tisdag 6 augusti 2019


Inför åttonde söndagen efter Trefaldighet

ANDLIG KLARSYN 
är söndagens tema och gåva till oss. Vi får andlig klarsyn, när den helige Ande sänder ljus och sanning genom dagens texter in i våra liv. Vi ser det vi inte förut sett. Vi upptäcker frisk mening och får många spännande uppdrag:

1. ORDBRUKARE

Läs och BE-grunda i din Bibel Ordspråksboken 7:1-3.

När du öppnar din bibel och börjar läsa kan du först tycka att orden ligger där tysta och stumma. Du ”får inte ut” så mycket. Beror det på att du glömt strömbrytaren? En pekfingerrörelse kan förändra allt. När dina ord öppnas, ger de ljus (Psalt 119:130). Ett bibelord är laddat med ljus, kraft. Du får andlig klarsyn!
   En liten atom är också laddad med ljus och kraft. Man upptäcker det, säger de som vet, då man spränger den. Ett frö ligger tyst och stilla och sover sött i fröpåsen. Men stoppa ned det i jorden och vattna. Då händer det! Fröet är laddat med rötter, stjälk, blad, blommor, doft, frukt.
   Det ligger spännande rikedomar i Bibeln som väntar på att bli upptäckta av oss. Den helige Ande har andats in himmel i orden. Läs 2 Tim. 3:16.
   Be: Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning. (Psalt 119:18).
   I dagens text från Ordspråksboken snubblar man nästan över alla goda råd vi får. Smaka på varje ord här: Ta vara på mina ord … Göm mina bud inom dig … Håll mina bud så får du leva … Bevara min undervisning som din ögonsten … Bind dem runt dina fingrar … skriv dem på ditt hjärtas tavla.
   En jordbrukare plöjer, harvar, sår och skördar. Sedan kan han baka bullar. En ORDBRUKARE bearbetar, begrundar, vattnar med bön de ordfrön han fått. Och häpnar över växandets under. Kan sedan bjuda andra att smaka att Herren är god.

2. Byggnadsarbetare
Läs och BE-grunda i din Bibel första Korinthierbrevet 3:10-15

Texten handlar om vad Gud vill göra med oss tillsammans. Han fogar oss samman. Gud bygger kyrka. Bibeln har många bilder på det: Vi är grenar i samma vinträd. Men den kvist som satsar på sig själv blir snart både vissen och fruktlös. Vi är lemmar i samma kropp. Men om en lem inte vill ha med andra att göra, skrämmer den ihjäl folk, då den går ut på kvällspromenad. Vi är stenar i samma byggnad. Men en ensam stenbumling får andra att snubbla och falla. Vi är skruvar och rör i samma motor. När alla kommer samman fungerar motorn. Men många går omkring som lösa skruvar … Är du en lös skruv? 


Men läget är inte alldeles hopplöst! Vi anställs som byggnadsarbetare. Den helige Ande är arkitekten som ger oss ritningen i Bibeln. Paulus är ”kunnig byggmästare”. Han lär oss – byggnadsarbetare – att bygga på grunden.
   Grunden är redan lagd – Jesus Kristus. Grunden – fundamentet – är viktigt. Grunden är det som Gud gjort för oss som genom Jesus. Grunden är budskapet om hur Jesus ”steg ned i vår skuld och vårt lidandes djup” och drog oss upp ur fördärvets grop, ur den djupa dyn och ställde mina fötter på Golgata klippa och gjorde mina steg fasta … (Se Sv Ps 62:2 och Psalt 40: 2-5).
   Nu anställs vi som byggnadsarbetare. Var och en måste tänka på hur han bygger, säger byggmästaren. Man kan bygga med föga värdebeständigt material som trä, hö och halm. Man kan pryda med guld, silver och ädelstenar. Prövningarnas eld kommer att pröva hur vars och ens verk är.
   I kyrkan tvistar vi och drar åt olika håll. En del är högervridna som inte gillar de frigjorda liberalerna. En del är vänstervridna som inte gillar bokstavsträlarna. Andra är bara vridna. Själv kallar jag mig ”fundamentalist-liberal”. Det betyder: Jag vill stå på fundamentet – grunden – budskapet om Jesus Kristus. Där hittar jag det som Paulus talar om i Rom 8:21 : Guds barns härliga frihet. Häng med på det!

3. Vandrare
Läs och BE-grunda i din Bibel Matteus 7:13-14

Vi är på väg med Honom som är Vägen. Vi är inte framme, inte färdig-frälsta. Det finns mer att få och mer att erfara. ”Kom vänner åt oss vandra …”
   Vägen börjar vid en trång port. Har du stannat där, fastnat, tröttnat? Sitter du och suckar? Men ”han har ju öppnat pärleporten så att du kan komma in”. Du kan komma in! Men inte med bagage! Den trånga porten är Guds rikes säkerhetskontroll. En härlig befrielseport! Skryt och skräp, jämförelse, avund, lik-riktning och skönhetstävlingar får inte finnas i Guds rike.
   Nu kan det hända att det blir svårt att bli av med skräpet. Det är så klistrigt och klibbigt. Du fortsätter att sucka över händelser från "lågstora" da'r. Men vet att vid porten står en som är specialist på att ta bort synder. Jesus heter han. Vid hans sida står Hjälparen, den helige Ande. Och på andra sidan porten väntar Far.
   Alltså: Ta kontakt med ditt dops Gud. Där gör du upptäckter: I Guds rike är alla viktiga, alla är vackrast, alla är roliga original. I Guds rike upptäcker du ”jämolikhetens fröjd”! Du kan vandra vidare, men nu på den smala vägen. Den är som skogsstigen. Du andas nu ut och andas in. Friskhet, hälsa. Ansiktet får vita miner. Vi tappar ”vårt skal av värdighet och blyghet” (Sv Ps 288:2) Det spritter i benen. Du räcker handen till syskon. Ni hittar Guds barns lek - KÄR-LEK. Får jag lov? Under sång och dans …

4. Trädkramare
Läs och BE-grunda i din Bibel Matteus 7:15-20

En viktig bild av vår gemenskap i Kristus är TRÄDET. Jesus säger: Jag är vinstocken, ni är grenarna. När grenarna blir kvar i trädet får vi leva rikt. Läs Johannes 15. Matteus fördjupar oss i dagens ämne som är KLARSYN. Det finns goda träd och det finns usla. Det finns god frukt och det finns dålig
   Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett uselt träd bära bra frukt.
   Vad är bra frukt? Paulus ger svaret Andens frukter är kärlek, glädje, frid, tåla-mod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning (Gal 5:22-23).
   Andens frukter är Andens frukter. Inte mina ansträngningar. De är resultatet av att den helige Ande arbetat in livet från Jesus i mig. Anden gör oss lika Jesus. Ty Andens frukter är ett porträtt av Jesus.
   Jesus själv talar om för oss hur denna goda frukt kan växa fram i våra liv: Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom, bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra (Joh 15:5). Därför håller vi fast vid Jesus och vid det han har gjort på korsets träd. Vi lär oss vara trädkramare. Korset hind­rar vårt liv att förvandlas till jäktig motorväg. Bli stilla vid korsets träd. Be Sv Ps 465:2.

Sann livets frukt det träd oss bär 
där offrad din lekamen är, 
där blodets ström rann rosenröd. 
Vi lever nu av himmelskt bröd 


5. Karismatiker
Läs och BE-grunda i din Bibel Matteus 7:21-23

Matteus berättar här om karismatiker. Karisma = nådegåva. Vi ska sträva efter att få nådegåvor, säger Paulus (1 Kor 13:31, 14:1). Vi blir utrustade med kraft att bota och hela, bygga upp och muntra upp, trösta och förmana.
   Men läser du vad Matteus skriver får du en chock. Här kommer människor som säger att de profeterat, drivit ut demoner, botat sjuka och mycket mer … Vi tycker att det vore fint om de kom och blåste liv i vår församling ...
   Men Jesus säger: Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare. De använder kraften från Jesus för att framhäva sig själv. Riket är mitt och makten och äran. Men när man tar emot kraften från Jesus men själv inte är jordad vid korset, ger man elektriska stötar åt människor!
   Jesus säger: Jag känner er inte. Det är tydligen mycket viktigt att Jesus får lära känna oss. Jesus känner bara den som han fått vara frälsare för. När vi tar fram vår synd, vår smärta, våra inre sår, vår nöd och våra bekym­mer inför Jesus, då går han in i allt detta. Han tar vår nöd in i sig. Dem känner jag, säger Jesus. Och dem utrustar han med nådegåvor. Han ger dem för vår näs­tas skull..

6. Krishanterare
Läs och BE-grunda i din Bibel Matteus 7:

Jesus vill nu tala med oss om hur viktigt det är med en god grund som ger grundtrygghet. För kriser kommer …
   Två personer bygger var sitt hus, en på berget och den andre på sanden. När husen är färdiga, ser de rätt lika ut. Båda lyser röda bak hängbjörkens slöja. Båda har TV-mast på taken, persienner för fönstren, utomhusgrill och garage. De är grannar. Medlemmar i Svenska kyrkan. Båda hör Jesu ord. Den ene har gått på Alfakurs, läser ”Himmelskt söndagsgodis”, och går i kyrkan varje söndag. Den andre går regelbundet i kyrkan varje julbön. De känner varandra inte så noga. När de någon gång träffas märker de att de har samma åsikt om vädret.
   Men så händer det. Vädret blir oväder. Stormar vräker på. Plötsligt faller det ena huset samman med ett dån. Det andra står kvar. Media berättar …
   Men vad hände sen? Jag har fått information om det. Om du frågar hur, svarar jag: Ställ inte så svåra frågor. Men det som jag nu skriver är nästan alldeles sant:
   I ena huset sitter mamma, pappa och barn och kryper ihop framför brasan. Utanför det andra huset står mamma, pappa, barn och skakar och gråter …
   Då händer något. Den kloke mannen som byggt både hus och liv på fast grund, ser deras förtvivlan. ”Kom in till oss!” ropar han. När han byggde huset lät han inreda en tvårummare med toalett och pentry i källaren. De kom in. De fick mat och torra kläder, värme och kärlek. Den kloke mannen hade gått på kvällskurs i krishantering. Kris leder till Kristus, tänkte han.
   Och sedan händer det. Familjerna träffas vid brasan. Gitarrerna tas fram. Barnen leder lovsång. Man sjunger bibelord. Den kloke mannens ännu klokare hustru berättar om Jesus. Alla blir nyfikna. Det blir bibelstudier …
   

Nu tar sidan slut. Det finns inte plats för mer i Godispåsen. Du får nu uppdraget att fortsätta denna nästan alldeles sanna berättelse. Vad händer sen?
   En sak är säker. Alla blir alldeles överväldigade av denne Jesus. Vilka rikedomar i hans ord! Han undervisar dem med auktoritet och inte som deras präster och pastorer …
   De hittar mer i boken Sångpostillan årg 2 sid 318, eller tryck här. De upptäcker att även om boken var slutsåld kunde de gå till www.biblskolan.com. Där hittar de en vandring genom Matteus 7, i en bok som heter ”De himmelrika”. Den finns på bibelskolan.com /”Bengts återvändsgränd”/ adresslista 6. Tryck här om du har dator.

Och det viktigaste av allt. En krafthälsning från Ef 6:10

Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft. 

Bengt Pleijel 92+




Skriva ut