tisdag 29 september 2015

Inför den helige Mikaels dag

Det är Guds änglars dag på söndag, med eldsken över landet (se Sv. Ps 483).
Men änglar – finns dom? Svar: Ja.
En del är serafer. De har sex vingar. De sjunger inte. De ropar: HELIG, HELIG HELIG!
Det finns keruber. De har bara fyra vingar. De är de första änglar som nämns i Bibeln, se 1 Mos 3:24. De finns också på arken i templet. De är de första som får se när någon gör korstecknet (se Hesekiel  9:1-4 med fotnot i Folkbibeln).
Det finns änglar som har vita kläder. I Svenska kyrkan har de alba och stola.
Det finns änglar i vardagskläder. Ser ut som gamla tant Charlotta som slog sig ned vid köksbordet och pratade med oss om Jesus (se Hebr 13:2).
Änglar kan se ut som små, snälla klotrunda barn med röda kinder och vita skjortor. Förmodligen är det  barn från förskolan som klätt ut sig och leker himmel.
De flesta änglar ser vi inte. Det kan bero på att vi vänder ryggen åt dem. Det kan också bero på att de själva gömmer sig. Ett populärt gömställe är i ordet evANGELium. Änglar är budbärare som finns i glädjebudskapet från Gud.
En del änglar har namn. Namnen slutar på bokstäverna EL.
Mikael, Gabriel, Rafael, Pleijel … De sprider ELdsken över landet.

Det finns Heavens angels
Det finns också Hells angels. Chefsängeln heter Lucifer. Namnet betyder ljusbärare. Han var ängeln som var med i den himmelska härskaran, men gjorde uppror mot Gud. I fallet tog han med sig sin älsklingsbokstav, bokstaven O. Han hade hört den i tillbedjanssånger inför Gud. O Herre Gud, O salighet, o gåtfullhet …
Han använder den för att vrida allt gott och fint från Gud till dess motsats. Sätt bokstav o framför dessa ord, så får du se:  frid, salighet, lycka, tukt, möjlig ….
All Ondska som den Onde Orsakar är av OndO!

Men halleluja! För Gud är inget Omöjligt!
Episteln idag berättar om hur DEN ONDE kastas ut  och hur JESUS sändes ut från himlen.
Änglarna sjunger i himlen. Halleluja. Glädjen blir stor när Guds kärlek bryter igenom hos oss. (Sv Ps 333).
I  julnatten bryter den igenom … då var det som ljus i natten bröt in, Guds mäktiga Ord ifrån himlen, och herdarna hörde Guds änglar som sjöng att äntligen dagen var kommen (Sv Ps 175:2).
Och sedan är de med vid alla andra viktiga händelser i Jesu liv – frestelserna, Getsemanekampen, Påsk, Himmelsfärd, Pingst …
Och vid många händelser i ditt eget liv. Om du inser det, förstår du att det är fler olyckor som inte händer än de som händer. Det finns skyddsänglar!  Vi känner dem som bönesvar (Sv Ps 483:1).

Änglar  - GUDS ÖGON,  som ser vad Gud ser. 
I all deras nöd ingen verklig nöd ty  Herrens ansiktes ängel frälste dem (Jes 63:9)
Se till att ni inte föraktar någon av dess små. Jag säger er att deras änglar alltid ser min himmelske Faders ansikte. (Matt 18:10).
Vi tänker oss änglarna som står alldeles bredvid barnen och skyddar dem. Men det står att änglarna står inför Gud och deras ögon är riktade mot Faderns ansikte. De ser vad Far ser. Änglarna är starka hjältar som utför hans befallning så snart de hör ljudet  av den (Psalt 103:20).
Vilken omsorg. Gud är din Far. Du barn – du lilla, gamla, lintottiga eller vithåriga barn. Du är sedd, uppmärksammad, älskad. Det finns änglar ...  Vi känner dem som bönesvar (Sv Ps 483:1).

Änglar - GUDS ARMAR, som han sträcker ned mot jorden. 
Mose säger: En tillflykt är han urtidens Gud och här nere råder hans eviga armar. (5 Mos 33:27). Men  urtidens Gud är också nutidens Gud. Han drar oss in i sin tillflykt (refug), där vi stillar ned oss och upptäcker himmelska hemligheter. Han reser oss upp även sedan vi fallit sju gånger (Ordspr 24:16) Han tar tag i oss, lyfter oss upp i sin fadersfamn så att vi kan höra pulsslagen från hans fadershjärta. 
Och när du ser detta och tar emot denna kärlek, börjar det bli varmt inom dig. Tillsammans med änglarna börjar du bli eld och lågor för att sprida den kärleken bland de många omkring dig som fryser. Därför: Upplyft ditt hjärta mot den himmelska världen. Lyssna in lovsången och glädjen. Det finns änglar ...  Vi känner dem som bönesvar (Sv Ps 483:1).

Änglarna är oerhört intresserade av hur det gå för dig och mig. De sitter ofta och kikar ned från himlen och kikar ned genom springorna i molnen. Och det blir glädje bland Guds änglar över varje syndare som omvänder sig (Lukas 15:7,10). 
På Emanuel Vigelands altartavla i Åh kyrka, som berättar om den förlorade sonens hemkomst, finns längst upp till höger en flik av änglavingar … Så fort bara en enda vänder om, spritter det till i de vingarna.  Jublet brister löst bland Guds änglar och de ropar på ”ängelska”: Halleluja! Amen, amen, amen! Jabbadabbado! 

Den hemmavarande sonen finns inte med på tavlan. Han kunde inte bli glad. Han bekände bara broderns synder. När vi gör som han, får vi det så tråkigt. Vi blir tråkiga. Gudstjänsten blir tråkig. Prästen bara mal och kantorn bara bölar. Och änglarna bara suckar: Vad dumma de är de där människorna. Ingen vänder om. Varför lyssnar de bara till Janne Josefsson som talar om hur dåligt allting är? Varför lyssnar de inte till JESUS JOSEFS SON.  Då skulle de få veta hur bra det kan bli. Varför bekänner de bara andras synder … 

Om bara en vänder om bryter jublet löst i himlen, och det glädjebruset når ned till oss …
Men det är detta den förlorade pojken gör. Han vänder om och beger sig hem -  
Den förlorade sonen gör inte bättring. Då hade han badat och tvättat sig innan han kom hem. Han hade sökt upp någon diakonissa som gett honom lite pengar, så han kunde gå till second hand och snygga upp sig.
Han går hem, skriver adressen hem på sin stav: FAR. Stavar på vad han ska säga när han kommer hem ... Fadern får se honom, rusar emot honom, tar honom i famn, kysser honom … sonen säger: far, jag har syndat …

OMVÄNDELSE – jag som vänt ryggen åt Far, vänder helt om, ser Far, hör Far. 
Sonen vänder om. Fadern gör bättringen! Han skickar in honom i bastu och dusch, ger honom skor, kostym  och ring. Och ställer till med kalas …
Änglarna gläder sig. Och Fadern gläder sig. Men på altartavlan ser man hur Fadern gråter … Man kan bli så glad att man bara gråter. Och sonen – jag tror att han också får fram många glädjetårar. När man drabbas av Guds kärlek då smälter det frusna, och det rinner ut som tårar.
När någon omvänder sig tas slöjan bort.
Herren är Anden, och där Herrens Ande är där är frihet. 
Och alla vi som med obeslöjat ansikte 
ser Herrens härlighet som i en spegel, 
vi förvandlas till en och samma bild, 
från härlighet till härlighet. 
Det sker genom Herren, Anden. 
(2 Kor 3:16-18 Fb14)


Änglarna sjunger i himlen. Halleluja.
Glädjen blir stor när Guds kärlek bryter igenom hos oss.
Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja. (Ps 333).

Låt oss gå med i änglakören. Allting blir mycket roligare då.
Bengt Pleijel 88+

Änglakören har sångövning I Sångpostillan, den helige Mikaels dag, i boken  sid 498, och på www.bibelskolan.com  tryck här.

Daniel fick träffa änglar som tröstade honom en gång då han var alldeles uppgiven och hade det mycket svårt. Du träffar honom i Daniels bok kapitel 10:12-11:1. Du kan också träffa Daniel i min bok ”I Guds händer vad som än händer”, sid 206 ff. Boken är slutsåld men finns på www.bibelskolan.com gratis och av nåd. Se Bengts återvändsgränd / adresslista 10 / vägsträcka 41. Tryck här.









Skriva ut