tisdag 17 juni 2014

Denna blogg vill locka dig att andas in doften från TRE HELGBLOMMOR.


BLOMMA 1: FÖRSTA SÖNDAGEN EFTER HELIGA TREFALDIGHET.
Denna söndag utgår i år. Att det blir lite rörigt med vissa söndagar beror, som ni vet, på vad GUBBEN I MÅNEN hade för sig i dagarna omkring vårdagjämningen. Men du som läser denna blogg får nu ett specialerbjudande att andas in denna söndags blomdoft.
Temat är VÅRT DOP. Det doftar nyfödelse, nystart, friska möjligheter...
I dagens evangelium (Matteus 3:17-12), får vi möta den kärve Johannes Döparen, klädd i stickig kamelhårsmantel och lädergördel. När han ser att vi kommer, bjuder han oss först på en ökendelikatess: Gräshoppor och vildhonung. Sedan sitter han tyst en lång stund. Vi ser hur det brinner en eld i hans blick och vi hör hur det skälver till i hans röst. Han berättar att han ser vad som ska hända med oss när Messias kommer. Jesus ska ta itu med vårt hyckleri och vår ytlighet. Han ska ha en ”plejel” i sin hand (se Sångpostillan) som slår mot agnarna, det ytliga, hycklerikläderna och kasta allt sådant skräp i en eld som aldrig slocknar.
Upptäcker du hur fantastiskt underbart detta budskap är? Det är synden som kastas i elden. Inte du! Har vi bekänt vår synd och gett den till Jesus kastar han den i elden. Gå inte sedan och rota i askan efter det gamla syndaskräpet. Då kan du få brännskador.
Men med förlåtna syndare skall han sedan göra något underbart. Han låter Anden tända kärlekens eld i oss och vår församling (Sv Ps 161). Vi får lämna bakom oss den tröttsamma ”lagomiskheten” och vi blir brinnande i anden, hänförda, djupglada. Detta händer, när vi upptäcker dopets hemligheter. Den som skrivit Sångpostillans predikan påstår att ”det roligaste den helige Ande tycker om att göra, är att leda oss in på upptäcktsfärd i det heliga dopet. Får han det, kan vi räta på våra ryggar, och hitta nystart och friska möjligheter i våra liv”.

Vi kan påminnas om dopet på många sätt. Får jag berätta vad som hände mig för några dar sedan? Jag satt och cyklade i köket. Det är lite tråkigt att cykla, så jag sätter på TV:n för att bilda mig. Reportern berättar att i Kina kan man få göra en rymdfärd, och få ta en sväng runt månen. Det kostar bara några miljoner. Jag som gärna har lite högtflygande planer, tänkte att detta var väl något för mig. Men hur skall jag ha råd med det? Pensionen räcker inte.
Då var det något inom mig som påminde om dopet. Jag såg Fadern som sträckte ned sina två händer, Sonen och den helige Ande. ”Kom till mig om du vill göra en himmelsfärd”, sa en röst. Resan är gratis. Av nåd! Kryp in i min famn – I KRISTUS. Är ni döpta in i Kristus... är ni också arvtagare (Gal 3:26-29).
”Men det är bara på ett villkor”, sa en röst: ”du får inte ta med dig något bagage”. Därför fick jag lämna ifrån mig både skräp och skryt, synder och souvenirer.
”Men”, sa jag, ”kan jag inte åtminstone få ta med mig en liten Sångpostilla?”
”Kork!” sa rösten ...

BLOMMA 2: MIDSOMMARDAGEN.
Denna dag placerar oss i vår Faders blomstergård. Med många dofter!
När jag läser evangeliet på denna dag - Markus 6:30-44 - börjar jag trona på minnen från Åh-stora dar. Där fanns både öde trakt, hänförda lärjungar, närkontakt med Jesus, stora skaror och brödunder.
EN ÖDE TRAKT – ja, det hade vi på den gamla fotbollsplanen. Där reste vi Midsommarstången. Där lekte vi och sjöng och dansade. ”Sju vackra pojkar i en ring” och ”små konfirmanderna, små konfirmanderna är lustiga att se. Ej öron, ej öron men munnar hava de. Bla, bla, bla ... ”
HÄNFÖRDA LÄRJUNGAR fanns då och finns nu, duktiga, smarta, roliga. Och ofta så trötta... De kommer till Jesus och berättar om allt vad de gjort. Jesus lyssnar först. Sedan gör han som vanligt något ovanligt. Han säger: Följ med mig bort till en öde trakt så att vi får vara ensamma och ni kan vila er lite.
De får inte göra det som de brukar göra: Klättra i sammanträdet! De får personlig kontakt med Jesus. Jesus ser dem med sina möjligheter.
Vad ser Jesus i dig? Ett ensamt frö som kan växa upp till ett busfrö? Eller vara ett frö som han kan göra något av? Du underliga, underbara människa kan tillsammans med andra bli....
BRÖDUNDER – ja, Markus berättar om det. Fem tusen familjer blir mätta.
Brödunder blir det då frön har såtts, slagit rot, börjat växa. Vi behöver ”den gudomliga pausen” där vi blir stilla och får andas in både blommor och bibelord. Ty ett bibelord börjar ju som ett litet frö. Men får det slå rot, växer det, doftar och ger frukt. Vi behöver tränas att bli miljömänniskor som inte bara sysslar med koldioxid och sophantering utan också ser människoblomman i vår närhet. När den får växa och bli rotfast och trofast, ja, då brister själen ut i lovsångsljud: O store Gud....
MILJÖGRUPP.
Fröna blir till mjöl och mjölet bakas samman till ett bröd. När vi på Åh, började med att låta årets konfirmander bli faddrar för nästa år, kallade vi dem först för Miljögrupp. (det var år 1972). De skulle tränas att se och ta hand om varandra. En av dem som var med i denna första miljögrupp kom för en tid ut sedan ut med boken I MIN FADERS BLOMSTERGÅRD. Där berättas om vad som hände genom en person på Åh. Hon älskade både blommor och bibelord, och detta hjälpte både henne själv och andra att räta på sig och blomma ut...
Under de år som Åh fått vara till, har stora skaror hittat dit och fått hjälp att hitta grönområdet, växtplatser, skönheten, lekfullheten och glädjen. Blommor och bibelord fick många, som kände sig vissna, att både växa och blomma ut.

SNÄLLA STIFTSFULLMÄKTIGE!
Vi behöver Åh!
Vi behöver få hjälp med att i denna bullriga och bråkiga värld hitta stillhetens oas.
Vi behöver få hjälp att bli rotfasta och trofasta.
Vi behöver få hjälp med att genom både blommor och bibelord bli miljömedvetna.
Vi gamla och unga behöver få hjälp att få brista ut i lovsångsljud: O store Gud....
Tänk efter sju gånger innan ni fattar beslut om Åhs framtid.
Med hälsningar från en Åh-vän, som inte vill bli er ovän.

BLOMMA 3: JOHANNES DÖPARENS DAG
Vi får träffa Johannes pappa, pastor Sakarias. Lukas berättar i början av sin bok, om att han får ett märkligt möte med en ängel i Jerusalems tempel. Ängeln talar om för honom att hans hustru Elisabet skulle föda en son. Nu är Elisabet gammal, och gumfödelse tror inte prästen Sakarias på. Eftersom han inte tror,  får han vara stum. Det ser ut som ett straff men är egentligen en välsignelse. Han kan inte prata dumheter eller sprida villfarelser. Mannen får tiga i församlingen! Han får stanna till, begrunda, mogna. I nio månader!
Men sedan sonen fötts får han tala. Vår text börjar: Johannes far Sakarias blev uppfylld av den helige Ande och profeterade... (Luk 1:67 Fb). Sakarias får nu hålla en predikan som tröstar, lär, förmanar och varna även oss. Den som ber tidegärden får lyssna till hans predikan i varje morgonbön.
Läs den, begrunda den, häpna över vad Gud vill göra med oss idag. Om du inte förstår, ta kontakt med hjälparen, den helige Ande.... En doft av himmel, salighet, glädje, tröst...

Recept för somriga dagar:
  1. Predikan på första söndagen efter Trefaldighet (Matteus 3:11-12) finns i Sångpostillan årg 3 på sid 286 eller på bibelskolan.com Tryck här, så hamnar du där.
  2. Midsommardagens predikan (Markus 6:30-44) finns i Sångpostillan årg 3 på sid 497 eller på bibelskolan.com Tryck här, så hamnar du där.
  3. Predikan på Johannes Döparens dag (Luk 1 67-80) finns i Sångpostillan årg 3 på sid 504 Ieller på bibelskolan.com Tryck här, så hamnar du där.
  4. Boken I MIN FADERS BLOMSTERGÅRD, av Anne-Mette Pleijel Johnsson, finns på GAudete förlag gaudete eller telefon 042 - 37 48 10

Varma hälsningar med sommardoft

Bengt Pleijel 87+

Skriva ut