söndag 28 oktober 2018


Predikan på 22:a söndagen efter Trefaldighet - vid Höst-OAS på Åh.

FRÄLSNINGEN
är temat och melodin för denna söndag. Vi får en nystart! ”Den som är bunden och trött och tom frihet och glädje får”. Ha förväntningar! Den store läkaren är här. Han tar oss in i sin Närhälsa. Vi får diagnos, recept, sårvård. Men innan du går in till honom, lägg märke till en virkad bonad i väntrummet med text från Psaltaren 139:
Utrannsaka mig Gud och känn mitt hjärta,
pröva mig och känn mina tankar.
Se till om jag är på en olycksväg 
 och led mig på den eviga vägen

Du är nu beredd. Och den store Läkaren är beredd att ta emot dig... Dagens texter ger oss diagnos. Vad har hänt? Varför är jag sån? Den store Läkaren överraskar oss med att sjunga in ett recept på hälsa. Han kallar sången för HIMLAKODEN. Vi sjunger med:

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.

Vi får gå in till den store Läkaren. Där träffar vi också vårdpersonalen. Det är människor som blivit hans medarbetare genom att själva komma in via patientintaget. Vanliga människor – precis som vi - knepiga, besvärliga, skräpiga och underbara. Men de kom till mottagning hos den store Läkaren och fick både diagnos, recept och sårvård. Vilken märklig läkare! Han kan göra något fint med dem som ingenting var. Ja, han berättar själv vad han vill göra med oss. Lyssna! Läs Lukas 4:10-23:
Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.

En av vårdpersonalen kommer idag fram och presenterar sig för oss: Jag är Josef, säger han. Han berättar för oss vad Gud gjort för honom...
Josef var Abrahams barnbarnsbarn. Hans pappa Jakob fick tolv söner (Ruben, Simeon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Aser Isaskar, Sebulon, Josef och Benjamin = bröderna Jakobsson) Josef var näst yngst. Han var begåvad, annorlunda, fick drömmar och såg syner. Bröderna begrep sig inte på honom. De förgrep sig på honom, kastade honom i en brunn, sålde honom som slav till ismaelitiska affärsmän, som sålde honom till Potifar, Faraos hovman. Potifar såg hans potential, lät honom ta hand om hela sitt hushåll. Potifars fru såg hans skönhet, hon blev störtförälskad i honom. ”Ligg med mig”, sa hon. Men Josef vägrade. Hon slet av honom manteln, ropade och skrek. När Potifar fick höra det blev han rasande och lät sätta Josef i fängelse. Och Potimor blev rasande över att ha blivit ratad. Hon gick in i #metoo -rörelsen.
I fängelset fick Josef tid att bearbeta vad som hänt. Han fick dela cell med ett par hovmän. De hade drömmar. En drömde om vin, och en annan om vetebröd, och Josef uttydde. Ja, läs gärna den spännande Josefsberättelsen. Tio kapitel i slutet av första Moseboken.
Josefs drömmar kom till Faraos kännedom. Farao hade själv drömmar. Han drömde om magra och feta kor. Farao kallade till sig Josef, som hjälpte honom att förstå sina drömmar. Farao blev mycket imponerad. Han tog honom i sin tjänst, han fick näst högsta rang i riket – talman! Han räddade många från svältkatastrof.

När vi ser framåt är framtiden ofta dunkel, skrämmande och farlig. Den ljusnande framtid kan bli svår. När vi ser tillbaka kan vi ana fadershanden som ledde, bar och tröstade. Det meningslösa fick en mening.
Himlakoden präglade Josef. ”Finns det någon som har Guds ande som denne man” sa Farao. Anden som ger liv var med honom, präglade honom, helgade honom. Han hade hela tiden kontakt med Gud. Han fick hjälp att BE-arbeta svårigheterna. Han fastnade inte i bitterhet och oförätter. Han fick SE att Gud var med honom. Dagens text berättar om den starka och gripande stunden då Josef möter sina bröder. Men Gud sände mig hit före er, för att låta er bli kvar på jorden och hålla er vid liv, till räddning för många. Han ser Guds ledning och mening med alla de svårigheter han fått gå igenom. Han fick GE åt andra vad han fått. Både egyptierna och folk från länder runtomkring räddas från en svältkatastrof. Tillsammans med Josef och hans bröder sjunger vi nu:

A - är Anden som ger liv. BE -arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.


DET ÄR ANDEN SOM GER LIV!
Petrus skriver om det i ett brev han skickat till Oas-mötet (1 Petrus 4:12-19). Det är Anden som ger liv. Men vilket liv! Vilket himla liv han skildrar!!! Vi väntar på ljuva känslor om stilla susning och vårvindar friska. Men han skriver om eld och prövningar, om motstånd och lidande, falska anklagelser och hån och förakt från dem som säger: ”ni kristna är mördare och tjuvar, ni är förbrytare och förtalare”. Och mitt i allt det skall ni bara vara glada och jubla!
Ingmar Bergman frågade en gång ”varifrån kommer musiken”? Vi frågar: Varifrån kommer ondskan? Vad är det för dunkla krafter som vaknar till liv så fort man talar om Jesus och Gud? Varför denna underliga Kristus-fobi, som tycks ha drabbat så många? Vi har avskaffat Djävulen. Det hjälpte oss DN med 1909. Men djävulskapet är kvar. Men bibeln sätter namn på ondskan. Ormen kan in slingra sig undan.
Vi behöver fiendekännedom. Har ni upptäckt ”Satans svarta tråd”? I GT talas det rätt lite om Satan. Men han finns där, hans ringlar fram i ormkläder till Eva och Adam. Han pratar klokt och fint. Han lockar inte med det som är smutsigt och fult och sexigt och spännande. Han pratar teologi. Hur skall man tolka detta bibelord? Allt han säger är för att få oss att inte bry oss om Bibeln. Så om du aldrig läser bibeln …
Satan visar sig inte mycket i GT. Men han finns där. Han gömmer sig bakom Israels folk och griper in då och då. Avsikten är att antingen söva ned Israel genom framgång, förföra Israel genom omoral eller förstöra Israel genom krig.

Men så kommer en händelse som förändrar allt – Jesu dop i Jordan. Anden sänker sig över Jesus. Faderns röst hörs: Denne är min älskade Son, i dig har jag min glädje. Då vaknar Satan till liv. Han får en allergichock. Blir alldeles rasande. ”Gud är här!” stönar han …  Han går till direktanfall mot Jesus. Ifrågasätter hans identitet. Är du Guds son, så …  Jesus avvisar honom med bibelord: Ett ord kan honom fälla. Vilket kraftigt vapen – Ordet …  Kom ihåg …
Satan luras. Men det är Anden som ger liv. 
Mina älskade, var inte förvånade över den eld som ni måste gå igenom för att prövas, som om det var något oväntat som hände er. Nej, gläd er ju mer ni delar Kristi lidanden. Då ska ni också få jubla och vara glada när han uppenbarar sig i sin härlighet. Eller som Paulus skriver: Ni har fått nåden att inte bara tro på Kristus utan också att lida för hans skull (Fil 1:29). Allt liv lides fram. Fäder och mödrar i Kristus - se er fantastiska uppgift! Himlakoden hjälper dig att se den:

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.


BE-ARBETA VAD DU LÄST!
Du hörde och läste ett ord om dom i Petrus brev. Tiden är inne för domen, och den börjar med Guds hus. Domen börjar inte med dom, de andra, de usla, världens glada syndare. Domen börjar med Guds husfolk. För mig betyder det: Svenska Kyrkan. Och den börjar med prästerna (se Hosea 4:4, Bibel 1917). Satan är särskilt intresserad av att diskutera teologi med dem. ”Skulle då Gud ha sagt”? De är en mycket utsatt grupp. Förslag: När du ber för din präst, sätt då på honom vapenrustningen.
I nicenska trosbekännelsen säger vi om Jesus ”igenkommande i härlighet till att döma levande och döda …  Vad är det för härlighet med domen? Då kommer den yttersta rättvisan att skipas. Det betyder att ondskan, djävulskapet, lögnen - allt det som plågat Guds människobarn, får sin dom. Det svåra, det djävulska får inte sista ordet. Slutsegern över ondskans makter skall proklameras. Det finns en yttersta rättvisa för alla förnedrade, misshandlade, förtryckta, skadade. Ingen får behandla människor hur som helst, utan att det rör varken Gud eller människor i ryggen.
Enligt tidningen Dagen talas väldigt lite om synd både i kyrka och frikyrka. Därför vill jag nu tala om synd… Synd är dödsfarligt. Jag fick en skrämmande bild av synden en gång. Jag tänkte på kärnkraften. Kärnkraft är bra, vi får ljus och värme hemma och kan koka kaffe. Men kärnkraftsavfallet är dödsfarligt. Det ska kapslas in och transporteras till ett slutförvar 500 meter ner i urberget i 100 000 år (Google)
   Synd är som kärnkraftsavfall. Det är dödsfarligt. Det påverkar andra i tredje och fjärde led, säger Mose. Om man hotmailar till en tonårsflicka ”du är en hora, tjock och ful och borde inte få leva”, så följer kanske de orden henne hela livet. Hon tappar livsmodet. Psykisk ohälsa. Jesus kallar dem som säger så för mördare. Läs Jesu utläggning av femte budet i Bergspredikan, (Matt. 5:21 ff).

Det finns en som kan rädda oss från detta. Det är h
an som "steg ned i vår skuld och vårt lidandes djup och älskade Sverige tillbaka till Gud". Han vågar ta tag i och ta bort syndens dödsfarliga kärnkraftsavfall och gå med det till ett förvaringsrum under Golgata kulle. Det kostade honom livet att göra det. Han tar bort din synd ...  Men bara om du ger den till honom. Kärleken kan inte tvinga …

Gud slår vakt om vårt människovärde när han kallar oss till räkenskap. Ett djur som bär sig illa åt ställer man inte till ansvar. Men en människa är så mycket mer än ett djur. En människa har ansvar. Varje gång jag bekänner min synd, slår jag vakt om mitt människovärde. Jag reser mig ur min förnedring och hävdar mitt människovärde. Frälst genom honom, lycklig och fri kan jag sjunga:

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått.

I dagens evangelium hör vi Jesus ropa: Jerusalem, Jerusalem. Han ropar inte, han gråter. Djup smärta. Man har vänt ryggen åt Frälsaren, som Gud sände. Och gör man det, står dunkla, mörka makter framför oss och är beredda att ta över. Slutet blir katastrof. Här ska inte lämnas sten på sten. Allt ska rivas ner.
Sverige! Sverige! Ljungskile! Ljungskile! Sätt in ditt eget församlingsnamn. Kan du höra det ropet idag?
Du som har öron hör …  Ni pinar livet ur mina sändebud, de får inte längre tala om syndens allvar och inte om frälsning och helig Ande. Nu får ni själva ta hand om era övergivna hus och era tomma kyrkor. Jesus gråter! Vilken smärta!
Men något mer! En djup längtan. De kärve Jesus, som ofta är så rak, och säger sådant som vi inte vill höra, han visar nu nästan moderliga känslor: Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna. När vi vänder oss om ser vi detta. Han vill oss. Han längtar, han vill stiga ned till oss små dumma, vimsiga, kycklingar.
Och vi - Ja, vi bara häpnar, vi stämmer in i kycklingssången: "Bred dina vida vingar o Jesus över oss". Välsignad var du som kommer till oss i denna mässa och låter oss på nytt få höra pulsslagen från ditt hjärta: För dig För dig! Och vi får stå upp och tillsammans sjunga himlakodens himlasång:

A –är Anden som ger liv. BE-arbeta det du läst. 
SE vad Jesus gör för dig. GE åt andra vad du fått





Skriva ut