måndag 31 augusti 2020

Inför trettonde söndagen efter Trefaldighet

 

Denna söndag får vi träffa MEDMÄNNISKAN. Hur skall vi klara av att vara tillsammans med denna – inte bara underbara och härliga utan också ofta så underliga och förfärliga person? Förr kallade vi henne / honom för vår NÄSTA. Hon kom oss för nära.

Receptet var då att vända henne ryggen eller gå över på andra sidan gatan, inte höra hur det ringde på dörren eller stänga av TV:n då den besvärliga nästan kom in i vårt hem och förstörde middagsaptiten och fick plånboken att springa och gömma sig.

Receptet var då också att låta bli att läsa himmelskt söndagsgodis ty där finns besvärliga recept på hur man skall behandla besvärliga människor. Ty den gamle man som skriver där lär påstå att varje människa han möter är ett genialiskt underverk som kan berätta om ett spännande livsöde.

Så därför – mandom mod och morske män och kvinnor – låtom oss träffas vid källan och dricka kärlek. Så att vi har något att ge när nästan nästa gång hälsar på


Här en källa rinner, säll den henne finner.

Hon är djup och klar, gömd, men uppenbar


Andens törst hon släcker och i hjärtat väcker

Frid och stilla ro, kärlek, hopp och tro.


Ja, uti dess flöden gives bot mot döden:

i dess friska flod blir min vilja god.


Du Guds kärleks källa, du skall evigt välla,

evigt hälsosam skall din flod gå fram.

(Sv Ps 246)



    1. Vid källan hittar vi GYLLENE REGELN

  Läs och BE-grunda dagens evangelium från Matteus 7.12

Alltså: allt vad ni vill att människorna ska göra för er,

det ska ni också göra för dem. Detta är lagen och profeterna.

 

 Vilken gyllene regel för medmänskligt liv!

Fundera på detta: Vad vill du att människor omkring dig skall göra för dig? Kanske detta att de tänker och talar väl om dig och tyder allt till det bästa. Att de lyssnar på dig. Att de är närvarande i sina ögon när de ser på dig. Att de kan förlåta dig dina övertramp och dumheter. Att de inte väntar till din begravning med att säga de goda och tacksamma orden. Allt detta ska du göra mot dem nu. Hur ska du klara det? Du får två nycklar av dagens text.


Nyckel nr 1: Alltså … Därför ...

Grundtexten börjar med ett alltså, ett därför. De flesta översättningar gör så. Men inte Bibel 2000! Ordet därför säger att "Den gyllene re­geln" hör ihop med det föregående. Där berättas om hur Far i himlen ger det som är gott till dem som ber honom (Matt 7:11, jfr Luk 6:27-36). Gud älskar en glad givare (2 Kor 9:7). Gud själv är en glad givare och han blir glad då han ser hur hans barn liknar honom. Ordet alltså (därför) påminner oss om att startpunkten för vår kärlek till våra nästor är Far i himlen. Hos honom kommer vi in i DEN STORA GE-RÖRELSEN.


Nyckel nr 2:  Det är vad lagen och profeterna säger.

Den gyllene regeln kan man hitta på många håll. Liknande regler finns både hos judar, greker, romare och kineser. "Den gyllene regeln" är inte en sammanfattning av Jesu enkla lära. Men vad Jesus här säger är att den är en god samman­fattning av Gamla Testamentet: Det är vad lagen och profeterna säger. Här finns allt vad Gud har velat säga sitt folk. Men den gyllene regelns kärlek klarar vi inte av att ge, om vi inte lever nära honom som kommit för att uppfylla lagen och profeterna (Matt 5:17, Rom 3:21ff ). Ja, där hittar vi själva guldgruvan. 

På förklaringsberget ser vi hur Mose, han som kom med lagen, och Elia, representanten för alla profeter, träffar Jesus. De samtalar med varandra om Jesu exodus – hans bortgång. Hur han genom segern på Golgata banar väg för oss från vår värld till Guds värld (Luk 9:23 ff). "Det finns en väg till himmelen" (Sv Ps 303).

Varje gång du stannar till i begrundan och förundran vid den gyllene regeln händer det något: Jesus kommer tillsammans med Mose och alla profeterna och berättar för dig att allt vad du vill att människorna skall göra för dig, det har Jesus redan gjort för dig och för människor omkring dig.

Hans bortgång klarar din bortgång. Du kan gå bort från ditt instängda och låsta liv och komma in i ett nytt liv, ett rikt liv med mening i. Lagens kärl har han fyllt med kärlek. Du har bara att ösa ur Jesu kärlek och ge åt människor omkring dig. Den kärleken räcker för dem och för dig. Och du bara häpnar.


2. HERREN VILL GÖRA STORA TING FÖR OSS

LÄS OCH BE-GRUNDA DAGENS PSALTAREN 103:1-6

Nu gör vi en paus i läsandet och lyssnar till kung David. Han slår några ackord på sin luta. Då börjar du sjunga med honom med ord från Psaltaren 103:1-6, dagens Psaltarpsalm. Vad mycket Herren gör för dig! Och vill göra … om han får. Om Herren får göra stora ting med oss, då kan han göra stora ting genom oss!!!


Lova Herren, min själ, hela mitt jag vill prisa hans heliga namn! Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör: han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar, han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet, han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn. Herren handlar rättfärdigt och ger de förtryckta deras rätt.


3. ATT LEVA SOM KRISTNA BLAND ICKE KRISTNA

Läs och BE-grunda dagens epistel Rom 12:16-22. Och min bok ”Att älska Sverige tillbaka till Gud”. en vandring genom Romarbrevet. Sid 186-187, finns på bibelskolan.com tryck här.

Paulus riktar nu blicken mot dem som står utanför den kristna tron. Och inte bara står utanför utan också ibland är avogt och fientligt inställda och mycket kritiska. Hur lever jag ut Jesu kärlek till dem?

Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte, v 14. Som kristen kan du få möta motstånd, förakt – ”jaså, du tror fortfarande på det där …”. Det är lätt att man då vill slå tillbaka, ja, kanske t o m förbanna = önska ont över dem. Paulus ger rådet:

Välsigna! Önska allt gott över dem. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka. V 15 – Lägg bort allt högmod och snobberi och självklokhet. Det är så lätt att sitta däruppe och se ned på de andra och bedöma ovanifrån och ha färdiga åsikter om dem. Lev dig i stället in i den andre. Försök förstå vad som hänt med den människan du möter och som gör att hon kanske är besvärlig och tröttsam. När du håller dig tilldet som är ringa och vågar att som Jesus stiga ned i ringheten, upptäcker du att varje människa du möter är spännande. Du känner med henne. Vågar gråta med henne. Du kan t.o.m. glädja dig över hennes framgångar. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning.Kärleken är blodomloppet i Kristi kropp. Den strömmar från den ene till den andre och ytterst kommer den från Kristus. Jesus vår broder uppmuntrar oss att leva i broderlig kärlek, i syskonkärlek. På grekiska heter ”broderlig kärlek” filadelfia. Säg JA till broderlig kärlek. Säg halleluJA! Ty så säger man på Filadelfia.


    4. DEN FÖRKASTADE MEDMÄNNISKAN

Läs och BE-grunda dagens GT-text från Jeremia 38:7-13

Vilken skakande text! Profeten Jeremia förkastas och kastas i en brunn. Vad får vi för ett budskap till oss idag? Kan detta hända oss?

De mest förföljda idag lär vara de kristna. Många utsätts för    skrämmande tortyr.

Vi läser i Hebr 13: Håll syskonkärleken levande.  Glöm inte att visa gästfrihet, för genom gästfrihet har några fått änglar till gäster utan att veta om det. Tänk på dem som sitter i fängelse som om ni var deras medfångar, och på dem som blir misshandlade som om det gällde er egen kropp.

Förföljaren Saulus blev efterföljaren Paulus. När han möter Jesus berättar Jesus om hans kommande lidanden (Apg 9, se särskilt vers 16). Paulus själv berättar i 2 Kor 11:23 ff om vad han fick utstå.

Också till oss säger Jesus: Saliga är ni när människor hånar och förföljer er och ljuger och säger allt möjligt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, för er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er (Matt 5:11-12).

Till sist får du här en sång du kan gnola på när du sitter i fördärvets grop.



Jag väntade och väntade på Herren,

och han böjde sig till mig och hörde mitt rop.

Han drog mig upp ur fördärvets grop,

upp ur den djupa dyn.

Han ställde mina fötter på klippan

och gjorde mina steg fasta,

han lade en ny sång i min mun,

en lovsång till vår Gud.

Många ska se det och frukta och förtrösta på Herren.

(Psaltaren 40)


Med salig hälsning just till dig

Bengt Pleijel 93+

som kan bjuda på fler guldkorn i Sångpostillan årg 3 sid 381, och på nyfikenhetsvandring 69, tryck här - där det kryllar av besvärliga nästor …




måndag 24 augusti 2020

Inför tolfte söndagen efter Trefaldighet


FRIHETEN I KRISTUS

är temat som sjunger för oss denna söndag.

I Kristus – det är trons kraftkälla. Vi är döpta in i Kristus (Rom 6:3). Det finns ingen fördömelse för dem som är där (Rom 8:1). Där tar glädjen aldrig slut – Gläd er i Herren alltid, varje tid, just nu (Fil 4:4). Men vad händer utanför?… (se nedan).

Där - i Kristus - möter vi den Gud som är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Så lyder vers 13b i dagens Psaltarpsalm 145. Den versen upptäcktes för en tid sedan och finns nu med i nyare översättningar.

Där – i Kristus - händer det att ”fattiga ger han sin rikedom, läker de slagnas sår: Den som var bunden och trött och tom FRIHET och GLÄDJE får” (Sv Ps 39:2). Han som är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör ger oss recept på nystart. Tänk på vilodagen så att du helgar den. När du gör så upptäcker du att Dagens texter släpper ut oss ur vår fångenskap och våra låsningar. Och då, säger Malaki 4:2 enligt Bibel 2000, att då skall ni slippa ut som kesande kalvar ur kätten. Glädjeskutt! - ty där möter vi

Herren som är trofast i allt han säger 

och kärleksfull i allt han gör.


Hans första recept är att du får

  1. VILA FÖR ATT ORKA ILA 

Läs och BE-grunda dagens GT-text: Andra Mos. 23:10-12 i din Bibel

SJUNDE ÅRET

påminde judarna på GT:s tid om deras miljöansvar. Landet är mitt, säger Herren i 3 Mos 25:23. Ni är ju främlingar och gäster hos mig. Vart sjunde år lämnar man tillbaka landet och skapelsen till Gud och tar emot en ny början ur hans hand. Marken får vila. De fattiga kan leta matnyttigt där. Likaså de vilda djuren. Vingård och olivträd får en skapande paus.


SJUNDE DAGEN

påminner oss om att det inte är bara vi som behöver befriande vila utan också våra anställda, gästarbetare och djur. Alla behöver rekreation, nyskapelse. Precis som också bil, traktor, maskiner (= oxe, åsna och kalvar), behöver vi service. Sjunde dagens budskap är: tänk på vilodagen så att du helgar den.

Du HEL-gar den. Du söker kontakt med den sårade HEL-aren (1 Petrus 2:24-25). Du får möta ditt dops Gud, den Gud som är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Vi får denna dag som gåva av två skäl:


Far får ta hand om oss.

Enligt tredje budet i 2 Mos 20:8-11 är Gud det stora föredömet, ty han vilar på sjunde dagen. Vår himmelske Far tar en paus i sitt skapande. Hos Gud finns ro, vila, harmoni. Den sjunde dagens vila säger till oss, hans barn, att livets mål och mening hittar vi först då vi stannar upp, tar en paus och vänder ansiktet mot Far, vår Skapare. Ty att vara människa -  ànthropos – är att vara vänd mot Gud. Anthropos betyder: att vända ansiktet uppåt. Ett djur tittar nedåt. Människan kan titta uppåt. Det som gör människan mänsklig är att få kontakt uppåt mot Honom, som skapat henne till sin avbild.

Vilodagens uppgift är att ge oss rekreation, återskapelse. Avbilden inom oss, som under veckan fått sina sår och törnar, den får läkedom och förnyelse, när vi är inför Far. TÄNK PÅ VILODAGEN SÅ ATT DU HELGAR DEN. Far längtar efter sina barn. Och vi efter Far: ”Tag mig då, Herre upp till ditt barn, lös mig från alla festarens garn. Lär mig få leva, leva för dig, glad i din kärlek offrande mig” (Sv Ps 45:3).

Vi får ta hand om varandra.

Tredje budet i 5 Mos 5:12-15 påminner oss om befrielsen ur Egypten. Kom ihåg vad Gud har gjort för dig. Han har räddat dig från slaveri och träldom. Sabbatsdagen är dagen då alla är rädda om varandra. Alla skall få fritt. Din oxe och din åsna ska få ledigt. Hon som utför hushållsnära tjänster måste få en fridag. Invandraren också. Det sociala ansvaret inskärps. Människan får uppdraget att ha omsorg om både djur och medmänniskor.


  1. Friheten finns i förbundet

Läs och BE-grunda dagens epistel från Gal 4:31 – 5:6 i din Bibel

Friheten finns i förbundet. Herren älskar att tala med oss om sitt förbund. Och om vilken befrielse som når oss där: Herren är förtrolig med dem som vördar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid upp till Herren, för han drar mina fötter ur nätet (Psalt 25:13-15).

Gud sluter förbund med Noa (1 Mos 9, se särskilt v 16-17). Med Abraham, se 1 Mos 12 och 15. Med Israel, se 2 Mos 19 och 2 Mos 34:28. Det nya förbundet, se Jeremia 31;31ff, och Hesekiel 36:24ff som talar om hjärttransplantation. Med Jesus, se Lukas 22:20.

När FAR sluter förbund i Gamla Testamentet tänker han också på oss. Till Noa säger han: När bågen syns i skyn och jag ser på den, ska jag tänka på det eviga förbundet mellan Gud och alla levande varelser, allt liv på jorden.” Och Gud sade till Noa: ”Detta är tecknet på det förbund som jag har upprättat mellan mig och allt liv på jorden” (1 Mos 9:13,16-17).

Förbundet med Abraham ger välsignelse åt alla släkten på jorden (1 Mos 12:3). Den välsignelsen når oss i dopet:  Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet (Gal 3:26-29). Vi tlllhör – för att tala fotbollssvenska - familjen Ibrahimović.

Ordet i Kristus säger oss att det finns ett utanför och ett innanför.

UTANFÖR finns slavinnans barn, ättlingar till Abrahams hustru Hagar. Hon föder barnet Ismael utom äktenskapet på Saras uppmaning. Hennes ättlingar trälar under Lagen. De gör synd och blir syndens slav (Joh 8:34). De suckar med suckianer och jämrar med jämmerlika och bekänner bara andras synder. Deras inre människa blir ”bunden och trött och tom”, (Sv Ps 39:2). Den styrs av lag och krav och måsten … Deras utvärtes människa leker låtsaslek och lurar sig själv. De ser inte att stöddighet och syndighet inte går att ta med genom frihetens tränga port. Ni är utestängda från Kristus, ni som söker er rättfärdighet i lagen; ni har hamnat utanför nåden. 


INNANFÖR finns den fria kvinnans barn, ättlingar till Sara Abrahams hustru. Hon föder barnet Isak på löftet Gud gav. Hennes ättlingar är de som vänder om och blir som barn. För dem öppnar Jesus ”pärleporten. Ty genom blodet har han frälst mig och bevarat mig som sin” (Sv Ps 235:1). Där innanför tänds nytt hopp. Deras ande får förväntningar. De hittar ett rikt liv med Kristus. Där får de mogna som kristna och tränas som kristna att hitta många uttryck i kärlek.


  1. JESUS ÄR HERRE ALLA DAGAR

Läs och begrunda Markus 2:23-28 i din Bibel

Sabbaten är den stora festdagen. Den började vid solens nedgång på fredagskvällen. Då samlades familj och släkt till den rika sabbatsmåltiden Man ser sabbaten som en kvinna. Hon ärdrottningen som man respekterar och hon ärbruden, som man längtar efter. Sabbaten var Israels älskade. Man sjöng kärlekssånger just när man väntade sabbatens ankomst. Ofta valde man sångerna från Höga Visan. Man kunde hälsa henne välkommen med orden: "Kom, o brud, sabbats-drottning". Man upprepade den hälsningen tre gånger och vände sig mot dörren för att ta emot den ljuva och efterlängtade gäst som var på väg att träda in. Precis som kvinnan är bärare av livet så är Sabbaten det också. Sabbaten förmedlar liv och glädje, frid och välsignelse, frihet och frälsning, fest, sång och musik, god mat och goda drycker, vackra kläder, väldoftande örter, tid för samtal och gemenskap, vänskap och kärleksnjutning.

Eftersom sabbaten var en så stor och efterlängtad dag var man mycket noga med att ingenting skulle skymma och störa den dagen. Varför gör de sådant på sabbaten som inte är tillåtet? Ängsliga och trångsynta paragrafer fick inte störa sabbatsglädjen. Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten. Alltså är Människosonen herre också över sabbaten.

Sabbaten fortsätter hos oss i HERRENS DAG – SÖNDAGEN - UPPSTÅNDELSENS DAG 

Jesus, du har uppstått, nu är graven tom

Jag står där förundrad, o mysterium

(Sv Ps 359:2)


Söndagen - en vilans och vederkvickelsens dag, då vi får möta Herren som är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Han är vårt dops Gud – Fadern och Sonen och den helige Ande. Vi stannar till vid Livets källor där slitna och trasiga får helande, där jagade och jäktade får frid och kraft, ledsna får tröst. Ja, detta vill Gud ge, ty Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande (2 Tim 1:7)

Vi möter Jesus – Guds lamm som tar bort våra synder och ger oss sin frid och välsignelse. Vi möter den helige Ande som ger oss liv och liv i överflöd.

Vi möter varandra. Du gör oss till ett med varandra kring altarets rund. ”Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp. Så är vi fastän många, en enda kropp, ty alla vår vi del i ett och samma bröd”

Jesus, du är med oss genom liv och död,

Nu mitt hjärta brinner av din kärleks glöd 

(Sv Ps 359:4)


Recept till dem som vill återerövra söndagen som vilo- och krafthämtningsdag:

Gå in på bibelskolan.com / Bengts återvändsgränd. Läs nyfikenhetsvandring 67 - ATT BLI SÖNDAGSKRISTEN tryck här

Läs nyfikenhetsvandring 68 - DRAMAT OM GUDS NÄRVARO tryck här

Läs boken SÅNGPOSTILLAN årg 3 sid 374, eller på: bibelskolan.com tryck här

Bed med mig dagens Psaltarpsalm 13b-18

Herren är trofast i allt han säger 

och kärleksfull i allt han gör.

Herren stöder alla som vacklar 

och reser upp alla nerböjda.

Allas ögon hoppas på dig, 

och du ger dem deras mat i rätt tid.

Du öppnar din hand och mättar allt levande med nåd.

Herren är rättfärdig i alla sina vägar 

och nådig i allt han gör.

Herren är nära alla som ropar till honom, 

alla som ropar till honom i hjärtat.


Bengt Pleijel 93+




måndag 17 augusti 2020

Inför elfte söndagen efter Trefaldighet

 

TRO OCH LIV

vill denna söndag hjälpa oss att hitta. Två ord som sätter igång en salig rörelse i våra liv. Vi börjar med ordet TRO.

Se bokstaven T som en bild av korset. Tvärbjälken vilar på den lodräta pålen. När Jesus bär sitt kors till Golgota är det tvärbjälken han bär. Den lodräta finns redan där. Tvärbjälken ser ut som ett minusteckan. Det är våra minus Jesus släpar på – alla de gånger vi satte oss på tvären mot Far.

Men när tvärbjälken fästes vid den lodräta häpnar vi. Våra många minus förvandlas till ett plus. Det saliga bytet sker. Han tar vår synd, sin frid oss ger. En salig rörelse av tro och liv sätts i gång i våra liv: Hela Skriften är utandad av Gud (läs 2 Tim 3:16-17). Dagens tre texter låter oss andas in himmelska kraftord som sätter i gång den saliga rörelsen i våra liv mot den värld som Far älskar. Receptet är


  1. HÖR HERRENS ORD

Läs och BE-grunda dagens GT-text från Jesaja 1:10-17 i din Bibel.

Hör Herrens ord, är budskapet och receptet Jesaja fick ge. Sluta att göra det som är ont, lär er av Herrens ord att göra det som är gott! Sök det rätta, tillrättavisa förtryckaren, försvara den faderlöses rätt, stöd änkan i hennes sak.

HERREN går till rätta med sitt folk. Det Herren begär är att de skall lyssna till Hans ord. Gud var mätt på deras offer. Gud hade ju befallt dessa offer. Men att bära fram dessa offer och fortsätta att synda väckte den HELIGES AVSKY. Han blev mätt på deras offer. Ritualer utan tro och lydnad var synd i Guds ögon. De som fått så mycket vägledning och kärlek visar nu skrämmande brist på barmhärtighet mot de fattiga, sexuell omoral och mycket annat. De får nu uppmaningen: Sluta att göra det som är ont, lär er att göra det som är gott! Sök det rätta, tillrättavisa förtryckaren, försvara den faderlöses rätt, stöd änkan i hennes sak. Detta var budskapet till Gud folk då? Vad vill Herren säga till oss idag med dessa ord? Finns förtryckaren, de faderlösa, främlingar, änkor bland oss? Möter LIV-givaren den LIK-giltige när han vill nå dem genom oss? Till oss säger Herren:

HÖR HERRENS ORD!

Vårt svar: Sv Ps 89:

Gud låt ditt ord i mig får råda 

att andra där din kärlek kan se?

Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda, 

då kan din vilja ske


  1. VAR ORDETS HÖRARE OCH GÖRARE

Läs och BE-grunda dagens epistel från Jakob 1:22-25 i din Bibel.

Om budskapet i Jesajatexten var att HÖRA HERRENS ORD vill Herren genom Jakob påminna oss om fortsättningen: Var Ordets hörare och GÖRARE.

Detta lär vi oss av det bibelord som heter ”shema Israel” (Hör Israel 5 Mos 6:4-9). Det ordet kan alla fromma judar utantill och alla fromma kristna (= du) kan det by heart. Ty från örat tar ordet vägen rakt ned i hjärtat, går in i blodomloppet och sätter i rörelse både fötter och fingrar, ögon och alla lemmar och påverkar alla i familjen, grannar och vänner, ja allt folk i Hemmaboda …

Ta nu en paus!!! Ta fram din Bibel. Läs och lär dig by heart ”shema Israel” ( 5 Mos 6:4-9). När du kan det, ge dig ett uppmuntrande beröm!

Nu säger Jakob att också ÖGAT ska engageras. Om man bara är ordets hörare, men inte dess görare liknar man en man som ser sitt ansikte i en spegel. När han har sett sig själv och gått sin väg glömmer han genast hur han såg ut. 

Stämmer det? Vad säger din badrumsspegel när du träffar dig själv på morgonen? Säger den att ”dina ögon är fyllda av glädje, säg, vad har de sett för att få sånt ljus?” (Sv Ps 15:3). Eller ser du en rufsig, sömnig, slö och tråkig typ? Du vill helst glömma vad du ser. Du springer och gömmer dig …

Men Jakob hindrar dig att göra detta. Det finns en annan möjlighet: Den som däremot blickar in i frihetens fullkomliga lag och blir kvar i den, inte som en glömsk hörare utan som en verklig görare, han blir salig i det han gör.

Frihetens fullkomliga lag – det är evangelium om Jesus, som inte har kommit för att upphäva lagen utan för att fylla den. Se lagen som ett stort kärl. Vår uppgift skulle då vara att fylla kärlet med kärlek. Men ”med min fromma möda jag aldrig fylla kan Guds lag”. Det blev då bara några skvättar på botten. Men det jag inte kan det kan Jesus. ”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet”. Fäst dina ögon på Jesus. Johannes gjorde så och häpnade:

Vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning.  Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd (Joh 1:14,16).

Detta kan hända den som blickar in i frihetens fullkomliga lag – in i evangeliet och blir kvar där, inte som en glömsk hörare utan som en verklig görare, han blir salig i det han gör. Lina Sandell gjorde det och lärde oss att sjunga in detta budskap i oss

O vilken kärlek underbar, sann! 

Aldrig har någon älskat som han.

Frälst genom honom, lycklig och fri, 

vill jag hans egen evigt nu bli. 

(Sv Ps 45:2).


  1. ATT FOSTRA ANDLIGA FÄDER

Läs och BE-grunda Matteus 23:1-12 i din bibel.

 Jesus går till rätta med dåtidens andliga fäder, skriftlärde och fariseer. De pöste av sin egen storhet och märklighet. De ville likna Moses. De talade som Mose. De satt som Mose då de predikade. Så länge de höll sig till det som Mose sagt var det bra. Allt som de lär er ska ni därför göra och hålla. Detta sagt av Jesus också till oss.

Jag har suttit på Moses stol. Jag har t ex fått både lyssna till och förmedla Moses undervisning om skapelseberättelsen. Jag har många gånger fått stämma in skapelsens  lovsångsjubel till Gud. När jag sjöng med i den sången tillsammans med mina konfirmander upptäckte jag att de sex skapelsedagarna är som de sex strängarna på en gitarr. De sex strängarna vilar på klanglådan precis som de sex dagarna får sin vila i den sjunde. Klanglådan ger djup och mening åt strängarnas toner. Den sjunde dagen, Herrens dag, kan ge melodi åt hela arbetsveckan. Skapelseberättelsens glädje till oss är lika outtömlig som musiken i en gitarr.

På Moses stol får man lära sig mycket. Mose lärde mig att inte se buden som piskrapp utan som kärlekens skyddsräcken omkring det ömtåliga människolivet. Här finns evangelium enligt Mose! Buden börjar inte med ”du skall” och ”du skall inte”. De börjar med att berätta om Guds befrielsegärning: Jag är Herren din Gud som fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset (2 Mos 20:1-2). Och sedan ger Gud de tio orden som bruksanvisning för livet. Om Gud har räddat dig, så ska du nu vara rädd om din nästa. Buden får du för att andra skall bli glada. Vår himmelske Far blir glad om han får träffa sina barn (bud 1-3). Mamma och pappa får det bra om du hedrar dem och hälsar på dem på äldreboendet (bud 4). Du gör det lättare för människor att leva om du låter bli att döda dem (bud 5). Äktenskapet mår bra om du ger din partner en blomma ibland (bud 6). Grannen mår bra om du låter honom behålla smycken, dator och bil och inte skvallrar och pratar illa om andra. (bud 7-9) Och åsnan viftar glatt på svansen (bud 10) (Se mer om de tio orden i bibelskolan.com / Nyfikenhetsvandring nr  61-75. tryck här).

Men nu kommer kritiken. Deras gärningar ska ni inte ta efter, för de talar men handlar inte. De binder ihop tunga bördor och lägger på människornas axlar, men själva vill de inte röra ett finger för att lätta på dem. Allt de säger och gör och klär ut sig i gör de för att bli sedda av människor. De älskar titlar och kläder som framhäver deras märklighet. Ballongen blir bara större och större. Men Jesus sticker hål på ballongen. Ja, ni förstår vad som hände. Det blev pannkaka av allt …

Men Jesus ger sig inte. Han ville fostra andliga fäder. De får ett nytt recept. Den som är störst bland er ska vara de andras tjänare. Var och en som upphöjer sig ska bli förödmjukad, och var och en som ödmjukar sig ska bli upphöjd. Jesus undervisade och fostrade fram andliga fäder då. Och han fortsätter med det idag. Både vi och våra församlingsledare behöver drabbas av Jesu fråga ”älskar du mig? Och vi som är omkring dem idag får uppgiften …


  1. ATT MUNTRA OCH RUSTA HERDAR.

Herdar behöver muntras och rustas! Många känner sig misslyckade. Tappat sugen. Det blev inte som man en gång drömde om. Var herdar för Guds hjord hos er. Dessa ord läses vid varje prästvigning. Det är detta som Jesus, Herren och Herden, vill med sina präster. De skall vara herdar. Men de orden muntrar ned dem, ger dem dåligt samvete. Det minsta man får vara är präst. Man är inte herden som leder hjorden. Man leds av den. Man sugs in i förväntningarna, man dras in i ett system, man snurrar runt i kyrkoapparaten. Man är kontorschef, församlingsdirektör och karusellskötare som får verksamheten att snurra runt. Låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå … inte konstigt att de deppar…

Men vi får uppdraget att muntra och rusta dem. Hur då?

Herdarna på Jesu tid var rätt så fåfänga. De älskade vackra kläder med tofsar på. Och titlar som upphöjde dem. Herdarna idag tycker också om vackra kläder och fina titlar. Du får ge dem det! Hur då?

 Du får be in dem i dopets kraftfält - i Kristus.

Där får de en fin titel: KUNGABARN – PRINSAR AV HIMMELRIKET. Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus (Gal 3:26, Rom 6:3 ff). Lär dem sången: ”Ett litet kungabarn jag är och glad jag är för det. Jag vet vår gode Fader kär bär omsorg om oss här”.

Där får de fina kläder: Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus (Gal 3:27).

Klädfrågan är viktig för varje kristen. Och ännu viktigare för dem som han en tjänst i kyrkan. Du kan i din förbön ”klä på” prästen och förtroendevalda Kristuskläderna. De finns i två modeller:

MODKLÄDER 1 - vapenrustningen som ger mod att stå den Onde emot: Frälsningens hjälm, rättfärdighetens pansar, sanningens bälte, villighetens skor, trons sköld, Andens svärd.

MODKLÄDER 2dopdräkten som ger mod att leva ut JESU kärlek tillsammans med Jesus. Läs Kolosserbrevet 3:12-17. Där står: Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade … och sedan kommer en hel garderob av Kristus-kläder. De får inte plats på denna sida. Men i ditt eget hjärta. Inför varje plagg du tar på dig kan du höra hur Jesus säger till dig: ”Detta vill jag hjälpa dig med idag”. Samma säger Jesus till dem du ber för. De behöver muntras och rustas. Särskilt behöver församlingens herdar MUNTRAS OCH RUSTAS. Utebliven bön ger denna krasch: Slå herden och hjorden förskingras … Nej, inte det utan

Onward christian soldiers. Upp till kamp! Muntra och rusta!!

Bengt Pleijel 93+


Det finns mer om tro och liv och om skriftlärde och fariséer i boken Sångpostillan sid 367 och i datorn bibelskolan.com tryck här. 

På GAudete förlag – tryck här - finns särtryck av Vapenrustningen, boken Himlakoden (sid 108-127 handlar om MODKLÄDER) och boken Lev i Petrus