onsdag 13 januari 2016

Inför andra söndagen efter Trettondedagen.

LIVETS KÄLLA

är temat och melodin som sjunger och spelar och porlar i dagens texter:
Kom alla ni som törstar, kom hit och få vatten, sjunger Jesaja i dagens GT-text från Jesaja 55:1-4. GRATIS!
Från episteln (Joh Upp 22:16-17) hör vi ett rop: Anden och bruden ropar ”Kom!” … Den som vill skall få dricka av livets vatten, står det i episteln från Joh Upp 22:16-17. GRATIS!
Jesus säger i Joh 4:5-26: Den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig törstig igen. Och vi svarar med kvinnan vid Sykars brunn: Herre ge mig, Herre ge mig det vattnet!!

Livets källa springer fram i Betlehem. Johannes berättar i Joh. 1:14 b: Vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning. Och sedan kommer svindelordet: Av hans fullhet, av hans friska äkta liv, har vi alla fått, nåd och åter nåd (Joh 1:16). Av nåd – GRATIS! Därför kan man säga: Varför försöka bli perfekt, när det är mycket lättare att bli fullkomlig. Sök dig till LIVETS KÄLLA! Låt er fyllas …
Från Livets källa rinner en bäck, bäcken blir en flod (Psalt 65:10). Guds källa har vatten till fyllest, (Sv Ps 236). Den räcker för dig! Och faktiskt också för mig! Livets vatten i en dopfunt vittnar om att Gud är här (Sv Ps 386). Det var där Guds plan med oss började.
Vår himmelske Fader längtar efter att förmedla detta liv till oss. Han sänder sin Son för att den som förblir i tron och gemenskapen med honom skall få detta rika, friska liv.
Han vill leda både
LÅGFÄRDIGA OCH HÖGFÄRDIGA
PÅ RÄTT FÄRD till LIVETS KÄLLA!

DE LÅGFÄRDIGA!
Vilka är de?
Det är de som hamnat långt ned i det som är lågt. Fattiga, trötta, ensamma, mobbade, föraktade, livströtta …
De känner sig alldeles färdiga med livet.
Men Fadern i himlen ser dem. Och han vill något med dem:
Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden?Han reser den ringe ur stoftet och lyfter den fattige ur dyn för att sätta honom bland furstar, bland sitt folks furstar. Han ger den ofruktsamma ett hem som en lycklig mor med barn. Halleluja!(Psalt 113:5-9).

Men Fadern finns inte långt bortom rymder vida. Han stiger ned och blir människa. Vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern. Vi har hört, sett, skådat! Vad då? Livets Ord! Livets källa! Han var full av nåd och sanning (Läs Joh 1:14 och 1 Joh 1:1).
Jesus är så full av nåd och sanning att det strålar från hans ögon. Det strålar NÅD från det ena ögat och det strålar SANNING från det andra ögat. När Jesus ser på oss människor så är det i en samsyn av nåd och sanning.
Nådens öga säger: Du får komma som du är. Det finns inget förakt i hans ögon. Men kanske smärta och ömhet.
Sanningens öga säger: Du behöver inte förbli sådan du är. Han älskar oss så mycket att han vågar sätta fingret på den ömma punkten i våra liv. Jesus förmedlar rening, upprättelse, självrespekt. Han kan hjälpa den ”lågfärdige” att hitta en rätt färd till LIVETS KÄLLA.

Denna söndag inbjuds du till LIVETS KÄLLA. Du reser till adress Johannes 4:5-26. Du får där lyssna till det fantastiska samtalet mellan Jesus och den samariska kvinnan vid Sykars brunn. Smyg dig dit. Dröj där … lyssna … lev dig in den händelsen … det är med dig Jesus samtalar. Jesus möter henne – och dig - med NÅD och SANNING.
Eftersom du är så nyfiken av dig och vill veta vad som hände efter mötet vid Sykas brunn, får du gå till tredje söndagen efter Trettondedagen. Där fortsätter följetongen från Sykars brunn – adress Johannes 4:27-42. Problemet är att i år försvinner den söndagen. Gubben i månen blir full för fort. Påsken tränger på. Och påsken kommer första söndagen efter Vårdagjämningen, efter fullmånen.
Men det finns ju SÅNGPOSTILLAN!!
Andra efter Trettonde: Sångpostillan sid 79,  eller på datorn tryck här.
Tredje efter Trettonde: Sångpostillan sid 86, eller på datorn tryck här.
De som har dator kan lyssna till Annika Pleijel som läser texten, Bodil Landgren som sjunger dagens sång och Bengt Pleijel som predikar. Predikningarna tar bara ca 26 minuter var. Unna dig dessa rika kärleksstunder med Jesus. Guds rikes hemligheter uppenbaras för dig. Läs Rom 14:7

Guds rike är rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande.

DE HÖGFÄRDIGA!
Vilka är de? Guds problembarn!
När Andens vind blåser låter de vinden bara bli luft som får deras ego att svälla som en ballong. Högfärd är HÖG FÄRD. Någon med nål i handen sticker till dem. De faller ner, skrynkligare och fulare …
Vi möter de högfärdiga i Bibeln. Du kommer ihåg vår gamle vän fariseen, som bröstar sig så över sin egen märklighet. Du kommer ihåg den hemmavarande sonen. Han kan inte vara glad när det går bra för andra. Du kommer ihåg min kollega, prästen, som inte ville se hur svårt du hade det som blev misshandlad av stygga rövare. Han tittade åt ett annat håll och skyndade förbi.
Du möter de högfärdiga i X-by, där du själv bor. Ja, i badrummet hemma hos dig hittar du ett stort, vackert porträtt av en högfärdig.
Vad lätt det är att ramla in i dumheter. Vi talar vackert om kärlek, men har vår glädje i orättfärdigheten. Vi ser så gärna andras fel och registrerar dem. Där två eller tre är församlade där är dåligt väder, sjukdomar och grann-osämjan mitt ibland dem. Man skall ju inte tala illa om folk, men har du hört vad ….
Och vi har ju ofta rätt! Vad mycket orätt det finns! Det krisar och kraschar och gungar i samhälle och världen.
ingen sanning … ingen kärlek …man svär och ljuger … man mördar och stjäl … våldsverkare … blodsdåd .. äktenskapbrott … landet ligger sörjande … djuren, fåglarna, fiskarna förgås …
De orden hittade jag i min konfirmationsbibel, Hosea 4, i Bibel 1917. Vad man visste mycket om miljöförstöring på Hoseas tid. Hosea verkade i Israel ca 750 f Kr.
Vems fel är det?
Vi svarar: Ungdomars fel …föräldrars …lärares … politikers …regeringens fel …
Profeten Hosea säger: Dock bör man icke så mycket gå till rätta med någon annan eller förebrå honom, som man bör gå till rätta med PRÄSTEN. (Hosea 4:4 Bibel 1917).
Jakob skriver brev och får särskilt oss präster att haja till! Ni vet ju att vi skall få en strängare dom (Jakob 3:1).
En viss självkännedom upptäcker du hos mig då du läser min bok ”Att älska Sverige tillbaka till Gud”:

Ett av de stora hindren för oss förkunnare är ”mitt eget, stora, stackars, duktiga, ömtåliga JAG”. Även präster har ett sådant. Ja, det vet vi: präster, pastorer är knepigt folk. Be för din präst! Chrysostomos säger: Num sacerdos salvetur? Kan en präst bli frälst?”

Ja, det kan han, står det boken. Vill du veta hur det verkligen kan vara möjligt, hittar du svaret på sid 35. Och boken hittar du på din bokhylla. Om inte, på GAudete förlag, tryck här (telefon 042-37 48 10).
Låt oss be för varandra att vi får se hans härlighet, och få erfara hur han som är full av nåd och sanning blir mottagen i mångas liv med nåd utöver nåd. Vi behöver verkligen både nåden och sanningen.
NÅDEN är inte billig. Den kostade Jesu liv för att ge oss. Och den kostar oss en ärlig syndabekännelse. Vi måste våga se synden, bekänna den, ge den till Jesus. Då kan och vill han ta bort den. Och sedan finns det plats i vårt inre för hans fullhet.
SANNINGEN kan ges oss med stor ömhet. Den samariska kvinnan och alla ”lågfärdiga” får den så. Men ”de högfärdiga”, behöver ”dynamis” – kraftig dynamit, som spränger sönder hårda stenhjärtan. Jesus ropar med smärta ut sitt Ve eder! Ni Hycklare! Huggormars avföda! Ondskans hantlangare! Vreden är kärlekens våldsamma reaktion på hur vi förfuskar och förstör livet för varandra.

Alla Guds med-arbetare och bed-arbetare får denna uppmaning från 2 Kor 6:1, Bibel 1917: Vi förmana er att icke så mottaga Guds nåd att det blir utan frukt. Alla Guds medarbetare och bedarbetare får lyssna inåt till Jesu ord i Joh 8:31: Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar. Ni skall lära känna sanningen och sanningen skall göra er fria.

Recept: Dagliga kvartssamtal med Jesus! Genom dem leder han både lågfärdiga och högfärdiga att hitta rätt färd till LIVETS KÄLLA. Där drabbas vi av både nåden och sanningen.
När vi tagit emot både nåden och sanningen får vi höra ett ord från Johannes som kan ge oss svindelkänslor: Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd (Joh 1:16). Detta rika liv, som finns hos Jesus, kan drabba oss! Vi stannar i förundran och tillbedjan. Det spritter till i både hjärta och ben:

Under sång och dans ska man säga: Alla mina källor har jag i dig. (Psalt 87:7)

Får jag lov?
Bengt Pleijel 88+
1 kommentar:

  1. Tack för denna textutläggning! Så skall det låta! Skrift som förklarar skrift och inget annat...

    SvaraRadera

Skriva ut