måndag 28 oktober 2019


Två helgdagar har vi nu framför oss. Först kommer

ALLA HELGONS DAG -
MED BUDSKAPET: SÅSOM I HIMLEN SÅ OCK PÅ JORDEN
Helgonen behövs på jorden. Om det talar alla texterna denna dag. Deras sång är ”Guds härlighet oss styrka ger och glädje och uthållighet” (Sv Ps 332:1). ”Helgon är människor som i sina liv visar att Gud lever”. De hör rösten som kom alldeles bakom: Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet! De hör kallelsenKom och följ mig, så ska jag göra er till människofiskare.  Genast lämnar de näten och följer honom (Markus 1:15 ff).
Först omvändelse! Sedan hänvändelse! Medan han ännu var långt borta, fick hans far se honom och förbarmade sig över honom. Fadern skyndade fram, omfamnade honom och kysste honom (Luk 15:22).
De har mött Livet - ”O liv som blev tänt i kristtrognas liv”. Detta liv för dem in i DEN STORA GE-RÖRELSEN. Fadern ger sin Son. Sonen ger sitt liv. Lärjungar drabbas av och drivs av den stora kärleken. Förföljelser, motstånd, förakt hindrar dem inte. Det finns ett ”go” i helgonen. Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört" (Apg 4:20). ”Guds härlighet oss styrka ger och glädje och uthållighet” (Sv Ps 332:1). Dagens texter vill nu dra oss in i dessa himmelska hemligheter: Helgonen behövs på jorden.

1. HELGON I SVERIGE!
Läs och BE-grunda Jesaja 60:18-27 i din Bibel. Gör det!
Jesaja ger en profetia om hur det kommer att bli i den himmelska staden. Men REDAN NU kan vi få många ”försmakar” av detta. Vi kan nu ställa oss på tröskeln till den himmelska världen. Vi öppnar fönstret mot himlen varje gång vi öppnar vår bibel. Vi umgås i nattvardsmässan med änglar och helgon och hela den himmelska härskaran och Herrens trogna i alla tider. Vi ser hur det är i himlen, vi andas in doften av himlens salighet och vi låter himlens glädje nå in i våra liv då vi ber: SKE DIN VILJA SÅSOM I HIMLEN SÅ OCK PÅ JORDEN.
Helgonen behövs på jorden. Älska ditt land tillbaka till Gud. Hör hur Jesaja talar om för dig hur du kan be för ditt land, din kommun, din församling, ditt hem, ditt liv. Be särskilt för barnen. Adoptera som ditt bönebarn en minister eller en journalist. Du ser att det sker mycket som gör dig ängslig och modlös. Men Jesaja säger att något bra kan hända i ditt land, så att man inte mer skall höra våld i ditt land, förtryck och förödelse inom dina gränser. 
Det går att stoppa eländet. Hur då? Jesaja svarar: Dina murar skall du kalla ”räddning”, dina portar ”lovsång”. Det kan betyda: Överlåt ditt land, din kommun m m till honom som heter RÄDDNING – YESHUA – JESUS.
Jag träffade en gång ett helgon i Småland. Hon sa att hennes viktigaste förbönsstunder var då hon genom TV fick RAPPORT om det som var AKTUELLT. Hon kopplade inte bara på TV utan också kontakten med Jesus. Medan händelserna flimrade förbi på TV bad hon Jesusbönen:
Herre, Jesus Kristus, förbarma dig över dem!

2. Fäst dina ögon på Jesus
Läs och BE-grunda Hebreerbrevet 12:1-3 din Bibel. Gör det!
Vi är inte ensamma i vår tro. Vi kan få himmelska kontakter – en sky av vittnen. Lägg märke till vad de ger för goda råd: lägg bort allt som tynger och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp vi har framför oss. 
Om vi inte ska tappa kursen måste vi ha ögonmärket klart. Låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. Fäst dina ögon på Jesus. Att fästa vår splittrade blick på Jesus är en daglig kamp. Det är mycket som kan få blicken att flacka. Att fästa blicken på Jesus är att inleda en relation. Den stadiga blicken finner ro. Tänk på honom som har uthärdat sådan fiendskap från syndare, så att ni inte tröttnar och förlorar modet
Fäst dina ögon på Jesus.
Alla ting runtomkring får du se som han 
i ljuset av hans ära och makt


3. Salt- och ljusmänniskor i världen
Läs och BE-GRUNDA Matteus 5:13-16. Vi utnämns till saltmänniskor.

1. Saltmänniskor räddar rutten värld!
”När lögn och våld förmeras. Var är då jordens salt? Vem hjälper och vem helar vid världens sönderfall?” (Sv Ps 57:4). Saltmänniskors uppgift är att rädda en rutten värld. Sluta med fruktlöst prat - det ger rutten frukt. Det ruttna behöver ett kraftigt motmedel. Låt Kristi ord rikligt bo hos er (Läs Kol 3:16-27).

2. Saltmänniskor ger krydda och smak!
Tänk om saltet inte kommer till gröten! Ta kontakt med den helige Ande. Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet, självbehärskning (Gal 5:22-23). (Smaka på varje frukt!).

3. Saltmänniskor både ger och släcker törst!
De vet adressen. De kan visa de törstiga på honom som ropar: Är någon törstig, så kom till mig och drick (Joh 7:37-38, läs Matt 5:6).
   Till ljusmänniskor utnämns de som följer Jesus, Världens ljus. Han tar hand om oss och gör något riktigt av våra liv. ”Jesus Stöparen” gör dig till en ljusmänniska.
   Hur stöper man ljus? Man tar en veke, doppar den gång på gång i den varma stearinmassan. Varje gång fastnar stearin på veken och gör den stark.
   Hur gör Jesus Stöparen dig till ett ljus? Han tar tag i dig, du svaga veke, och sänker dig ned i sin varma kärlek. Gång på gång. Ner och upp, och upp och ner. Som stearinet omsluter veken så omsluter hans kärlek dig. Den lilla veken som tittar fram ropar på den helige Ande. Anden tänder veken. Nu lyser ljuset i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. När vi håller fast vid livets ord, blir vi himlaljus i världen (Fil 2:15-16).
   Vi kan bli till hjälp för någon nattvandrare, som fryser och famlar i mörkret! 




ALLA SJÄLARS DAG
MED BUDSKAPET: FRÅN JORDEN TILL HIMLEN.

Söndagen efter Alla Helgons dag heter också ALLA SJÄLARS DAG. Det är en dag då vi får minnas alla våra kära, som lämnat oss. Vi får på nytt överlämna dem åt Guds barmhärtighet och påminna oss om VÅRT EVIGHETSHOPP.


1. Vem kan skönja någon lycka för mig?
Vi träffar Job i Job 17:15-16.
   Job har det jobbigt. Han är alldeles slut. Han är skakad av alla lidanden och olyckor som drabbat honom. Hela hans liv hade körts i botten. Framför honom finns bara döden och dödsriket. Han frågar i Bibel 2000: Vad har jag då för hopp, vem kan skönja någon lycka för mig? Går hopp och lycka med mig till dödsriket, skall de följa mig ner i mullen?
   Vi frågar detsamma. Vi ska alla dö. Det är det enda vi bergsäkert vet om framtiden. Men vad händer sen? Vi stoppas ned i mullen. Finns där något hopp och någon lycka? frågar både Job och vi. Är det slut då allt tar slut? Många tycker detta är skrämmande. Men är det så? Har mullen något budskap till oss? Vid begravning hos oss häller prästen tre skovlar mull över kistan. Varför gör han så? Låt oss lyssna till budskapet i de tre skovlarna mull.


Av jord är du kommen
Av samma materia, atomer och molekyler som finns i hela skapelsen danade Gud oss. Ett stycke lera blir ett konstverk. Människan formas till ett lerkärl med uppdrag att låta värmeljuset lysa genom sprickorna (2 Kor 4:6-7).


Jord skall du åter bli
När vi dör får vi tillsammans med Guds skapelse se på vad som händer med Guds barn (Rom 8:19ff). Det som ser ut som undergång och storkrasch är födslovåndor. Något nytt väntar:

Jesus Kristus skall uppväcka dig på den yttersta dagen.
   Det är inte slut när allt tar slut. Vi får inte leva här för alltid. Men vi får alltid leva med Jesus. ”O härliga lott att elva där döden sin överman fått” (Sv Ps 258:2).


2. Hur uppstår de döda?
frågar vi och får läsa vad Paulus svarar i din Bibel 1 Kor 15:35-49.
   Han undrar över hur de döda uppstår. Den som läggs i kistan som sänks i marken är ett FRÖ, skriver Paulus. Ett frö ser så litet och oansenligt ut. Men fröet är programmerat med rötter, stjälk, blad, blommor, frukt. Det händer något med fröet när det läggs i jorden. Det vattnas av regnet och värms av solen. Det växer, det spirar, blommar och ger doft.
   Det händer något med det människofrö som läggs ned i graven. Paulus avslöjar hemligheten. Det som blir sått förgängligt uppstår oförgängligt. Gud satte en gång igång skapelseundret med sitt mäktiga ord: Varde! Bli till! (1 Mos 1:3). Han skall göra ett nytt skapelseunder. Han, som ropade till den döde: Lasaros, kom ut! (Joh 11:43) han skall en gång ropa fram dig och mig ur våra gravar.


3. Vad vill Far med oss?
Vi undrar och hittar svaret då vi i vår Bibel läser dagens evangelium från Johannes 6:37-40. Vi träffar Jesus som bland annat säger till oss:
Detta är min Faders vilja: 
att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. 
Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen.


Mer om detta i boken Sångpostillan, årg 2, Alla helgons dag sid 489, eller tryck här.  Alla själars dag, sid 495, eller tryck här.  

Låt oss tacka, lova och bedja:
O Fader, Son och Ande, dig ske evigt lov och pris.
Ack öppna ock en gång för mig din himmels paradis.
Ja, när jag fast i trone står, jag av din hand mina krona får, o Herre Sebaot

Sv Ps 169:7


Bengt Pleijel 92+


Skriva ut