måndag 18 mars 2019


inför Jungfru Marie Bebådelsedag

GUDS MÄKTIGA VERK
får vi beröras av denna söndag. Den infaller den 25 mars (nio månader före Jul) och firas på närliggande söndag (i år 24 mars). Det är den dag då ängeln enligt evangeliet bebådar, talar om för Maria, att hon skall föda Guds Son. Jungfru Marie Bebådelsedag kallas också ”Vårfrudagen” (våffeldagen).
”De som vet” grubblar över det som de inte vet: När hände bebådelsen? På 300-talet bestämde en påve att Jesu födelse skedde 25 december. Man ville konkurrera ut den stora hedniska fest som då firades. Men den försvann inte. Tomten segrade över barnet i Betlehem. Eller?
”De som tror att de vet” slår sina kloka huvuden ihop och säger AJ!
”De som vet att de tror” forskar i Skriften och säger JA och anar att Bebådelsen troligen skedde vid jultiden. Då tände Gud ljuset i Marias liv. Den hedniska ljusfesten fick konkurrent. Nio månader senare den 29 september, vid Lövhyddohögtiden, Israels stora glädjefest, föddes Jesus.
Men tröst till dig som får ont i huvudet av teologiskt hjärngrubbel, vet att det viktigaste är inte NÄR utan ATT Jesus föddes hit till oss, först i Betlehem, sedan i våra hjärtan. Texterna idag berättar om hur GUDS MÄKTIGA VERK sker både i Marias liv och i våra liv. Den Gud som skapade världen och uppfann människan låter ett nytt skapelseunder ske i våra hjärtan (läs 2 Kor 4:6).

  1. GUDS MÄKTIGA VERK FÖRBEREDS
Läs och be-grunda Mika 5:2-4
Men du, Betlehem Efrata som är så liten bland Juda tusenden, från dig ska det åt mig komma en som ska härska över Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar. Därför ska han överge dem fram till den tid då hon som ska föda har fött. Då ska de som är kvar av hans bröder få vända tillbaka till Israels barn. Han ska träda fram och vara en herde i Herrens kraft, i Herren sin Guds namns höghet. Och de ska ha ro, för han ska vara stor till jordens ändar.
Guds mäktiga verk har en förberedelsetid. Den startar med ett svindelord – Innan världens grund var lagd har han utvalt oss (Ef 1:4). Den fortsätter med alla ”förberedelsemänniskorna” i GT – Abraham, David, profeterna …
Gud hittar sina redskap bland de minsta, på de minsta platserna. De som ingenting var utvalde Gud (läs 1 Kor 1:26-31). De kloka karlarna från Östern hittade honom inte bland de stora i den store Herodes stora palats. De fann honom i ett litet stall i det lilla Betlehem – staden som är så liten bland Juda tusenden.
Mika talar tröst till det lilla Betlehem. Där födde Rakel med stor smärta sitt sista barn. Hon kallade honom Ben-Oni –”min smärtas son”. Hans far Jakob kallade honom Benjamin – ”min lyckoson” (1 Mos 35:16-18). Till Betlehem kom moabitiskan Rut och plockade ax och av dem kunde hon baka bröd. Rut blev anmoder till Jesus (se Matt 1:5). Betlehem betyder ”brödhus”. Han som skulle bli LIVETS BRÖD föddes där.
Mika säger att hans ursprung är före tiden. Och Johannes sjunger om honom:
I begynnelsen var Ordet och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.  Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:1-5).
Ja, skriver Mika, det skall komma en herde i Herrens kraft, i Herren sin Guds namns höghet. Frågar du vad namn han bär får du svar i Sv Ps 237:2.

  1. ABRAHAM LÄR OSS TRO GUDS MÄKTIGA VERK
Läs och be-grunda Romarbrevet 4:18-21
Där hoppet var ute hoppades han ändå och trodde och blev så far till många folk, som det var sagt: Så ska din avkomma bli. Han vacklade inte i tron när han tänkte på sin döda kropp – han var omkring hundra år – och att Saras moderliv var dött. Han tvivlade inte i otro på Guds löfte utan blev i stället starkare i tron och gav Gud äran, fullt övertygad om att vad Gud hade lovat var han också mäktig att hålla. Därför räknades det honom till rättfärdighet.

Nu får vi en stund umgås med Abram (som han hette från början). Han vill hjälpa oss att bli allt starkare i tron. Han skulle bli fader till många folk, skriver Paulus. Det löftet fick han i 1 Mos 12:1ff. Herren sade till Abram: ”Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse. Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade.

Gud sluter förbund med Abram. Gud säger till honom att han skall bli far till många folk. Ja, han hade sagt: I dig ska jordens alla släkten bli välsignade. Vi tycker att hans reaktion skulle vara: ”Jag kan inte tro mina öron! Att jag en gubbe långt över 92 skulle bli pappa! Med Sara – nej, inte med henne! Saras moderliv var dött”.
   Men Abram trodde. Paulus skriver: Han tvivlade inte i otro på Guds löfte utan blev i stället starkare i tron och gav Gud äran, fullt övertygad om att vad Gud hade lovat var han också mäktig att hålla. Därför räknades det honom till rättfärdighet.
När Gud senare sluter förbund med Abram (se kapitel 17) får han byta namn.  ”Se, detta är mitt förbund med dig: Du ska bli far till många folk. Därför ska du inte mer heta Abram, utan ditt namn ska vara Abraham, för jag har gjort dig till far för många folk” (1 Mos 17:4). (Abram = ”upphöjd fader”. Abraham = ”far till många”. Sarai byter till Sara = furstinna, 17:15). Abraham fick uppleva Guds mäktiga verk. Han är den förste som häpnar och utropar AHA! AbrAHAm!
Men också vi kan häpna: Förbundet med Abraham gäller också oss!!!!
Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet. (Gal 3:26-29)
   Genom dopet och tron är vi Abrahams barn. Vi tillhör familjen Abrahamsson. Eller för att tala fotbolls-svenska: Familjen Ibrahimović.
Vad viktigt att tro på vad Gud säger och lovar. Abraham tvivlade inte i otro på Guds löfte utan blev i stället starkare i tron och gav Gud äran.
Hur kunde Abraham komma till sådan stark tro? Man kan undra om inte Gud haft sitt finger med i att det blev så? (Läs Lukas 11:20. Och sedan Matteus 12:28).
Hur blir man starkare i tron? Man vandrar i Abrahams fotspår. Där överlåter jag äran åt Gud, hör Guds röst och får kontakt med GUDS MÄKTIGA VERK.
Så som i himlen – så ock i Hemmaboda!

  1. DEN HELIGE ANDE GÖR GUDS MÄKTIGA VERK
Läs och BE-grunda Lukas 1:26-45 i din Bibel. Lukas berättar om två möten:
  1. Maria och Gabriel. Läs Lukas 1:26-38
Maria i får besök av en ambassadör från Himmelriket. Hon blir alldeles vettskrämd. Man kan bli det om man får änglabesök. Ljusskenet bländar. Men ängeln tröstar: Var inte rädd, Maria. Och så berättar ängeln att hon ska bli med barn. Och ängeln säger en massa märkliga ting om detta barn. Han ska bli stor, kallas Den Högstes Son, Guds Son. Han ska bli kung och få sitta på Davids tron, hans rike ska aldrig ta slut
Den häpna Maria utropar då: "Hur ska detta ske? Jag har ju inte haft någon man." Ängeln svarade henne: Den helige Ande ska komma över dig, och den Högstes kraft ska vila över dig. Vi stannar till och reflekterar.

Reflektion 1: VEM ÄR JESUS?
Trosbekännelsen sjunger svaret. När vi lyssnar till den sången hör vi ett brus av glädje från människor från alla tider och alla länder som sjunger med: Avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria. Vad betyder de orden?

1.
Jesus ärAVLAD AV DEN HELIGE ANDE. 
Det betyder att Jesus är Guds son. Han är inte Josefs son. Maria som säger att hon inte haft någon man, skall få ett barn. Jesus skall födas genom ett ingripande av Gud själv. Vem kan begripa det? Gabriel säger: Tycker du att det är svårt, Maria? För Gud är ingenting omöjligt. Gud väljer att komma till oss på detta sätt.

2.
Jesus ärFÖDD AV JUNGFRUN MARIA
Det betyder att Jesus är en människa som vi. Han vet vad det vill säga att leva på jorden, han begriper sig på oss. Vi begriper oss inte alltid på oss själva, men Jesus gör det. Nobody knows hur "trubbligt" allting kan vara, ingen utom Jesus. Sann Gud och mänska sann, oss arma mänskor frälsa, från synd och död han kan (Sv Ps 113:3).

Reflektion 2: HUR SKALL DETTA SKE?
Maria frågar så. Och vi frågar så: ” Hur ska detta ske?. Hur skall jag orka? Hur skall jag klara av?  Hur skall jag kunna göra Jesus levande för någon människa? Svaret är:Helig ande skall komma över dig och den Högstes kraft skall vila över dig.

Maria hjälper oss att hitta den stora hemligheten med det kristna livet: den helige Ande. Här hittar vi nyckeln som öppnar för oss i alla instängda och omöjliga situationer. Hur ska jag detta ske? Det svar Maria fick får vi: Den helige Ande ska komma över dig, och den Högstes kraft ska vila över dig. Ta det ordet till ett ”by-heart-ord”. Skriv ordet i ditt hjärta och på ditt kylskåp! Guds mäktiga verk börjar verka i dig.

  1. Maria och Elisabet.
Om detta möte berättar Lukas i 1:39-45.
Lägg märke till vad som här sker. Genom Guds Ande föds Jesus i Marias liv. Maria som nu bär Jesus i sitt liv, möter Elisabet som bär Johannes i sitt liv.  Maria som bär Jesus inom sig får förmedla helig Ande och djupglädje till Elisabet. Maria hjälper oss att hitta nyckeln som öppnar för oss i alla instängda och omöjliga situationer. Om du tittar på ordet BE-GRIPA så begriper du. Först BE. Då GRIPER Anden tag i dig och du BEGRIPER att Guds mäktiga verk verkar i dig. Här är kristet vardagsliv i ett nötskal:
När jag bär Jesus inom mig, 
då kan Jesus i mig förmedla helig Ande och  
GUDS MÄKTIGA VERKtill dem jag möter!

Bengt Pleijel 92+

som hälsar och påstår att fler hemligheter om GUDS MÄKTIGA VERK hittar du på adress: www.bibelskolan.com tryck här, Eller i Sångpostillan årg 2, sid 455.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut