måndag 16 mars 2020


Inför Jungfru Marie Bebådelsedag

GUDS MÄKTIGA VERK
är temat som talar och sjunger för oss på Jungfru Marie Bebådelsedag. Förra söndagen var temat ONDSKAN. Under den gångna veckan har ondskan verkligen smugit sig på oss. Små smutsiga virusar har ockuperat våra liv, tankar och samtalsämnen. Media rapporterar hela tiden om denna fasa. Börser rasar. Sjuk-vårdspersonal går på knäna. Kyrkor stoppar gudstjänstbesökare nr 501. Vi sitter i våra karantäner och vet inte vad vi ska ta oss till.
 Och så kommer denna söndag och talar om Guds mäktiga verk. Dagens texter berättar om vad han gjorde genom Hanna för 3000 år sedan. Vi träffar Maria somför 2000 år sedan prisar Herrens storhet och jublar över Gud, sin Frälsare. Paulus ger oss idag några tankar om hur mötet med Jesus fick honom att bli klarsynt. Förföljaren blir efterföljare. Vad dessa tre fick se och förstå har sedan påverkat miljarder människor på vår jord.
    Men vi, i gamla Sverige, vad vet vi och våra barn om Far som haver barnen kär? Kärlekens Gud tvingar inte sina lösningar på oss. Vi har portförbjudit Far. Satt honom i karantän någonstans långt bortom rymder vida. När Far sträcker ned sina två händer, Sonen och den helige Ande, mot oss, spikar vi fast dem på ett kors.
 Ve mig, jag förgås! utropar vi med Jesaja (Jes 6) … jag har orena läppar och jag bor bland ett folk med orena läppar …
 Media berättar varje dag hur dåligt allting är. Evangelium sjunger varje dag om hur bra allting kan bli. Lösningen på alla våra låsningar finns alldeles bakom oss. Där står Far och sträcker ut sina två händer mot oss. Vänd om och upptäck! Lyssna idag till Hanna, Maria och Paulus. Det finns läkedom i deras erfarenheter. Svarta miner förvandlas till vita.

  1. Hanna sjunger om glädjens källa: Mitt hjärta fröjdar sig i Herren.
Läs och BE-grunda GT-sången från Första Samuelsboken 2:1-10 i din Bibel.

Denna GT-text förflyttar oss över 3000 år tillbaka och låter oss träffa Hanna. När vi först möter henne (i kap 1) ser vi henne ledsen, förtvivlad och bitter. Hon gråter. Hon är gift med Elkana. Det äktenskapet är långt ifrån lyckligt. Elkana har två hustrur - Hanna och Peninna. Peninna har barn, men Hanna har inga. Peninna retar henne för det.
 Men Elkana är en gudfruktig man. En gång om året går han i kyrkan – tälthelgedomen i Shilo. Där finns den gamle prästen Eli och hans två söner som också var präster – knepigt folk som vi vet präster kan vara. Hela familjen följer med Elkana till kyrkan. Fru Peninna - Hannas rival - retar henne till tårar. Hanna var djupt bedrövad och började be till Herren under häftig gråt
 Hanna – ensam, olycklig, förnedrad, gråtande, blir föredömet för alla feminister och maskulinister. Hon tar bönekontakt med Far. Hon ber om en son. Herren hör henne. Hon föder sonen Samuel, som betyder ”Gud hör bön”. Samuel växer upp och blir en stor folkledare. Han ger alla förkunnare rådet hur de ska förbereda sin predikan: Tala Herre, din tjänare hör. Om honom kan du läsa i första Samuelsboken.
 I dagens GT-text hör vi hur Hanna sjunger: Mitt hjärta fröjdar sig i Herren. Hon har hittat glädjens källa – i Herren. Hanna, Samuels mor, har med sin sång påverkat många. Bland andra Maria, Jesu mor. Vi hör Marias sång i dagens evangelium. Båda sönernas namn påminner om vad Herren kan och gör – Samuel = Herren hör bön. Jesus = Herren frälsar. När du själv är ledsen kan de hjälpa dig att hitta glädjens källa – gläd dig i Herren alltid – all tid, varje tid, varje nu, just nu ... Ja, vi hör hur du sjunger:
Mitt hjärta fröjdar sig i Herren

  1. Paulus sjunger om Marias son!
Läs och BE-grunda dagens epistel från Kolosserbrevet 1:15-20
Sonen är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat,  för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allt, och allt hålls samman genom honom. Och han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom och genom honom försona allt med sig själv, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen.

BE-grunda denna text några gånger. Läs gärna högt. Då går texten först in i ena örat, sedan in i det andra och hamnar i hjärtat (by heart), och fortsätter sedan genom blodomloppet till kroppens alla delar och stiger till sist upp till huvudet. Vad hjärtat är fullt av det talar munnen. Nu kan du svara på följande frågor:
  1. Hur blir Gud synlig? Läs Kol 1:15 och Joh 1:18
  2. Varför fattas ibland huvudlösa beslut i kyrkan?
  3. Vad händer i kyrkan om Jesus får vara den främste?
  4. Varför försöka bli perfekt när det är mycket lättare att bli fullkomlig?
Läs Kol 1:19 och Joh 1:16.


  1. JUBLA MED MARIA
Läs och BE- grunda dagens evangelium från Lukas 1:46-55 i din Bibel.
Vi ser Maria framför oss när hon sjunger sin lovsång. Hon lyfter händerna, hennes kropp rör sig, hon dansar, hon sjunger, hon jublar.

  1. Maria ger oss först en nyckel till lovsång
Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min Frälsare.
Se på Herrens storhet, säger hon. Se vad han har gjort. Glöm inte det goda han har gjort. Och det goda han gör. Tala sedan strängt till din inre människa som bara vill sitta och sucka och oroa sig.  Säg till din inre människa vad den skall göra. Gör som Maria: Prisa storligen Herrens storhet. Låt jublet porla fram ur ditt allra innersta. 

  1. Maria talar om vad det är som gör henne så glad:
Gud har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.  
Maria vet två ting:
Herren har vänt sin blick till henne. Gud är seendets Gud. Hon är sedd. Hon får kärlekens ögonkontakt med Gud. Så med oss. Herren ser dig. Men du måste vända om för att se Honom. Du har inga ögon i nacken.
Hon är Herrens tjänarinna. Hon är det trots att hon själv ingenting är. Gud utväljer det svaga, det dåraktiga, det som ingenting är, det som andra ser ned på (Se 1 Kor 1:26-31). Kan du säga detta om dig själv: Herrens tjänarinna, Herrens tjänare?

  1. Maria berättar om vad som kommer att hända med släkten:
Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig: stora ting låter den Mäktige ske med mig. 
När Guds Ande kommer över Maria prisar hon Gud för vad han gör. När Guds Ande på Pingstdagen kommer över de första kristna prisar de Gud för hans stora gärningar. Gud vill göra stora ting också i oss och med oss. Och när vi tar emot vad han gör, hittar vi lovsången. Vi prisar med alla släkten Maria salig därför att hon genom att säga JA till Jesus fick förmedla Livet till oss. Vad som händer med oss påverkar barn och efterkommande i tredje och fjärde led. Något händer med släkten!

  1. Maria fördjupar vår gudsbild:
hans namn är heligt och hans förbarmande  med dem som fruktar honom, varar från  släkte till släkte.
Här möts heligheten och kärleken. Den Helige förbarmar sig. Gud är helig, helig, helig. Han är hel, ren, fullkomlig, full av skönhet, full kärlek, full av det som är äkta, friskt.  Det som är falskt och oäkta och smutsigt tål inte hans närhet.
Att frukta Gud är inte att vara rädd för honom. Det är att ha respekt för vad han säger och gör, ha vördnad inför honom. Vi behöver lära oss mycket om vad det vill säga att frukta Gud, så att vi kommer bort från flummighet och slarv.

  1. Maria  sjunger en revolutionär sång.
Han gör mäktiga verk med sin arm, han skingrar dem som har övermodiga planer. Han störtar härskare från deras troner och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort. Han tar sig an sin tjänare Israel och håller sitt löfte till våra fäder: Att förbarma sig över Abraham och hans barn till evig tid.
Det här är ord som är laddade med himmelsk elektricitet. Härskare störtas ... de ringa upphöjs ... Hungriga mättas ... rika skickas tomhänta bort. Det kan bli revolution i våra liv när Marias lovsång drabbar oss. Härskarlaterna avslöjas! De övermodiga planerna kullkastas! Vi får stiga ned från våra troner.  
Då ser vi Jesus. Han är vår Herre. Han sitter på tronen. Vi lyfter händerna mot honom, vi tappar vårt eget och vi ställer oss där i tillbedjan för att ta emot vad han ger. Vi dras in i den stora Abrahams-släkten (1 Mos 12:1-3).
 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.  Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet. (Gal 3:28-29). Herren har hjärta i barmen för de arma. Hör: För dig! För dig!
Han förbarmar sig över Abraham och hans barn till evig tid.

-----


DÖDENS CORONA eller LIVETS KRONA.
DÖDEN ”coronar” - LIVET ”kronar”

Den Gode Herden längtar efter att få kröna oss med nåd och barmhärtighet. Vi kan få en försmak av den ”härliga lott att leva där döden sin överman fått”.
Du som gått i karantän kan få tid att umgås förtroligt med Herren.
Du som längtar efter att få fördjupas i en bibelskola vet att bibelskolan kan komma hem till dig.  Adress – www.bibelskolan.com
    Där finns bl a 75 vandringar genom trosbekännelsen och buden, predikningar över tre kyrkoårs alla söndagar, ca 700 predikningar, Bo Giertz översättning och kommentarer till nya Testamentet, och många spännande bibelvandringar.
    Du får umgås med fäder, mödrar och syskon som tar dig med på rika upptäcktsfärder i Bibelns värld. Och när du hittat detta, bli då ryktesspridare ...
Var trogen intill döden, så ska jag ge dig livets krona.
(Joh Upp 2:10)


Bengt Pleijel 93+
som gärna vandrar med just dig genom dagens text i boken Sångpostillan årg 3 sid 491, eller på datorns bibelskolan.com tryck här



Skriva ut