tisdag 4 augusti 2015

Inför 10:e söndagen efter Trefaldighet.

Dagen tema är NÅDENS GÅVOR. Vi har tydligen kommit till sommarens julafton. ”Skatter, gåvor och rika håvor” slösas över oss. Men skillnaden med julafton är att nu har inte bara de snälla barnen en chans. Gåvorna ges inte som premium för gjorda duktigheter. Också vi, som inte orkat vara så snälla, får dem som nystartgåva. Vi gör sex upptäckter på vår upptäcktsvandring.

  1. DU KOMMER IN I DEN HÄRLIGA VINGÅRDEN.
Jesaja leder oss in i den. Läs Jesaja 27:2-6.
I början av Bibeln berättas om DEN UNDERBARA TRÄDGÅRDEN – Edens lustgård (1 Mos 2-3). Där möter vi vår urfader Adam och urmoder Eva. Vi ser dem gå omkring i trädgården, de njuter, de häpnar, de andas in underbara dofter. Där finns mycket lek, datten och gömme och många andra lekar (Ordspr 8:30).
Vi får se hur Adam är mannen som kan prata med hundar och andra djur (1 Mos 2:19): ”Du skall heta hund och du skall heta katt och du skall heta nyckelpiga”. Och vi ser hur Eva plockar goda frukter och ger åt Adam. Och han överraskar henne med en bukett gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.
Båda arbetar med jorden, men de blir inte trötta och svettiga. Svetten uppfanns först efter syndafallet (3:19). Arbetet är som en hobby, en lek. De har roligt både på svenska och på norska. I den underbara trädgården leker de med varandra, de umgås med djuren, pratar med dem och sjunger i kör med koltrastar och lärkor.
Om Adam lärde sig tala med hundar, försökte Eva lära sig ormspråket. Hon blev så tjusad av ormar. Ormspråket blev dock för svårt för henne. Men en dag upptäckte hon att ormen lärt sig tala svenska. På ren svenska säger ormen till henne: Skulle då Gud ha sagt ... Ormen lurade in henne på ett samtal om religion och moral. Det samtalet blev dödsfarligt för både Adam och Eva och fick konsekvenser också för oss. Vi lärde oss att avsätta Gud för att själva sitta oss på tronen ...”Ni skall själva bli som Gud” hade ormen väst fram.
Ja, ni vet hur de gick. Adam och Eva fick sluta att leka. Den sista leken var ”sista paret ut”. De ramlar ned från tronen. Och vi började må riktigt dåligt.
Men Gud, vår käre himmelske Fader, ger inte upp. Han planerar nystart för oss människor genom att plantera DEN HÄRLIGA VINGÅRDEN. Jesaja berättar för oss om den. Vi får se hur Gud tar personlig vård om den, och om dem som kommer in i den. Vi får veta att det som sker där har goda konsekvenser för hela världen. När tiden kommer skall Jakob slå rot, Israel blomstra och frodas och frukterna uppfylla världen (vers 6). På den roten blir vi inympade (Rom 9:17). I dagens epistel berättar Paulus hur det sker. Han leder oss nämligen till

  1. DEN FRISKA KÄLLAN
Läs dagens epistel från första Korintierbrevet 12:12-26.
Vad hände där? Med en och samma Ande har vi alla döpts att höra till en och samma kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samma Ande att dricka (v 13).
Den friska källan – säll den henne finner – är dopkällan.
Gå på upptäcktsfärd i ditt dop och du blir mycket rik:

  1. DU BLIR UPPKOPPLAD PÅ HIMMELRIKETS KONUNG.
Frågar du vad namn han bär? Jesus Krist det är.
Han är den Herren Gud, som, klädd i segerskrud, sin tron för evigt grundat (Sv Ps 237:2)

Du får nådegåvornas nådegåva: JESUS KRISTUS VÅR HERRE.
Genom dopet ger han dig nystart. Du blir barn på nytt. Du blir arvinge till Himmelrikets Konung. Han sätter på ditt huvud kungabarnens krona: Han kröner dig med nåd och barmhärtighet (Psaltaren 103:4) Sluta därför upp med att gå där och sucka och hänga med huvudet. Då ramlar kronan av.
Ta i stället ut dina rättigheter som prins eller prinsessa av Himmelriket. Utnyttja uppkopplingen. Ständig kontakt uppåt. I Lukas 4:18-19 berättar Jesus vad han vill göra i ditt liv: Det första är att stoppa ned ett glädjefrö i ditt hjärta. Om du vattnar det med bön så får du se vad som händer. Vidare vill han lösa dig från dina många låsningar, göra dig klarsynt över vad som sker i det som sker, befria dig från förtryck och betryck, och ta hand om din framtid. Allt detta kan han göra eftersom han själv har tillgång till himmelska resurser: Helig Ande är över mig, säger han.

  1. DU LÄR DIG BODYBUILDING.
En gång såg man Jesus kroppsligen vandra omkring - i Nasaret, Kafarnaum, Jerusalem ... Det förbluffande är att Nya Testamentet påstår att ”Jesus av Nasaret går här fram än som i gången tid” (Sv Ps 39:1). Kroppsligen finns han här. Fullt synlig. Paulus skriver idag: Ni utgör Kristi kropp och är var och en för sig delar av den (1 Kor 12:27).
Och vi citerade ovan: Med en och samma Ande har vi alla döpts att höra till en och samma kropp. Vi tillsammans får göra Jesus synlig. (Läs Joh 1:18 och 1 Joh 4:11-12).
Vilken rik bild! Jesus är huvudet för kroppen. Vi är lemmarna. Alla som döps i en och samma Ande stöps inte i en och samma form. Alla är inte lika och behöver inte vara lika. Jämlikheten och enheten beror inte på att vi alla är lika duktiga, utan att vi alla är lika älskade.
Men nu behöver lemmarna lära sig bodybuilding. Kroppens lemmar får tränas att samarbeta. Släng ut splittringsdemonen och jämförelsedemonen. Vi behöver varandra. Det vi är som kristna det är vi tillsammans. Om vi älskar varandra blir Gud synlig. (Läs Joh 1:18 och 1 Joh 4:11-12)-
Läs mer om detta i Sångpostillan, adress se nedan.

  1. DU BLIR EN GLAD GIVARE.
Gud älskar en glad givare, står det i 2 Kor 9:7. Präster brukar citera det ordet när de tigger om kollekt. Inte nog med att man ska ge en stor kollekt, man måste vara glad dessutom ...
Men Gud älskar en glad givare eftersom han själv är en glad givare. Han blir så glad när han ser hur hans barn vill likna honom. Gud älskar att slösa sin gåvor på oss. När han ger oss det bästa han har – sin Son – sätter han igång en kärleksrörelse i vår värld. Fadern ger sin Son, Sonen ger sitt liv Vi tar emot kärlek och dras in i den kära leken att ge och ge och ge ...
Denna söndag har temat Nådens gåvor. Dagens texter säger inte så mycket om dem. Men vill du studera dem läs i bibelskolan.com om hur KYRKANS FOLK LEVER AV HIMMELSKA GÅVOR, adress se nedan. Du möter ditt dops Gud som slösar sina gåvor över dig: Faderns gåvor finns i Romarbrevet 12:1-8, Sonens gåvor i Efesierbrevet 4:11-13 (Fb), Andens gåvor i 1 Korintierbrevet 12:1-11.
När du studerar dem långsamt och eftertänksamt, fundera då över vad som händer med människor omkring dig om dessa gåvor är i funktion. Och du kanske stannar till vid någon gåva som verkar spännande. Säg då inte: Den gåvan skulle jag vilja ha. Säg: Den gåvan skulle jag vilja få ge! Den gåvan hjälper dig att bli en glad givare.

  1. DU BLIR FRUKT-VÄRD.
Läs dagens evangelium från Johannes 15:1-9 som säger att du kan sluta vara så där FRUKTANSVÄRT egotrippad och självupptagen, en yvig gren som hindrar frukten att växa och mogna. Var glad över att ”vingårdsmannens vassa kniv tuktade till evigt liv” (Sv Ps 562: 3). Nej, du är kallad att bli FRUKT-VÄRD. Du får den fina uppgiften att bjuda på ett stort fat med härliga frukter. Dessa frukter är ett porträtt av Jesus. Man liknar den som man är tillsammans med. Är du tillsammans med TV:n kväll efter kväll, blir du snart lika fyrkantig och tråkig som en TV. När du är tillsammans med Jesus kan ditt liv bli rikt och fruktbärande. Du hittar Livets ABC:

A Du blir trygg i dig själv.
Du möter en som vet vem han själv är och som vet vem du och jag är. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Han hjälper oss med vår identitet. JAG ÄR - NI ÄR.
B Du hittar din plats i livet.
Bli kvar i mig, säger han. Han nästan tjatar in det i oss. Ett tiotal gånger säger han detta Bli kvar i mig. Sluta flåsa fram i din kristendom. Slappna av vid kraftkällan. Rusa inte till något annat. Ge den helige Ande tid att få andas in Jesu liv i dig.
C Du får se dig själv som en vacker gren i vinstocken.
Ja, se hur grenen dignar av frukter: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet mildhet, självbehärskning (Gal 5:22-23 Fb). Dessa får du, kära ”frukt-värd”, bjuda på. Fruktträdet äter inte själv sina frukter. Det sträcker ut frukttunga grenar och bjuder ... Ja, detta är livets mening: Om någon är kvar i mig och jag i honom, bär han rik frukt. Ett rikt liv! Ett liv i överflöd! Ett liv med mening i!


Med önskan om rika upptäckter i sommarens frukttider

Bengt Pleijel 88+

som bjuder in just dig
  1. till SÅNGPOSTILLAN, årg 1, sid 343 på tionde söndagen efter Trefaldighet. tryck här
  2. på studiebesök över ämnet KYRKANS FOLK LEVER AV HIMMELSKA GÅVOR, bibelskolan.com vandring 57, tryck här och
  3. att leta rätt på godissugna och bjuda dem på HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS, som idag består av ett stort fat med härliga frukter... adress: bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut