fredag 4 oktober 2013

Inför nittonde söndagen efter Trefaldighet

Bakom oss ligger nu den helige Mikaels dag. Då fick vi möta änglar, som fick möta andra änglar. Heavens angels kom i strid med hells angels. Det blev kollissioner, urladdningar, blixt och dunder, kamp och lidande. Vi hörde om makternas kraftmätningar. Och vi fick viktig fiendekännedom.
Nu på söndag flyttar kraften ned till jorden, TRONS KRAFT är temat. Det kan bli såsom i himlen i Ljungskile, Varberg och i X-by, där du bor.
I dagens första text får vi möta Abram (1 Mos 15:5-6). Där står en rad som lyser med eldskrift emot oss, ett av Bibelns starkaste ord: Abram trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet. Vad säger det oss?
Känner du Abram? Abram växte upp i staden Ur som var en kultplats för måndyrkan. Men Gud grep in i hans liv. Han kom ur Ur och blev räddad från det ”ockulta köret”. Han blev både utvandrare och invandrare (1 Mos 12:1-3). Genom att han lydde Gud blev han till välsignelse för många. Vi kallar honom TRONS FADER. För judarna blev han det genom sonen Isak, för araberna genom sonen Ismael, för oss kristna genom dopet och tron (Gal 3:26.29). Vi tillhör familjen Abrahamsson. Eller för att tala fotbollssvenska: Ibrahimovic. I den familjen får vi möta många som umgåtts med Abraham. Bland andra Anders Frostenson som vet att ”med Abraham är du och jag kamrat(Sv. Ps 396:2).
Abram är en intressant nittonhundratalsmänniska. Han levde på 1900-talet f. Kr. Han fick vara med om det första världskriget, står det i 1 Mos 14. Fyra kungar går i krig mot fem kungar. När det berättas för Abram att man erövrat Sodom och tagit brorsonen Lot till fånga, drar Abram ut med hela sin krigshär – 318 man – och gör ett nattligt anfall och befriar både Sodom och Lot.
Efteråt händer detta: Vi ser hur Abram ligger där i sitt tält och vrider sig i sängen. Han kan inte sova. Hustrun Sarai snusar tryggt bredvid honom. Hans tjänare drar tunga timmerstockar. Men Abram får inte en blund i ögonen. Problemen jagar honom. Vilka problem?
1. Tänk om fienden ville hämnas och göra som Abram själv gjort och överfalla honom om natten. Vartenda råttprassel fick Abram att hoppa till.
2. Hur skall det gå i framtiden? Vem ska ta över efter honom? Han hade inte fått någon arvinge.
Oroliga tankar kan också plåga oss. När de kommer, gör då som Abram gjorde. Ta in din himmelske Fader i dem. Då förlorar tankarna sin makt. Gud säger till honom: Frukta inte, Abram, jag är din sköld. Din lön skall bli mycket stor. Följ mig och du får se hur jag ställer mig mellan dig och det som ska hända. De orden vill Gud säga också till oss (läs Psalt 3:4).
Sedan är det Abrams problem med arvingen. Hur svarar Gud på det problemet? Gud för honom ut ur tältet. Det är fortfarande natt. Ett gnistregn av stjärnor. Titta på stjärnorna, Abram, och räkna dem. Om du kan! Hur många får du dem till? Tusen, sextusen… Ja, fler än så är de. Så skall din avkomma bli.
Hur reagerar Abram på det löftet? Han kunde ha sagt: Jag tror det inte. Han kunde ha sagt: Jag tror det först när jag får vara med om det och se det. Men så sa inte Abram. Abram trodde på Herren (1 Mos 15:6). Vad menas med tro? Det är inte bara att tro att det finns en Gud. Eller att acceptera ett trospaket – ”tror du på det och på det i Bibeln! Tro är att umgås förtroligt med Gud (Psalt 25:14).
Nu kommer vi till den andra delen av 1 Mos 15:6. Det är den mest revolutionerande versen i hela Bibeln. Det finns ingen annan religion som har en sådan utsaga: Och han räknade honom det till rättfärdighet (1 Mos 15:6). Alla andra religioner säger att du måste få balans på dina goda och dåliga sidor. Dina dåliga sidor måste vägas upp av dina goda gärningar och din fromhet.
Guds vilja med oss människor är att vi lever rättfärdigt. Det räcker inte med att göra en god gärning varje dag. Att vara rättfärdig är att vara helig som Gud är helig. Älska som han älskar. Vem kan erbjuda Gud ett sådant liv? Hur ska det gå för Abram? Hur ska det gå för oss?
Abram hade – precis som du och jag – gjort en del bra saker i sitt liv. Han hade lytt Gud och tagit trossteg i hans efterföljd. Han hade gjort en del dumma saker i sitt liv också. Han hade två gånger ”halvljugit” om sin fru (1 Mos 12:14 ff och 1 Mos 20). Han skulle fortsätta att göra dumma saker. Han hade inte mycket hopp om att bli rättfärdig i Guds ögon. Han hade inte mycket att berömma sig av, som Paulus uttrycker det. Men då gör Gud något alldeles fantastiskt. Han tar Abrams bok och han ritar rakt över boken bokstäverna T R O. Och han stänger boken och säger: Abram är rättfärdig.
Denna vers hör till Bibelns stora verser. Den öppnar nya möjligheter för oss alla. Gör såsom Abram gjorde, blicka mot himlen opp! (Sv Ps 254:2). Då växer din tro, ditt hopp. Tro är inte en belöning för dina duktigheter. Tron är startgåvan! Tro är att Fadern räcker dig sin hand och du tar emot den. Du häpnar över budskapet att du kan bli accepterad utan att vara acceptabel. Och på din trosvandring stiger du från klarhet till klarhet. Du upptäcker att HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara är för de snälla barnen.
Ja, Abram häpnade. Han blev den förste i världshistorien som fick en aha-upplevelse. Han ändrade sitt namn från Abram till AbrAHAm! (1 Mos 17:5).

I dagens evangelium från Johannes 9 hamnar vi i ett fantastiskt kapitel. Det berättar om att en man som var född blind plötsligt kan se. Läs gärna hela kapitlet i din Bibel. Evangelieboken hoppar över verserna 8-23.
Kapitlet öppnar våra ögon för Guds makt och härlighet. Det öppnar också våra ögon för människors förfärlighet. Vi möter här människor som inte kan glädjas över det som skett. De kan inte ropa halleluja! De kan inte säga: Vad underbart! De debatterar, diskuterar, tar upp det i TV:s granskning. Allt de säger och gör känns långt och trångt och ”tjötigt”. Vi känner oss förflyttade till TV:s soffor, där vackra människor sitter och pratar i mun på varandra och dissekerar och diskuterar och ifrågasätter allt.
Men mitt i denna text möter vi den blindfödde. Han möter motstånd. Han blir ifrågasatt. Han blir utstött ur gemenskapen. Trots detta stärks han och växer i sin tro. Han finns där i texten och vill gärna möta oss och berätta om trons erfarenhet och mognad.
På söndag får vi också möta Paulus. I ett kärleksbrev till Timotheos och oss uppmanar oss Paulus att kämpa trons goda kamp. Han öppnar också sex fönster mot himlen som förmedlar himmelska D-vitaminer och läkande lovsång och styrka i vår svaghet.
Om detta står det på sid 396-403 i Sångpostillan andra årgången, Tryck här så hamnar du där.
Jag önskar dig många aha-upplevelser på TRONS KRAFT-söndagen!

Bengt Pleijel 86+






Skriva ut