måndag 15 april 2019


STILLA VECKAN
får vi nu gå in i och vara med om dramatiska händelser i Jerusalem. Amerikas slavar kan hjälpa oss till djup inlevelse: Where you there when they crucified my Lord? Öppnade ögon, Herre, mig giv ….
Det kan hända något djupt och rikt med oss, när vi upptäcker att vi är med där!
Hur då? Därför att HERREN GUD, Israels Helige, säger: "Om ni vänder om och är stilla blir ni frälsta. Genom stillhet och tillit blir ni starka … " Ja, Herren väntar och längtar efter att få visa er nåd och barmhärtighet (Jes 30:15 ff).
Stilla veckan kan bli RIKA VECKAN! Tillsammans med Jesu vänner från hela världen får vi upptäcka detta: Vi får en personlig relation med honom som ”steg ned i vår skuld och vårt lidandes djup för att älska oss tillbaka till Gud”. Detta är temat på

SKÄRTORSDAG - det nya förbundet.
Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom,
sitt förbund gör han känt. Mina ögon ser upp till Herren.
Han löser mina fötter från nätet. (Psalt 25:14-15).

Skärtorsdag är dagen före Långfredag. Då instiftar Jesus nattvarden, det nya förbundets måltid. (Ordet ”skär” kommer av det fornsvenska ”skära” som betyder rena. Jfr Skärselden – reningselden). Rena mig med isop från min synd (Psalt 51:9).
Jesus älskar att umgås och tala förtroligt med oss. Det han helst talar om är att vi är bundsförvanter. ”Vi hör ihop” säger han. Vi kom in i hans förbund genom dopet och tron. Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död?  Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv (Rom 6:3-4 Bibel 2000).
Vi förblir och förnyas i förbundet genom att ofta gå till nattvarden. Det som händer den första Skärtorsdagen upprepas då. Medan de åt, tog Jesus ett bröd och efter att ha läst tackbönen, bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: Tag och ät, detta är min kropp … och han tog en bägare … drick av den alla, det är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse …
Tänk: Golgatadramats välsignelser landar i dop och nattvard. Jesus säger: Gör detta till minne av mig … Jesus vill bli ihågkommen av oss – inte främst genom sina tal och under – utan vid dopfunt och nattvardsbord.
Skärtorsdag är den dag, då Jesus tvättar, renar, lärjungarnas fötter (Joh. 13:1-11). Nattvardsgudstjänsten inleds med en beredelse, där vi får hjälp att se vår synd och bekänna den. Och bli av med den!!!
Bilen behöver service och tankas. Kroppen behöver tvättas och matas. Själen behöver renas och ta emot kärlekens drivmedel. Vad vi säger och gör påverkar barn och efterkommande, flera hundra. Men syndernas bekännelse och förlåtelse påverkar ”TUSENDEN” (2 Mos 19:4-5).
Man kan se synden som kärnkraftsavfall. Kärnkraft kan vara bra. Vi kan få värme, ladda mobiler och koka kaffe. Men kärnkraftsavfallet är livsfarligt. Det måste tas bort, inkapslas, förvaras långt ner i jorden. Det Jesus nu gör är att ta tag i våra synder, alla giftigheter, det som smutsat ned och gjort oss omänskliga och bär bort dem. Han kastar ned dem i ett förvaringsrum i Golgata. Denna beröring kostar honom livet.
Men han kan inte ta bort våra synder om vi inte ger dem till honom. Syndabekännelsen är viktig. En gång skall vi få göra räkenskap för våra liv. Gud räknar med oss. Han slår vakt om vårt människovärde. Ett djur som bär sig illa åt ställer man inte till ansvar. Men varje gång jag bekänner min synd, slår jag vakt om mitt människovärde. Jag reser mig ur min förnedring och hävdar mitt människovärde.
Media berättar varje dag hur dåligt allt är och hur usla vi människor är. Jesus vill varje dag visa att vi inte behöver fastna i dåligheter. Han befriar oss från den Ondes onda ondo!
Jesus tog en bägare … drick av den alla, det är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse

LÅNGFREDAG - korsfästelsen.
Långfredag, är det gamla svenska namnet på fredagen i stilla veckan. Denna dag ingen nattvard. Budskapet till oss är att 
Gud bevisar sin kärlek till oss
genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. (Rom. 5:8).

PÅSKNATTEN – genom död till liv.
Stilla veckan går nu mot sitt slut. Vi har varit med om veckans dramatiska händelser. Jesus är borta. Jesus är död. Allt är slut. Jesu lärjungar är slut. Hela deras kristendom har kraschat. De låser in sig i sina rum, rädda, frusna, förlamade och bara gråter och gråter. Men Påsknattens texter (se nedan) säger att Jesus inte är slut.
Jesus beger sig ut på en predikoresa! Till de allra nedersta …
Medan vi stänger till om oss själva och tycker allt är meningslöst och tungt hör vi ett rop från en av Bibelns mest prövade människor. Job utropar i Job 19:25
Jag vet att min befriare lever

PÅSKDAGEN – Kristus är Uppstånden!
Den judiska dagen börjar alltid vi sextiden på kvällen. ”Det var afton och det vart morgon” (1 Mos 1:5). Någon gång efter kl 18 på påskafton händer det …
Några kvinnor överraskas först … sedan några män … Vad hade hänt? Jo, Pilatus, överstepräster, rådsherrar, ja också Jesu vänner trodde att Jesus var borta, att Jesus var död. Korsfäst, död och begraven.
Men sedan hände det. ”Några kvinnor bland oss har gjort oss uppskakade. De gick till graven tidigt på morgonen men fann inte hans kropp. De kom och berättade att de hade sett en syn med änglar som sade att han lever. Då gick några av de våra till graven, och de fann att det var som kvinnorna hade sagt”.
Lärjungarna trodde att Jesus var borta! Då kom Jesus själv och hälsade dem: Frid vare med er! Han gav många bevis på det (Apg 1:3). Vilken överraskning. Vilken glädje.
Kristus är uppstånden!
Ja, Han är sannerligen uppstånden!!!

ANNANDAG PÅSK – möte med den uppståndne
Smyg dig in bland Jesu vänner som berättar om hur de mötte Jesus. Låt dig smittas av deras glädje. Johannes skriver (Joh 20:20) :De blev glada när de såg Herren. Lukas skriver (Luk 24:40): Då de av idel glädje och förvåning ännu inte kunde tro…
Och du, ja du får en fråga och sjunger ett svar (Sv Ps 154:2):
Dina läppar är fyllda av sånger. Säg, vad kommer glädjens sång ifrån?
Ifrån graven den tomma, där Jesus låg. Han, som lever nu ger oss glädjens ton.
Halleluja, Halleluja, Halleluja, Halleluja,


Gud ditt folk är vandringsfolket
som vandrar på vägen med honom som är Vägen. Vi är inte framme, inte färdigfrälsta, de finns mer att vara nyfiken på och mogna i. Men … ”O hur saligt att få vandra”!
Himmelskt söndagsgodis kan bara ge ”doften av salighet” genom att ge några ”igångsättningstankar” inför kommande söndag. ”Djupandning” sker i församlingens söndagsgudstjänst. De nyfikna kan också hänvisas till boken Sångpostillan årgång 1, 2 och 3. Böckerna är slutsålda men finns i din dator på www.bibelskolan.com. Se ”Nyfikenhetsskolan 2. Där finns ”nyfikenhetsvandringar” som tar dig med på ”långpromenader” genom påskens händelser. Här hänvisas nu till helgens texter och ”förklaringstexter”. I år följer vi ”Johannesserien”.

Skärtorsdag – det nya förbundet
Texter: Jeremia: 31:31-14, Hebr 10:12-18, Johannes 13:1-17, Psalt 111:1-5

Boken Sångpostillan årg 2 sid 169
Nyfikenhetsvandring 24: Pinad under Pontius Pilatus tryck här.

1. Jesus rider in i Jerusalem 2. Jesu fiender smider planer. 3. Judas Iskariot
4. Påskmåltiden. 5. Sju steg in i Getsemane. 6. Pinad under Pontus Pilatus.


Långfredag - Korset
Texter: Jesaja 53:1-12, Hebreerbrevet 10:19-25, Johannes 19:17-37 Psalt 22

Boken Sångpostillan årg 2 sid 175, tryck här
Nyfikenhetsvandring 26 - Golgatadramat.
Nyfikenhetsvandring 27 - Vad korset betyder för oss.
Nyfikenhetsvandring 28 - död
Nyfkenhetsvandring 29 - begraven


Påsknatten – genom död till liv
Texter: Job 19:25-27, Efesierbrevet 2:1-6, Johannes 20:1-10, Psalt 114

Boken Sångpostillan årg 2, sid 185
Nyfikenhetsvandring 30 - nederstigen till dödsriket. tryck här.


Påskdagen – Kristus är uppstånden
Texter: Jona 2:1-11, Apostlagärn. 13:32-37, Johannes 20:1-18, Psalt 118:15-24

Boken Sångpostillan: årg 2 sid 187,
Nyfikenhetsvandring 32: UPPSTÅNDEN tryck här.
Nyfikenhetsvandring 33 – IGEN, tryck här.
Nyfikenhetsvandring 34 – IFRÅN DE DÖDA tryck här.


Annandag Påsk-möte med den uppståndne
Texter: 5 Mos 18:15-18, Kolosserbrevet 3:1-4, Lukas 24:3-49, Psalt 16:6-11

Boken Sångpostillan årg 2 sid 195, eller tryck här.


Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader.
I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda
(1 Petr 1:3)

En rik helg med många stilla, stora, starka upptäckter önskar er
Bengt Pleijel 92+4 kommentarer:

 1. Nyttig läsning,borde vara lag på att läsa detta.

  SvaraRadera

 2. Jag har gått igenom relations saga med min man i 2 år eftersom han fuskar på mig och den här kvinnan är otrogen
  på mig med är böjd på att bryta mitt hem och vi till och med kom till en skilsmässa och bestämde mig för att lämna mig för den andra kvinnan, jag berättade för min vän på kontoret om skilsmässan på tisdag och hon rekommenderade mig till Dr Ilekhojie som räddade mitt äktenskap och tog min man tillbaka till mig och han knepade ner i går och ursäktade allt och svor aldrig att lämna eller fuska på mig någonsin igen och är så glad min familj är tillbaka och mina barn är glada att alla har liknande förhållande problem bör kontakta honom på gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259 Jag är så glad min familj är tillbaka och jag vill att alla par ska förstå att skilsmässa aldrig är svaret

  SvaraRadera
 3. Min make Aslund bromsade upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutade saker med honom flera gånger.
  Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
  Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
  Jag stötte på en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder tillbaka till henne efter två års separation, hon lämnade bakom, hon vittnade om att A Spiritual Healer som heter Oduduwa lunchade en stava på hennes vägnar.
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom två dagar älskar stavning bön och offra för att göra kärleks charm, jag försökte, jag tillhandahöll alla kärlek spell artiklar och material som krävs av mig, fick jag höra att utföra midnatt bön. Två dagar efter den första bönen blev jag förvånad över att det var exakt som Dr.Odduwa har lovat mig att mitt ex kommer att ringa mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, min man Aslund ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum till träffa. vi såg varandra ofta gånger under samma vecka, kärleksförtrollning lanserades för mina räkning i Dr.Odduwa-templet allt gjordes för mig, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen Oduduwa.
  Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta fungerar för dig också för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden med din partner.
  e-postadress commnicate med Dr.Oduduwa via :.
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
 4. Jag vill använda denna gyllene möjlighet för att tacka chef Dr Wealthy för att bota min (DIABETES VIRUS) med sin örtmedicin. Jag har lidit av DIABETES Virus i 5 år nu, och sedan dess använde jag läkemedel som håller mig till idag, men en dag när jag surfar på Internet träffade jag ett inlägg om en dam som botades för DIABETES av Chief Dr Rika så jag bestämde mig för att försöka se om han kunde rädda mitt liv. Lyckligtvis för mig blev jag botad av honom. Jag kan inte sluta tacka honom för vad han har gjort för mig om du har liknande problem kan du kontakta honom via e-post: wealthylovespell@gmail.com

  Chief Dr Wealthy har botemedel mot alla typer av sjukdomslag, ring eller Whats App +2348105150446.

  SvaraRadera

Skriva ut