måndag 24 juni 2019


Inför andra söndagen efter Trefaldighet

Guds rike
är rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande
sjunger Paulus i Rom 14:7. Han har upptäckt detta. Han fick leva så rikt. Han skriver till oss för att hjälpa oss hitta det. Han gör det särskilt denna söndag som har temat KALLELSEN TILL GUDS RIKE.
Det finns en möjlighet för oss att hitta en RÄTT FÄRD genom livet, där vi får FRID med Gud och FRED med varandra. Och hittar en GLÄDJE som aldrig tar slut. Och hjälparen som hjälper oss med detta heter DEN HELIGE ANDE.
Därför bjuder Anden in oss i sin verkstad – kyrkan. Ordet kyrka, kyriakä, betyder ”det som hör Herren till”. Men kyrkan, församlingen, är inte Guds rike. Den är ”förgården”. Där reses ”sittarfolket” upp och rustas för vandring vidare på vägen med honom som är Vägen. Kyrkan är ”Närhälsan” där vi får sårbehandling, vita miner, vägledning och ”Himmel-rikets nycklar” (Matt 16:19). Nycklarna låser upp dörrar.
När jag kommer ut ur mitt instängda liv börjar det bli riktigt spännande. Jag får dubbelt medborgarskap. Medborgare genom födsel i Sveriges rike, där jag lever gott på min pension. Medborgare genom dopet och tron i Guds rike, där jag lever himmelrikt.
Jag träffade en gammal präst på Västkusten som fått veta att himmelriket fortfarande har nycklar, men att man numera mer och mer gått över till kod-systemet. Himlakoden lyder så här, och går att sjunga:

A – är Anden som ger liv. BE - arbeta det du läst.
SE - vad Jesus gör för dig. GE - åt andra vad du fått
A – är Anden som ger liv
Läs och BE-grunda dagens GT-text från 5 Mos 7:6-9

Guds rike är … glädje i den helige Ande. När Kung Jesus håller sitt trontal och ger sin regeringsförklaring i Lukas 4:18 ff börjar han med de orden: Helig Ande är över mig. Blir du nyfiken på vad han vill göra för dig läsa hela trontalet …
Det är den helige Ande, som ger liv. Utan Ande blir Bibelns tankar bara åsikter som ger värk i huvudet. Koppla på Andens himmEL-kraft så får du insikter som ger glädje i hjärtat. Varje ord som kommer till liv för mig är ett möte med Herren. När dina ord öppnas ger de liv. Himmelska hemligheter ligger och väntar på att du skall upptäcka dem. Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning (2 Tim 3:16). Detta är sagt om den del av bibeln vi kallar Gamla Testamentet. Vi tycker att mycket där är svårfattligt. Men det är vår värld också. Men både i Bibelns och i vår värld handlar Gud. Han handlade med Israel - detta gåtfulla och av många föraktade folk. Han vill handla genom oss i vår bråkiga och knepiga värld. Genom Israel ville Gud välsigna oss och alla andra folk. Gud börjar med Abraham. I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade (läs 1 Mos 12:1–3). Genom dopet och tron når denna välsignelse oss (Läs Gal 3:26-29).
När du kopplar på Anden kan detta hända med dig: Du blir brinnande i hjärtat (Luk 24:32).


BE - arbeta det du läst.
BE-arbeta dagens GT-text från 5 Mos 7:6-9

En jord-brukare bearbetar jorden. Han harvar, plöjer, sår, skördar och bakar bullar … En ord-brukare läser, lyssnar, gräver, tänker och upptäcker hur saligt det är att umgås med Herren …
Och då händer det. Ett nytt skapelseunder i hjärtat. Gud som sade: "Ljus ska lysa ur mörkret", han har lyst upp våra hjärtan för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte ska sprida sitt ljus (2 Kor 4:6).
När Gud vill lösa världens problem, letar han efter redskap. Han hittar ett litet, oansenligt folk. Det var inte för att ni var större än alla andra folk som Herren fäste sig vid er och utvalde er, ni var tvärtom mindre än alla andra folk. Utan det var därför att Herren älskade er (5 Mos 7:7–8).
Gud väljer Israel för att han i Israel skall låta en frälsare födas genom vilken han ville rädda världen. Därför anförtror han dem sitt ord. De fick löften om välsignelser.
När Gud idag väljer redskap tar han inte alltid de skickligaste. Men dem han väljer gör han skickliga. Vad då till? Inte att spela herrar. Sådant kan vi av oss själva. Han gör dem skickliga att vara tjänare (Läs 2 Kor 3:1–6). Skall vi kunna förmedla något av Guds evangelium måste vi som Jesus stiga ned och komma nedifrån.
Detta rika liv hittar in i oss när vi BE-arbetar det vi läst. Där ligger välsignelser som väntar att bli upptäckta och mottagna av oss.


SE - vad Jesus gör för dig
Läs och BE-grunda i din Bibel episteltexten från Rom 8:28-30.
 1. Jesus tar hand om vår framtid.
Allt samverkar till det bästa. Gud hjälper på allt sätt dem som älskar honom att nå det goda. Han tar hand om vår framtid. Före går Herren med segerns banér (Sv Ps 59:2).
 1. Jesus känner oss sedan länge.
Dem som han i förväg har känt som sina ... Han har utvalt oss i honom före världens skapelse (Ef 1:4). Han har länge längtat efter oss. När vi vänder om till honom händer detta:
 1. Jesus omformar oss.
Kungen har bestämt att vi ska vara kungens barn. Och därför vill han att alla hans barn skall likna Sonen. En omformning måste därför ske. Vi skall formas efter hans Sons bild. Vi skolas till prinsar och prinsessor.
 1. Jesus kallar på oss.
Han sitter inte bara och tänker på oss i himlen och drömmer om oss. Han griper in Han kallar genom evangelium. Han ropar på människan så som han ropade på Adam: Var är du? Och han letar rätt på henne och drar henne in i sin kärlek.
 1. Jesus ger kungakläder åt kungabarnen
Dem han har kallat har han också förklarat rättfärdiga. Genom Jesu försoning har redan rättfärdighetens kläder blivit tillverkade, ja, skräddarsydda åt var och en (Läs Luk 15:22).
 1. Jesus förhärligar oss
Dem som han har förklarat rättfärdiga har han också förhärligat. Det som vi en gång fullkomligt skall få se, det får vi nu i tro ta emot. Låt ditt hjärta fyllas av förtröstan, glädje, stolthet, jubel över allt detta som kommer att hända med dig.


GE - åt andra vad du fått.
Läs och BE-grunda i din Bibel Johannes 1:35-46.

Du kommer nu in i den stora GE- rörelsen. Fadern ger sin Son. Sonen ger sitt liv. Du dras i mässan in i denna rörelse – FÖR DIG! FÖR DIG! Utanför kyrkdörren väntar människor som behöver mycken kärlek. Gå ut! Ge ut! Det lär du av människor du nu möter i dagens text.
Johannes Döparen ser Jesus komma och säger ”Där är Guds lamm”. Han är den som ersätter alla offer och som kan både rena och rädda oss. Därför får vi be: o Guds lamm som borttager världens synder, förbarma dig över oss.
  Två Johanneslärjungar hör vad Johannes säger och följer efter Jesus och får följa med honom hem. De gick med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen. Och du och jag smyger oss efter och får träffa Jesus en hel dag …
 Andreas var en av de två. Han är alldeles överväldigad. Han skyndar till sin bror Simon och ropar: VI HAR FUNNIT MESSIAS! Ge åt andra vad du fått! När Andreas sedan kommer till Jesus med sin bror Simon Johannesson då ser Jesus på Simon och säger ”Du är Simon, Johannes son. Du skall heta Kefas (det betyder Petrus). Jesus ser på den begåvade, opålitlige Simon med sina möjligheter. Av honom kan Jesus forma en klippa. Han ser dig och mig vet vad han kan göra med oss.
Filippos hittas av Jesus själv och får uppmaningen Följ mig. Han gör så och kommer full av glädje till
Natanael och berättar om vad han funnit. Följ med och se. Natanael får ett Jesus-möte. Läs Johannes 1:43-51.
Det som de har sett och vi har anat att Guds rike är rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande det ber vi om: Låt ditt rike komma.

Ty ditt är riket
Din är makten
Din är äran
i evighet.
Amen

Det finns mer att få i boken Sångpostillan årg 2, sid 272 och - om du har dator - i bibelskolan.com tryck här. Den är inspelad och går att lyssna till, om du trycker på här när du kommer där,
säger i gemensam framtidsglädje

Bengt Pleijel 92+1 kommentar:

 1. Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
  Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
  Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040

  SvaraRadera

Skriva ut