tisdag 18 april 2017

INFÖR ANDRA SÖNDAGEN I PÅSKTIDEN

Välkommen till söndagen Quasimodogéniti! Lyckliga ägare av en psalmbok upptäcker att denna söndag har den underrubriken. Ordet betyder ”såsom nyfödda barn”, och syftar på 1 Petrus 2:2-3 såsom nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken för att växa genom den och bli räddade. Ni har ju fått smaka Herrens godhet. Detta var en uppmaning till dem som döptes på Påskdagen. Nu ska de lära sig att leva dopets rika liv. Och nu en uppmaning till oss. Vi får en nystart. Vi får nu leva påskglädjens nya liv. ”Låt mig växa till alltmer”. Tänk att få ”smaka Herrens godhet”!!!!! Vi får träffa tre viktiga personer som hjälper oss med detta. Först träffar vi

1. SAKARJA som läser för oss ur sin bok Sakarja 8:6-8.
   Han rätt gammal nu, Sakarja. Något över 2500 år. Äldre herrar har, som ni vet, ofta mycket klokt och gott att säga. Hans budskap till Guds folk då, ger hopp åt Guds folk nu. Guds folk då hade splittrats åt ”östern och västern”, säger han. Guds folk idag har blivit högervridna eller vänstervridna (eller som de flesta av oss: bara vridna). Men Herren säger genom Sakarja: Jag skall rädda mitt folk. Det omöjliga skall bli möjligt. Orden har blivit nedskrivna för vår skull. Något spännande kommer att hända också med oss. Helt om marsch! Gör en U-sväng. Öppna ditt hjärta i bön och bot. Gå ut och gör alla lärjungar till folk! Gud vrider rätt det som gått snett därför att vi tagit lätt med det som är rätt. De skall vara mitt folk och jag skall vara deras Gud, säger Sakarja. Min Herre och min Gud! säger Tomas, Detta händer när Påskens budskap landar i oss: Jesus du har uppstått, nu är graven tom. Jag står där förundrad, o mysterium. (Sv Ps 359:2)
Nästa person som vill hjälpa oss är

2. PETRUS som läser för oss idag ur Första Petrusbrevet 1:3-9.
   På www.bibelskolan.com finns en vandring genom Petrus första brev. (Leta rätt på VANDRINGAR). Från början kallade jag denna vandring ”LEV I PETRUS första brev”. Sedan ändrades titeln till ”OASER I ÖKNEN”. Nu kan jag hälsa från Petrus att han idag vill gästa dig i din öken. Han visar på tre oaser där dagens text är utlagt.

TREDJE OASEN – vers 3-4 tryck här.
Där smittas du av ”lovsången till Fadern, som ge oss ett levande hopp”.

FJÄRDE OASEN – vers 5-7 tryck här
Där smittas du av ”lovsången till den helige Ande, som hjälper oss att mogna i tro”.

FEMTE OASEN - vers 8-9 tryck här
Där smittas du av ”lovsången till Jesus kärlek som låter oss bara bubbla över av glädje”.

När du hittat dessa tre oaser kommer det att spritta till i dina ben och välljud strömmar från strupen: Under sång och dans skall man säga: alla mina oaser äro i dig (jfr Psalt 87:7).
Och sedan, ja då längtar du till Varberg 25-29 juli. OAS-möte! Men först måste du få träffa

3. TOMAS
Hans apostelkollega Johannes berättar om honom. Läs Johannes 20:24-31. Vi får höra den djupaste, den största, den varmaste bekännelsen till Jesus i hela nya Testamentet, MIN HERRE OCH MIN GUD! Kristenhetens starkaste bekännelse kommer inte från Petrus, inte från Johannes, inte från Jakob. Den kommer från Tomas. Ingen har lyckats fånga upp en sådan varm, klar, frisk trosbekännelse som just Tomas. MIN HERRE OCH MIN GUD!
   Detta är nedskrivet för att också du skall hitta in i den varma bekännelsen. Ge dig därför tid att ta emot Tomas som din gäst en tid. Han träffas i Johannes 20:24-31, i Sångpostillan årg 3, sid 238 och bibelskolan.com tryck här. På Högmässan i din församling på söndag får du höra en fantastiskt bra predikan. Men har prästen som predikar hittat lika mycket som du, som förberett dig ordentligt? Du kan kanske få ett rikt samtal med din präst. Du får berätta. Och han får berätta.
   Det är mycket som kan hända när Påskbudskapet landar i våra liv. Det våras för kyrkan!

Snart alla ängar stå i skrud, 
och skogen kläder sig som brud,
när livets krafter blomma. 
Så komme vår i Jesu namn,
I folkens liv, i kyrkans famn, 
till alla själars fromma. 

(Så skaldade Grundtvig år 1909, se Sv Ps 198:3).


NÅGRA BY-HEART-ord:

Jag skall rädda mitt folk

Såsom nyfödda barn skall ni längta efter 
den rena, andliga mjölken, 
för att växa genom den och bli räddade. 
Ni har ju fått smaka Herrens godhet.
1 Petrus 2:2-3 

Tomas säger till Jesus: 
Min Herre och min Gud.
Joh 20:28 

Jesus säger till Tomas: 
Du tror därför att du har sett mig. 
Saliga de som inte har sett men ändå tror.
Joh 20:29 

Också många tecken som inte har tagits med 
i denna bok gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. 
 Men dessa har upptecknats för att ni skall tro 
 att Jesus är Messias,Guds son, 
 och för att ni genom att tro 
skall ha liv i hans namn. 
Joh 20:30-31 

Gör gärna ett besök i bibelskolans skattkammare . Läs Nyfikenhetsvandring 33 (tryck här), som vandrar genom detta ord i trosbekännelsen: igen.

Vi hörs och ses IGEN! Deo volente (Jakob 4:15) ….

I påskens glädje
Bengt Peijel, 90+

Skriva ut