onsdag 11 december 2019


                   


             Inför tredje söndagen i advent

Bana väg för Herren
är temat för denna söndag. Vi tänder tre Adventsljus och upptäcker genom dagens texter vad som kan hända med oss …

  1. DU FÅR ANDAS IGEN!
Läs och BE-grunda GT-texten från Jesaja del 1 - Jesaja 40:1-5.
Trösta, trösta mitt folk! säger er Gud. Tala till Jerusalems hjärta och förkunna för det att dess vedermöda är slut, att dess skuld är försonad, och att det fått dubbelt igen av Herrens hand för alla sina synder. En röst ropar i öknen: "Bana väg för Herren, gör vägen rak i ödemarken för vår Gud. Varje dal ska höjas, alla berg och höjder sänkas. Ojämn mark ska jämnas, kuperat land bli slät mark. Herrens härlighet ska uppenbaras, alla människor ska se det tillsammans, för Herrens mun har talat.

Trösta, trösta … skriver Jesaja. Ordets egentliga betydelse är ”andas igen”. Vi flåsar och flämtar och blir andfådda av allt kånkande i ödemarkan. Vi klättrar i problemberg och sjunker i ”fördärvets gropar” (Psalt 40). ”Skulder från lågstora dar” spökar och stör nattsömnen. Ja, vi suckar och jämrar oss ..
Det kan bli slut med dessa vedermödor! Recept: Bana väg för Herren!
Vi kan få andas ut. Vi som varit motståndare kan bli medståndare. Vi får anställning som vägarbetare. Det som sker påverkar inte bara oss utan alla människor. Vi ser Vägen. Vi får se Herrens härlighet. Och vi hör att Herrens mun talar. Han talar till vårt hjärta. Hör nu vad han säger om dig!

  1. DU ÄR INTE GRÄS-LIG MEN GRÄS-LIK!
Läs och BE-grunda GT-texten från Jesaja del 2 - 40:6-8
"Hör, någon säger: "Predika!" Och en annan svarar: "Vad ska jag predika?" "Allt kött är gräs, och all dess härlighet som blomman på marken. Gräset vissnar, blomman faller av när Herrens Ande blåser på det. Ja, folket är gräs! Gräset vissnar, blomman faller av, men vår Guds ord består för evigt."
”Vad ska jag predika på söndag” är den fråga som varje förkunnare säger till sig själv. ”Nu ska dessa gräsliga, dessa huggormsyngel allt få höra”, tänker predikanten. Nej, säger Herren, han som är både nåd och sanning (Joh 1:14). "Allt kött är gräs, och all dess härlighet som blomman på marken. Först kommer NÅDEN – denna obegripliga kärlek. När vi mött NÅDEN vågar vi höra SANNINGEN!
Varje människa är GRÄS-LIK! Inte: allt kött är hö (Jfr Sv Ps 201:4). Det låter så visset. Men människan är som gräset. Något mycket fint. Det blommar, ger doft, skön-het och glädje. Det är fyllt av härlighet. Människan hör precis som gräset till Guds geniala skapelseverk.
Men även den vackraste blomma vissnar ner och dör. Gräset torkar bort. Blom-morna faller av. Men det som består då allting annat förgår, det är Herrens ord. Detta ord, som är levande och kraftigt måste förkunnas. Det måste komma i rörelse bland oss och i oss. Säden är utan nytta om den inte kommer i jorden. Bibeln måste komma ned från väggens hylla och bäddas ned i hjärtats mylla. Vad händer där? Det som kom i den goda jorden, det är de som hör ordet och tar vara på det i ett gott och rent hjärta och genom uthållighet bär frukt (Luk 8:15).
Det som hände i dopet är att vi fick ett nytt liv. Det är något så stort och rikt och dyrbart att vi behöver få hjälp att se det och ta till vara på. Paulus berättar att

  1. Pedagog anställes för vår fostran
Läs och BE-grunda episteln från Galaterbrevet del 1: Gal 3:21-25
Är då lagen emot Guds löften? Verkligen inte. Hade vi fått en lag som kunde ge liv, då hade rättfärdigheten verkligen kommit av lagen.  Men nu har Skriften inneslutit allt under synd, för att det som var utlovat ska ges genom tron på Jesus Kristus åt dem som tror. Innan tron kom hölls vi instängda och bevakade av lagen tills tron skulle uppenbaras. Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skulle förklaras rättfärdiga av tro. Men när tron väl har kommit står vi inte längre under någon övervakare.

Kärlekens Gud gav oss kärlekens bud som ett skyddsräcke omkring det ömtåliga människolivet, viktiga trafikregler som hindrar olyckor och tragedier, och duktiga poliser som ”mitt i gatan står” och ser till att allt går rätt till. Paulus kallar dem ”övervakare”. Vi protesterar ibland mot alla både paragrafer och poliser. Vi känner oss ”instängda och bevakade” av dem. De hindrar död. Men kan inte ge liv …
Övervakare heter på grekiska ”paidagógos” som ordagrant betyder barnledare. Med det menades en slav som skulle följa och övervaka ett barn, rustad med en käpp och befalld att inte lägga fingrarna emellan, om det fanns minsta anledning till aga och avbasning. En sådan barsk tuktomästare är lagen. Men Paulus tillägger: Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus. Guds avsikt var att föra Israels folk och hela mänskligheten till Kristus. Gud ville att synden skulle bli avslöjad. Vi människor skulle veta, när vi gör Gud emot. Och vi skulle lära oss att vi behöver nåd och förlåtelse. Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skulle förklaras rättfärdiga av tro. Men när tron väl har kommit står vi inte längre under någon övervakare.
Vad händer då? Paulus svarar:

  1. Du hamnar i storfamilj
Läs och BE-grunda episteln från Galaterbrevet del 2: Gal 3:26-29
Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus.  Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.  Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet.

Paulus riktar sig nu till ALLA! Alla människor är Fars geniala uppfinningar – både nobelgeniet och busen. Din besvärliga granne går omkring som ett underverk. Precis som du … Far vill något med alla dessa underverk. ”Gud vill hjälpa oss att bli de roliga original som han skapat oss till” . Gör därför fyra upptäckter:
  1. DU ÄR GUDS BARN
Alla människor är Fars uppfinningar. Alla är inte men kan bli Guds barn. Hur då? Genom dopet och tron. Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Det händer något när man upptäcker sitt dop. Man får leva i förtroligt förhållande till Far, nära honom, som klarar av mig: ”Tag då mig, Herre, upp till ditt barn, lös mig från alla frestarens garn, lär mig att leva, leva för dig, glad i din kärlek offrande mig”.
  1. DU KOMMER MED I EN STORFAMILJ
Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham. Och genom dopet kommer vi in i en storfamilj – familjen Abrahamsson. Där ramlar murar och fängelsebojor: Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. En massa spännande och intressanta syskon …
  1. DU FÅR VARDAGSKLÄDER
Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er KRISTUS (Bibel 2000). Varje morgon får vi påminna oss om dopet genom att klä oss i dopdräkten Vi klär oss i Kristus. De är MOD-kläder som oss mod att möta människor och händelser tillsammans med Jesus
Dopdräkten är till för vardagsbruk! BE-grunda BY-heart Kol 3:17ff .
  1. DU BLIR HIMMELRIK
arvingar efter löftet … Ni känner ju vår Herre Jesu Kristi nåd. Han var rik men blev fattig för er skull, för att ni genom hans fattigdom skulle bli rika. (2 Kor 8:10).


  1. Du kan gå vilse i societeten!
Läs och BE-grunda Lukas 3:1-2
I kejsar Tiberius femtonde regeringsår, när Pontius Pilatus var ståt-hållare i Judeen, Herodes landsfurste i Galileen, hans bror Filippus i Itureen och Trachonitislandet och Lysanias i Abilene,  och när Hannas och Kaifas var överstepräster, då kom Guds ord till Sakarias son Johannes i öknen. 
Lukas tar oss nu med till den högre societeten och målar ett lysande följe för oss. Här finns en kejsare, en ståthållare, tre tetrarker, två överstepräster. Man undrar om Lukas sett nobelfesten på TV eller om han fått tag i något gammalt nummer av Se och Hör. Det vimlar av kändisar. Man håller andan av spänning för att se vad han nu ska berätta om de sista hovintrigerna. Men inte ord om det. Lukas gör plötsligt en djupdykning till en egendomlig fanatiker som predikar och döper i Jordan.
då kom Guds ord till Sakarias son Johannes i öknen.
Guds ord kom till Sakarias son Johannes i öknen. Inte till kejsaren, inte till ståthållaren, inte till tetrarkerna eller översteprästerna.  Kan ni se Guds humor i detta? Vi bländas av det som lyser och glimmar. Men Guds största gärningar sker inte där. Den sker i ringheten. Gud börjar nedifrån. Gud letar rätt på en mycket enkel profet i en torr öken och talar till honom.  Gud räcker åt honom ett vapen som tycks vända upp och ned på alla. Det vapnet är Andens svärd, Guds ord.
Genom detta ord händer något med dig. Du hittar rätt - både Jesus och dig själv. Läs i Joh 1:40-42 om hur JAG ÄR hittar DU ÄR.

  1. Du får själavård
Läs och BE-grunda Lukas 3:3-15 i din egen Bibel.
  1. Du hör Johannes Döparen som predikar över dagens GT-text från Jesaja 40
  2. Hur reagerar folket på Johannes predikan? Hur reagerar du?
  3. Vad skulle hända i Svenska kyrkan om vi anställde Johannes Döparen som ”generalförkunnare”?
  4. Behöver du få hjälp att komma vidare i din tro? Mästare, vad ska vi göra?"  Eller är du en ”kan själv människa”?
  5. I boken Sångpostillan årg 3 sid 21 och på datorn bibelskola.com – tryck här -träffar du en som grubblat över denna söndags budskap. Slå ditt kloka huvud ihop med hans …Sedan vi gjort det händer det kanske något i våra hjärtan – förväntan och förundran .. NÖDEN ropar till NÅDEN:
HOSIANNA, PRIS OCH ÄRA! VÅR KONUNG ÄR NU NÄRA …

Ropa, sjung, tralla, jubla så med mig!
Bengt Pleijel 92+

Skriva ut