måndag 23 mars 2020


Inför femte i Fastan - Passionssöndagen - söndagen Judica

FÖRSONAREN
kommer till oss denna femte söndag i Fastan som också kallas Passionssöndagen. FÖRSONAREN det är vår Far i himlen. Gud var i Christo försonande verldena med sig självom (2 Kor 5:19 Karl XII).
Nu  börjar Passionstiden, som varar fram till Påsklördag. Söndagens latinska namn är Judica efter inledningsorden till denna söndags gamla introitus ur Psalt 43 :1Judica me, Deus.  Döm mig rättvist, Gud, ta dig an min sak. Det finns ingenting som Far hellre svarar på än den bönen. När vi murar murar både mot Gud och mellan varandra behöver vi hjälpare som kan lösa knutar, hela sår och göra oss klarsynta, försonliga.    Far vill ta sig an vår sak och hjälpa oss in i Guds rike som är rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17).
För att vi ska få det rätt ställt med Far ser vi hur

  1. FAR SÄNDER TVÅ ADVOKATER!
Läs och BE-grunda dagens epistel från 1 Johannes 1:8-2:2
Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.
Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte ska synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern: Jesus Kristus, den rättfärdige. Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.

Far har gett oss livet. Varje människa är ett skapelsens underverk. Men vi trasar sönder det. Struntar i bruksanvisningen. Ljuskontakten med Far bryts. Det är era missgärningar som skiljer er från er Gud, era synder döljer hans ansikte för er (Jes 59:2). Allt blir mörkt och meningslöst. Vi fastnar i livslögner. Vi bedrar oss själva och sanningen finns inte i oss.  Människor omkring oss får det svårt …
Gud blir upprörd. Och vi blir det också. Vi reagerar, demonstrerar och protesterar över korruption, maktmissbruk och orättvisor. Bibeln talar om GUDS VREDE. Vreden är kärlekens reaktion på hur vi skadar och utnyttjar varandra, trampar på varandra, får varandra att gråta. Far blir upprörd. Änglasången tystnar. Vad har hänt?
I en syndabekännelse står det: ”Vi har del i världens bortvändhet från Gud och skyldiga till mer ont än vi själva förstår.” Hyggliga, trevliga Svensson ser sig inte som syndare. Inte heller vi, fromma och kristliga Kyrksson ser det. Vi ser inte ”virusarna” i våra händer. Vet inte om att vi smittar smuts och doftar dödande odör. ”Tvätta händerna med tvål och varmt vatten många gånger om dagen”, är budskapet som tjatas in oss i dessa corona-tider.
Det är bra om vi håller händerna rena. Men vad gör vi med vårt inre barn – denna smutsgris som gör så mycket dumt och får både människor omkring oss och vi själva att sucka och tappa livsmodet? Johannes skriver ut ett recept åt oss idag:
Om vi bekänner våra synder, är Gud trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet
Gud räknar med oss. Därför håller han räkenskap med oss. Ett djur ställer man inte till ansvar för vad det gjort. Men en människa har ansvar. Varje gång jag bekänner mina synder reser jag mig ur min förnedring och hävdar mitt människovärde.
Vi behöver få hjälp med det. Johannes talar om en som för vår talan.
Förespråkare står det i Bibel 1917. På grekiska: parákletos. Talar vi latin säger vi advocátus, som betyder ”den man kallar på för att stå vi vår sida”.
I Johannesbrevet syftar ”en som för vår talan” på Jesus.
I Johannesevangeliet kallas den helige Ande för parákletos (hjälparen)
Vi har två advokater: Jesus manar gott för oss hos Fadern (Rom 8:34, Hebr 7:25).
Den helige Ande manar gott för oss i våra hjärtan (Rom 8:26).
Och Far längtar efter förlorade söner och vilsna döttrar. Han sträcker sina två händer – Sonen och den helige Ande – mot dem. Han vill bära in dem i Guds rike som är rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17).
Gud vill att alla skall bli frälsta. Men vill vi?

  1. Far förvandlar jift till gift – dödsfarligt till livsviktigt.
Läs och BE-grunda dagens GT-text från fjärde Moseboken 21:4-9 i din Bibel.
Ordet ”gift” kan syfta på något dödsfarligt och uttalas då ”jift”. På engelska betyder det gåva och uttalas med hårt g - gift. Samma ord kan vara både livs-farligt och livs-viktigt.
I dagens GT-text möter vi det livsfarliga: Då sände Herren giftiga ormar bland folket. Vi studsar! Är det verkligen vår käre himmelske Far som gör så? Kan det vara så att han älskar oss så mycket att han sänder svårigheter, ormar och corona i vår väg för att vi ska stanna, vända om och upptäcka att vi behöver Far?
Ty vi stirrar nedåt mot giftiga ormar, smittande corona, och mot alla smutsiga dåligheter som media rapporterar om. Se uppåt! Far vill ha ögonkontakt med oss. Då händer det något med oss. Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd vara över dig (Jer 31:3).
GT-texten tar oss idag med på en resa till Edoms land. Där har Israels barn stannat upp på sin ökenvandring. Far har räddat dem från slaveriet under Farao. Men de knorrar, klagar, gör uppror och talar mot Far och mot Mose: ”Varför har ni fört oss upp ur Egypten så att vi måste dö i öknen? Här finns ju varken bröd eller vatten, och vår själ avskyr den eländiga mat vi får!”
Vad gör då Far? Då sände Herren giftiga ormar bland folket. Han öppnar avgrundsportarna. Den gamle ormen, som lurade Eva och Adam, hade ynglat fram en massa småormar. De ringlar fram, hugger och sliter och sprutar in dödande gift …
Folket förstår nu att de har syndat. De ser att syndens lön är döden. De vänder ögonen uppåt mot Far och de bekänner sin synd och de ber Mose att be för dem: ”Vi har syndat genom att vi talade mot Herren och mot dig. Be till Herren att han tar bort dessa ormar från oss.”
De vill inte dö. Varför skall vi dö, frågar de. Men Gud har fullkomligt rätt att fråga: Varför skall ni leva?  Jag har ju gjort så mycket för er. Jag har fört er ut ur slaveriet i Egypten. Jag har givit er mat varje dag. Jag har lett varje steg av er resa.  Och ändå gör ni uppror mot mig.  Varför skall jag låta er leva? Far har rätt att säga så.
Men Far säger inte så. Far hör när folket ropar till honom. Far hör vad Mose ber. Far säger: Jag skall ge er ett medel så att ni kan bli frälsta. Han ger denna order till Mose: Gör dig en orm och sätt upp den på en stång; sedan må var och en som blivit ormstungen se på den, så skall han bli vid liv (4 Mos 21:8).
Fattar du vad Far vill säga både dem och oss? Far lämnar oss inte. Han är med oss alla dagar. Han står bakom oss med händerna utsträckta, fulla av många gåvor. Men när vi vänder ryggen åt honom kan vi inte ta emot hans hjälp.
Gud straffar oss inte. Det är vi som straffar oss själva. Klipper vi av el-kontakten med Far blir det mörkt och kallt. Om vi inte vrider på vattenkranen törstar vi ihjäl.
Föraktar du hans rika godhet, mildhet och tålamod? Förstår du inte att Guds godhet vill föra dig till omvändelse? (Rom 2:4).
Mose förstår! I flygande hast sätter Mose igång arbetet. Medan somliga gjuter kopparormen reser andra en stång. Och sedan ilar budbärare genom lägret: ”Se på kopparormen!” De vänder om och blir som barn. Barn ser inte nedåt. Barn ser uppåt.
Det var nog många som hånade, ”inte kan det hjälpa!” Och de dog. Men alla som såg uppåt på kopparormen – ja, bara med ett öga! – fick leva. Vi ser människor krypa fram, dödligt sårade. En enda blick – och livet strömmar in i dem.  

  1. Samtal om natten
Läs och BE-grunda dagens evangelium del 1 från Johannes 3:14-15 i din Bibel.
Men läs gärna kapitlet från början. Vi kommer in i Jesu samtal med Nikodemos. Jesus har något viktigt att säga både till honom och till dig och mig. Nikodemos undrar varför det händer så mycket genom Jesus. ”Vi tror ju på samme Gud. Varför händer det så lite genom oss?” Jesus, som i dopet i Jordan hade fått Anden, berättar nu för Nikodemos om hur man genom dopet i vatten och Ande föds på nytt. Ni MÅSTE födas på nytt, säger Jesus (3:7). Du måste få El-kontakt med himm-EL.
Jesus säger så till Nikodemos och till oss. Vi som går här nere och harvar och sliter och hukar oss och snubblar och faller och dummar oss, vi får nu receptet: SE UPP! Och se UPPÅT! Jesus säger: Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv.
Vad menar Jesus? Nu tar evangelisten och aposteln Johannes vid och förklarar

  1. KÄRLEKENS BRÄNNPUNKT
Läs och BE-grunda dagens evangelium del 2: Johannes 3:16-21.
Här citerar vi bara vers 16, som du redan kan "by heart":
Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv
Far tar inte bort ormar och ondskan. Han sätter i gång en kärlekens befrielserörelse mot de fientliga krafter i världen som lurar och fångar oss. Han ordnar med läkemedel och fristad och skydd mot ondskan.
Far låter sin sol skina över både onda och goda. Hans kärlek når alla. Men sätter man upp ett förstoringsglas mot solen får det sin brännpunkt i GOLGATA KORS. När vi går dit händer något med oss. Förstoringsglas finns i Sv Ps 42:4. Dig vare pris för LIVETS ORD….

"Brann inte våra hjärtan i oss när han talade med oss på vägen, när han öppnade Skrifterna för oss?" (Lukas 24:33). ”Gud låt ditt ord i mig får råda att andra där din kärlek kan se. Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda, DÅ KAN SIN VILJA SKE” (SV Ps 89).

För DOPETS BAD
Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död?  Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv (Rom 6:3 Bibel 2000).

och NÅDENS BORD
där får vi minnas Jesus. Vi hör pulsslagen från Fars hjärta: FÖR DIG! FÖR DIG!

DIN FRID OSS HÄR TIDEN GIV OCH EFTER DÖDEN EVIGT LIV

Bengt Pleijel 93+
sänder detta och berättar att du som längtar efter att få fördjupas i en bibelskola, vet att bibelskolan kan komma hem till dig. Adress – www.bibelskolan.com.

Dagens predikan se boken  Sångpostillan årg 3 sid 168 – dator: tryck här. Är du trött på korta predikningar kan du få en 60 minuters predikan över denna text som jag höll på min nittioårsdag i Åh kyrka. Googla: ”Den återfunne Fadern” You Tube, eller tryck här.Skriva ut