onsdag 24 september 2014

Inför femtonde söndagen efter Trefaldighet

Det är en härlig söndag som nu ligger framför oss. Den väntar på att få förmedla himmelsk nystart i våra liv. Vi får lära oss att prioritera rätt. Temat är ETT ÄR NÖDVÄNDIGT! Sök först Guds rike. I Sångpostillan lär Han som är VÄGEN ut LLR-METODEN, till alla stressade människor, som är på väg mot den berömda väggen. Lugna dig och unna dig att få kika in bakom pärleporten. Du får se och höra hur Guds barn i alla åldrar där sjunger: Under sång och dans skall vi säga: Alla mina källor äro i dig (Psalt 87:7). Här hittar vi alternativet till ”djävulsdansen”, som somliga nu berättar om på TV. Det kan bli himmel i Xby, där du bor, om du vågar dröja inför bönen: LÅT DIN VILJA SKE I X-BY SÅ SOM I HIMLEN!
I dagens evangelium (Lukas 10:38-42) blir vi hembjudna till tre syskon – Marta, Maria och Lasaros. Jesus kommer också dit. Vi stämmer in i syskonens bordsbön: Glädjens Herre bjud till fest vid ditt bord idag. Gör envar till hedersgäst efter ditt behag. Vid denna måltid lär Jesus oss mycket, bl.a att upphöja varandra. Du är hedersgäst. Och han hjälper syskon att börja tycka om syskon. Vi får komma till honom med våra bekymmer och våra ”interpersonella relationsstörningar”.
När jag läste om Martas bekymmer påmindes jag om mitt hästintresse. Mina flickor ”blev med häst” i tonåren. Som en god far ville jag dela deras intresse. Jag köpte en ridhjälm. Av någon anledning kom den inte till användning. Inte förrän 1969, då den stora höststormen fällde ett hundratal träd på Åh Stiftsgård. Jag tog då på ridhjälmen, när jag gick ut för att beskåda förödelsen. Om något träd skulle falla på mig var det kanske bra att ha en ridhjälm ...
Mitt hästintresse tog sig andra uttryck. Det behövde inte en hjälm, utan en käpp. En KÄPPHÄST! Jag hade fått ”upprepningens nådegåva”, vilket betydde att jag ”tjötade” om samma tankar om och om igen. Lite tröttsamt, tyckte en del.
När jag såg ordet BEKYMMER, kom en sådan där käpphäst fram i många predikningar.
Mitt i ordet bekymmer finns bokstäverna K Y M. Slår man upp ordet ”kymigt” på google kommer man till ”slangopedia” som säger att det betyder att något är ”dåligt, illa, dumt, elakt, besvärligt”. Vad gör man när man får det kymigt i sitt liv? Före bokstäverna K Y M står bokstäverna B E. och efter står bokstäverna M E R. Alltså: BE MER, då du får det KYM-igt!

Det finns många bekymmer som kastar sig över oss i dessa dagar: Mellanösterns IS-kriser, Ebola-smittan, ungdomar som utsätts för näthat, människor omkring oss som mår dåligt. Stefan Löfven som har bekymmer med regeringsbildning. FN:s och EU:s krismöten. Våra egna problem med oss själva och våra familjer o.s.v. o.s.v.
Vad gör vi när allt detta bara sköljer över oss dagligen?
Vi känner hur vi går sönder inuti, när vi bombarderas av all nöd. Vi orkar inte ta in det. Världens nöd är tung och kvalfull. Det otäcka är att vi så lätt stänger av informationsflödet och blir LIK-giltiga. Det ligger ett lik i det ordet.
Finns det någon lösning? Det står i psalmen 102:1 att ”tung och kvalfull vilar hela världens nöd på Jesu hjärta”. Jesus kan. Men vi orkar inte. Psalmversen fortsätter: ”... och han kallar oss att dela denna bördas tyngd och smärta”. Vi får tillsammans med Jesus dela något land, några människor, några politiker, några journalister, några nödens barn

Tre recept:
BE – gör som Marta, tala med Jesus om det som tynger dig
SE – blunda inte. Se nöden tillsammans med Jesus. När nödbilderna fladdrar fram på TV-rutan skicka dem vidare till Jesus med hjälp av Jesusbönen: Herre, Jesus Kristus, förbarma dig över dem ...
GE – av din tid, engagera din fantasi, upptäck hur du kan använda ditt kontokort.
När du får BEKYMMER: BE – SE - GE MER!

Jag hörde en gång Göran Skytte som berättade att det efter ett föredrag, som han höll i en församling, kom fram ett äldre par som sa: Vi har bett för dig i fem år ... Vad kan inte bönen betyda?
Vilken journalist ber du för?
Vem adopterar Stefan Löfven som sitt bönebarn?
Har du bönesyskon att be tillsammans med?

Två och tre som möts inför dig kan få kraft att göra mer
än de många som ej lyssnar, ej blir stilla eller ber.
Genom kyrkans tysta förbön, buren fram i tålig tro,
andas världen, rörs mot enhet, läks dess djupa sår ihop (Sv ps 528:2).

Just nu måste vi be för Sverige. Stefan Löfven må bli mångas bönebarn. Vilka skall han ha till ministrar? Det är viktigt att han får rätt personer. Det är många som längtar efter att han ska ringa till dem. Själv undrar jag om han har hittat telefonnumret till mig (0522-206 63)?
Han vill ju gärna ha sådana som har erfarenhet av att vara minister. Själv har jag varit en sådan. I mitten av juni år 1956, kom jag som minister till Fjällbacka och var komminister där i över sju år. Några månader tidigare hade jag blivit vald till komminister där. På den tiden fick alla i församlingen avge sin röst. Vi var tre som sökte och jag fick senare, av en dam i Fjällbacka, veta varför de valde mig. Jo, den förste var för lång i predikstolen, den andre var för kort. Men Pleijel, han var lagom! Jag blev vald på min andra lysningsdag, den dag då vänner och släktingar uppvaktade med dukar och vaser mm. Jag fick Fjällbacka som bröllopsgåva. Annika och jag vigdes i Lidingö kyrka och åkte sedan på bröllopsresa till Fjällbacka. Bröllopsresan varade i sju år!
Det var en rik och spännande tid för oss. Där bodde ca 900 personer. På somrarna tillkom nollåttor och nolltreettor av vilka många bidrog till att gudstjänststatistiken gick upp. Ett år räknade vi att 16 procent gick i kyrkan. Alla barn gick och läste och de allra flesta var med i söndagsskolan. I alla fall på julfesten. Ja, det var liv och lust och kamp och glädje ...
Men så ser jag nu att TV ger fem serier om FJÄLLBACKAMORDEN. Vad har hänt där? Är det mina konfirmander (som nu nästan alla blivit folkpensionärer) som råkat så illa ut? Har dåtidens youngsters blivit nutidens gangsters? Har de glömt att jag sa att det var förbjudet att mörda? Och att vi skola frukta och älska Gud så att vi icke skada vår nästa till hans liv eller vålla honom lidande utan hjälpa och bistå honom i alla faror och levnadsbehov. Jag var nog rätt misslyckad som ”konfalärare”.
Men om nu Stefan vill ha mig som minister vill jag gottgöra det som jag försummade då. Jag har som sagt erfarenhet av att vara minister. Jag har skrivit en bok om ATT ÄLSKA SVERIGE TILLBAKA TILL GUD. Den kan duga som regeringsförklaring. Helst vill jag bli SKATTEMINISTER. Jag har nyckeln till ett SKATTEPARADIS! Nyckeln stavas med sex bokstäver: B I B E L N . Jag vill göra en skattefördelning till alla barn (inte bara de snälla). HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS bjuds varje vecka alla barn i alla åldrar, för att ”de skola påminnas om Guds godhets rikedom” (se Sv Ps 199:1-2).
Och lönen? Jag begär inte så mycket. Bara så det räcker att köpa Åh Stiftsgård av Göteborgs stift. Då kan Åh få fortsätta att vara det grönområde där barn i alla åldrar får hjälp att växa och mogna, bli läkta och befriade, rotfasta och trofasta och med Lina sjunga sången
Tag mig då, Herre, upp till ditt barn,
Lös mig från alla frestarens garn.
Lär mig att leva, leva för dig,
glad i din kärlek, offrande mig (Sv Ps 45:3).

Med värmande hälsning

Bengt Pleijel 87+




SKATTER UR SKATTEPARADISET:
1. Dagens text från Lukas 10:38-42 finns i SÅNGPOSTILLAN, årgång 3, femtonde söndagen efter Trefaldighet, sid 395. Finns även på bibelskolan.com. Tryck här

2. ATT ÄLSKA SVERIGE TILLBAKA TILL GUD – Paulus brev till svenskarna med kopia till Rom omkr år 57 e Kr. Finns att köpa på GAudete förlag, tel 042 / 37 48 10. Denna bok är föreslagen att ligga till grund för nästa regeringsförklaring. Tryck här så kommer du till GAudete.

3. Bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen, som utkommer inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Sprid ryktet om och skvätt skatter från denna blogg. Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.




onsdag 17 september 2014

Inför fjortonde söndagen efter Trefaldighet

För tio år sedan drabbades jag av en stroke, när jag var på vandring i Norge. Plötsligt hände det. Gubben blev liggande som ett annat fyllo i en dikesren. Jag tappade både röst och balans, och dessa har sedan aldrig återfunnits. Rösten blev rostig. Och balansen ... ja, vart tog du vägen?
För sjuttio år sedan gick jag på Högre allmänna Läroverket i Jönköping. Jönköpings symfoniorkester gav konserter i skolans aula på söndagskvällarna. Jag ställde upp som marskalk. Fick gulblått band över axeln. Uppgiften var att ta emot biljetterna, anvisa platserna och att vid konsertens slut lämna fram blommor till gästande artister. En gång fick jag göra det till Jussi Björling. När jag lämnade över blommorna och bugade mig djupt såg jag hans skor. De hade höga klackar och tjocka sulor. Den store Jussi, som var liten till växten, behövde en upphöjelse. Det berättas om den store Jussi, att han ofta kände sig liten inför de stora uppgifter han fick. När han skulle ge en koncert i det stora landet i väster, lär han ha bett: ”Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är ...”
Jag beundrade Jussi mycket. När jag var ensam i badrummet försökte jag imitera honom. ”Till havs, till havs ....”, ”Land, du välsignade ...” Jag lyckades rätt bra med det. Den enväldige domaren (som var jag), sa att det inte gick att höra om det var jag eller Jussi som sjöng.
Men nu är rösten rostig. Jag sjunger som en kråka, ser illa, hör illa, går illa. Och missmodet över detta skulle vara förkrossande om inte mirakler kunde inträffa också i vår tid. Evighetens vår blommar. Undrens tid är ej förbi (se Sv Ps 40:6). Vad har hänt? Jo, de sista veckorna droppade det in massor av brev och försändelser som berättade om hur människor i hela landet uppskattade just min RÖST. De skapade en egen mailadress åt mig som hette din.rost. Och jag rimmade: Röst – bröst – tröst .... och jag skaldade och jag gnolade. Och luktade på blommor och kände mig så lycklig ...

Men så kom måndagen den 15 september. Solen gick i moln. Alla blev plösligt så tysta, talade dämpat och undrande med varandra. Skakningar i samhälle. Vad är det som sker i det som sker? Det blev höst. Ingen tröst. Land du välsignade for till havs, till havs. Kyrkans skepp i gungning. Och regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och störtade sig mot Moder Svea. Vad ska nu hända ...?

På söndag är det den fjortonde söndagen efter Trefaldighet. Budskapet är ENHETEN I KRISTUS. Texten kommer från Johannes 17:18-23. Jesus tar oss där med på helig mark. När du går in där, märker du att händelserna där landar här i vårt nu.
I Jerusalem smider man onda planer mot Jesus. Bort med honom har man ropat. Omkring Jesus råder frid, stillhet och glädje. Vi hör hur Jesus och hans lärjungar sjunger ”lovsången”. Det är psaltarpsalmerna 113-118. Bland annat dessa ord:

Man ger mig hårda stötar för att få mig på fall.
Men HERREN hjälper mig.
HERREN är min starkhet och min lovsång,
han blev min frälsning (Psalt 118:13-14)

Det är precis som dessa texter var skräddarsydda för oss just nu. Oron finns här. Motståndet mot Jesus finns här. Bort med honom! Men Jesus drar oss in i sin gemenskap, in i stillheten, in i kraftcentrat, in på helig mark. Vi hör hur Jesus ber. Han ber just nu för oss. Hans bön öppnar nya möjligheter.

Du har gått till Fadern, står inför hans tron
Ser ditt folk i kärlek, beder för dem nu. 
(Sv Ps 359:3).

Det händer något djupt med oss när vi följer med Jesus in i hans böneliv. Vi får öppnade ögon. Vi ser hur vi snurrat runt i vår egen bubbla. Ensamma bland många. Vi upptäcker hur vi de gångna veckorna bara bekänt de andras synder. Jesus talade en gång om hur vi upptäckte småflisorna i andras ögon, men inte bjälkarna i våra egna. Vi talar gärna om hur dåliga andra är, men själva är vi så bra. I flera veckor har TV och andra media lurat oss att se så snett. Och resultatet blir att det blir murar oss emellan och genom gallren ser vi på varann (Sv Ps 289:3). Högervridna mot vänstervridna. Och vänstervridna mot högervridna. Och mellan dem finns du och jag, som bara är lite vridna.
Så är det i samhället.
Och så är det i kyrkan:

Med undran och med löje, ser världen hur hon slits
av tusen tvister sönder och nekar sig Guds frid.
Hur sällsamt klingar orden i kyrkor utan fred
om Herrens frid på jorden, om Guds barmhärtighet.
(Sv.Ps 57:3).

Paulus ställer en gång två frågor till oss: 1.Varför dömer du din broder? 2. Varför föraktar du din broder? (Rom 14:10).
Vad svarar du på det? Paulus ser hur vi har satt oss på fel stol - på domstolen. Där sitter vi och dömer och bedömer och fördömer. Det är som den käre Paulus nu vill stoppa till munnen på oss. Gud har inte utnämnt oss till domare. Det är vi för dumma till. Vi har inte sakkunskap och inlevelse och missar ofta målet.
Därför plockar Paulus ned oss från domarsätet. Där skall Herren sitta. Det är viktigt. Han är Kyrkans huvud. Om vi inte räknar med honom blir det huvudlösa beslut i kyrkan.
En gång skall vi få göra räkenskap för våra liv. Gud räknar med oss. Han slår vakt om vårt människovärde. Ett djur som bär sig illa åt, ställer man inte till ansvar. Men en människa är så mycket mer än ett djur. En människa har ansvar. När man tar ifrån någon hennes ansvar, tar man ifrån henne hennes människovärde. Därför slår yttersta domen vakt om vårt människovärde. Och varje gång jag bekänner min synd, slår jag vakt om mitt människovärde. Jag reser mig ur min förnedring och hävdar mitt människovärde.
Ute i världen kan man tala mycket om synd (helst andras synd). I kyrkan har vi fått den unika möjligheten att berätta för alla om hur man blir av med synden!
Jesus har tagit de yttersta konsekvenserna av vår synd. Det skedde på Golgata. Allt det vidriga och hemska som synden hade med sig lades på offerlammet. Se Guds lamm som tar bort världens synd (Joh 1:29). Vid korset bekänner vi vår synd. Jesus bär bort allt det som smutsat ned och gjort oss omänskliga. När vi blivit överraskade av denna kärlek, vill vi gärna överraska andra med den. Vi ser varje människa med Jesu möjligheter. Vad kan inte hända om Jesus kommer in den människas liv. Ett möjligt helgon!!
Korset kan ibland avbildas med tvärbjälken ovanpå den lodräta bjälken som ett T.
Se vad som händer med KRISEN, som du har, när segerkorset kommer in där:
KRISTEN
Du är inte ensam. Jesus du är med oss genom liv och död. Nu mitt hjärta brinner av din kärleks glöd (Sv Ps 359:4). Jesus gå in i krisen och drar oss in i ett liv med nya möjligheter.
I Sverige gladde sig många på valdagen över min RÖST. I himlen blir miljarder änglar glada över var och en som ber (se Lukas 15:10).

Ack Herre, Jesus, hör min RÖST, Gör dig ett tempel i mitt BRÖST
Uti mitt hjärta bliv och bo så har jag TRÖST och evig ro (Sv. ps 125:13).

Med varm TRÖST- hälsning
Bengt Pleijel 87+

AVSTRESSNINGSPLATSER:
1. Dagens text från Johannes 17:18-13 - SÅNGPOSTILLAN, årgång 3, fjortonde söndagen efter Trefaldighet, sid 388. Finns även på bibelskolan.com. Tryck här
2. Skräpfolk blir kyrkans folk, se bibelskolam.com / Bengts återvändsgränd, nyfikenvandring 50, tryck här.
3. Bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen, som utkommer inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Sprid ryktet om denna blogg. Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.




onsdag 10 september 2014

inför trettonde söndagen efter Trefaldighet

KÄRA GULDGRÄVARE!

Lyckönskningar till ny utnämning! Jag har fått uppdrag från högsta ort, Himmelrikets Konung, att meddela dig detta. Han säger:

Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra för er,
det skall ni också göra för dem. 
Detta är lagen och profeterna.

Denna gyllene regel är söndagens text från Matteus 7:12. Kort text. Men vilket rikt innehåll! Det finns mycket guld att vaska fram ur gyllene regeln. Sträck på dig Guldgrävare. Nu får du böja dig ned och gräva guld. Du kommer att bli himmelrik!

Det finns fyra ord i denna korta text som du bör lägga märke till. Först det som sägs sist:

Detta är lagen och profeterna.
Gyllene regeln är inte en sammanfattning av ”Jesu enkla lära”. Liknade formuleringar kan man hitta hos både romare och rabbiner, kineser och buddhister. Jesus säger att denna regel är en sammanfattning av Gamla Testamentet – lagen och profeterna. Många tycker att Gamla Testamentet är en svår bok. Men Emmausvandrarna fick brinnande hjärtan när de lyssnade till budskapet från den boken (se Luk 24:32). Och vi får glada hjärtan, ty har ni tänkt på att när vi sjunger bibelord så kommer de flesta texterna från Gamla Testamentet? Den boken kan tydligen få isklumpen i våra hjärtan att smälta och våra ack-suck att förvandlas till tack-gnol.

Du undrar kanske över vad du ska med allt detta guld till, som du får gräva fram? Skall du stoppa ned dem i madrassen? Eller ge dem till...

människorna.
De finns där mitt i Gyllene regeln. De är dina nästor, dina medmänniskor. En del underbara, andra underliga. En del ger dig glädje i hjärtat. Andra ger dig värk i huvudet. Några har placerat sig i magen. Gud sänder dem i din väg därför att han längtar så intensivt efter att få göra dem glada. Han ser hur de går där, instängda i sig själva. De deppar och lever så fattigt. Gud letar efter glädjens budbärare. Han frågar: Vem skall jag sända och vem vill vara vår budbärare (se Jes 6:8). Kanske du är den som svarar: Här är jag, sänd mig! Och Han sänder dig till dem, med många guldklimpar som du hittat i gyllene regeln. Älska din nästa såsom dig själv. Lev dig in i den andres situation. Handla så mot henne som om du var i hennes kläder. Självkärlek är en spännande idéspruta i våra liv.

Varför vill du lyda Honom? Jo....

därför ...
Titta på det ordet. Det står först i Gyllene regeln om du läser grundtexten, Bibel 1917 eller Folkbibeln. Bibel 2000 har missat detta ord. Därför, allt vad ni vill ...
Varför hoppar vi inte över det. Jo, därför att den gyllene regeln hänger ihop med det föregående. En Jesu lärjunge skall likna Far (se Matt 5:48). Far är generös. Han ger det som är gott åt dem som ber honom, står det i Matt 7:11. I Lukas 11:13 (Fb) står det att er himmelske Fader ger den helige Ande åt dem som ber honom.
Startpunkten för all vår kärlek till våra nästor är den himmelske Fadern. Han slösar sin kärlek över onda och goda. Solen och regnet kommer över både ateister och kyrkfolk. En kristen vill likna far. Och just den far som Jesus gjort känd för oss, Han som älskar syndaren och vill leta rätt på den som gått vilse. En kristens kallelse är inte att imitera värden och göra som alla andra. Vår uppgift är att likna Fadern. Och när han ger oss sin helige Ande drar han oss in i Jesu kraftfält, där vi börjar längta efter att vara fullkomliga som vår Fader är fullkomlig (Matt 5:48).
Om du nu undrar över hur man kan bli så perfekt och fullkomlig, kan du få veta det om du går med i guldgrävarnas fackförbund som har årsmöte just nu och där man samtalar om dessa frågor. Adress: Se nedan ...
Ännu ett ord i Gyllene regeln vill visa oss på något mycket viktigt. Det är ordet...

Ni
Två gånger står det ordet: vad ni vill ... det skall ni göra.
Ibland ser jag tårar i ordet Ni. Det fångar upp den smärta och nöd som många känner inför kyrkans och kristenhetens situation. Ordet NI har splittrats upp i många JAG. Säg det på engelska och du känner hur ont det gör: I ... AJ ... JAG. Vi lever i en tid då det är ute med NI och inne med I. Satsa på dig själv. Jag har nog av mitt. Alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig. När vi kommer samman till gudstjänst kommer kanske många. Vi är bekanta med varandra. Men känner vi varandra? Vi är ensamma tillsammans! Vi känner oss som LAGOMICEA-församlingen (Joh Upp 3:14-22). Kärleken kallnar. Lite värme finns kanske. Men det känns så stumt och så ljumt.
Några eldsjälar finns dock kvar. Men de är så besvärliga. De stör stämningen. De ropar: ”Så här kan det inte fortsätta. Ett fattas oss! Mycket fattas oss!! EN fattas oss!!! Hör ni inte hur Jesus vill komma in i församlingen. Han står utanför kyrkporten och bultar. Öppna för Jesus!!!”
De rusar till dörren. Nyckeln brukar sitta på insidan. Men den är borta!!! Dörren går inte att öppna. Var är nyckeln? Vem har nyckeln? Vem har nyckelmakten?
Så småningom hittar de den. I prostens byxficka ...
När Jesus kommer in händer det. Han går in i ordet NI och förvandlar det till ett VI.
Där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland er (Matt 18:20).
Och så berättar han vad som nu skall hända:
”Lagen och profeterna” har gett er goda regler för livet. Men jag ger er LIV. Ni vill så mycket, men det händer så litet. Varför? Jo. utan mig kan ni ingenting göra. Men om ni förblir i mig och jag i er bär ni rik frukt (Joh 15:5). Ett rikt liv!
Och så säger Jesus dessa svindelord till oss Den som tror på mig skall göra gärningar som jag och ännu större. Hur går det till, undrar vi. Jo, jag går till Fadern, säger Jesus. När jag gick här på jorden var jag alltid beroende av Fadern. Jag sa ingenting och jag gjorde ingenting utan att ha kontakt med honom. Jag, som är Guds son, fick lära er som är Guds barn hur ni ska leva rikt. Den som tror på mig, säger Jesus, tar jag in i en bönegrupp. Den som tror blir ni som ber. Mitt ord ska ge er kraft och Hjälparen, min helige Ande skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er. Min tjänare Johannes har skrivit så tydligt om detta i Johannes 14:12-26.”
Jesus gjorde Gud synlig när han vandrade här på jorden (se Joh 1:18)
Vi gör Gud synlig när vi vandrar i hans kärlek här på jorden (se 1 Joh 4:11-12).
Detta är vad Lagen och profeterna och evangeliet om Jesus säger.

Med hälsning från guldgrävaren

Bengt Pleijel 87+


Guldgrävarna träffas
  1. på guldgrävarnas fackförbunds årsmöte på söndag kl 11. Adress: SÅNGPOSTILLAN, årgång 3, trettonde söndagen efter Trefaldighet, sid 381. Finns även på bibelskolan.com. Tryck här
  2. har pilgrimsvandring tillsammans och samtalar då om vad man skall göra då man får det jobbigt med jobbiga människor. Studiematerial Nyfikenvandring 69 - ALLA DESSA NÄSTOR – bibelskolan.com / Bengts återvändsgränd Tryck här.
  3. ÅH STIFTSGÅRD, som kallar alla guldgrävare till Bön och inspirationsdag för Bohuslän den 27 september på Åh stiftsgård. Anmälan senast 15 september till eva.lindhusen@telia.com (tel 070-3012759 kvällstid) som sänder program.
  4. på Bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen, som utkommer inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook. Du får gärna skvätta både guld och godis omkring dig. Gratis. Av nåd.





onsdag 3 september 2014

Inför tolfte söndagen efter Trefaldighet

Herren är trofast i allt han säger
och kärleksfull i allt han gör.

Det står så i dagens Psaltarpsalm (Psalt.145:13b-18, Fb). Vers 13b finns inte i äldre biblar. Mormor och farfar kunde inte läsa det. Det har legat gömt i gamla handskrifter som man hittat i vår tid. Kanske man kan se detta ord som den helige Andes specialgåva just till vår tids människor. Du får det nu som veckans ”by-heart ord”. Stoppa ned det i hjärtat. Vattna det med bön. Och upptäck vad det kan betyda att Herren är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Vi behöver hjälpa varandra att hitta TROFASTHETEN i denna TROLÖSHETENS tid.
På facebook har jag lärt mig ett nytt ord: STAYER. Det är en person som står fast, och står kvar även när det stormar och bråkar omkring honom. Det är en som inte rusar hit och dit, och följer med strömmen, och kramar trender, och vimsar runt i modets karusellsnurr.
Vi behöver hjälpa varandra att hitta förankringen i Herren. Han är en verklig STAYER. Då allting annat sviker och bedrar, du ende, trogne tröstare bliv kvar (Sv Ps 189:1). Han hjälper oss att BLI TROFASTA och ROTFASTA genom att låta hans ordfrön bäddas ned i vårt inre kärleksrum och där vattnas med bön. Du som var till döden trofast, fostra oss att bliva STAYERS (jfr Sv Ps 581:4).
Om detta talar också Psaltaren 118:8 - Det är bättre att ta sin tillflykt till Herren än att lita på människor. Psaltaren 118 står mellan Bibelns kortaste och Bibelns längsta psaltarpsalm. Och Psaltaren 118 vers 8 står precis mitt i Bibeln. Före Psaltaren 118 finns 594 kapitel. Efter Psaltaren 118 finns 594 kapitel. 594+594 blir 1188. Psalt 118:8, som står mitt i Bibeln, vill landa i vårt livs centrum och göra oss till STAYERS hos Herren.
Vi behöver detta för att hitta och bevara vår frihet. FRIHETEN I KRISTUS – det är temat för denna söndag. När Gud skapade oss, gav han oss en fri vilja. I Edens lustgård fick vi äta fritt av alla träd med många fina frukter. "Ät vad ni vill", säger Herren Gud. "Smaska i er. Njut. Ät fritt, ta för er. Jag har inte många regler för min trädgård. Det mesta är FÅR-BUD. Ni får äta och ni får ha trevligt. Jag har bara ett FÖR-BUD. Av kunskapens träd på gott och ont, får ni inte äta.
Vi undrar varför? Det är inte så att Gud inte vill att vi skall ha kunskap. Men Han vill själv räcka kunskapens frukt åt oss. Först ger Han oss kunskap om det som är gott, det som är riktigt och vackert och fint och nyttigt. Sedan ger han oss kunskap om det som är ont, hur allt kan gå fel och hur vi snubblar in i olyckor och bedrövelser.
Detta gör Gud för att vi skall lära oss att välja. Han vill att vi skall likna honom. ”Ni skall ha fri vilja precis som jag. Ni får välja mellan att säga ja till mig och vara lydiga mot mina bud och att säga nej till mig och strunta i vad jag säger. När ni lyder mig får ni ta emot Livets krafter. Men när ni är olydiga mot mina bud möter ni Dödens krafter". Ja, det är Herrens budskap till oss.
Vad hände? Vi frihet fick att bo där, gå och komma, att säga ”ja” till Gud och säga ”nej”. Ja, vi ville verkligen denna frihet, där vi är oss själva ... som ej är tomhet men en rymd av drömmar ...
OCH ÄNDÅ ... är det murar oss emellan och genom gallret ser vi på varann. Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag (Sv Ps 289).
Kan du känna igen dig själv? Rädd, ängslig, fångad av så mycket. Vi fick en fri vilja. Men problemet med den fria viljan är att den blev så bunden! Vad ska folk säga? Vad ska kamraterna, kollegerna, kyrkfolket, grannarna säga. Vad är det för krafter som styr mig?
År 1977 satt Inger Johnsson och jag i prästgården på Åh och skrev psalmen ”Jesus jag dig älskar, du som älskar mig” (Sv Ps 359). År 1986 var det kyrkomöte, där man antog en ny psalmbok. Det var förslag på att man skulle ta med vår psalm i den. Mitt under utskottsförhandlingarna fick jag telefonsamtal från kyrkomötet där man sa att man vill ta med denna psalm. Utom vers 2!

Jesus, jag dig prisar, du som räddar mig.
Jag går fri från Synden när jag går med dig.

Varför ville man inte ta med den versen? Jo, sa man, den förkunnade en syndfrihetslära, påverkad av Livets ord. De ringde mitt under min middagsslummer. Jag blev både omtumlad och stolt – ödmjukt stolt! Tänk att jag skulle få komma med i psalmbokens författarregister. Tillsammans med Wallin, Frostensson och grevinnan Ludämilie Elisabeth av Schwarzburg-Rudolfstadt. Hon vill gärna umgås med dig också. Adress: Sv Ps 554. Så jag gick med på att den versen fick strykas.
Men jag var inte påverkad av Livets ord, utan av Anders Nygren. Han var biskop i Lund och ordförande i Lutherska världsförbundet. En god lutheran med andra ord. Jag köpte hans kommentar till Romarbrevet 1949. Många understrykningar visar att jag läst den noga. Där finns fyra kapitel som handlar om att en kristen människa är FRI FRÅN VREDEN (kap 59) FRI FRÅN SYNDEN (kap 6) FRI FRÅN LAGEN (kap 7) FRI FRÅN DÖDEN (kap 8).
Jag går fri från Synden när Jesus är min Herre. Men jag är inte syndfri! Min kropp smutsar ner sig dagligen och behöver tvål och vatten varje dag, för att inte bli odräglig för människor omkring mig. Dagligen syndar jag också med tankar, ord och gärningar. Jag sprider dödsfarlig smitta omkring mig. Synden är en makt som sätter handfängsel på mig, torterar mitt samvete, och förtrycker och förslavar mig. (Joh 8:34). Människor omkring mig får det svårt om jag inte hittar förlåtelsens lösning och rening.
Men detta är det fantastiska att Jesus går in på världens slavmarknad och friköper slavarna (Gal 4:4-7). Jesus förkunnar frihet för de fångna (Luk 4:18). Förlåtelsens ord kallas på kyrkans språk för DEN TRÖSTERIKA AVLÖSNINGEN. Lyssna noga till det ordet. Det händer något med dig, när det uttalas. Du löses från det som binder dig. Bojorna faller av. I din förlåtelse vår frihet är (289:4).
Du blir fri och räddad från alla herrar (och damer) och makter och människor som fångat dig, förtryckt dig. Jesus, den störste av alla sophämtare, lyfter av och bär bort alla synder, när du ger dem till honom. Du blir fri och räddad från dig själv och från högmod och lågmod som gör att du blir sittande och suckande, full av självömkan med sura tankar, förakt och jämförelse.

I dagens evangelium tas frågan om vilodagen upp. Den dagen misshandlades förr av tunga regler. Den misshandlas också idag av krav och måste och borde och hinna med ... Vi behöver upptäcka vilodagen! Och helga den.
Om vi ilar och kilar alla dagar, går vi i VÄGGEN.
Om vi vilar hos Herren som är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör, då hittar vi Honom som är VÄGEN. Tillsammans med VÄGENS FOLK får vi upptäcka hur saligt det är att få vandra ...
När du på söndag går till kyrkan, går du dit med andra underliga och knepiga människor. Vi går dit därför att vi vet att vi inte klarar detta krångliga liv utan himmelsk beröring. I gudstjänsten får vi lägga av oss både syndigheter och stöddigheter, alla krav och måsten och säga nej till alla stressdemoner... När vi lyssnar in Herrens kärleksord till oss händer något med oss. Vi förnyas, fördjupas, förvandlas förändras, förankras! Vi får en ny syn på varandra. Vi får se på varandra med Herrens möjligheter. Underliga blir underbara. Knepiga bli möjliga helgon. Och jag själv blir inte längre så besvärlig för mig själv. Jag börjar gnola på frihetssånger. T.ex. den som Lina Sandell så enkelt och friskt uttrycker denna söndags gåva till oss:

... frälst genom honom, lycklig och fri
vill jag hans egen evigt nu bli ... (Sv Ps 45:2).

Ja, låt oss tacka och lova HERREN!
Ty Herren är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör.

Bengt Pleijel 87+


MÖTESPLATSER:
  1. SÅNGPOSTILLAN, årgång 3, tolfte söndagen efter Trefaldighet, sid 374. Finns även på bibelskolan.com. Tryck här
  2. Tredje budet – bibelskolan.com / Bengts återvändsgränd/ adresslista 4 / Nyfikenhetsvandring 67. Den handlar om ATT BLI SÖNDAGSKRISTEN. Tryck här.
  3. Anders Nygrens romarbrevskommentar, som jag nämnde, går nog inte att få tag i. Men jag kan rekommendera en annan som jag läst och som gett mig mycket. Den heter ”Att älska Sverige tillbaka till Gud. Paulus brev till svenskarna med kopia till Rom omkring år 57 e Kr”. Om du inte har den kan du få den för en ringa penning på GAudete förlag. Tryck här så hamnar du där.
  4. ÅH STIFTSGÅRD, som kallar till Bön och inspirationsdag för Bohuslän den 27 september på Åh stiftsgård. Anmälan senast 15 september till eva.lindhusen@telia.com (tel 070-3012759 kvällstid) som sänder program.
  5. Bloggen HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen utkommer inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Den finns på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook. Du får gärna skvätta detta godis omkring dig. Det är gratis. Av nåd.




Skriva ut