måndag 21 maj 2018Heliga Trefaldighets dag!

En rik festdag i kyrkoåret! Visste ni att vi med anledning av denna dag fått ett SMS från Mose? SMS – Som Mose Säger! Vad säger han? Det står i 5 Mos. 33:27

en tillflykt är han, urtidens Gud 
och här nere råder hans eviga armar 

Vad sägs här om Gud? 

1. Han är en tillflykt 
På franska heter det refug. En viloplats där vi andas ut, stressar ned, tar en skapande paus. Får några minuters semester från alla krav och makter och dunkla krafter som sliter sönder oss inuti. Endast i Gud må du har din ro min själ, ty från honom kommer mitt hopp (Psalt 62:6). I Nya Testamentet heter den platsen I KRISTUS. Det är dopkällan (6:3), krafthämtningens tankställe (Ef 6:10). Där tar glädjen aldrig slut (Fil 4:4). Där finns ingen fördömelse (Rom 8:1).

2. Urtidens Gud är nutidens Gud.
Han möter oss, handlar med oss. Han har hjärta för oss. ”Än som i gången tid”. Idag! I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan (Hebr 3:7). Han frågar: Vad vill du att jag skall göra för dig? (Markus 10:51).

3. Han råder.
Han handlar med oss, griper in genom sina två armar: Sonen och den helige Ande. Här hittar du värmen i läran om den heliga Treenigheten. Den är inte ett kemiskt problem – H2O, (vatten, ånga, is). Den är inte ett geometriskt problem: (triangeln med tre sidor). Det är Fars sätt att ta hand om sina barns problem. Far tar emot oss med sina två händer, lyfter oss upp i sin famn. Vi hör hur hans hjärta talar till våra hjärtan. Om du lyssnar med hjärtat häpnar du över hur rikt livet kan bli.

Vår Herre Jesu Kristi nåd, 
Guds kärlek och 
den helige Andes gemenskap 
vare med er alla 
(2 Kor 13:13). 


1. Dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta
Lyssna ”by heart” till Shemá (= hör) i femte Moseboken 6:4-9

Hör, Israel! Herren vår Gud, Herren är en. Och du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft. Dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta Du ska inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. Du ska binda dem som ett tecken på din hand, och de ska vara som en påminnelse på din panna. Och du ska skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.

   Denna text är Israels trosbekännelse. En ledstjärna som följde den fromme då och sjunger i dig, du fromme, nu. Hela dagen. Vilken bibel-studiemetod! Lyssna ”by-heart”!!!
   Börja med att koppla på den himmelska hörlängden! Gud har något på sitt hjärta som han vill säga just dig. Och till oss – HÖR ISRAEL! Herren din Gud vill engagera hela dig i ett kärleksförhållande - hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft. Du som lever i en värld där så mycket splittrar, sliter, trasar och gör dig osäker och vilsen får nu veta att Herren vår Gud Herren är en.
” O vilken kärlek under bar sann…”
    Det märkliga är att ordet GUD står i pluralis på hebreiska – ELOHIM. Och Herren själv talar om vi. Låt OSS göra människor till VÅR avbild (1 Mos 1:26). Låt OSS stiga ner… (1 Mos 11:7) Vem skall JAG sända och vem vill vara VÅR budbärare (Jes 6:8). Gud uppenbarar sig för Abraham. Abraham, ser tre män (1 Mos 18). Två makar fogas samman till ett. Men är fortfarande två. Fadern, Sonen och den helige Ande är ETT! Det betyder att det råder enhet, samling, trygghet i Herren. Tryggare kan ingen vara än där.
   Dessa ord som jag i dag ger dig ska du lägga på hjärtat. Du skall inte först lägga dem i din hjärna. Då hamnar de i hjärnans ”hår-disk”. Det blir så kallt och hårt med din kristendom då. Det blir bara läror och åsikter och tankar av hans ord. Nej, lägg dem på ditt hjärta. Lyssna inåt till hans ord. Smaka på dem. Upprepa dem. Idissla dem. Vattna dem med bön. De ord som hamnar i hjärtat går in i blodet, och genom blodomloppet påverkar de händer och fötter och fingrar och tår. Så småningom stiger de åt huvudet på dig. Ty vad hjärtat är fullt av det talar munnen (Matteus 12:34). Tänk på: Varje ord, som kommer till liv för mig är ett möte med Herren. Han är i Ordet. Han ger det som han säger. Det är när hans ord får tala till dig, som ditt hjärta börjar brinna. Det bli varmt inombords (Luk 24:32).
   När du tagit emot vad Herren har på sitt hjärta, och du lagt dem i ditt hjärta, händer det något med dig rakt i din vardagsvärld. Det påverkar ditt sätt att vara med barnen, dina samtal vid kvällsteet, umgänget med grannar, kolleger, arbetskamrater, i dina sammanträden…
   Ett ord från Herren följer dig i nattens vila. ”När jag vilar verkar Herren i mig”. Ett ordfrö som bäddats ned på kvällen kan spira upp som en lovsångsblomma på morgonen. Morgonens kärleksblick på Herren kan påverkar hela din dag, ditt hem, ditt arbete, ditt samhälle. Recept: Lär dig detta ord ”by heart”.


2. Därför gläds mitt hjärta
De orden hör du i dagens epistel – Apostlagärningarna 2:24-35. Denna text är en del av Petrus pingstpredikan i Apg 2:14-35. Läs och låt dig smittas av Petrus ”glädje av hjärtat”. Eftersom du just nu har gott om tid föreslår jag att du läser hela predikan. Den tar bara fyra minuter. Petrus berättar varför det som hänt hände: Denne Jesus har Gud uppväckt, och vi är alla vittnen till det. Han har blivit upphöjd till Guds högra sida och fått den utlovade helige Ande av Fadern, och han har utgjutit det som ni ser och hör. Får du ”undringar” då du läser, kan du gå till vandring 48 i bibelskolan.com. tryck här. På den vandringen får du också veta vad som hände sedan: EN predikan gjorde att TRE TUSEN vände om. Och alla började gå på fyra BEN! Låt dig smittas av Petrus ”glädje av hjärtat”!


3. Jag prisar dig Far!
Sjung av hjärtat med Jesus i Matteus 11:25-27

Vid den tiden sade Jesus: "Jag prisar dig Far, himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små. Ja, Far, så var din goda vilja. Allt har min Far överlämnat till mig. Och ingen känner Sonen utom Fadern, inte heller känner någon Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.

   Försök nu se Jesus framför dig. Jesus ber. Han sjunger. Han är fylld av glädje. Han jublar i den helige Ande, säger Lukas (Luk. 10:21 Fb). Jesus blundar inte (Jfr Joh. 17:1). Han ser uppåt, han får ögonkontakt med Far. Ty Sonen kan bara göra det han ser Fadern göra (Joh. 5:19).
   Men vi undrar över det han är så glad för - Gud döljer för kloka och uppenbarar för små !?!
   Vi kan förstå det om vi läser det som står före vår text. Där finns två reaktioner: 
   Där finns MOTSTÅNDARNA - De var många. Jesus kallar dem ”vargar” (Matt 10:16). Om vargen kommer gäller rådet: Inte RÄDD men BE-redd! De såg sig själva som visa och kloka. Men de kloka är inte alltid riktigt kloka. Det har smarta snillen i Svenska Akademien gjort klart för oss. Och våra begåvade politiker har lärt oss att inte påverka våra barn att tro. De ska lära sig att tänka själva. Vad får de allt ifrån?
   Där finns också MEDSTÅNDARNA – de som tog emot Jesus. Det berättas om sjuttio lärjungar. Jesus sänder ut dem som lamm in i bland vargar. Jesus kallar dem för de små. Deras uppdrag var att BERÄTTA om Jesus och UPPRÄTTA människor. De gjorde så och kom tillbaka fyllda av jublande glädje. Det hade hänt så mycket. Tron på Jesus funkade!
   Jesu bön visar att han hjälper oss på den väg vi vill gå. Vill vi gå bort så ske vår vilja. Då får vi pösa i våra inbillningar om oss själva: kloka, visa, ”kan själv”. Vi blir stora, stöddiga, skymmer Gud för andra. Och blir alldeles för tunga också för den allsmäktige Guden.
   Vill vi höra ihop med Jesus får vi vända om och bli som barn. Far sträcker då ut sina två händer mot oss. Han gjorde det när vi döptes. Han gör det då vi faller också för sjunde gången (se Ordspr 24:16). Han gör det vid nattvardsbordet. Vi kryper upp i Guds fadersfamn och får då höra pulsslagen från hans faders-hjärta: För dig! För dig!
   Ja, Far, så var din goda vilja. Och vi dras in i det förtroliga förhållandet som barn får med Far. Allt har min Far överlämnat till mig. Och ingen känner Sonen utom Fadern, inte heller känner någon Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.
   Det finns mer glädje för hjärtat på www.bibelskolan.com

1. Sångpostillan årg 1. Heliga Trefaldighets dag, tryck här. Boken sid 268. 
2. Läs mer om Shemá /vandringar/nyfikenhetsskafferiet/ Shemá, tryck här. 
3. Petrus pingstpredikan - Nyfikenhetsskolan /Nyfikenvandring 48 tryck här. 


Öppna ditt hjärta för Far och låt det fyllas av jublande glädje!

Bengt Pleijel 91+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut