tisdag 26 januari 2016

Inför Kyndelsmässodagen – Jungfru Marie Kyrkogångsdag.

Det blir ljusfest i kyrkan på söndag. Kyndel betyder ljus (jfr kandelaber). Barnet som Maria och Josef bär fram i templet är ett ljus med uppenbarelse för hedningar och en härlighet åt ditt folk Israel. I almanackan inträffar Kyndelsmässodagen tisdag 2 februari, 40 dagar efter Jul. Men vi ”tjuvstartar” några dagar före. Vi behöver detta barn. Och vi behöver kyrkogång som hjälper oss bort från mörker och förfärlighet, till ljus och härlighet ...

Låt oss vandra i ljuset liksom han är ljus, vandra i Guds ljus /2/
Vandra i Guds ljus /3/ vandra i Guds kärleks ljus.


KYRKOGÅNG MED MARIA OCH JOSEF.
Om det berättas det i Lukas 2:22-24 (FB15)
När tiden var inne för deras rening enligt Mose lag, tog Josef och Maria Jesus till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren, som det står skrivet i Herrens lag: Varje förstfödd son som öppnar moderlivet ska räknas som helgad åt Herren . De skulle också ge det offer som är bestämt i Herrens lag: ett par turturduvor eller två unga duvor .


   Vi följer nu med Josef och Maria till kyrkan.
Det var en KÄRLEKSHANDLING för dem. De vill nu tacka Gud för barnet och bära fram honom inför Gud. Det strålar från Josef. Och det strålar från Maria. Kanske sjunger hennes hjärta på sången som hon sjöng för Elisabet: Min själ prisar storligen Herren och min ande fröjdar sig i Gud, min Frälsare … ty den Mäktige har gjort stora ting med mig … (Lukas 1:46-47, 49 Bibel 1917),
   Det var också en LYDNADSHANDLING. Gud hade sagt i Mose lag att när tiden var inne för deras rening skulle varje förstfödd av mankön helgas åt Herren. Två duvor har de med sig. De offras och viger sina liv åt Jesus. Duvan - den helige Ande, ”vår hjälpare god som vittnar om Jesu försonande blod” (Sv Ps 10:3).
   Vi kan tycka att dåtidens hälsolagar var både svårbegripliga och stränga. Reningen, som det talas om här, beror inte på att man ser sexualliv och barnafödande som syndigt. Barn ser man i Israel som en rikedom och välsignelse. Kvinnan som föder barn ärar och upphöjer man. Som en fruktsam vinstock är din hustru inne i ditt hus, som olivplantor är dina barn kring ditt bord (Psalt.128:3 Fb). Men kärlekens Gud ger kärlekens bud. Kvinnan som fött barn behöver få ta ledigt efter förlossningen. När Gud talar om orenhet och behov av rening talade han på ett språk som männen på den tiden kunde begripa. Lämna Maria i fred. Ligg inte med henne.
   Maria blir inte mammaledig, men hon blir ”MAKELEDIG”.

KYRKOGÅNG MED SIMEON.
Om det berättas i Lukas 2:25-36 FB15.
   Nu får vi sällskap till kyrkan med den gamle Simeon (i Bibel 200 heter han Symeon). Hur gammal han är sägs inte. Enligt mina ovetenskapliga undersökningar bör han vara 88 år. Eller kanske 89 …
   Det sägs om Simeon att han var rättfärdig och gudfruktig. Han väntade på Israels tröst, på Tröstaren - Menachem, på Messias. Den helige Ande var över honom. Han lever i gemenskap med den helige Ande. Han lärde sig lyssna till Andens röst. Av Anden fick han ett märkligt budskap: han ska inte dö förrän han sett Herrens Smorde. Och nu började det dra i Simeon. Gå till templet!
   Vad säger du om du får detta budskap: Gå till Kyrkan och sedan dö! (Läs Gal 2:19-20)?
   Du kan också reflektera över detta: Anden kallar på Simeon, därför att Jesus var i kyrkan. Anden gör så också idag. Men vad kommer det sig att kyrkobesöken minskar? Har duvan flugit i väg? Är duvan inte välkommen till din församling? Man möter inte Anden, den föraktade duvan. Har man köpt in en vacker påfågel i stället? Eller soloartisten fröken Näktergal. Som man sätter i en bur!
   Är det så att varken Jesus eller Anden finns med i gudstjänsten? Där finns livaktighet. Men inte liv! Du har namn om dig att du lever, men du är död (Joh Upp 3:1).       
Men det är inte kört!! När du idag träffar Simeon, vill han gärna hjälpa dig att höra Herrens röst och känna igen Andens viskningar. Jag tror att Anden vill säga dig, att du inte får dö förrän du fäst dina ögon på Jesus och tar emot Jesus i ditt liv. Du behöver inte vara rädd att gå över tröskeln till Livets land om du som Simeon först får ta emot Jesus och får bära Jesus i din famn. Du kommer att upptäcka en stor sak då: Barnet du bär, bär dig! 
   Då börjar det gnola inom dig. Du sjunger Simeons lovsång: "Herre, nu låter du din tjänare
 gå hem i frid,
 så som du har lovat, för mina ögon har sett
 din frälsning
som du har berett
 inför alla folk: ett ljus med uppenbarelse
 för hedningarna
 och härlighet
 för ditt folk Israel."
   Sedan får du lyssna till vad Simeon säger om Jesus. Han är både LJUS och HÄRLIGHET. Många kommer att bli upprättade, och får hitta en ny mening, ett nytt liv. Andra kommer att förargas. Han blir till fall eller upprättelse (Bibel 2000). Folkbibeln: fall och upprättelse. Eftersom den rättfärdige kan falla sju gånger och resa sig igen (Ordspr 24:10) är frälsningen är en daglig färskvara! Varje dag får vi säga NO till den ONDE och YES till JESUS!

KYRKOGÅNG MED HANNA, FANUELS DOTTER AV ASERS STAM.
Om det berättas i Lukas 2:36-38
   På vår kyrkogång träffar vi plötsligt Hanna, 84 år gammal. Hon har varit änka i 60 år. Hon tillhör Asers stam, en av de tio förlorade stammarna. Hanna är en som inte har någon stam. Rotlös.
   Hanna - gammal, fattig, ensam. Men hon lever i rik gemenskap med Gud. Hon har fått lämna bitterhet, besvikelser och sorger, och i stället blivit fylld av himmelsk glädje. Hon kan tala med andra om vad hjärtat är fullt av. Om du ger dig tid att stanna till hos Hanna, kan det hända att du blir smittad av hennes glädje. Kanske en Hanna-uppgift! Hanna har idag mottagning i dagens Sångpostilla, adress se nedan.
   Lukas 2:22-40 är söndagens huvudtext och skall läsas i alla tre årgångarna. Men andra årgångens läsningar låter oss träffa fler ”kyrkogångare”. De har många erfarenheter att dela med sig av. Vi får träffa Malaki, Timotheos, Johannes och …

KYRKOGÅNG MED MALAKI
som vi träffar vi i GT-texten från Malaki 3:1-4. Mötet med honom får oss först att skaka. Vem kan uthärda den dag då han kommer? Han ska gå till rätta med oss. Inga mjuka silkesvantar! Han är som smältarens eld och tvättarens såpa. Han ska rena och luttra, knåda och forma.
   Men lägg märke till vem han liknar oss vid, vi som behandlas så. Han liknar oss vid GULD och SILVER! Han har hittat dig, du gamla guldklimp och dig, du gamla silverklump! Du är oerhört värdefull! Han tar nu hand om dig och tar itu med dig. Han vill göra något riktigt rikt av ditt liv! Petrus skriver om det ii 1 Petrus 1:6-9
   Var därför glada, även om ni nu en liten tid måste utstå olika prövningar. Äktheten i er tro är långt mer värd än guld, som är förgängligt men ändå prövas i eld. På samma sätt prövas er tro för att sedan bli till lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig. Honom älskar ni utan att ha sett honom, och fast ni ännu inte ser honom tror ni på honom och jublar i obeskrivlig, himmelsk glädje när ni nu är på väg att nå målet för er tro: era själars frälsning.


KYRKOGÅNG MED TIMOTHEOS
som vi träffar vi just då han sitter och läser dagens epistel från Paulus (Timotheosbrevet 6:13-16). Paulus uppmuntrar honom i hans kamp och svårigheter att se på Jesus. Jesus gick mot lidandet med sång. Läs Psaltaren 118 som han bad innan han gick mot Getsemane och Golgata. Vi får följa hans exempel:” Sjung, min själ, låt världen höra, lovsång även under nöd” (Psalm 448:4). Recept: Samla på bibelord och sånger i ditt hjärta, träna på dem, memomera dem. De är bra att ha till hands när bedrövligheterna hälsar på. Paulus gjorde det. I dagens epistel svämmar det över av lovsångsord.

KYRKOGÅNG MED JOHANNES
   Vi träffar Johannes i den s.k. Johannesprologen (Joh 1:14-18). Nu är det jul igen! Vi ställer oss bredvid Johannes. Han står där i häpnad och förundran och säger: Vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern. Gud blir människa. Gud är inte en främling långt bortom rymder vida. Han tar sin boning ibland oss. Gud blir synlig genom Jesus. Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och står Faderns hjärta närmast, han har gjort honom känd (Joh 1:18, Giertz övers.) Jesus vet vad som finns i det hjärtat. Han vet att Gud har hjärta för oss. Han bryr sig om oss. Jesus har kommit för att tala om för oss att han vill ta ifrån oss vår FULHET och ge oss av sin FULLHET! Av hans fullhet har vi alla fått del, med nåd och åter nåd.

Det finns fler pärlor i denna söndags texter, som ligger och väntar på att bli upptäckta av dig. En del hittar du i

SÅNGPOSTILLAN årg 1, som tar oss med till dagens huvudtext, Lukas 2:22-40. Boken sid 465, eller tryck här

SÅNGPOSTILLAN årg 2, som låter oss träffa Malaki, Timotheos, Johannes m.fl Boken sid 448, eller tryck här

När jag kommit hit fick jag plötsligt ett besök. Av en profetisk framtidsvisionär! Sluta med SUCK och hitta TACK! sa han. Öppna ögonen och se. Fälten vitnar till skörd. Det är alldeles svart av folk. Gamla, unga strömmar ut från hem och går mot kyrka. Vad har hänt? Den helige Andes vind har satt oss i rörelse. Anden vet att man skall tala om JESUS i kyrkan!!! Och alla börjar sjunga på vägen:

Låt oss vandra i ljuset liksom han är ljus, vandra i Guds ljus /2/
Vandra i Guds ljus /3/ vandra i Guds kärleks ljus.


Med denna sång vill jag – Bengt 88+ - tacka för mig. Jag slutar nu av åldersskäl med att producera HIMMLELSKT SÖNDAGSGODIS. Jag har andra planer. Om du lovar att inte säga det till någon kan jag berätta att jag tänker lära mig spela harpa.

Varma!

Bengt Pleijel 88+

3 kommentarer:

 1. Tack Bengt för allt du betytt för mig allt sedan vi läste "Innersidan" och sedan alla andra "vandringar" av dig i Kyrkans Unga i Kiruna. Vilken glädje när jag såg att du bloggade, jag tackar Gud för ditt långa välsignande liv. Du kommer att fattas mig. Tack och farväl! Vi ses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt T-A-C-K från BrittMarie i Örebro

   Radera
 2. Tack för alla himmelska söndagsgodis och tack för alla böcker. Tack också för kursen "Hela hela människan" för ett antal år sedan. Det var där fröet började gro för att sedan börja växa i tillit och tro. Kommer att sakna "godiset".
  Önskar Dig Guds rika välsignelse.
  Eivor

  SvaraRadera

Skriva ut