onsdag 1 januari 2020


Inför söndag efter Nyår och Trettondedagen

Två helgdagar låter oss nu hem-ta himmelsk kraft för jordiskt bruk.
Först kommer söndag efter nyår - 5 januari- med temat GUDS HUS. Då smittas vi av sången Jag gladdes när man sade till mig: Vi skola gå upp till Herrens hus …
Dagen efter – 6 januari –Trettondedag jul är temat GUDS HÄRLIGHET I KRISTUS och då smittas vi av sången: Herrens härlighet ... skall bli uppenbarad för oss.


SÖNDAG EFTER NYÅR – GUDS HUS.
  1. Vi möter Gud
LÄS OCH BE-GRUNDA FÖRSTA KUNGABOKEN 8:20, 27-30 i din Bibel.
Dagens  tema  - GUDS HUS - kan stå både för platsen där vi samlas, templet, kyrkan, men också för folket som samlas där, Guds folk, Guds familj.
GT-texten låter oss möta kung Salomo. Han har låtit bygga Jerusalems tempel. Nu står han i bön i templet, han är förundrad över att Gud vill komma dit, bo där, höra deras böner, lyssna till deras bön om förlåtelse.
Ha Salomo som föredöme när du kommer till kyrkan. Stanna i förundran över att Herren själv vill möta dig i denna gudstjänst. Var förvissad om att Herren hör den bön som din tjänare (du!) ber när han vänder sig mot denna plats … Och när du - Gud - hör, må du förlåta.
Gudstjänsten hos oss börjar med syndabekännelse. Varför? För att vi ska påminnas om NÅDEN. När vi bekänner vår synd tar Jesus bort den. Vi andas in förlåtelsens livsluft. Då finns det sedan plats i oss för det nya Livet, vi får en aning och försmak av Guds rike som är rättfärdighet och frid och glädje i en helige Ande (Rom 14:17).

  1. Vi upptäcker varandra
LÄS OCH BE-GRUNDA FILIPPERBREVET 2:1-4
Om ni nu har tröst hos Kristus, om ni får uppmuntran av hans kärlek, gemenskap i Anden och medkänsla och barmhärtighet, gör då min glädje fullkomlig genom att ha samma sinnelag och samma kärlek och vara ett i själ och sinne. Sök inte konflikt eller tom ära. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Se inte till ert eget bästa utan också till andras.


I Guds hus kommer vi samman med Guds husfolk. De som sitter bredvid oss längtar som vi själva efter det som Paulus skriver om: tröst, uppmuntran, gemenskap, medkänsla barmhärtighet, kärlek, glädje. Vi är tillsammans lemmar i Kristi kropp, grenar i samman vinträd, får i samma fårflock … det vi är som kristna är vi tillsammans.
Men husfolk kan bli bråk-folk. Jesu lärjungar kunde bråka om vem som var störst. Det lär finnas församlingar nu där man bråkar och ser ned på varandra.
Tycker du att Filipperbrevet 2:1-4 är svår och omöjlig att praktisera, läs då vers 5. Där hittar du (för)lösningen.

  1. Vår uppfattning av kärlek behöver fördjupas.
LÄS JOHANNES 2:13-22 i din Bibel
Ja, vi chockas. Vi möter en annorlunda Jesus. Inte den snälle, rare, gode Jesus. Vi möter en Jesus, som blir upprörd, verkar intolerant och använder våld. Varför?
Jesus blir upprörd när man utnyttjar och exploaterar människors längtan efter Gud, så att man skaffar sig själv fördelar.Man förvränger Guds mening med templet. Guds tempel skall i första hand vara minFaders hus. Det skall vara platsen där den himmelske Fadern möter sina barn. Platsen där han förlåter deras synder, lyfter av deras bördor, lyssnar till deras böner …
Men man gör det till en saluhall, ett rövarnäste, en marknadsplats. Man fyller det med smuts och oljud, med jäkt och stress och här blev inte något utrymme för tillbedjan, bön, lovsång och glädje.
Så kan man än idag göra så att atmosfären i en kyrka är människors duktighet. Människor står i vägen så att man inte ser den himmelske Fadern och får hjälp att ta emot vad han har att ge. Fråga: Träffade du Far när du var i kyrkan sist?
Vår uppfattning av kärlek behöver fördjupas.
Sista gången som Bibeln talar om för oss att Jesus älskar oss är i Upp 3:19-20
Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Visa därför iver och vänd om! Se, jag står vid dörren och knackar.
Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.
Jesus vill något stort med oss. Därför måste han ibland ta itu med oss. Han vill öppna våra ögon så att vi förstår att vår förfärlighet måste bort för att hans härlighet skall ses. Öppna dörren till ditt liv och släppa in Jesus där. Sjung:
"Ack Herre Jesus hör min röst: red dig en krubba i mitt bröst. Uti mitt hjärta bliv och bo, så har jag tröst och evig ro" (Sv Ps 125:13).

När du öppnar för honom har han mycket mer att tala med dig om i denna text. Se Sångpostillan årg 3 sid 61 eller på datorn: www.bibelskolan.com tryck här


TRETTONDEDAG JUL – GUDS HÄRLIGHET I KRISTUS
Första årgången berättar om de vise männen som kom för ”hylla judarnas nyfödde kung”. Vill du att jag skall presentera dig för dem så gör jag det i boken Sångpostillan årg 1, sid 74, eller på adress www.bibelskolan.com tryck här.
Nu vandrar vi genom årgång 3. Och då händer det att

  1. VI KIKAR IN I SOCIETETEN.
LÄS OCH BE-GRUNDA FÖRSTA KUNGABOKEN 10:1-7 i din Bibel
Kung Salomo får besök av drottningen av Saba – en begåvad, vacker, frågvis dam och stenrik (hon hade bl.a med sig en mängd dyrbara stenar). Hon ställer kluriga frågor till Salomo och han har svar på allt. Hon beundrar hans byggnader. Hon iakttar hans personalvård. Hon ser hur tjänarna är klädda och hur de uppför sig. Hon blir utom sig av förundran.
Det hon tydligen inte fick se och träffa var hans hustrur. Han hade tusen sådana enligt 1 Kung 11:3-9. Stackars kvinnor! Stackars karl! Salomo var tydligen inte alltid så vis. Kvinnorna förljuvade först hans liv. Sedan förledde de honom att följa andra gudar, så att hans hjärta inte förblev hängivet Herren, hans Gud, som hans far Davids hjärta hade varit. Läs om det i 1 Kung 11.
Vi lämnar vår nyfikenhet på societeten och då händer det att …

  1. VI KOMMER IN I EN STORFAMILJ
LÄS OCH BE-GRUNDA EFESIERBREVET 2:17-19
Jesus Kristus har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.  Genom honom har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern. Därför är ni inte längre gäster och främlingar, utan medborgare med de heliga och medlemmar i Guds familj

Jesus har förkunnat frid. Han är vår frid. Vi får ha det bra med Gud. Vi får tillträde till Fadern. Det betyder: Vi behöver inte stå utanför och känna oss utanför. Vi får biljett, som öppnar dörren in till den kungliga festen. Vi kan gå rakt fram till kungars kung och tala med honom om alla våra behov och önskningar. Jesus och Anden är två vänner som introducerar oss vid det himmelska hovet. Genom Kristus i en och samma Ande har vi tillträde till Fadern. Han för oss samman till en storfamilj. Därför är ni inte längre gäster och främlingar, utan medborgare med de heliga och medlemmar i Guds familj.
                        Kom vänner låt oss vandra som syskon hand i hand
och fröjdas åt varandra i detta främlingsland
Låt oss bli barn och små. Har vi varandra kära
  och hjälps vi åt att bära, skall änglar med oss gå
(Sv Ps 615:5).

  1. VI KOMMER IN I NÅGOT STÖRRE 
LÄS OCH BE-GRUNDA LUKAS 11:29-32
När folk strömmade till, började Jesus tala: "Det här släktet är ett ont släkte. Det söker ett tecken, men det ska inte få något annat än Jonas tecken. Så som Jona var ett tecken för folket i Nineve, så ska Människo-sonen vara det för det här släktet. Söderns drottning ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. Hon kom från jordens ände för att lyssna till Salomos vishet, och här är något som är större än Salomo. Nineves män ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. De omvände sig vid Jonas predikan, och här är något som är större än Jona.

Här är något som är större än Jona
Här är något som är större än Salomo
Här är något som är större än Nineves män
Här är något som är större än Muhammed och Buddha och Konfucius.
Dessa kan ge regler för livet. Men Jesus kan ge livet självt.

Det finns en legend om en man som gick ner sig i kvicksand. Han kämpade för att undgå döden i gyttjan.
Så kom Konfucius till honom. Han gjorde denna reflektion: Det är tydligt att man inte bör uppsöka sådana platser.  
Buddha kom också fram till honom och sa: Måtte hans liv bli en läxa för hela mänskligheten. 
Muhammedkommentar blev: Å, det måste vara Allahs vilja. 
En hindu sa: Bry dig inte om det. Du kommer att återvända till livet i en annan form.  
Men när Jesus såg mannen sa han: Räck mig din hand, broder, så ska jag dra upp dig.

Herrens härlighet /:/
skall bli uppenbarad för oss.

Sjunger du med mig
Bengt Pleijel 92+




Skriva ut