måndag 8 april 2019


inför Palmsöndagen

VÄGEN TILL KORSET

får vi vandra på denna vecka från Palmsöndag till Påskdag med hjälp och vägledning av Johannesserien. Se psalmboken.
Sakarja möter oss först med denna uppmaning:

  JUBLA – GLÄD DIG - VAR STILLA
  Upptäck och BE-grunda de orden hos Sakarja 2:10-13
Jubla och gläd dig, dotter Sion, för se, jag kommer och jag ska bo i dig, säger Herren. Många hednafolk ska på den dagen ansluta sig till Herren och bli mitt folk, och jag ska bo i dig. Du ska förstå att Herren Sebaot har sänt mig till dig. Herren ska ha Juda som sin del i det heliga landet, och än en gång ska han utvälja Jerusalem. Var stilla inför Herren, allt kött, för han har trätt fram ur sin heliga boning.

Uppmaningen riktas först till DOTTERN SION – Israels folk som Gud utvalt för den stora uppgiften att få ta emot Jesus - världens frälsare. MÅNGA HEDNAFOLK får se och förstå vad som är på gång. Det händer något med oss HEDNINGAR! Vi får vara med. Vi inympas i det sanna olivträdet (Rom 11).
   Genom dopet och tron blir vi Abrahams barn (Se Gal 3:26-29). Vi blir döttrar och söner. Vi blir Guds barn. O vilken kärlek! (1 Joh 3:1). Jag kommer och jag ska bo i dig, säger Herren. Var stilla inför Herren, säger Sakarja.
Nu i ”stilla veckan” får vi bli stilla inför Golgatadramat. I stillheten händer det något med oss: "Om ni vänder om och är stilla blir ni frälsta. Genom stillhet och tillit blir ni starka" (Jes 30:15).
   Många psalmer hjälper oss in i detta. Vi möter kristna från olika länder, tider och traditioner. De drar oss med i lovsången, tillbedjan, kärleken och glädjen som de funnit. De kan berätta om hur man hittar detta: KORSET och BÖNEN är nyckeln. När man sjunger dessa efter noterna, vet att förtecknen anger med B:n och KORS hur de ska sjungas. Struntar man i dem hamnar man i landet tråkighet. KORS och BÖN drar oss in i JUBEL, GLÄDJE och STILLHET.

JESUS KRISTUS ÄR HERREN
sjunger Paulus i Filipperbrevet 2:5-11. BE-grunda!
Var så till sinnes som Kristus Jesus var: Han var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik. När han till det yttre hade blivit som en människa, ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böjas, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud Fadern till ära.

Filipperbrevet är glädjens brev. Det strömmar ut ”tröstor, uppmuntror, glädjor” från detta brev. Folk i Filippi behöver detta ty de har svårt att komma överens (2:2). Där finns konflikter och tom ära (2:3), avund och rivalitet (1:15). Man ser ned på varandra (2:3). De två viljestarka damerna Evodia och Syntyche grälar (4:2).
Därför skriver Paulus detta brev. När han nu skriver till dem (och oss) säger han inte hur usla vi är. Han ger recept på hur bra det kan bli. Han sjunger om Jesus. Var inte som Adam. Var som Jesus!

Adam ritar med sitt liv bokstaven A. Han klättrar uppåt, hävdar sig, skryter, går på ”satsa på dig själv-trenden”, ser ned på andra. Bekänner bara de andras synder. Mitt i denna A-människas liv står minustecknet. När han når toppen av sin storhet, tappar han balansen och ramlar ned (läs Matteus 23:12).
   Jesus ritar med sitt liv bokstaven V. Han som var hos Gud, slänger alla jämlikhetskrav, stiger ned, kommer till oss som TJÄNAREN. Han går in i vår nöd, in i våra smärtor, synder, våra minus.
Mitt i Jesu liv står Jesu KORS - plustecknet. Han bär bort våra minus. Han tar emot oss. Vi är i honom. Och då händer detta: Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böjas, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är HERREN, Gud Fadern till ära.
Namnet över alla namn är HERREN – JHVH – JAG ÄR – det namn som Gud presenterar sig själv för Moses (2 Mos 3:14) och som JESUS presenterar sig då han säger JAG ÄR ... (Joh 14:6 m.fl). Glädjen finns i HERREN! Gläd er alltid i HERREN. Ja, den finns i HERREN - all tid … varje tid … just nu.


SE, DIN KUNG KOMMER!
BE-grunda Johannes 12:1-16 i din bibel.

Fest i Betania – vers 1-3
Vi blir bjudna på fest i Betania. Där ordnar ”de” med en måltid. Vilka ”de” är sägs inte. De är anonyma, de står inte i centrum och låter sig inte beundras. Den viktigaste personen är Jesus! Han kommer dit med sina lärjungar. Vi slinker in på festen. Möter bland de många också syskonen Marta, Maria och Lasarus
Maria gör något som får alla att häpna. Hon tar en hel flaska dyrbar, äkta nardus-balsam och smörjer Jesu fötter och torkar dem med sitt hår. En underbar väldoft fyller hela huset. Nardusoljan importerades från Himalayas sluttningar och kostade 300 denarer (v 5), en hel årslön för en enkel arbetare.
Vad lär vi oss här? Är det inte kärlekens hängivenhet. Flaskan skulle säkert räcka hela livet.  Men i ett hängivet ögonblick göt Maria allt över Jesu fötter. Kärleken räknar inte med vad det kostar. Vi ser denna kärlekens hängivenhet hos Jesus själv. Han ger sitt liv, allt till oss.  Vad Maria vill hjälpa oss stelfrusna, tillknäppta, ängsliga, försiktiga nordbor med är att inte hålla inne med vår kärlek. 

Sura reaktioner – vers 4 - 6
När Bibeln berättar om Jesu lärjungar döljer den inte deras brister och svagheter. De kunde gräla och luras. Vem är störst? Vi får nu möta den gåtfulle Judas. Vi förfäras av Judas hyckleri. Men låt deras svagheter och syndafall bli ljusord över våra liv. Finns hyckleriet hos oss?
   Vi borde vara vår tids PROFETER som löper med det glada budskapet om Jesus. Men Media fäster oss på löpsedeln som vår tids PROFILER – ”kyrkoprofil förskingrade …”
Kan du se vilken kärlek Jesus har till oss när han visar oss hyckleri och falskhet och annat dumt i våra liv? Om vi hittar detta hos oss själva gäller 1 Johannes brev 1:9. Ser vi det hos andra gäller Galaterbrevet 6:1.

Jesu reaktion - vers 7
Han säger: Låt henne vara. Hon har sparat den till min begravningsdag. De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid. Smörjandet var en hedersbevisning som kunde ske vid två tillfällen: Vid begravningen då man ville hedra den döde och då konungen i Israel kröntes. Maria hyllar Jesus som Israels konung. Jesus är Messias, den Smorde. Jesus avvisar inte den bekännelsen, men han erinrar om att Messias måste lida och dö. Marias smörjelse blir en invigning till den sista kampen mot Livets fiende. När andra tänker illa om Maria vänder Jesus det till något positivt. Vilken modell för vår kärlek!

Ryktet sprider sig - vers 9-11
Ryktet sprider sig om det som händer i Betania. Man kommer dit för att Jesus är där. Men ännu mer för att se Lasaros, som Jesus uppväckt från de döda. Rapport och Aktuellt är där. Och Göteborgsposten.  Man har en intervju med Lasaros. ”Hur kändes det att vara död?”
Översteprästerna kommer från Jerusalem. De ser allvarligt på det inträffade. De bestämmer sig: Jesus måste bort. Också Lasaros måste bort. Döda dem! Varför? Jo, därför att för Lasaros skull går människor bort från dem och börjar springa efter Jesus.  Översteprästerna ser sin maktställning hotad. 
Finns det här hos oss? Möter du dem som vill röja undan och få bort Jesus och säger: ”Tro gärna på Jesus bara du inte tror för mycket”.  Recept om detta sker: Sätt näsan i vädret. Ty då ser ögonen också upp. Du ser Jesus!

Hosianna - Se din kung kommer! - vers 12-16
I Jerusalem är det några andra som får en ny glans i ögonen när Jesus kommer. Jesus sätter sig upp på en åsna, rider in. Det är Livets Konung man hyllar. Man jublar och man ropar: Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels konung.
Man kommer också ihåg vad man läst hos Sakarja: Frukta inte, dotter Sion. Se din Konung kommer sittande på en ungåsna.  Rädslor försvinner när Jesus kommer till oss. Frukta inte! Var inte rädd!
Var inte rädd för denna tidens herrar och maktmedia! Var inte rädd för kompistrycket och för vad släkten ska säga. Jesus är din konung! Frukta inte! Var inte rädd!
Och blir du rädd så ropa ut ditt HOSIANNA. Det betyder: Herre fräls! Herre, rädda mig! När Jesus blir herre och vi börjar se upp till honom får vi lägga ner våra liv för honom och ta emot hans liv. Ja, då kan det bli en personlig erfarenhet som kommer till oss. Till mig!!
Hosianna - Se min kung kommer!

Tack för att jag får dela denna glädjeupptäckt med dig!
Bengt Pleijel 92+

PS! Det lär finnas församlingar som inte har bibelskola eller bibelstudier. Påminner därför om www.bibelskolan.com. Där finns bl a 75 bibelvandringar genom trosbekännelsen och buden med mycket mera. Lämplig läsning under stilla veckan är nyfikenvandring 24 och följande (tryck här).
    Sångpostillan Palmsöndagen, klicka här.
 Bo Giertz´ översättning och kommentarer till evangelierna finns också på bibelskolan.com tryck här





Skriva ut