tisdag 23 oktober 2018

Inför 22 efter Trefaldighet.

FRÄLSNINGEN 
är temat på denna söndag – kristendomens huvudord! Ett sådant viktigt ord behöver din djupa begrundan! Himmelskt söndagsgodis kommer nu med ett nytänkande – två Himmelskt söndagsgodis.


HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS NR 1 
kommer här:
1) Hjälper dig begrunda ordet ”frälsning”
2) får frågan ”är du frälst”?
3) Läser dagens texter med hjälp av himlakoden

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst.
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.


Begrunda ordet ”frälsning”
Fadern sänder sin Son för att frälsa. Namnet Jesus anger hans uppdrag. Det betyder ”HERREN FRÄLSAR”
   Ordet frälsa kommer av ordet ”fri-halsa”. På den tiden man hade slavar, kunde man sätta ett halsjärn på honom. Det höll honom ordentligt bunden. Om man gjorde slaven fri tog man bort halsjärnet. Man ”fri-halsade” honom.
   Vi har inga slavar hos oss. Men mycket slaveri! Det finns många som slavar och slarvar och sliter och känner sig ofria, låsta och fångade av så mycket. Jesus talar om att var och en som ägnar sig åt synd är syndens slav (Joh 8:34). Det verkar som om det sitter ett litet snöre i varje synd. Det låser och binder mig. Dåligt samvete går inte att skaka av sig. Det jag gjort eller inte gjort klibbar, fastnar, förföljer mig. Mose säger att det påverkar barn och efterkommande i tredje och fjärde led (2 Mos 20:5). Själasörjare, terapeuter och psykologer säger samma. När de försöker få en människa att begripa sig på sig själv kan de gå tillbaka till barndom och uppväxt. Där ligger roten till mycket. Det verkar också som bitterhet, avund, orättvisor, elakheter m.m lever sitt eget liv. De sätter sig i magen, stör nattsömn och fördystrar, fördärvar, förhårdnar oss och försvårar.
   Ingmar Bergman undrade över ”varifrån kommer musiken”? Vi undrar över ”Varifrån kommer ondskan”? Vad är det för dunkla krafter som lurar, lockar, lurar och styr oss…
   Bibeln berättar om att ”två väldiga strider om människans själ”. En är ”trevlig, trevlig, trevlig”. ”Han kommer med smicker och lockar med flärd och tänker blott på att bedraga”. Den andre är ”helig, helig, helig”. Han kommer med helande, läkedom, upprättelse. ”Han vill hennes eviga väl, han kommer med tuktan och aga” (Se Sv Ps 536). Medicinen kan vara besk och operationen smärtsam. Tant Lina fick erfarenhet av det, men sjöng efteråt: ”Frälst genom honom, lycklig och vill jag hans egen evigt nu bli” (Sv Ps 45:2).

Är du frälst?
Frälsningen har tre tidsdelar: Forntid, nutid, framtid.
   FORNTID: Frälsningen skedde på Golgata, då Jesus steg ned i vår skuld och vårt lidandes djup och älskade världen tillbaka till Gud. Ja, så älskade Gud …  
   NUTID: Vi tar emot frälsningen, säger JA. Genom dopet och tron hamnar vi i ett kraftfält som heter ”i Kristus”- en ”bunker” som skyddar mot ondskan och allt djävulskap. Där vi får växa, mogna. Där är frälsningen en daglig ”frälsvara”. Vi renas från smuts och smitta. Vi rustas att bli Jesu vittnen som inte kan låta bli att tala om vad vi sett och hört (Apg 4:20). Ni har fått nåden att inte bara tro på Kristus utan också att lida för hans skull (Fil 1:29). Allt liv lides fram! Upp till kamp! “Onward Christian soldiers, marching as to war. With the cross of Jesus going on before”. 
   FRAMTID: Frälsningen är en daglig ”frälsvara”. Precis som kroppen varje dag behöver tvättas och renas från smuts och smitta och befrias från dödande odör, behöver vårt "inre barn” renas, fostras, tränas, växa, mogna. Frälsningen är oss närmare nu än när vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss därför lägga bort mörkrets gärningar och ta på oss ljusets vapenrustning (läs Rom 13:11-14).
   En gång skall vi, om vi förblir i tron, få säga: ”Jag är frälst! Halleluja!”- Det sker på andra sidan pärleporten.
   Nu lever vi i frälsningen. Vi lever i Kristus. Dagligen får vi iklä oss Kristus.
   De kläderna är MOD-KLÄDER!
   Vapenrustnigen (läs Ef 6:10-20) ger oss mod att stå den Onde emot!

   Dopdräkten (Läs Kol 3:12-17) ger oss mod och kraft att följa Jesus.
   Läs om detta i boken Himlakoden, sid 108-117.


Lyssna inåt till dagen texter
A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst.
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.


Första Moseboken 45:4-8. Läs i din egen Bibel.
   Vi träffar Josef. Läs gärna hela Josefsberättelsen i 1 Mos 37, 39-45). Du har ju så gott om tid! Fundera över hur mycket orättvisor och förnedring han måste ha fått utstå. Fundera över hur han, när han i dagens text möter sin bröder – kunde vara så fri från bitterhet och hämnd.


Första Petrusbrevet 4:12-19. Läs i din egen Bibel
   Vi träffar de första kristna. Vi blir förvånade över att Petrus berättar om hur mycket lidande de fick utstå. Han talar om eldprov och prövningar och förföljelser. De kristna blev förföljda då. Och blir det nu. Varför?
   Händer det sådant i vårt land? Varför? Varför inte?
   Petrus berättar om vilken hjälp de fick. Känner du till den kraft han talar om – ”Härlighetens Ande”. Eller säger du som man sa i Efesus: Vi har inte ens hört att den helige Ande har blivit utgjuten (Apg 19). Är vi nersövda?
  Fundera mycket över och praktisera det sista ordet Petrus säger:
Därför ska de som får lida efter Guds vilja 
anförtro sina själar åt sin trofaste Skapare 
och göra det som är gott. 


Matteus 23:37-24:2. Läs i din egen Bibel

Du möter Jesus. Jesus gråter (Luk 19:41). Han ropar ut sin nöd. Vilken djup smärta han känner. Han ser kriser och krascher som kommer. Allt ska rivas ner. Jerusalem! Jerusalem!
   Byt ut mot ditt eget församlingsnamn. Har han nöd för den? Gråter han över din församling? Lägg märke till vilken längtan det finns i honom. Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna. Men ni ville inte.
   Han vill samla barnen, ta hand om dem, leda dem, fostra dem. Lägg märke till Jesu ”moderliga drag”. Så som hönan …
    Men många vill vara stora och stöddiga, inga vimsiga kycklingar …  de vänder ryggen åt allt det där ”religiösa”…  Men när de och vi omvänder oss = vänder oss om, då händer det. Vi ser Jesus. Vi hör honom säga ”Vad vill du att jag skall göra för dig …? Då händer det ännu mer … 
Läs...

HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS NR 2. 
En längre vandring för Vägens folk kommer på ”nätet” på söndag klockan 14 – inte bara till de snälla barnen.

Första Petrusbrevet 4:12-19
finns också kommenterad – en längre sådan. Se www.bibelskolan.com / Bengts återvändsgränd /adresslista 7 – Oaser i öknen / Trettiofjärde oasen, tryck här och Trettiofemte oasen tryck här

Matteus 23:37-24:2. finns i Sångpostillan årg 1 sid 433. tryck här. 

Och kom ihåg:

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått 

Boken Himlakoden finns att köpa på GAudete förlag, Helsingborg. Tryck här

Många varma …

Bengt Pleijel 91+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriva ut