tisdag 4 oktober 2016Inför Tacksägelsedagen

TACK och LOV

sjunger vi på TACKSÄGELSEDAGEN. Söndagens tema är LOVSÅNG. Nu får vi hjälp att säga farväl till den gamla gnällsången ”SUCK-HÅHÅJAJA” och låta oss smittas av den nya sången ”TACK-HALLELUJA!”

Det suckas i gamla Sverige. ”Där två eller tre äro församlade där äro dåligt väder, kriser, krascher sjukdomar, psykisk ohälsa och ”man-skall-ju-inte-tala-illa-om-folk-men-har-du-hört…?” helt närvarande. Vad gör vi åt detta? Ta emot dessa recept:

1. Först SUCK sedan TACK!

   Ibland är det viktigt att sucka. Vi måste bli av med allt det där tunga som vi släpar på: bitterhet, avund, förakt. Det hjälper inte att svälja förtreten. Då fastnar förtreten i magen. Magsår väntar. ”Tack och lov” springer och gömmer sig. Håhåjaja!
   Hur hittar vi hjälpen? Gör som Jesus, skriver Petrus till oss (läs 1 Petrus 2:21-29). När han blev hånad svarade han inte med hån, när han fick lida svarade han inte med hot, utan han överlämnade sin sak åt honom som dömer rättvist. Alltså: Sucka fram dina suckar inför Jesus! Hos Jesus hittar vi skuldsanering, sårbehandling, omsorg, skriver Petrus.


2. Använd TRESJU-METODEN:
   Tre suckar om dagen, men sju tack och lov! Afton, morgon och middag vill jag sucka och klaga och han skall höra min röst (Psalt 55:18). Jag prisar dig sju gånger om dagen (Psalt 119:164).

3. Läs Guds OVER HEAD.

   Jeremia, som ofta kommer med sina jeremiader och som suckar och stönar och jämrar sig, blir i dagens text överraskad av Gud. Gud talar till honom, och genom honom till sitt folk då, och till sitt folk nu. Han fick läsa Guds overhead. Guds nåd förblir ÖVER HONOM. Och över oss.
   Vi lyssnar till Jeremia 31:3-6 (Fb).
Fjärran ifrån uppenbarade sig Herren för mig: "Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig.
Än en gång skall jag upprätta dig, så att du blir upprättad, du jungfru Israel.
Än en gång skall du ta upp din tamburin och dra ut i dans bland dem som är glada.
Än en gång skall du plantera vingårdar på Samariens berg,
och de som plantera skall själva njuta av frukten.
Ty en dag kommer då väktare skall ropa på Efraims berg:
”Kom, låt oss dra upp till Sion, upp till Herren, vår Gud.
   Det kan var mycket i kyrkan som går över huvudet på oss. Vi blir tungsinta, missmodiga, vi hukar oss och stirrar nedåt… Men Jeremia uppmanar oss se uppåt. Se upp så du inte ramlar ned. Något fantastiskt händer just nu från himmelen. Ett paket Jeremia-tröst med personlig adress till dig kommer här: Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig. Du får detta ord som ett ”by-heart-ord”. Stoppa ned i hjärtat. Smaka på det. Vattna det med bön. Precis som ett frö är programmerat med rötter, stjälk, blad, blommor, frukt, doft, så är detta ord programmerat med ande, liv, kraft, nya möjligheter. Tre gånger upprepas orden ”Än en gång”.
   Något händer med dig. Du som går där nerböjd får räta på dig. Det spritter till i benen och benen vill bara dansa. Händerna plockar vindruvor. Munnen tar emot ljuvlig frukt. Du kan inte låt bli att sjunga och tralla över det du sett och hört. Under sång och dans skall man säga: Alla mina källor äro i dig… (Psalt 87:7 Fb).
   Men det är inte slut med det. Du hör ett rop: Kom, låt oss dra upp till Sion, upp till Herren, vår Gud. För oss betyder det: Vi ska gå till kyrkan på söndag. Nästa text ger oss recept 4:4. Lyssna till THE PRIESTS!
Vi läser Uppenbarelseboken 4:8-11
  Var och en av de fyra varelserna hade sex vingar och fullt med ögon runt om och på insidan. Dag och natt säger de utan uppehåll: "Helig, helig, helig är Herren Gud Allsmäktig, han som var och som är och som kommer”. Och när varelserna prisar och ärar och tackar honom som sitter på tronen och som lever i evigheters evighet, då faller de tjugofyra äldste ner inför honom som sitter på tronen och tillber honom som lever i evigheters evighet. De lägger ner sina kronor inför tronen och säger: "Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat."

Pärleporten har öppnats (Upp 4:1). Du kikar in och ser. Du hör och gnolar …
Du ser HERREN GUD ALLSMÄKTIG som sitter på sin tron.
Du ser FYRA VARELSER. De har sex vingar. Det hjälper dem att förflytta sig snabbt, då de sänds ut på Guds uppdrag. De har många ögon. De ser allt. Även dig. De längtar efter ögonkontakt. Johannes ser också TJUGOFYRA ÄLDSTE, tolv patriarker från det gamla förbundet och 12 apostlar från de nya. De äldste – på grekiska presbyteros, av det ordet har vi fått ordet präst. Giertz kallar de 24 äldste för präster i sin översättning. De är vitklädda och på sina huvuden bär de guldkronor.

Du hör först en himmelsk kvartett-sång av de fyra varelserna:
Helig, helig, helig är Herren Gud, allhärskaren,
han som var och som är och som kommer.

  Vi stannar till med dem i tillbedjan av Gud. Gud är helig, helig, helig. Den Helige är hel, full av godhet, skönhet, kärlek, värme, äkthet. Vi som är trasiga och halva och besvärliga, bestrålas i denna vår lovsång av Guds helande och läkande kärlek. Han håller fortfarande i den här världen. Det onda, det mörka, det djävulska rår inte på honom.

Du hör vad THE PRIESTS sjunger:
  Du, vår Herre och Gud, är värdig att ta emot härligheten och äran och makten.
Ty du har skapat världen, och genom din vilja blev den till och skapades den.

   De prisar vår Herre och Gud för skapelsens skönhet och rikedom. Varför har Gud skapat så mycket vackert – blommor och bin och människor? För att hans människobarn skulle få tänka vackra tankar! Och the Priests sång sjunger vi varje gång vi ber Fader vår. Den bönen slutar i lovsång: Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet, amen.


5. Vandra ut med himmelsk smitta
Läs Matteus 15:29-31
   Jesus gick därifrån och vandrade längs Galileiska sjön, och sedan gick han upp på berget och satte sig där. Mycket folk kom till honom, och de hade med sig lama, blinda, halta, stumma och många andra som de lade ner vid hans fötter, och han botade dem. Och folket förundrades när de såg stumma tala, halta bli friska, lama gå och blinda se. Och de prisade Israels Gud.

   Jesus tar med oss på vandring. Vandringsfolket får idag göra besök på ”de brustnas camping”. Vi möter lama, blinda, lytta, stumma och många andra.
   När man har med Jesus att göra får man vara beredd på att tänka till. Han låter oss inte bara stå där och stirra på dem. Vi får slå oss ned bland dem och frågar: Är det oss det handlar om? Är vi blinda och lama, lytta och stumma? Vi sitter där så ofta förlamade, ser inte, hör inte, lovsången känns stum. Vi vet inte hur det egentligen står till.
   Där fanns också många andra. Är vi med bland dem? Man har svårt att riktigt ta på problemen. Problemen snurrar bara runt: tankarna, bekymren, oron, mindervärdeskänslorna, det dåliga självförtroendet. Vad vill Herren säga till dig? Kanske detta: Se, jag är Herren… skulle något vara så underbart att jag inte förmådde det? (Jer 32:27 Bibel 1917). Du behöver Herren!
   Det händer något underbart med de sjuka som möter Jesus i Galileen. Jesus ser dem, tar emot dem, ger dem en beröring. Det friska livet från Jesus strömmar in i dem. Ögonen öppnas, benen bär dem, värken släpper, krokiga ryggar rätas på, stumhet förvandlas till lovsång. De prisade Israels Gud.
   Lägg märke till att där finns också några som kallas de. Mycket folk kom till honom och DE hade med sig lama, blinda, lytta, stumma... De hade släpat och kånkat på alla dessa sjuka och burit dem till Jesus. Var finns dessa de idag? Var finns de som i böner och på många olika sätt bär fram människor till Jesus? Hade du idag med dig någon i dina böner, när du kom till gudstjänsten? Bra att göra så. Då nu Job bad för sina vänner upprättade Herren åter honom själv.
   När du bär fram en människa inför Herrens helande och hjälp strömmar de välsignelserna också till förebedjaren. Ingen av oss kan hela. Men Jesus kan det. Men det är vår sak att bära fram dem till Jesus. Du upptäcker: De stora ögonblicken i ditt liv var inte då ärat ditt namn flög över jorden. Det var då du fick någon liten ledsen tillknycklad människa att upptäcka att livet är värt att leva.

   Så låt oss vandra vidare tillsammans mot nya upptäckter av ”TACKochLOV” i Jesu efterföljd

Bengt Pleijel 89+

Det finns fler upptäckter i Tacksägelsedagens texter Sångpostillan årg 2, sid 482 eller på bibelskolan.com tryck här. Är du ”suckian” bör du läsa artikeln Suck! Suck! Suck! Finns på Bibelskolan / Bengts återvändsgränd / adresslista 9. Tryck här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut