tisdag 2 januari 2018

Inför Trettondehelgen
GOTT NYTT LIV
är på väg till oss! Visste ni inte det? ”Räddningstimman för världen slår” (Sv Ps 114:3). Himlens Gud ser vår nöd och hjälpa kan. Han ser hur vi fastnat i klibbet för #metoo och i andra dumheter. Han ser det och har satt igång kärlekens motrörelse. En tillflykt är han, urtidens Gud och här nere råder hans eviga armar (5 Mos 33:27). Urtidens Gud är också nutidens Gud. Han har ordnat en tillflykt - på franska refug. Mitt i vår vardagsbullriga stress finns en refug. En tillflykt. Vi får en skapande paus. Vi hittar den i Kristus (se Rom 6:3, Gal 3:6ff, Bibel 2000). Där andas vi in GUDS HÄRLIGHET I KRISTUS, som är dagens tema. Vår himmelske Fader har sträckt ned sin högra arm – Jesus - och drar upp oss ur fördärvets grop. Det här med Jesus är ”ock för mig” - Jesus#metoo. Det var Nyårsdagens budskap. Vi började då gnola på en sång: ”Navnet Jesus må jeg elske, det har satt min sjel i brann”.
Efter Trettondedag kommer söndag efter Trettonde. Temat är JESU DOP. Man ser: Guds Ande kommer ned över Jesus. Man hör: Denne är min Son, den Älskade. I honom har jag min glädje (Matt 3:17).
Sången fortsätter. Och kärleksrörelsen fortsätter. Guds vänstra arm – den helige Ande - kommer i rörelse. Jesu dop har laddningar mot vårt dop. Faderns båda armar nedsträckta mot oss.
GOTT NYTT LIV väntar på oss

TRETTONDEDAG JUL
får vi först träffa profeten JESAJA. Läs Jesaja 60:1-6 i din egen bibel eller psalmbok. Det Jesaja anade
kan vi få. Om vi tittar uppåt… Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja berättar om vad som händer med jorden, som är höljd i mörker. Och med folken - vi alla - som famlar i töcken och obegripligheter. Gud tänder sitt ljus. Människor som vandrar mot detta ljus strålar av lycka. De blir berörda i sitt allra innersta - deras hjärtan bävar och bultar. Också kameler och dromedarer verkar bli påverkade. Människor släpper taget om guldet, sina rikedomar. Skatteplanering tappar sin tjuskraft. Hans Majestät JAG får kliva ned från tronen. Alla sjunger till Herrens ära. Och vi hittar varandra!
Ha förväntningar på att Herrens härlighet går upp också över dig!
GOTT NYTT LIV önskar Jesaja!

Sedan får vi besök av PAULUS. Läs Kolosserbrevet 1:11-14. Paulus har erfarenhet av Guds härlighets kraft. Han berättar för oss att den kan ge styrka och kraft i våra liv, ja också i mitt liv - Jesus#metoo. Jesus räddar oss från mörkrets välde. Det är där vi flummar och famlar och ramlar. Men genom dopet och tron kommer vi in i in Guds älskade Sons rike. Där befrias vi från bojor som binder och låsningar som plågar. Vi möter Jesus. Han förlåter, helar, läker och upprättar. Just nu vänder han sig särskilt till dem som gömmer sig i uttrycket ”metoo”.
Där finns DE SÅRADE. Vem tar hand om dem som blivit förförda, utnyttjade, förtrampade? Ska de hela livet gå och påminnas om sina sår, sin bitterhet, sitt hat? Det illa vi gör fortsätter ju sedan i barn och efterkommande i tredje och fjärde led. Om vi inte tar emot Guds härlighets kraft, får ju ”sårarna” fortsatt makt över oss! De spökar i drömmar och dyker upp i minnen och sätter sig i magen…
Vem tar hand om SÅRARNA, de som stövlat in i de andras liv, och kanske skäms, slokar och ångrar sig. Om inget händer med dem blir de förhårdade med kalla stenhjärtan och fortsätter att stövla in i andras liv. Vem ”upp-rätar” slokar? Hur förmedlar vi Guds härlighets kraft till dem? Börja be…
Vem tar hand om oss – vi präktiga som står på avstånd och bara uschar? Vi behöver också möta Guds härlighets kraft. Där hittar vi glädjen i att vara uthålliga, tålmodiga, trofasta. Gud vill göra i våra liv det som Paulus uttrycker med orden: Han har räddat oss ur mörkrets välde och fört oss in i sin älskade sons rike, och genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder.
Paulus önskar oss ett GOTT NYTT LIV!

Nu kommer MATTEUS - Läs Matteus 2:1-12. Han presenterar oss för några kloka karlar. Kanske de kan göra oss lite visare. Då kan det som hände dem hända oss: De fylldes av stor glädje.
De var skolade astronomer från Babel. De har sett något spännande på stjärnhimlen. De tolkar det de sett: Nu kommer snart världens sluttid. En konung ska uppstå i judarnas land. Han skall härska och påverka hela världen. Därför beger de sig dit och frågar: ”Var finns judarnas nyfödde kung?”
Dessa vise män var lika dumma som vi ofta är. De går till kungens palats och knackar på. Vi går till kändisvärlden. Till det som lyser och glimmar. Till palatsen. Till galafesterna. Men där möter vi tomheten.
Deras fråga utlöser chockvågor i Jerusalem. Kungen blir rädd. Den store kungen blir rädd för ett litet barn. Och när kungen blir rädd blir hela Jerusalem det med honom. Man hade erfarenheter av vad en sjukligt misstänksam kung kunde ställa till.
Herodes blixtinkallar en läronämnd. Överstepräster, skriftlärde och förtroendevalda kommer. De bläddrar och googlar i dokument och heliga skrifter. Läronämnden kommer fram till att kungen skall födas i Betlehem. Herodes skickar astronomerna dit. Han ber dem undersöka vad som hänt och förbereda hans ankomst.
De beger sig i väg. Stjärnan, som de har sett gå upp, gick före dem, tills den slutligen stannade över den plats där barnet var. När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor. De faller ner, hyllar, ber. De öppnar sina kistor och räcker fram gåvor: guld, rökelse och myrra.
Vetenskapliga studier i astronomi skall inte föraktas. Nyfikna studier i astrologi leder vilse. Vårt liv styrs inte av känslolösa eldklot i himlarymderna. Inte av ett kallt DET – ÖDET. Utan av ett varmt DU – av en älskande Fader som gärna leder oss. De vise männen hittar rätt då bibelordet får leda dem. ”Ditt ord skall vara år från år den stjärna i vars ljus vi går. Låt din helga lära oss leda rätt i all vår tid… (Sv Ps 131:4).
De vise männen går inte tillbaka till Herodes. De tar en annan väg hem till sitt land. När vi varit hos Jesus får vi ta en annan väg hem. Vi glider inte in i gamla hjulspår och dåliga vanor. En annan väg – tillsamman med Vägens folk går vi med honom som är Vägen.
Visa män och kvinnor går idag tilI Sångpostillan årg 1 sid 73 (tryck här). Där dröjer de i stillhet, de förundras, fördjupas, tillber, fylls av stor glädje.
Dessa vise sänder en hälsning till oss : ”Från oss alla till er alla ETT GOTT NYTT LIV!”


Efter Trettondedag Jul kommer omedelbart SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN.
Temat är JESU DOP. Alla texterna sjunger: Jag har låtit min Ande komma.
Nu ser vi hur Faderns båda händer kommer i rörelse mot oss. En tillflykt är han, urtidens Gud och här nere råder hans eviga armar (5 Mos 33:27). Jesus är Guds högra arm. Den helige Ande är Guds vänstra. De sträcks mot dig. Han lyfter upp dig just nu. Du hör hans hjärta: FÖR DIG! FÖR DIG!
Först kommer Jesaja - läs Jesaja i 42:1-7
Han berättar att Andens ankomst förbereds. Fadern sänder sin son, sin tjänare till oss. Han utrustas med Anden. Lägg först märke till de sju ”han”, som berättar om vad Jesus, tjänaren då skall göra. Sedan kommer Herren själv, han som skapat himmel och jord, och berättar om vad han har gjort för oss, och vad han tänker göra genom sin son, Jesus. Låt de orden landa i ditt eget liv. Låt dem landa i ditt förhållande till människor omkring dig. Du och de hittar då ETT GOTT NYTT LIV!

Sedan kommer Matteus - läs Matteus 3:13-17
Han berättar om vad som hände vid floden Jordan. Hela Treenigheten har stämt möte där. Man hör Faderns röst, man ser Sonen som stiger ned i vattnet, man ser hur Anden sänker sig ned över Jesus i en duvas skepnad. Jesu dop är en mycket viktig händelse. Den hjälper oss förstå vem Jesus är. De första trettio åren levde Guds son som människa bland människor. Han blir i allt lik sina bröder (Hebr 2:17). Inga under. Inga kraftfyllda predikningar. Det är tyst om honom. Efter dopet kommer mängder av märkliga händelser – Sjuka blir helade, ledsna blir tröstade, människor reser sig upp, får nytt liv, ny glädje.
Innebörden i Jesu dop är att han nu invigs till sin frälsargärning. Han utrustas med helig Ande. Himmelska krafter är med där Jesus går fram. Läs mer om detta i Sångpostillan årg 1, sid 80 (tryck här). Där får du veta mycket mer om ETT GOTT NYTT LIV!

Sedan kommer Paulus - läs Apostlagärningarna 18:24-19:6. Han ställer en fråga till oss: Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro? Det svar han fick då var: Nej, vi har inte ens hört att den helige Ande har blivit utgjuten.
Vilket svar får du om du ställer den frågan vid kyrkkaffet på söndag? ”Tystnad råder”. Alla ser besvärade ut. Anden – vad är det?
Efter en stund bryts tystnaden av Tant Sofia, den gamla visa damen med de glittrande ögonen. Hon säger: ”Varför inte bilda en studiecirkel om den helige Ande. Jag har hittat rikt material på www.bibelskolan.com. Vi träffas på Bengts Återvändsgränd, adresslista 3. Där står en massa om Anden (tryck här). Där har vi material som räcker fram till Pingst”. Kanske vi ska fråga pastor Jansson om han vill vara med. Han talar ju aldrig om Anden…

ETT GOTT NYTT LIV önskas er alla av

Bengt Pleijel 90+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut