torsdag 31 oktober 2013

INFÖR TRE DAGAR.

DAG 1: Den 31 oktober – ALLA MÖRKA MAKTERS NATT – HALLOWEEN.
När det lider mot afton denna dag och mörkret sänks till jorden ner, kommer all hallows'eve – alla helgons afton. Då firas i många länder halloween. Barn klär ut sig i spökkostymer. De går runt i kvarteret och knackar på och säger ”Bus eller godis!” Seden kommer ursprungligen från Irland. Man hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten (idag pumpor) s.k. Jack-0´-lanterns. Smeden Jack var för ond för att komma till himlen, men lurade djävulen så att han inte kunna komma till helvetet. I stället fick han irra runt på jorden och skrämma folk.
Denna sed nådde Sverige i slutet av förra århundradet. Buttericks införde den. En lyckad affärsidé som lär omsätta en miljard kronor.
Varför är vi i vårt land så intresserade av ondskan? En dag med mycket olyckor och elände kallas på TV för en ”dyngs-spännande dag”.
Såg ni programmet med Skavlan den 23 oktober? Vi träffade den underbara hjältinnan Malala. Vilken fantastisk tjej, som vågade stå ondskan emot. Hennes stolte pappa dök också upp. På frågan om Malala nu i England fick leva som alla andra ungdomar, ha pojkvänner osv. svarade Malala till allas överraskning med självklar glädje: Absolut inte! Och pappan talade om en pappas ansvar för sina tonåringar. Han sa: ”Det finns så många tonåringar som hittar på dumheter som de senare i livet får ångra djupt. En pappa måste ta sitt ansvar”.
I programmet fick vi också träffa Knut Naerum som berättade om sitt intresse för deckare. Jag delar det intresset. Att läsa deckare är en nyttig läsning, särskilt för präster. Man lär sig lösa problem. Man får se hur ondskan, våldet inte får sista ordet. I samtalet med Knut Naerum kom man in på fenomenet ”Nordic Noir”, samhället som sysslar med jordens undergång och är nästan sjukligt intresserad av brott och korruption och mörka makters lur och svek. Knut Naerum påpekade att det inte fanns någon humor i moderna deckare. Ingen skrattar. Ingen mer än brottslingen. Han hånskrattar. Varför Nordens folk så gärna sysslar med ondskan beror på, påstod Knut Naerum, att vi har det så bra ...
Vad anser du själv? Varför låter vi barn leka med ondskan? Är det bara lek? Eller ...?
Finns det någon alternativrörelse? I Uddevalla samlar man barnen till ängla-lekar ...
De närmaste dagarna berättar om en himmelsk motrörelse!! En Hallofor – en Framåt-rörelse. Onward Christian soldiers ...

DAG 2: Den första och andra november - ALLA HELGONS DAG.
Denna dag har 48 timmar! Den börjar med den 1 november, som i almanackan har namnet All-helgonadagen och fortsätter dagen efter med kyrkans festdag - ALLA HELGONS DAG. ”Almanacksmakarna” tycker tydligen att vi behöver lång tid för att umgås med helgonen.
Helgonen - vad är det för folk? De liknar dig och mig på många sätt - små, svaga, knepiga med många brister. De har tappat intresset för sin egen märklighet. Äro så höga, se det så föga (Ps 572:3). Men en viktig sak har de förstått: De klarar inte av detta krångliga liv i denna bråkiga värld utan himmelska kontakter. De inser att de behöver HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS varje vecka. De är som lerkärl med många kantigheter och sprickor men i lerkärlet har de tagit emot värmeljuset, som heter Jesus, världens ljus. Och det ljuset lyser genom sprickorna. Vi blir glada när de kommer i vår väg. Vi möter människor, som har öppnat ett fönster mot himmelen och låtit oss ana friskheten, glädjen och kraften från Gud. De berättar för oss hur också vi kan hitta det öppna fönstret mot himmelen.
Vi gör det då vi öppnar vår Bibel och låter Andens vind genom Ordet blåsa ut allt unket och in all friskhet. Vi gör det då vi går till nattvarden, eukaristin – tacksägelsens måltid. Där drabbas vi av Korsets kärlek: FÖR DIG! FÖR DIG! Där umgås vi med hela den himmelska härskaran av alla helgon och Herrens trogna i alla tider. Ja, med en sky av vittnen – en himmelsk hejarklack, som skickar uppmuntrande tillrop till oss som löper här nere i det lopp vi har framför oss, som episteln från Hebr 12:1-3 säger. Här ligger mycken tröst, glädje och kloka råd och väntar på oss. Begrunda!
Den gammaltestamentliga texten från Jesaja 60:18-22 berättar för oss vad som kan hända med Xby församling, där du bor. När vi ber om att Guds vilja skall ske i Xby såsom den sker i himlen, skall man inte mer se våld i sitt land, förtryck och förödelse inom dina gränser. Dina murar skall du kalla ”räddning” och dina portar ”lovsång”. Räddning är samma ord som JESUS. Fundera vad den versen kan betyda för Xby, där du bor. Och för Y-tofta, grannförsamlingen, där det är så bråkigt. Och för gamla Sverige, som har fastnat på tronen från fornstora dar och drömmer sig bort från det som behöver ske nu. ”Jesusräddning” och lovsång! Vilken effektiv motrörelse!!
I evangeliet på Alla helgons dag får vi en fin uppgift av Jesus: Ni är jordens salt och världens ljus (Matt 5:13-16). Saltet räddar rutten värld, ger smak och krydda åt livet och gör oss törstiga efter mer av Jesus (Joh 7:27-38). Vi behöver idag många saltmänniskor! Vi kan svara dem som suckar över kyrkans tillstånd. Skall vi lämna kyrkan, frågar de? Vi svarar: Var skall saltet vara om inte i soppan???!!!
Och var skall världens ljus lysa om inte i världen. Hur blir man världens ljus? Jo, genom att låta JESUS STÖPAREN ta hand om oss. Han tar emot dig, du svaga veke, doppar dig i sin varma kärlek. Han tar upp dig och doppar dig igen. Om och om igen. Varje gång fastnar något av hans kärlek på dig. Du blir ett ljus som får lysa för någon som fryser och huttrar i nattmörkret. De kanske häpnar och säger: Vilken fantastisk Gud vi har som kan få det att lysa om sådana knepiga människor!

DAG 3: Den tredje november - ALLA SJÄLARS DAG.
Söndagen efter Alla Helgons dag har benämningen ALLA SJÄLARS DAG. På denna dag minns vi särskilt våra kära som gått före oss i döden. Vi överlåter dem på nytt åt Guds barmhärtighet och vi påminns om vårt evighetshopp, som är dagens tema. Vi får sjunga in löftet som Jesus ger oss i dagens evangelium: Alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. (Joh 6:37-40). Jesus som ser dig, vill ha ögonkontakt med dig. Fäst dina ögon på Jesus! Han har stora planer för dig!
Vad händer sen, på andra sidan dödsögonblicket? Vi undrar, grubblar. Tankarna går i krok.
Vi möter den store grubblaren Job som har det jobbigt nu (Job 17:15-16). Han är alldeles slut. Han är skakad av alla lidanden och olyckor som drabbat honom. Hela hans liv har körts i botten. Framför honom ligger Döden och lurar. Han vet det. Och vi vet det. Men är det slut då allt tar slut? Vad händer när jag stoppats ned i mullen? Tre skovlar mull över kistan, men sen då? Av jord är du kommen. Jord skall du åter bli. Jesus Kristus skall uppväcka dig på den yttersta dagen.
En del tycker de orden är skrämmande. Men inte du, ty du läser Sångpostillan sid 496 (adress se nedan). Där får du en bra förklaring som gör att du börjar sjunga: O härliga lott att leva där döden sin överman fått (Sv Ps 258:2).
Det budskapet når oss också i dagens epistel (1 Kor 15:35-49). Paulus svarar där på frågan: Hur uppstår de döda? Precis som Jesus uppstod kroppsligen skall vi göra det. När Jesus uppstod visade han sin kropp för lärjungarna. Se på mina händer och mina fötter, det är jag och ingen annan. Känn på mig och se på mig, en ande har inte kött och ben, och det kan ni se att jag har." Och han visade dem sina händer och fötter (Luk 24:37-43)
Det är inte bara Jesus som efter sin uppståndelse har en kropp. Vår andliga framtid i himlen är en framtid med kroppar. Vi ska inte sväva kroppslösa omkring i himlen. Vi ska kunna krama varandra och dunka varandra i ryggen. Vi kommer att ha riktiga kroppar som Jesus, kroppar som man kan ta på, kroppar, som är fria från de begränsningar vi nu har, men ändå riktiga kroppar. När Gud frälser dig är han intresserad av hela dig. Inte bara din själ och din ande utan också hela din kropp. Vi tror på syndernas förlåtelse, kroppens uppståndelse och ett evigt liv. Kristendomen har höga tankar om kroppen. Den är den mest materialistiska av alla religioner. Kroppen är den helige Andes tempel.
Tänk dig in hur det skall bli. Du har kommit in genom pärleporten. Du ser hur jag skyndar fram trots oväns hot förrn porten sluten bliver (Ps 223:3), i allra sista omgången (de första skall ju bli de sista, Matt 19:30). Du ser hur jag häpen går in genom porten (Ps 172:1). Du kramar mig och du säger: Hej Bengt, hur har du kommit in här? Jag svarar lycklig: Jag fick en sista minuten-biljett av Jesus. Alldeles gratis! Av nåd!

Låtom oss häpna!

Bengt Pleijel 86+

PS! Om lyckliga ägare av Sångpostillan årgång 2 slår upp sid 489 så kommer de till Alla helgons dag och sid 495 så kommer de till Alla själars dag. Om icke-ägare trycker här så kommer ni till Alla Helgons dag och kan sedan av egen kraft rulla fram till Alla själars dag.







Skriva ut