onsdag 11 november 2015

INFÖR SÖNDAGEN FÖRE DOMSSÖNDAGEN

VAKSAMHET OCH VÄNTAN är dagens tema.
VAKA – det behöver vi lära oss.
Vad lätt det är att nicka till i sitt andliga liv. Man går i sömnen. Snubblar. Drömmer sig bort ...

VÄNTA – vad spännande!
Min själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn (Psalt 33:20-21 Fb14). Framtiden har ett ansikte! (4 Mos 6:26). ”…det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång” (Sv Ps 285).
Att vaka betyder inte att var sömnlös 24 timmar om dygnet. För att orka vaka och vänta behöver vi be om god nattsömn. Bruden i Höga visan som längtar och väntar på brudgummen säger: Jag låg och sov, dock vakade mitt hjärta (Höga visan 5:2). Man kan låta kärlekssången gnola och sjunga inom en även under nattens timmar.
Vi får möta tre ”VAKA-VÄNTA- lärare” denna söndag.

  1. PROFETEN SEFANJA – från krasch till kraft.
Sefanja talar till oss om detta i den gammaltestamentliga texten – Sefanja 3:8-13.
Gud sänder Sefanja och andra profeter därför att han har något på hjärtat som han vill säga oss. Gud lägger sina ord i deras mun (se Jer 1:9). Det var ofta ett kärvt budskap och en besk medicin de fick komma med. … du skall rycka upp och bryta ned, förgöra och fördärva, bygga upp och plantera (Jer 1:10). Cancern måste opereras bort innan hälsan kan komma.

Idag skakar Sefanja om oss rejält. Sefanja talar om Guds vrede. Gud är inte likgiltig för vad vi gör. Guds vrede - det är kärlekens upprördhet och smärta för hur vi bär oss åt mot varandra. Det gör ont i Gud när vi gör ont mot andra. Mitt hjärta vänder sig i mig (Hosea 11:8). Våra smärtor tog han på sig (Jes 51:4). Våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä … (1 Petr 2:24).
Profeterna får oss att vakna upp. Vad är det som sker i det som sker? De hjälper oss att genomskåda bluff, falskhet, djävulskap, ”SATSA PÅ DIG SJÄLV-fångenskap”! Ve mig jag förgås! (Jes 6:5). Vi går från krasch till krasch. Men på andra sidan kraschen finns kraften. Det finns en som stigit ned i vår skuld och vårt lidandes djup och älskar oss tillbaka till Gud (Sv Ps 62:2). Profeterna vittnar om Honom. Den kärve Sefanja talar inte bara om Gud vrede. Han berättar om hur mycket gott som händer när Herrens namn blir vår tillflykt. Jesaja sjunger: Herren är min styrka och min lovsång, han blev min frälsning (Psalt 118:14, Fb14). Och Paulus som överraskats av detta budskap, sänder en uppmaning till oss: Bli starka i Herren och i hans väldiga kraft (Ef 6:10). Hur då? …när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft … (Apg1:8).

  1. DEN HELIGE ANDE – stynget som blir vår själ till liv.
Den helige Ande kan både VÄCKA oss och få oss att VÄNTA. Undrens tid är ej förbi! Be psalm 161:1 :
Helige Ande, låt nu ske, undret som väcker oss alla.
Låt Guds församling än få ske eld ifrån himmelen falla.
Oss och ett styng i hjärtat giv, stynget som blir vår själ till liv.
Helige Ande hör oss.

Andens redskap är Bibelns ord. Anden har andats in himmelskt EL i bibelordet. Hela Skriften är utandad av Gud (2 Tim 3:16). Precis som ett frö är programmerat med många spännande saker, så ligger det hemligheter och rikedomar och väntar i varje bibelord-frö. När Petrus på Pingstdagen predikar, är hans predikan laddad av helig Ande. Han berättar för de häpna och förvirrade åskådarna till Pingstens händelse, att denne Jesus som ni korsfäste, honom har Gud gjort till både Herre och Messias. När de hörde detta högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna:” Bröder, vad ska vi göra? (Apg 2:46-37 Fb 14).
Det händer något när vi tar hjälp av den helige Ande i vår bibelläsning. Ordet drabbar oss. Oss ock ett styng i hjärtat giv, stynget som blir vår själ till liv. Det händer något i vår gudstjänst när både predikare och åhörare kopplar på den helige Ande. Vi gör himmelska upptäckter. Ett nytt liv. En ny glädje. Himmelsk kraft. Guds rike består inte i högsta vinsten på Lotto, inte att bli kändis eller idol på TV4 och inte i mat och dryck, utan i rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17).
I dagens epistel får vår församling brev från Jesus själv. Jesus skrev inte själv någon bok. Men han skrev brev. Vi har sju brev bevarade från Jesus. Vi hittar dem i Johannes Uppenbarelse kapitel 2 och 3. I dagens epistel får vi utdrag ur det sjätte brevet, Joh Upp 3:10-13. Alla sju breven slutar med samma ord:
Du som har öron hör vad Anden säger till församlingarna.

Vad får Herrens Ande göra i ditt liv? I din församling? I svensk kristenhet?
Kyrkor i Asien, Afrika, Sydamerika kan berätta att väckelsen går fram som aldrig tidigare. Hundratusentals omvändelser varje vecka. I Västeuropa är situationen den motsatta. Tusentals lämnar kyrkor och samfund varje vecka. Kris i svensk kristenhet!
Ligger lösningen i detta ord: Du som har öron hör vad Anden säger till församlingarna? Budskapen till de sju församlingarna är nedskrivna för vår skull. Stanna till vid varje församling. Be om ”lyssnandets gåva”. Försök höra vad Anden genom dem säger just till din församling. Det är mycket som kan hända om vi hör vad Anden säger. Oss ock ett styng i hjärtat giv, stynget som blir vår själ till liv.
På baksidan av min bok ”Att älska Sverige tillbaka till Gud” står detta budskap och denna bön inspirerad av Psaltaren 126, 147:18 och av Sv Ps 646:

När Herren åter upprättade sitt folk i vårt land, då var allt som om vi drömde. Vi skrattade, vi sjöng av glädje och jublet steg från våra läppar. Då sade man bland våra icke kristna vänner: Herren har gjort stora ting med dem! Ja, Herren gjorde stora ting med oss, och därför var i glada.
Herre upprätta oss åter och ge liv på nytt åt gudstjänsterna i Sverige. Sänd ditt ord och låt det frusna smälta. Låt din vind blåsa och vattnen strömma. Låt den som nu sår med tårar får skörda med jubel. Låt den som gråtande sår sin säd få komma med jubel och bära sina kärvar.
Ja, upplys oss, helige Ande, så att vi kan förstå: också nu gör Herren det som han gjorde då.

  1. JESUS – nåd och sanning.
Johannes berättar: Vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern, och han var full av nåd och sanning … av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd (Joh 1:14,16).
Det är så Jesus mötte människor då. Det är så Jesus möter oss idag.
Först ser han oss med NÅDENS ÖGA, med oändlig, ömhet och obegriplig kärlek. Han ser oss med sina möjligheter.
Sedan ser han oss med SANNINGENS ÖGA. Han älskar oss så mycket att han sätter fingret på den ömma punkten i våra liv. Han hjälper oss att bli av med avund, bitterhet, elakhet, förakt …Du ger honom din FULHET för att det skall bli plats för hans FULLHET. Du häpnar …
I dagens evangelium från Matteus 25:1-13 möter han tio flickor och dig och mig, med NÅD och SANNING.
Först flödar NÅDEN. Jesus ställer till med bröllop. En verklig himmelsfest. Han bjuder dig och mig. Och så tio unga flickor. Ett märkligt bröllop. Jesus är själv brudgummen. Men var finns bruden? Bruden, det är alla som hör ihop med Jesus. Alla som tror på Jesus och vill höra ihop med Jesus är tillsammans bruden, alla vi män och kvinnor, pojkar och flickor. Gläd dig du Kristi brud! Det Jesus vill ha med oss är ett kärleks-förhållande. Jesus, jag dig älskar du om älskar mig...

Vi bekantar oss först med de tio flickorna. Alla hör till Jesu bekantskapskrets. Alla är kyrkligt engagerade. De har låtit sig ”konfas” på Åh. De har grillat korv med Kyrkans Unga och varit på läger med Credo. Alla har fått var sin Bibel. Alla har blivit bjudna till bröllopet. De och alla gästerna får inte bara ett bjudningskort. De får också en oljekruka som gästgåva.
   Alla väntar på brudgummen. De sätter sig ned vid brasan. Någon knäpper på gitarren. Man sjunger: Oändlig nåd mig Herren gav … (John Newtons psalm Sv ps 231. Han började som slavhandlare. Men slutade som präst. Det finns hopp för alla som slavar i synd!)
Alla bröllopsgästerna blir dåsiga. Alla somnar.
Då plötsligt händer det. Ett starkt ljussken. Ett rop: Brudgummen är här. Kom ut och möt honom!
Alla vaknar yrvaket upp. Halleluja-rop från några. Rop och skrik från andra. Väckelsen blir smärtsam.
Guds nåd, jag skälvde inför den (231:2).
Varför? Brudgummen hade kommit – han som är både NÅDEN och SANNINGEN.
När han kommer med hela den himmelska världens kärlek möts han av en gäspning. Man har hela den yttre apparaten i kristendomen. Vackra kyrkor, duktiga musiker, fina körer, engagerade förtroendevalda, god ekonomi, ja, det lär finnas en och annan bra präst också …
Många är som de fem flickorna. TANKLÖSA. Ingen olja, inte Ande, vind och liv …

Nu ska jag berätta något för dig, kära söndagsgodisvän. När jag kom så här långt tog det stopp för mig. Gubbe 88+ blev trött och tom. Jag hade tänkt att skriva något om skillnaden mellan att var bekant med Jesus och känna honom. Och om hur Herren inte ger upp dem som står utanför (Lukas 15:25-31). Men jag var alldeles tanklös. Det gick tomgång på hjärnkontoret. Kände mig misslyckad. Precis som Schubert skrev ”den ofullbordade symfonin” så skickar jag nu ut denna ”den ofullbordade himmelsgodispåsen”. Och ger dig uppdraget att fortsätta grubbla, bedja, tänka, skriva…

En liten hjälp med det kan du få om du letar rätt på Sångpostillan årg 1, sid 449 eller surfar in på bibelskolan.com, eller tryck här så hamnar du där. Och lyssna noga till den goda predikan som kommer att hållas i din kyrka!

Många varma från
Bengt Pleijel 88+

PS! Jag läste någonstans att nattvardsmässan var ”de misslyckades måltid”. Blev tröstad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut