måndag 31 augusti 2020

Inför trettonde söndagen efter Trefaldighet

 

Denna söndag får vi träffa MEDMÄNNISKAN. Hur skall vi klara av att vara tillsammans med denna – inte bara underbara och härliga utan också ofta så underliga och förfärliga person? Förr kallade vi henne / honom för vår NÄSTA. Hon kom oss för nära.

Receptet var då att vända henne ryggen eller gå över på andra sidan gatan, inte höra hur det ringde på dörren eller stänga av TV:n då den besvärliga nästan kom in i vårt hem och förstörde middagsaptiten och fick plånboken att springa och gömma sig.

Receptet var då också att låta bli att läsa himmelskt söndagsgodis ty där finns besvärliga recept på hur man skall behandla besvärliga människor. Ty den gamle man som skriver där lär påstå att varje människa han möter är ett genialiskt underverk som kan berätta om ett spännande livsöde.

Så därför – mandom mod och morske män och kvinnor – låtom oss träffas vid källan och dricka kärlek. Så att vi har något att ge när nästan nästa gång hälsar på


Här en källa rinner, säll den henne finner.

Hon är djup och klar, gömd, men uppenbar


Andens törst hon släcker och i hjärtat väcker

Frid och stilla ro, kärlek, hopp och tro.


Ja, uti dess flöden gives bot mot döden:

i dess friska flod blir min vilja god.


Du Guds kärleks källa, du skall evigt välla,

evigt hälsosam skall din flod gå fram.

(Sv Ps 246)



    1. Vid källan hittar vi GYLLENE REGELN

  Läs och BE-grunda dagens evangelium från Matteus 7.12

Alltså: allt vad ni vill att människorna ska göra för er,

det ska ni också göra för dem. Detta är lagen och profeterna.

 

 Vilken gyllene regel för medmänskligt liv!

Fundera på detta: Vad vill du att människor omkring dig skall göra för dig? Kanske detta att de tänker och talar väl om dig och tyder allt till det bästa. Att de lyssnar på dig. Att de är närvarande i sina ögon när de ser på dig. Att de kan förlåta dig dina övertramp och dumheter. Att de inte väntar till din begravning med att säga de goda och tacksamma orden. Allt detta ska du göra mot dem nu. Hur ska du klara det? Du får två nycklar av dagens text.


Nyckel nr 1: Alltså … Därför ...

Grundtexten börjar med ett alltså, ett därför. De flesta översättningar gör så. Men inte Bibel 2000! Ordet därför säger att "Den gyllene re­geln" hör ihop med det föregående. Där berättas om hur Far i himlen ger det som är gott till dem som ber honom (Matt 7:11, jfr Luk 6:27-36). Gud älskar en glad givare (2 Kor 9:7). Gud själv är en glad givare och han blir glad då han ser hur hans barn liknar honom. Ordet alltså (därför) påminner oss om att startpunkten för vår kärlek till våra nästor är Far i himlen. Hos honom kommer vi in i DEN STORA GE-RÖRELSEN.


Nyckel nr 2:  Det är vad lagen och profeterna säger.

Den gyllene regeln kan man hitta på många håll. Liknande regler finns både hos judar, greker, romare och kineser. "Den gyllene regeln" är inte en sammanfattning av Jesu enkla lära. Men vad Jesus här säger är att den är en god samman­fattning av Gamla Testamentet: Det är vad lagen och profeterna säger. Här finns allt vad Gud har velat säga sitt folk. Men den gyllene regelns kärlek klarar vi inte av att ge, om vi inte lever nära honom som kommit för att uppfylla lagen och profeterna (Matt 5:17, Rom 3:21ff ). Ja, där hittar vi själva guldgruvan. 

På förklaringsberget ser vi hur Mose, han som kom med lagen, och Elia, representanten för alla profeter, träffar Jesus. De samtalar med varandra om Jesu exodus – hans bortgång. Hur han genom segern på Golgata banar väg för oss från vår värld till Guds värld (Luk 9:23 ff). "Det finns en väg till himmelen" (Sv Ps 303).

Varje gång du stannar till i begrundan och förundran vid den gyllene regeln händer det något: Jesus kommer tillsammans med Mose och alla profeterna och berättar för dig att allt vad du vill att människorna skall göra för dig, det har Jesus redan gjort för dig och för människor omkring dig.

Hans bortgång klarar din bortgång. Du kan gå bort från ditt instängda och låsta liv och komma in i ett nytt liv, ett rikt liv med mening i. Lagens kärl har han fyllt med kärlek. Du har bara att ösa ur Jesu kärlek och ge åt människor omkring dig. Den kärleken räcker för dem och för dig. Och du bara häpnar.


2. HERREN VILL GÖRA STORA TING FÖR OSS

LÄS OCH BE-GRUNDA DAGENS PSALTAREN 103:1-6

Nu gör vi en paus i läsandet och lyssnar till kung David. Han slår några ackord på sin luta. Då börjar du sjunga med honom med ord från Psaltaren 103:1-6, dagens Psaltarpsalm. Vad mycket Herren gör för dig! Och vill göra … om han får. Om Herren får göra stora ting med oss, då kan han göra stora ting genom oss!!!


Lova Herren, min själ, hela mitt jag vill prisa hans heliga namn! Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör: han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar, han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet, han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn. Herren handlar rättfärdigt och ger de förtryckta deras rätt.


3. ATT LEVA SOM KRISTNA BLAND ICKE KRISTNA

Läs och BE-grunda dagens epistel Rom 12:16-22. Och min bok ”Att älska Sverige tillbaka till Gud”. en vandring genom Romarbrevet. Sid 186-187, finns på bibelskolan.com tryck här.

Paulus riktar nu blicken mot dem som står utanför den kristna tron. Och inte bara står utanför utan också ibland är avogt och fientligt inställda och mycket kritiska. Hur lever jag ut Jesu kärlek till dem?

Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte, v 14. Som kristen kan du få möta motstånd, förakt – ”jaså, du tror fortfarande på det där …”. Det är lätt att man då vill slå tillbaka, ja, kanske t o m förbanna = önska ont över dem. Paulus ger rådet:

Välsigna! Önska allt gott över dem. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka. V 15 – Lägg bort allt högmod och snobberi och självklokhet. Det är så lätt att sitta däruppe och se ned på de andra och bedöma ovanifrån och ha färdiga åsikter om dem. Lev dig i stället in i den andre. Försök förstå vad som hänt med den människan du möter och som gör att hon kanske är besvärlig och tröttsam. När du håller dig tilldet som är ringa och vågar att som Jesus stiga ned i ringheten, upptäcker du att varje människa du möter är spännande. Du känner med henne. Vågar gråta med henne. Du kan t.o.m. glädja dig över hennes framgångar. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning.Kärleken är blodomloppet i Kristi kropp. Den strömmar från den ene till den andre och ytterst kommer den från Kristus. Jesus vår broder uppmuntrar oss att leva i broderlig kärlek, i syskonkärlek. På grekiska heter ”broderlig kärlek” filadelfia. Säg JA till broderlig kärlek. Säg halleluJA! Ty så säger man på Filadelfia.


    4. DEN FÖRKASTADE MEDMÄNNISKAN

Läs och BE-grunda dagens GT-text från Jeremia 38:7-13

Vilken skakande text! Profeten Jeremia förkastas och kastas i en brunn. Vad får vi för ett budskap till oss idag? Kan detta hända oss?

De mest förföljda idag lär vara de kristna. Många utsätts för    skrämmande tortyr.

Vi läser i Hebr 13: Håll syskonkärleken levande.  Glöm inte att visa gästfrihet, för genom gästfrihet har några fått änglar till gäster utan att veta om det. Tänk på dem som sitter i fängelse som om ni var deras medfångar, och på dem som blir misshandlade som om det gällde er egen kropp.

Förföljaren Saulus blev efterföljaren Paulus. När han möter Jesus berättar Jesus om hans kommande lidanden (Apg 9, se särskilt vers 16). Paulus själv berättar i 2 Kor 11:23 ff om vad han fick utstå.

Också till oss säger Jesus: Saliga är ni när människor hånar och förföljer er och ljuger och säger allt möjligt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, för er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er (Matt 5:11-12).

Till sist får du här en sång du kan gnola på när du sitter i fördärvets grop.



Jag väntade och väntade på Herren,

och han böjde sig till mig och hörde mitt rop.

Han drog mig upp ur fördärvets grop,

upp ur den djupa dyn.

Han ställde mina fötter på klippan

och gjorde mina steg fasta,

han lade en ny sång i min mun,

en lovsång till vår Gud.

Många ska se det och frukta och förtrösta på Herren.

(Psaltaren 40)


Med salig hälsning just till dig

Bengt Pleijel 93+

som kan bjuda på fler guldkorn i Sångpostillan årg 3 sid 381, och på nyfikenhetsvandring 69, tryck här - där det kryllar av besvärliga nästor …




Skriva ut