tisdag 7 maj 2019


Inför fjärde söndagen i Påsktiden

VÄGEN TILL LIVET

får vi nu vandra på. Lägg märke till: Vi lever inte efter Påsk. Vi lever i PÅSKTIDEN! Glad Påsk varje dag! ”Livet vann dess namn är Jesus!” (Sv Ps 153:1). Nu får vi sjunga om ”den härliga lott att få leva där döden sin överman fått” (Sv Ps 258:3). Söndagens latinska namn är ”Jubilate” - Höj jubel till Gud alla länder (Psalt 66:1).
  Man kan vända ryggen åt allt som har med Gud och
 Jesus att göra och slå dövörat till. Då missar man en massa. Och medmänniskor suckar när de möter ”satsa på dig själv-människan”. Och du själv mår ju inte så bra … Men om dagens texter får ”trösta, lära, förmana och varna oss” dras vi in den stora, friska påsk-glädjen.
Först träffar vi idag

  1. JESUS SYRAK
Läs och be-grunda Jesus Syraks vishet 28:3-7                    

Om en människa bär på agg mot en annan, hur kan hon då kräva läkedom av Herren? Hon visar ingen nåd mot sin med människa, men när hon själv har syndat tar hon till böner! Hon bär på agg, hon som själv är dödlig - vem skall då ge försoning för hennes synder? Tänk på livets slut och hata inte mer; minns döden och förgängelsen, håll fast vid buden. Tänk på buden och vredgas inte på din nästa; minns förbundet med den Högste och glöm andras fel.

Jesu Syraks barnbarn skrev ned farfars tankar och gjorde en bok av dem – ”Jesus Syraks vishet”. Boken finns nu att läsa i de s.k. apokryferna. I Bibel 2000 finns de i slutet av Gamla Testamentet. Apokryferna (= de dolda, gömda) räknas inte till Bibeln, men, säger Luther, de är goda och nyttiga att läsa. Precis som vi nu har bibeln + en massa vandringar, utläggningar, postillor och söndagsgodis. Goda och nyttiga. Om de öppnar bibeln för oss!
Jesu Syraks bok har 51 kapitel. Omkring 1.500 verser (jag kan inte räkna dem alla). Vi får nu fem verser att be-grunda. Jesus Syrak hjälper oss att se upp för sådant som får oss att snubbla och ramla på vägen såsom att bära på agg, var oförsonlig, vred, tanklös m.m. En god och nyttig läsning! 
Läs de fem verserna. Låt dem predika för dig själv. Vad vill han säga oss? Vad stänger vägen till LIVET? Hur vill han ”trösta, lära, förmana och varna oss”?
Nu får vi lyssna till

  1. JESU KRISTI APOSTEL.
Läs och be-grunda andra Korinthierbrevet 4:16-18

Därför ger vi inte upp. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag. Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt. Vi riktar inte blicken mot det synliga, utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt.

Vi får tre uppmuntringar:
  1. GE INTE UPP!
Det är lätt att ge upp när vår yttre människa bryts ned. Det vet jag som skriver detta - ”en tjugotalist från förra millenniet”. Kroppskrafter ersätts av kropps-svagheter. Ser illa, hör illa, går illa … minnen gömmer sig i den senila vilan. Vad människor heter tar 37 sekunder att komma på. Benen vägrar att dansa tango. Men pekfingrarna fortsätter dansa vals. På dator-tangenter! 
 Därför: Jag ger inte upp! Himmelsk söndagsgodisproduktion fortsätter.
  1. VET OM ATT DU ÄR VIKTIG!
Paulus talar om vår nöd. Den kan vara tung. Lägger jag den i vågskålen sjunker den ned. ”Det är så synd om mig!” Jag är för viktig …
Men något händer ”von oben”. Jesus går ned i den andra vågskålen. Då går min vågskål upp med allt mitt - skuld, nöd, trassligheter och trasigheter. Jag lyftes upp och in i Guds obegripliga kärlek. Jag hör en röst: ”Du är så dyrbar i mina ögon, så högt aktad och älskad av mig” (Jes 43:4). Viktig här och nu! Jag öppnar ögonen och upptäcker en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt. Jag öppnar öronen och hör ett brus av lovsång. Jubilate!

  1. LYFT BLICKEN
Ja, vi gör som Jesu Kristi apostel säger: Vi riktar inte blicken mot det synliga, utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt. Ha det som god vana innan prövningarna prövar dig.
Profeten Daniel ger oss den erfarenheten. På övervåningen hade han fönster öppna i riktning mot Jerusalem. Där föll han ner på sina knän tre gånger om dagen och bad och tackade sin Gud, precis som han tidigare brukat göra (Läs Daniel 6, särskilt vers 10-11).


Nu får vi lyssna till
  1. JESUS KRISTUS.
Läs och be-grunda Johannes evangelium 14:-1-14 i din egen bibel.
Jesus gör tre viktiga saker med oss:

  1. JESUS TAR OSS IN I FRISKHUSET! Läs Joh 14:1-3.
På jorden har vi sjukhus. Vi kallar dem lasarett och namnet påminner om Lasarus som blev friskförklarad av Jesus (Joh. 11:43-44). Jesus har ”friskhus”. De har många rum, säger han. Hans kyrka på jorden är mottagningsrum, där Jesus tar emot sårade, ledsna, smutsiga och ”den som var bunden och trött och tom”. En del blir friskförklarade, lämnar rullatorn och går med i vandringsfolket. Andra förs vidare till det himmelska friskhuset.
Jesus är specialist på hjärtbesvär. Han säger: Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig. Det är mycket som oroar hjärtat – stress, bekymmer, syndiga tankar … För att bota och hela drar Jesus oss in i korsets kraftfält. Där lär vi oss tro på Gud och tro på Jesus. Titta på ordet Tro. Se korset med tvärbjälken överst:
Tro = ro vid Jesu kors.
”… och här ett saligt byte sker: du tar vår skuld, din frid du ger” (Sv Ps 73:2). Ta in korset i krisen = krisTen. I Guds kyrka – friskhuset på jorden – kan vi få vård och omsorg. Kanske hjärttransplantation. (Läs Hesekiel 36:26 ff). Vi får mediciner – tre matskedar bibelord varje dag. Bönens Ande hjälper oss att andas lugnt. I nattvarden slår våra hjärtan friska slag i takt med Faderns hjärta: FÖR DIG! FÖR DIG!

  1. JESUS TAR OSS MED BLAND VANDRINGSFOLKET. Läs Joh 14:4-6
Vi ser att Jesus umgås förtroligt med sina lärjungar. De frågar och Jesus svarar. När de vill veta vägen till Fadern svarar Jesus:
"Jag är vägen, sanningen och livet.
Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

Nu inbjuder han oss att vandra med på JESUSVÄGEN! Vi upptäcker att det är många som vandrar på den. De första kristna kallade sig ofta för ”Vägens folk”. ”Gud, ditt folk är vandringsfolket, själv du mitt ibland oss går …” (Sv Ps 298).
Det kristna livet är en vandring. Vi är inte framme, inte färdigfrälsta, det finns mer att se, mer att lära, mer att glädjas åt, fler erfarenheter att mogna i …
Ensamma kristna blir ”mångsamma”. Vi hittar varandra. Barn i Guds familj. Lemmar i Kristi kropp. ”Kom vänner låt oss vandra som syskon hand i hand och glädjas åt varandra i detta främlingsland ..” (Sv Ps 615:5). Den gode Herden leder oss på rätta vägar (Psalt 23). Inte alltid på lätta! Men vi går inte ensamma. ”Du är med mig”! Därför är vägen övermåttan härlig. Och framför allt: Den leder ej bort men hem
Den gode Herden som leder oss är SANNINGEN. - Det grekiska ordet för sanning äralétheia – det som inte kan döljas. När Jesus drar oss in i sanningen, drar han oss bort från mörkret, bort från det förljugna, bort från alla livslögner och allt det vi blivit lurade på. Alla hyckleriets vackra slöjor slits av. Vi står där avslöjade … slår ned blicken, skäms. Vad händer sen? Blir vi utskällda? Paulus svarar i 2 Kor 3:16-18
När någon omvänder sig till Herren tas slöjan bort. Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet.  Och alla vi som med obeslöjat ansikte ser Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.
Smaka på den texten! Berätta för dig själv vad som sker och hur vi dras in LIVET, in i det friska, äkta sunda livet. Jesus talar i dagens text vad som då händer …

  1. JESUS GER OSS PLATS I JUBILATE-KÖREN. Läs Johannes 14:7-16
”Jubilate” – är söndagens latinska namn. Höj jubel till Gud alla länder  (Psalt 66:1). Vi sjunger så. Men varför lyder inte länderna vad vi säger? De fortsätter att bråka och tråka och bomba och bränna … Och varför händer inte det som Jesus säger: Den som tror på mig ska göra de gärningar som jag gör. Och större än så ska han göra, för jag går till Fadern.
Jo, i kristenheten idag händer större gärningar än på Jesu tid. I Asien, ja … I Afrika, ja ... På många håll, ja ... Men i Sverige? Kanske. Om inte: Varför? Har vi övergivit den första kärleken? Har han flyttat ljusastaken? (läs Joh Upp 2:1-7). Gäller inte hans ord: Jag är med er …????
Jo, hans ord gäller. Just nu håller han en predikan. Lyssna: Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet! (Mark 1:15).
Jesus är med oss. Står alldeles bakom oss. När vi vänder om ser vi honom. Han berättar för oss varför vi kan göra gärningar som han. Precis som Jesus var beroende uppåt mot Fadern för allt vad han sa och gjorde, får vi vara beroende av Jesus.
Nu går Jesus till Fadern och från den himmelska tronen låter han detta hända:Den som tror på mig blir ni som ber. Den som tror placeras in i en bönegrupp. Jesus vill använda oss här på jorden som sin kropp. Vi tillsammans får utföra Jesu gärningar. Vad ni än ber om i mitt namn, skall jag göra. Fadern utför sina gärningar genom Jesus. Jesus utför sina gärningar genom oss, som är hans kropp. Och i versen efter vår text kommer Hjälparen, den helige Ande. Himlen öppnas. Och vi sjunger med Guds änglar och med hela Jubilatekören:
Höj jubel till Gud alla länder …

I Påsktidens glädje
Bengt Pleijel 92+

Och vill du mig något träffas jag i boken Sångpostillan årg 2 sid 213 och på bibelskolan.com Har du dator tryck här




Skriva ut