måndag 14 januari 2019


Inför andra söndagen efter Trettondedagen

LIVETS KÄLLA 
porlar och sjunger i denna söndags texter. Det friska livet längtar efter att nå in i oss. Unna dig glädjen att först läsa, begrunda, ”äta”, och ”dricka” dagens texter: Jesaja 55:1-4, Uppenbarelseboken 22:16-17, Johannes 4:5-26.
   Här en källa rinner. Drick långsamt. Du möter nu...

   VÅRT DOPS GUD, som vi träffade förra söndagen och som nu ropar på oss. Kom till mig, säger Herren, och hör noga på. Lyssna, lyssna så får ni liv (Jes. 55:3).
   JESAJA genom vilken HERREN talar till oss: Hör… alla ni som törstar, kom till vattnet … kom och köp säd utan pengar och vin och mjölk för ingenting … Hör på mig, så får ni äta gott och er själ njuta av feta rätter. Vänd ert öra hit… Hör, så får er själ leva! … Jag vill sluta ett evigt förbund med er … (Jes 55:1-4). Det är inte kört om du tar emot vad du hört!
   JESUS som säger både till dig och den samariska kvinnan: Om du bara visste vad Gud har att ge … Var nyfiken!
   Vi behöver få hjälp till ett personligt förhållande till Jesus. Det är inte åsikter, tankar, regler för livet som Jesus ger. Han ger oss liv, liv och liv i överflöd, som han själv säger till oss idag: Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. Något händer med oss inifrån. Det blir strömmar av levande vatten (Joh 7:38). Vi hör hur han ropar – inte bara till dem som är törstiga utan till dem som TÖRSTAR! Hör du skillnaden?
Den som tørster, skal komme til meg og drikke (Joh 7:37 norska Bibelen).

RESA TILL SYKAR
Läs Johannes 4:3-8 
Vi landar idag i staden Sykar i Samarien. Det som hände där kan hända nu med oss! Där träffar vi först aposteln Johannes. Det är han som nedtecknat samtalet som Jesus för med den samariska kvinnan. Nu är han vår guide. Johannes har tidigare berättat om vad han såg hos Jesus och hur Jesus såg på människor han mötte. … vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning. (Joh 1:14). Så ser han på oss nu:

Från ena ögat strålar NÅD - godhet, ömhet, inlevelse, kärlek .. 
Från andra ögat strålar SANNING. 

Han ”avslöjar” det vi försöker dölja. Ordet sanning – aletheia - betyder ”det som inte kan döljas”. "Vår nöd de ser och hjälpa kan, du som är både Gud och man!" (Sv Ps 42:2). Förfärlig upptäckt av oss! Härlig upptäckt av Jesus.
   Jesus har lämnat Jordandalen. Där var det dammigt och kvavt. Jordan är jordens lägsta punkt, 400 m under havsytans nivå. Nu går Jesus med sina lärjungar upp mot bergen och kommer till Samarien. Han stannar vid Sykars brunn. Där möter han oss. Klockan är tolv på dagen. De flesta tar då siesta. Jesus sätter sig vid brunnen, trött av vandringen. Plötsligt kommer det någon. Det är en kvinna.
   Ovanligt att en kvinna kommer vid den här tiden på dagen. De brukar komma fram emot kvällen för att hämta vatten ur brunnen. Varför kommer hon nu, under den hetaste timmen? Var hon folkskygg? Rädd? Vi vet inte. På något sätt undvek hon andra. Har man låsningar till andra människor, undviker man dem.
   Ovanligt att en man, en jude, tar den här vägen. Det beror på en urgammal motsättning och många murar av fördomar. Inte ovanligt att vi fastnar i våra omdömen om andra. Vi sätter gränser. Vi fixeras av dumma tankar om andra. Vi säger: ”Den är hopplös. Den kan man inte vara tillsammans med”. Så blir det ”murar oss emellan. Och genom gallren ser vi på varann” (Sv Ps 289:3).
   Men Jesus var fri. Vad skönt och nyttigt att vara tillsammans med Jesus. ”I din förlåtelse vår frihet är” (Sv Ps 289:4). Till eftertanke: Vilka låsningar har jag som jag behöver få hjälp med? Fastna inte i dem. Passa på när du nu träffar Jesus. Hör hur han har ett budskap till dig.

BRUNN-SAMTAL 
Läs Johannes 4:7-9 
Det första Jesus säger till henne (och oss) är inte: Jag är Jesus, frälsaren, jag kan lösa alla dina problem. Jag kan förvandla dina ”HÅHÅ-JA-JA” till Halleluja!
   Han säger: Ge mig något att dricka. Vilket fint sätt att börja ett samtal. Du kan göra något för mig. Jesus räknar med henne. Upphöjer henne.
   Hur reagerar kvinnan? Hon blir förvånad! Här är en man som vågar bryta mot alla fördomar. Han är jude, hon är samarier. Han är man, hon är kvinna. Jesus går över och rakt igenom alla rasgränser och fördomar. Kvinnan blir nyfiken, taggarna dras in. Denne främling har visat henne kärlek. Han bryter ned det första hindret hos henne. Lägg märke till att detta inte är någon taktik, någon samtalsmetod från Jesus. Han är sådan. Det är hemligheten med Jesus.
   Först NÅDEN …

OM DU VISSTE VAD GUD HAR ATT GE 
Läs Johannes 4:10-15 
   Jesus ber om vatten. Kvinnan tänker på brunnsvatten och regnvatten. Jesus på ”levande vatten”. Om du visste vad Gud har att ge och vem det är som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten. 
   Jesus talar till en som inte alls vet så mycket om Gud. Hon är långt borta. Sitter fast i gamla tankemönster. Men Jesus börjar inte med att tala om vilken stor syndare hon är. Han säger: Om du visste vad Gud har att ge och vem han är som säger detta till dig.
   Hon vet inte detta, och människor idag vet inte detta, och frågan är om vi som kallas kristna vet det. Gud har något spännande att ge. När vi själva tar emot detta paket och öppnar det kan vi sedan berätta för människor om det och säga till dem: Om du bara visste vad Gud har att ge...
   Något vill nu hända med oss inifrån - strömmar av levande vatten (Joh 7:38). Men något måste först hända med oss utifrån. Proppen måste bort. Slöjan tas av. Skräpet skyfflas undan. Bered rum för Herran! Hur då?
   Paulus berättar i 2 Kor 3:15-18:
Ja, än i dag ligger en slöja över deras hjärtan … Men när någon omvänder sig till Herren tas slöjan bort. Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. Och alla vi som med obeslöjat ansikte Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.

NÅDEN sätter i gång SANNINGEN! 
Läs Johannes 4:16-26 
   Vad gör nu Jesus, när hon ber om levande vatten? Han låter samtalet ta en överraskande vändning. Han säger: Gå och hämta din man. Jesus sätter fingret på den ömma punkten i hennes liv. Ta hit din man! Vilken? Kvinnan slår ned ögonen. Hon svarar trumpet, bittert, skamset, kanske med en axelryckning: Jag har ingen man. I det svaret ligger hennes livsproblematik, hennes nöd. Jag har ingen man. 
   Lägg märke till vad Jesus då svarar. Han säger inte: Du ljuger. Utan: Du har rätt när du säger att du inte har någon man. Fem män har du haft, och den du nu har är inte din man. Du har rätt, men du säger bara halva sanningen. Fem män har hon haft. Nu lever hon ihop med en som hon inte är gift med.
   Vilket människoöde! Vad har hänt i hennes liv? Var hon den obarmhärtige samariern som avverkat den ena karlen efter den andra? Den moderna kvinnan som visste att ta för sig? Eller var hon samariern, som utsatts för obarmhärtighet, sex-föremålet, leksaken, som karlarna utnyttjade. Hon hade fått sex, men inte kärlek.
   Vi vet inte.
   Men lägg märke till att Jesus säger detta. Men han säger det inte förrän nu. Han går inte förbi, han struntar inte i hennes verkliga problem. När man har med Jesus att göra får man vara med om en kärlek som är så stor, att han vågar ta itu med ens mest smärtsamma minnen. Han gör det för att få hela oss inuti och för att det skall finnas plats i våra liv för hans liv. Han vill inte att hans vatten bara skall bli som en dusch som rinner av oss, utan fylla vårt inre. Med friskt porlande källvattenglädje.
   Kvinnan är skakad. Vem har hon framför sig?

PROFET?  MESSIAS?  JAG ÄR? 
Läs Johannes 4:19-26 
   Herre, jag ser att du är en profet. Jesus inte bara avslöjar. Han ger henne recept på nystart: tillbedjan i Ande och sanning. Hon upptäcker den stora hemligheten: Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet.
   Men kvinnan gör nu ett sista försök att slingra sig. Hon vill skjuta det hela på framtiden. Jag vet att när Messias kommer skall han låta oss veta allt. En dag längre fram skall jag tänka igenom mitt liv. En annan dag ska jag lyssna.
   Men Jesus säger: det ÄR JAG, den som talar till dig.
   Hon står inför honom säger det gudomliga Jag Är. Jesus är HERREN. Hon inbjuds och vi inbjuds att ta emot honom inför vilken en gång alla knän skall böjas och alla tungor bekänna, Gud Fadern till ära, att Jesus Kristus är HERREN. Jesus längtar efter att du skall komma till honom och ta emot och leva hans friska liv. Hör hur JESUS på Bibelns sista sida ropar till oss... 

ANDEN OCH BRUDEN SÄGER:”KOM”! 
Läs Uppenbarelseboken 22:16-17 
   Jag, Jesus, har sänt min ängel för att vittna om allt detta för er i församlingarna. Jag är Davids rotskott och ättling, den klara morgonstjärnan. Och Anden och bruden säger: "Kom!" Och den som hör det ska säga: "Kom!" Och den som törstar ska komma, och den som vill ska fritt få ta emot livets vatten. (Upp 22:16-17).

   Hur reagerar du på detta? Hur reagerar kvinnan? Den nyfikne får svar nästa söndag. Hon träffar dig då i din kyrka och berättar där vad som hände sedan. Då kan ni sedan berätta för varandra, och jag kanske har något att berätta för dig.
   Jag träffas i boken SÅNGPOSTILLAN årg 2 sid 79 och på www.bibelskolan.com. Tryck här. 

Vi ses i Sykar!

Bengt Pleijel 91+ Skriva ut