måndag 14 oktober 2019


Inför artonde söndagen efter Trefaldighet

ATT LYSSNA I TRO
får vi öva oss i denna artonde söndag efter Trefaldighet. Det är att lyssna med förtroende för vad Gud har att säga. Att lyssna i tro är att lyssna inåt – dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta. Det ordet reciterar en from jude varje morgon och kväll i Shema-bönen från 5 Moseboken 6:4-9. Och om en from jude gör så bör även en from kristen (= du) kunna göra det. De ord som hamnar i hjärnan blir så lätt bara åsikter och kalla fakta och gör ingen glad. Det som hamnar i hjärtat går in i blodomloppet och blir insikter som värms upp av hjärtats värme och påverkar händer och fötter och fingrar och tår. Ja, det som hamnar i hjärtat stiger åt huvudet, ty vad hjärtat är fullt av det talar munnen (Matt 12:34).
Det ligger mycket kraft i Bibelns ord. Paulus berättar i 2 Tim 3:16 att hela Skriften är utandad av Gud, (Fb), genomandad av Gud  (Giertz) inspirerad av Gud  (Bibel 2000), ingiven av Gud  (Bibel 1917). När vi upptäcker dessa hemligheter börjar det sjunga inom oss (Sv Ps 657
Alla dina ord är ande och liv

  1. Tanka Guds tankar - Kristi kärlek driver mig!
Läs och BE-grunda Femte Moseboken 30:11-16 i din Bibel. Gör det!!!
Du behöver inte flyga i luften eller vandra omkring på månen för att finna livets mening. Du behöver inte åka till Indien och leta upp någon guru eller till USA för att träffa några superkarismatiker för att få en andlig kick.
Amos talar om för oss vad som händer, när man tror att allt viktigt som händer, bara händer där långt borta. Någon annanstans! Vi läser Amos 8:11-12 - Ja, den tid kommer, säger Herren Gud, då jag sänder hunger över landet – inte hunger efter bröd, inte törst efter vatten, utan efter att höra Herrens ord. Då skall de irra från hav till hav, driva omkring från norr till öster och söka efter Herrens ord. MEN DE SKALL INTE FINNA DET!
Därför, säger Mose, sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära (Jesaja 55:6). När du lyssnar i tro är det som Gud vill säga dig mycket nära dig, i din mun och i ditt hjärta.  Far ger orden, du får dem.
När du gör det, säger Far till den helige Ande att ta fram den himmelska kulspetspennan och skriva de orden i våra hjärtan. Sedan sätter sig den helige Ande i vårt inre kärleksrum, i våra hjärtan. Där talar han med vår ande om det goda livet att få vara Guds barn. Ty …
alla som drivs av Guds Ande är Guds barn. Ni har inte fått slaveriets ande så att ni på nytt måste leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, och i honom ropar vi: "Abba! Far!" Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Och är vi barn så är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom för att också förhärligas med honom (Rom 8:14-17)
Alltså: En bil behöver tankas med drivkraft. Varje människa behöver stanna till och hämta drivkraft. Tanka Guds tankar! Kristi kärlek driver mig (2 Kor 5:14). I vårt inre finns ett kärl som behöver fyllas med kärlek. BE-grunda 5 Mos 6:4-9.
Dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på ditt hjärta.

  1. Kungsord ger vardagskraft.
Läs och BE-grunda Jakobs brev 2:8-13 i din Bibel. Gör det!
Den himmelske Konungen engagerar sig i vår vardag. Han ger oss kungsord. Han hjälper oss att se och förstå vad vi ska göra med alla dessa nästor som kommer i vår väg. Kungen säger: Älska dem! Ha samma omsorg om dem som du har om dig själv. Detta är Kungsord till oss.
Kungens ord brinner av himmelsk kärlek. Var noga med att lyssna in detta kärleksord i ditt hjärta. Människor omkring dig får det bra om du gör så. Kungsord ger vardagskraft. De hjälper dig i dina äktenskapskriser. De hjälper dig att begripa dig på besvärliga nästor. Och du hjälper din nästa att få leva i ”hundrade år”.
Men  allt blir fel om ni letar efter kryphål, gör skillnad på folk och blir partiska och obarmhärtiga och behandlar människor på olika sätt. Då kommer gamle herr Lagen fram, ser rakt genom dig. Han får tårar i ögonen och suckar. Sedan  hänger han en stor skylt på dig, där det står: ÖVERTRÄDARE.   Du träder över det kärlekens skyddsräcke som kärlekens Gud satt omkring det ömtåliga människolivetDu begår synd, säger Jakob. Synd är överträdelse av lagen, säger Johannes (1 Joh 3:4, Bibel 1917). Och människor omkring dig får det svårt, suckar och får tårar i ögonen.
   Sedan säger Jakob att den som håller hela lagen men överträder ett enda bud har brutit mot dem alla. Fattar du?
Man kan se kärlekens bud som ett gnistrande pärlhalsband med många länkar. Far gav dig det som startgåva då du sa ditt JA till honom. Du ser inte själv ditt pärlhalsband. Men dina nästor ser det. Och undrar: Vad har du fått som inte jag har fått? Men bryter man en länk går allt sönder. Alla pärlor ramlar av. Det är därför det är så viktigt att ha daglig relation med Kungen - syndares Frälsare.
   Jakob slutar sitt brev till oss idag med att berätta en underbar hemlighet: I domen kommer barmhärtigheten att triumfera. Domen blir obarmhärtig över den som inte har varit barmhärtig, men barmhärtigheten triumferar över domen. Ordet barmhärtig betyder att ha hjärta för de arma, de små. Du hittar den barmhärtigheten, då du umgås med Jesu Kristi Fader. Med blicken på honom kan du lyfta ditt huvud med glädje och säga:
Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, barmhärtighetens Far och all trösts Gud. Han tröstar oss i all vår nöd så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud. (2 Kor 1:3-4).

  1. Lyssna till den gode Herden – ingenting fattas dig då!
Läs och BE-grunda Markus 10:17-27 i din egen Bibel. Gör det!!
Det händer ständigt något omkring Jesus. Människor kommer och går.  Sjuka blir botade. Ledsna blir glada. Men någon gång händer det att en som är rätt så nöjd med sig själv går bedrövad bort. 
Markus berättar om en sådan. Han var ung, vacker, väluppfostrad och skötsam (kunde alla tio budorden). Han var rik. Vi brukar kalla honom "den rike ynglingen". Han hade det mesta. Fick allt han pekade på! En svärmorsdröm! Men ett julklappsproblem för hustrun. "Vad ska man ge till honom som har allt?”
Ställ dig nu bredvid denne rike yngling. Ser du likheten?
Också du är ju begåvad, vacker, lyckad, bortskämd … eller … ?!
En dag går Jesus vägen förbi. Då hugger det tag både i honom och i dig! Du ser Jesus. Jesus lever så rikt. Här är en som är rikare än jag. Hur kan jag få leva så rikt? Ni undrar. Och ni gör något mycket underligt: Ni springer fram, faller på knä. Ni är så ivriga, ni frågar: Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?  
Men när du frågar Jesus om något, ger han inte alltid svar direkt.  Han vill få oss att tänka. Jesus frågar varför du frågar. Varför kallar du mig god? Tänk igenom vad det är du säger om mig, vill Jesus säga till oss. ”Om du kallar mig god så innebär ju det att du säger att jag är Gud. Ingen är god utom Gud.”  
Ja, när vi kommer till Jesus, kommer vi till GudDen som har sett mig, han har sett Fadern. (Joh 14:9). Himlen mitt i världen! (Sv Ps 17:1).
Sedan håller Jesus upp en spegel både för den rike ynglingen och för dig och mig. Det är budens spegel. När vi speglar oss i kärlekens bud, får vi hjälp att se oss själva. Hur lever jag egentligen? Hur behandlar jag människor omkring mig.
Vad svarar mannen? Faller han ned i förkrosselse och syndanöd? Mannen sägerMästare, allt detta har jag hållit sedan jag var ung. Vad svarar du?
Hur reagerar Jesus på det svaret? Jesus såg på honom med kärlek.
Men vad annorlunda Jesu kärlek är än vår. Vi förväxlar ofta kärlek med snällhet. Vi slätar över och klappar på axeln och håller med och stryker medhårs. När Jesus får kärlek till en människa, kan han älska henne så mycket att han t.o.m. kan säga ett kärvt ord, som får både den rike ynglingen och oss att blekna. När vi frågar Jesus: vad skall jag göra för att vinna evigt liv?  ser Jesus på oss med stor kärlek och säger: Ett fattas dig. Gå och sälj allt  du har och ge åt  de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.
Sälja allt! Inte bara ge bort allt, utan sälja först och sedan ge bort pengarna. Vilket jobb! TV:n går väl rätt bra att sälja. Och bilen och pianot. Men den nersuttna fåtöljen och de slitna skjortorna?
Ett fattas dig. Jesu ord vibrerar av kärlek. Han säger det mycket personligt. Ett fattas dig! Han säger det till oss som sitter fast vid så mycket.   Vad står i vägen för det rika liv som Jesus vill ge? 
Kanske det inte bara är ETT som fattas dig. Det är EN som fattas dig – det är Herren själv, som fattas dig. Poängen i det Jesus säger är: Kom sedan och följ mig.
När HERREN får vara din herde fattas dig ingenting (Psalt 23). Får han vara din Herde, får du se på dig själv på ett nytt sätt. Dina möjligheter räcker inte. Jesus säger att det är lika svårt som att fösa en kamel genom ett nålsöga på en synål.  
Kan du se hur Jesus säger detta med glimten i ögat? Kan du se dig själv som kamelen – stor, stark, duktig. Kan dra stora lass och bära tunga bördor. Kan själv! Den person du har mest bekymmer med är du själv. Måste bli uppassad av dig 25 timmar om dygnet. Vad skall jag göra för att klara av en personen? Detta svar får du: För Gud är allting möjligt, säger Jesus.  Smaka på det ordet. Ta med dig det ordet in i veckan som kommer. Han vill hjälpa dig att komma loss från gamla låsningar vid din egen duktighet för att börja leva i Guds möjligheter. Vet att
Herren är förtrolig med dem som vördar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid upp till Herren, för han drar mina fötter ur nätet (Psalt 25:14-15).
   Och han klarar av att föra dig genom nålsögat. Du slipper ta med dig kamelen! Och din Cadillac, Picassotavlan, meritlistan och …  frälst genom honom lycklig och fri!
På vägen genom nålsögat träffar du på en massa små människor. Bland dem känner du igen apostlarna. Jesus hade sagt till dem: Om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni inte in i himmelriket  (Matt 18:3). Gör som apostlarna:
Lyssna till den gode Herden - ingenting fattas dig då.

Det finns människor omkring dig som är trötta på kamellivet. Berätta för dem att uppfriskande hemligheter hem-tas i boken Sångpostillan årg 2, sid 388 och i bibel-skolan.com tryck här.
Himmelskt söndagsgodis inte bara för de snälla barnen” hittar man på på adress  bengtpleijel.blogspot.com. 

Vad roligt det är att leka får!
Bengt Pleijel 92+



Skriva ut