen på Ica i Ljungskile, som har levererat alla dessa godsaker. Och så hinner Magdalena och Stefan och Per ta sig en frukostpaus med mig, dessa som så väl tar hand om alla momsmiljoner på alla de mumsgodsaker jag köpt. Hela världen ställer upp för att min kropp skall få näring och vitaminer, så att jag kan ”rullatorera” fram, och fortsätta att baka söndagsgodis. Ja, hela världen pulserar i min kropp och mitt blodomlopp.

HIMMELSKT FÖRVANDLINGSUNDER I JORDISKA KROPPAR.
Bakom alla dessa människor i min frukostklubb står vår himmelske Fader och gläder sig ...
Gud är inte död. Han är den levande Fadern. Jesus säger: Liksom den levande Fadern har sänt mig och jag lever genom Fadern så skall också den som äter mig leva genom mig. (Joh 6:57).
Vår himmelske Fader vill att vi ska leva. Inte bara leva kroppens liv. Han vill att vi ska leva hans liv, himmelens liv på jorden, det äkta, det friska, det riktiga livet. För att vi skall hitta det sände Han Jesus till oss. Ske din vilja såsom i himlen så ock i Ulvesund.
Tomten kommer också till oss. Men tomten är en sagofigur. Han leker med oss, lurar oss att bli låtsasmänniskor, där vi spelar våra roller, lever i en fantasivärld, klär ut oss och sällan vågar vara oss själva.
Men Jesus är ingen sagofigur. Han är den verkliga människan, saklig, realistisk, varm, äkta. När vi tar emot Jesus, äter hans kött och blod, då får vi in hans mänsklighet i oss. Vi blir riktiga människor, äkta, befriade. Det blir alltså inte främst åsikter och läror och djupa tankar vi tar emot. Vi tar emot Jesus själv. V tar emot livet. Hans kropp och blod smälter om våra hjärtan i altarets glöd. Vi förvandlas till hans avbilder och då kan det hända att glada vi känna som eld i vårt blod, de levandes mod (Sv Ps 358:7).
Evangeliet berättar om ett förvandlingsunder med två fiskar och fem kornbröd,
Undrens tid är ej förbi. Ha förväntningar! Låt er förvandlas (Rom 12:2).

GUD ÄLSKAR EN GLAD GIVARE.
Den helige Ande står beredd att dra dig in i Faderns kärleksrörelse. Han ger sin Son, Sonen ger sig själv, i Nattvarden dras vi med i Faderns GE-rörelse. Därutanför väntar människor som Fadern vill beröra genom dig
Gud älskar en glad givare, står det i 2 Kor 9:7. Ordet används ibland i kollekttal. Vilka krav! Vi ska inte bara öppna våra plånböcker för det ”behjärtansvärda”. Vi ska dessutom vara glada när vi gör så!
Nej, Gud älskar en glad givare därför att han blir så glad när han ser hur det finns barn på jorden som liknar honom. Han är ju själv en glad givare .... Läs ”översvämningsordet” i dagens epistel från 2 Kor 9:8-10. Men börja med vers 7.

Med glad hälsning på LAETARE-SÖNDAGEN – VAR GLAD-SÖNDAGEN
från en glad suckian
Bengt Pleijel 88+
som är den utlovade guiden, som vill vandra med dig genom dagens evangelietext i Sångpostillan, sid 160 eller tryck här så hamnar du där.
Har du kommit på dig själv med att ha bett Fader Vår utan att varken tankar eller hjärtat är med? Du behöver kanske stanna till, ta kontakt med guiden. Han träffas nu i boken DE HIMMELRIKA, Matteus kapitel 6:9-15. Tryck här så hamnar du där.
Och adressen till HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen är bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook

1 kommentar:

  1. Härlig läsning Bengt!
    Du plockar verkligen fram godsakerna i texten så man förstår. Dessutom på ett väldigt inspirerande sätt. Jag blir lika glad varje gång du delar med dig av innehållet i godispåsen.

    SvaraRadera

Skriva ut