söndag 25 oktober 2020

Inför Allhelgonahelgen

                     VILKEN RIK HELG VI FÅR!!!


Vi möter ALLA HELGON på lördag och tänker på ALLA SJÄLAR på söndag. Och när detta läses har jag varit på undersökning på Näls sjukhus. Där fick de veta något jag inte kan se – hur jag ser ut inuti! 

Ja, vad lite man kan veta om sig själv. Hur ser jag ut bakifrån? Inuti? Uppifrån? Ska jag behöva stomi-opereras en tredje gång? Eller kommer det att hända som alla vet skall hända …  Idag, den 26 oktober klockan 14, kom farbror doktorn in på salen där jag låg  på Näl och meddelade att den 17 november får jag komma tillbaka för  stomioperation nr 3 (cancer).

Så nu vet ni...

Jag stavar på en boktitel jag hade då jag skrev Daniels bok: I GUDS HÄNDER VAD SOM ÄN HÄNDER!

I de händerna ”får jag vila, tryggt och stilla, blott vid dina löften, Herre kär” (249:3). Men ordet vila byts ibland ut av ordet ila. Jag ilar till minnen från Åh-stora dar. På en återsamling med konfirmander under en allhelgonahelg spelade vi in en sång med speltant Sabina och arr. av playboy Anders och med text från Psaltaren 126, psaltarpsalmen på Alla helgons dag. Sjung med!





BE-grunda nu budskapen i texterna på

ALLA HELGONS och ALLA SJÄLARS DAG.


1. I PSALTAREN 126 TRÄFFAR VI HELGOA MÄNNISKOR

LÄS och BE-grunda. Ge dig tid att umgås med dem. Då får du veta vad som hänt med dem och vad som kan hända med DIG!!! HERREN grep in, gjorde slut på fångenskap och låsningar. De fick en nystart. ”O liv, som blev tänt i kristtrognas bröst” (Sv Ps 258:1). Herren gjorde något med dem. Han gjorde dem HEL-GOA! Ja, Herren gjorde stora ting med dem. De kunde inte tro att det var sant. De skrattade och sjöng och dansade. De trodde att de drömde. Människor omkring dem undrade. Vad har hänt med dem? Och det som hände en gång fortsatte. Sorgen förvandlades till jubel... De ser inte på sig själva. De ser på Herren. Ty då kan stora ting ske. Herren öppnar deras ögon för andras nöd. De sår med tårar! De ber med tårar! De bär fram sin egen nöd till Honom som förmår göra mer än vi kan bedja eller tänka (Ef 3:20).


2. 93-ÅRING + DU TRÄFFAR 120-ÅRING.

Läs och BE-grunda GT-texten från 5 Mos. 34:1-5 i din Bibel.

Vi träffar Mose, som nu står vid slutet av sin långa livsgärning (120 år). Från Egypten har han fått leda folket, befriat det från slaveri. Från berget Sinai fick han förmedla kärlekens bud från Kärlekens Gud. Från berget Nebo får han nu se ut mot det utlovade landet.

Med den blicken slutar hans livsgärning. Nu får hans närmaste medarbetare Josua ta över. Josua har samma namn som Jesus – ”Jeshua” - ”Herren frälsar”. Det som Mose fick vara med om har många varit med om. Man har anat och förstått att det finns ett ”annat land där rättfärdighet bor”, en annan framtid ... Vi kommer ihåg Martin Luther King som den 28 augusti 1963 vittnade: ”I have a dream. I have seen the promised land”. Hans vision var ett land präglat av Guds rättfärdighet.

Varje gång vi ber Fader vår (och tänker på vad vi ber!), ser vi hur Guds namn blir känt, Guds rike kommer, hans vilja sker, synder förlåts … Det blir såsom i himlen på jorden. Guds rike är rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17). Sv Ps 638:3 gör dig nyfiken ...


Det finns ett land av frid som änglar känner. 
Där leker vi som glada barn en gång på paradisisk mark 
med alla helgon och prisar Herren med vår nya sång

...och nu får vi en försmak av detta.


3. VI HAMNAR I FESTFÖRSAMLING

Läs och BE-grunda episteln från Hebr. 12:22-24 i din Bibel. Häpna ty …

Vi har hamnat i den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem. Vad ser vi där? Mångtusende änglar och en festförsamling av alla förstfödda som har sitt namn i himlen. Vi hör jubel, lovsång, förlösande skratt, den himmelska dansen …

Vi hör hur de ropar med många decibel i rösten: Frälsningen finns hos vår Gud, som sitter på tronen, och hos Lammet (Joh. Upp 7:10). Vi ser hur alla är klädda i vita kläder med himmelsk design.

När vi frågar vilka de är och varifrån de har kommit, får vi till svar: Det är de som kommer ur det stora lidandet. De har tvättat sina kläder rena och gjort dem vita i Lammets blod (Joh Upp 7:14).


Gläd dig du Kristi brud, sträck på dig, harkla dig och sjung med …

De skall gå till den heliga staden …
Får jag följa med? Ja, det får du gärna … 
När du hänger med får du se att …


4. VI HAMNAR I JESU HELGONSKOLA.

LÄS och BE-grunda dagens evangelium från Lukas 6:20-26.

Läs - om du vågar!!! Underbara ord! Kärva ord! Saliga ni! Ve er! Vad ser Jesus hos oss? Vad gör Jesus med oss i helgonskolan?

Han stöper LJUS! I kärlekens stearinmassa doppar han ned en svag veke (du!) – ner och upp … upp och ner … När han doppar ned kan det göra ont - han förmanar, varnar. När han lyfter upp förstår du. Han tröstar, lär. Han vill DIG! Han gör stora ting med oss! NI ÄR VÄRLDENS LJUS!

I dagens Sångpostilla finns en LÅNGPREDIKAN om detta, i boken Sångpostillan årg 3, sid 525-533. På Bibelskolan.com tryck här. Men helgen bjuder på mer … vi hittar fler skatter på


ALLA SJÄLARS DAG.

Söndagen efter alla helgons dag heter också Alla själars dag då vi minns alla våra kära som gått före oss i döden. Vi överlåter dem idag i Guds barmhärtiga händer. Och vi påminns om vårt evighetshopp.


 5. PÅ TREDJE DAGEN SKALL DET SKE!

Vi läser och BE-grundar GT-texten Josua 1:10-11

   Josua befallde då folkets förmän att gå runt i lägret och säga till folket: ”Gör i ordning proviant! Om tre dagar skall ni gå över Jordan och komma till det land som Herren, er Gud, ger er och ta det i besittning.”

Kan du höra budskapet till oss? Var beredd! Något nytt är på gång …
Men var finns ”folkets förmän” idag? De som väcker soffliggarna, uppmuntrar de ängsliga, utrustar för kamp? "Go marching out, christan soldiers!" Ni skall gå! Herren skall ge! På tredje dagen skall det ske! Följ Josua – Jeshua – Jesus. Var stark och frimodig! Läs 5 Mos. 31:7 och Josua 1:6,7,9,18).


6. VI SÖKER ETT HEMLAND

LÄS och BE-grundar Dagens epistel från Hebr. 11:13-16.
 
  I tro dog alla dessa utan att ha fått vad de hade blivit lovade. De hade bara sett det i fjärran och hälsat det och bekänt sig vara gäster och främlingar på jorden. De som talar så visar att de söker ett hemland. Och om de hade tänkt på det land som de lämnat kunde de ha återvänt dit. Men nu längtade de till ett bättre land, ett i himlen. Därför skäms inte Gud för dem, utan de får kalla honom sin Gud; han har ju grundat en stad åt dem.

Alla dessa” - det syftar på trons människor, som Hebreerbrevets författare räknat upp. De är våra föredömen. De har inte fastnat i ”det var mycket bättre förr”. De hade sett, anat, förstått att hemlandet låg framför dem. Vårt hemland är himlen, och därifrån väntar vi också den som skall rädda oss, Herren Jesus Kristus (Fil 3:20). De föraktar inte denna värld som Gud skapat och placerat dem i. Men de längtar till ett bättre land, och genom de fagra riken på jorden går de till paradis med sång. De skäms inte för att de tänker så. Och Gud skäms inte för dem, utan de får kalla honom sin Gud … De har hittat den personliga relationen med Far (Psaltaren 25:14).


7. HEMMA

LÄS och BE-grunda dagens evangelium från Lukas 20:37-38.
 
Jesus säger: Att de döda uppstår har också Mose visat i stället om törnbusken, där han kallar Herren för Abrahams Gud och Isaks Gud och Jakobs Gud. Gud är inte en gud för döda utan för levande, ty för honom är alla levande.

Vi träffar Mose vid den brinnande busken. Mose träffar Abrahams Gud och Isaks Gud och Jakobs Gud. Dessa tre patriarker hade ju varit döda sedan länge. Precis som våra förfäder. Döda för oss, ja. Men inte för Gud, ty för honom är alla levande. Ett märkligt påstående! ”. Människan är skapad av Gud och kan inte göra sig oberoende av Gud, inte heller genom att dö. För människor kan hon vara död, men inte för Gud. Också efter döden är människan i Guds hand. Hon står upp, till liv eller till dom, som Jesus säger i Johannesevangeliet (5:29).

Men vid denna tid tänker vi på våra kära som gått före oss, vi tänder ljus, sätter blommor på graven. Men sedan må du från graven gå in i kyrkan och vara med om en mässa. Där ställs vi på tröskeln in till Guds värld, vi får sjunga och tillbe tillsammans med ”Herrens trogna i alla tider och med den himmelska härskaran”. Vi får kontakt med mångtusende änglar och en festförsamling av alla förstfödda som har sitt namn i himlen.

Ja, detta får vi om fröken Corona inte låst och stängt! Men om hon lurar dig, se och hör nu, vad Far har i sin hand.. 


O Fader, Son och Ande, dig ske evigt lov och pris. 
Ack öppna ock en gång för mig din himmels paradis. 
Ja, när jag fast i trone står,
 jag av din hand min krona får, 
o Herre Sebaot  
(Ps 169:7).


Så sjunger med dig och alla nuvarande och blivande helgon

Bengt Pleijel 93+


 Alla själars dag kan du läsa om i Sångpostillan sid 534, eller på  bibelskolan.com, tryck här.



Skriva ut