tisdag 27 oktober 2015

Inför Allhelgonahelgen

Vilken spännnande helg!
Först får vi vara med om hur Halloween förvandlas till All Hallowfor därför att ”helgoa” människor tänder ljus som skrämmer bort fredagsnattens häxor och spöken. Dessa ”helgoa” människor presenterar oss för JESUS STÖPAREN, som på Alla helgons dag tar oss med i sin HELGONSKOLA där vi tränas att bli ”himlaljus i världen”. På Alla själars dag som är ”da'n efter” får vi smälta vad vi varit med om och mogna i upptäckten ”vilken vän vi har i Jesus”. Och han påstår att vi är värdefulla!

HUR ALL HALLOWEEN BLIR ALL HALLOWFOR.
En del firar Halloween den 31 oktober, alla helgons afton. Det kommer av ”all hallows eve(ning). Det är då stygga gossar och flickor busar och skräms och tigger godis. Man klär ut sig till häxor och spöken, och leker med trollspön och umgås med ”de underjordiske” som Emils Krösa-Maja kallar dem. Och ingen reagerar mot det. Det är ju så rart. Men om de som går i skola ”skola påminnas om Guds godhets rikedom” (se Sv ps 199:1-2) blir det media-orkan.

Men du och jag gör inte som stygga gossar och flickor. De firar Halloween – där man sprider skräck och skräms. Vi firar HALLOWFOR som är en förkortning av ALL HALLOWS FORWARD – alla helgons framåtrörelse. Det finns ett GO i alla helGOn. De vill något nytt, sprida ljus, glädje och HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS. Vi följer Jesus. Före går Herren med segerns baner!
Citat från facebook: ”Kan vi få slippa se små gulliga barn i sataniska dräkter denna Alla Helgons helg – av respekt för offren i Trollhättan. Gärna bus och godis. Men lås in de svarta maskeraddräkterna”.
Fråga: Vad sår vi ut i våra barn? Vad blir det för skörd av denna sådd?
I Uddevalla går de olika kyrkorna samman och tar med barnen på en ÄNGLAFEST i Folkets hus den 25 oktober 15.00-17.30. Där finns musik, sång dans och teatern ”Himlen finns på riktigt” med mycket mera.
Hur ser godhetens motrörelse ut i din församling? Går ni med i All hallowfor?
Om det kommer busbarn till mig ger jag dem inget godis. Jag köper aldrig godis. Inte bra för midjemåttet. Jag berättar för dem i stället att det jag kan bjuda på är ”HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen”.
Och jag ger dem adressen: bengtpleijel.blogspot.com. Då rusar de hem till datorn. Barn är ju mycket duktiga på denna apparat.
Morfar till barnbarnet: är du riktigt snäll skall jag läsa en saga för dig i kväll.
Barnbarnet till morfar: är du riktigt snäll, skall jag hjälpa dig med datorn.

Och så slukar de veckans SÖNDAGSGODIS, läser, begrundar, ropar AHA! och berättar för alla vad de läst. Och så får väckelsen en nystart … DET VÅRAS FÖR SVERIGE!

Vi behöver rusta oss för att möta en mörknande framtid. Problemen hopar sig för Sverige. Hur skall vi klara av barn som inte mår bra? Hur skall vi klara av alla invandrare som kommer? Hur skall invandrarna klara av oss bortskämda, bekväma, stygga, egotrippande svenskar? Citat från facebook: ”Terroristerna bor mitt ibland oss, men det var inte några svarthåriga araber utan pubertala kvasinationalister med tändstickor”.

NEJ, nu får det vara nog! Säg till dig själv: Vakna upp, gamla slöfock! Säg HIMLAR ANAMMA! Det betyder: Vi behöver ta emot himlen för att klara av att leva på jorden. Vi går med i All hallowfor!
Onward, Christian soldiers! Marching as to war, 
with the cross of Jesus going on before ..

Detta kan ske, ty på lördag, ALLA HELGON DAG, startar
 HELGONSKOLAN
Kyrkans uppgift är att hjälpa människor att bli de ”roliga original”, som Gud har skapat oss till. Vi får sluta att bli kopior av alla andra. Sluta vara ”halvgoa”, ”småaktiga”, ”hagalna”, ”egofångade”, ”tråkiga” …
Han vill göra något riktigt av våra liv. Därför tar han oss in i helgonskolan för att göra oss ”helgoa”. Den startar på Bergspredikans berg uppe i Galileen. Så låt oss göra en charterresa dit tillsammans.
Se dig omkring!
Vad vackert här är. Det doftar skönhet.
Vad mycket folk här är. Men inte särskilt vackra. Trasiga, trötta, fattiga. Galileens skräpfolk har samlats.
Vi ser hur det kommer en man dit. Han sätter sig mitt ibland dem. Talar till dem i ögonhöjd. Han ser dem sådana de är. Han ser dem sådana de kan bli. Han talar till dem. Det han säger går som chockvågor genom dem. Människor har sagt om dem och till dem: Stackars ni! Jesus säger: SALIGA NI …
Vilken fest! Men inte som nobelfesten, dit bara vackra, smarta och duktiga får komma.
Inte som skolavslutning med premieutdelning till de lyckade. Här är de fattigas fest!
Vågar vi sätta oss ned bland dem, vi rika, välkammade, välmående, väluppfostrade turister från Norden? Vi smyger oss dit, sätter oss i yttersta raden, lyssnar. Vi märker att Jesus märker också oss. Han vill tydligen göra något riktigt också med oss. Också vi får komma med i helgonskolan. På schemat står vad du får lära dig i.....
...Helgonskolans åtta klasser:

Klass 1: att ha fokus på Jesus
Klass 2: vart vi får gå med tårar, sår och smärtor.
Klass 3: hur det hårda inom oss snabbt kan bli mjukt. 

Klass 4: hur man kan få näringsriktig ”himlologisk” mat. 
Klass 5: hur hagalna kan bli ge-tokiga. 
Klass 6: hur man blir av med smutssmitta. 
Klass 7: att slåss för freden 
Klass 8: att varje dag sjunga ”himlar anamma!”.

VI TRÄFFAR JESUS STÖPAREN.
Jesus vill något med oss. Han vill sända oss ut till folk som vandrar i mörker och leker i skumrask. Vi får närkontakt med JESUS STÖPAREN. Han stöper om oss till VÄRLDENS LJUS.
Hur stöper man ljus? Man tar en veke, doppar den gång på gång i den varma stearinmassan. Varje gång fastnar stearin på veken och gör den stark. Hur gör Jesus Stöparen dig till ett ljus? Svar: Han tar tag i dig, du svaga veke, och sänker dig ner i sin kärlek. Gång på gång. Ner och upp, och ner och upp. När Jesus får ta hand om dig börjar han konstruera ett helgon. Du står under omformning. Du formas efter hans sons bild (Rom 8:19). Vi blir Jesus lika (1 Joh 3:1-2). Han som en gång uppfann världen genom sitt mäktiga ord då han sade: Varde ljus! Han upprepar nu skapelseundret. Gud som sade: "Ljus ska lysa ur mörkret", han har lyst upp våra hjärtan för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte ska sprida sitt ljus.
(2 Kor 4:6). Vi blir himlaljus i världen, säger Paulus (Fil 2:15 Bibel 1917). Vi blir det då vi har ljuskontakt med livets ord.

VI UPPTÄCKER VILKEN VÄN VI HAR I JESUS.
Det händer på söndagen efter Alla helgons dag, som vi också kallar ALLA SJÄLARS DAG. Det är dan efter dan för alla stora och små helgon. Denna dag minns vi alla våra kära som gått före oss i döden. Vi får då på nytt överlåta dem och oss åt Guds barmhärtighet. Vi påminns om hur han längtar efter förTROligt förhållande med var och en (Psalt 25:14). Och att han vill tala om för oss hur värdefulla han anser att vi är. Han vill att vi skall upptäcka ”vilken vän vi har i Jesus” (Sv Ps 48) Dagens evangelium från Lukas 12:4-7 börjar med att Jesus säger: Jag säger till er som är mina vänner …
Han har något viktigt att säga den som känner sig liten och rädd inför allt hemskt som sker idag. Jag säger till er som är mina vänner: låt er inte skrämmas …
Jesus behövde säga så till sin vänner då. Han behöver säga det till sina vänner nu. Det är så lätt att tappa Jesus med blicken. Det är så mycket annat som kommer in i oss. Rädslan vill flyga in i oss. Den förlamar oss. Den trasar vår gemenskap, gör oss ömtåliga, osäkra. Rädslan gör oss rädda!
Att vara kristen är inte att vara befriad från alla svårigheter. Det är inte att ständigt vila på gröna ängar. Det är också att vandra i de mörka dalarna, ja, också i dödsskuggan dal. Men där i mörkret, ensamheten, ”varför-dalarna”, där får jag känna en hand, höra en röst: Var inte rädd, jag är med dig. Vilken vän vi har i Jesus!

Var rädd om kärleksstunderna med Jesus i bön och bibelläsning nu.
Den erfarenheten hjälper dig att säga: ”ej fruktar jag, då du är när i nåd. Då viker smärtan, aldrig fattas råd, av gravens fasa ej ett spår är kvar, och döden mist sin udd, när dig jag har (Sv Ps 189:6).

I helgonskolan får du lära dig att först ta emot himmelens hela salighet.
Sedan får du vandra med saligheten i hjärtat och Jesus vid din sida, och öva dig att med himmelglimt i ögat och tröstord i munnen dela med dig av saligheten du fått.
Det är precis som med bilen. Först tankar du den med drivkraft. Sedan tutar du och kör.
Först tankar du Jesu tankar och Jesu kärlek, sedan …

Bengt Pleijel 88+
som påminner dig om att Helgonskolan startar på adress Sångpostillan årg 1, på Alla helgons dag sid 513 i boken och på bibelskolan.com, tryck här.

På Söndagen efter Alla Helgons dag – Alla själars dag - sid 522 i boken och på bibelskolan.com. tryck här.

HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS – inte bara för de snälla barnen utan också för stygga och busiga barn …1 kommentar:

  1. Som vanligt, genomtänkt, klokt och härligt skrivet! Du förklarar så bra att det är en fröjd att läsa.

    SvaraRadera

Skriva ut